segundamano 1828fbf0 8581 4613 aa85 d9112c9cfab2

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε μεταχειρισμένο ποδήλατο

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα ποδήλατο ή εάν κάνετε ποδήλατο για αρκετό διάστημα και θέλετε να βελτιώσετε ή να αλλάξετε αυτό που έχετε, η αγορά μεταχειρισμένων είναι ένα καλό μέρος για να αναζητήσετε το επόμενο ποδήλατό σας. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας δείξουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο από το να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο επειδή υπάρχουν λιγότερα μέρη που μπορεί να είναι ελαττωματικά και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να δοκιμάσετε τα βασικά μέρη του ποδηλάτου ακόμα και αν δεν είστε ειδικοί ή δεν διαθέτετε επαγγελματικά εργαλεία. Στο τέλος αυτού του οδηγού θα βρείτε επίσης μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν με την αναζήτηση και την αγορά σας.

Αυτά είναι που πρέπει να αναζητείτε όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο:

Πλαίσιο και πιρούνι ποδηλάτου

Ξεκινήστε με το πιρούνι και προχωρήστε με το πλαίσιο ελέγχοντας προσεκτικά ολόκληρη την επιφάνεια. Εάν είναι κατασκευασμένο από μέταλλο (αλουμίνιο ή ατσάλι) βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν φουσκάλες στη βαφή ή φυσαλίδες (τα οποία είναι σημάδια διάβρωσης) και ότι δεν υπάρχουν βαθουλώματα στο πλαίσιο. Σε ένα ποδήλατο από άνθρακα είναι δύσκολο να δείτε ρωγμές στον άνθρακα οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη θραύση, αλλά αξίζει τον κόπο να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν περίεργα καμπυλώματα στους σωλήνες.

Δώστε προσοχή στο κάτω αριστερό ψαλίδι κάτω από την αλυσίδα και στη δεξιά πλευρά του κάτω βραχίονα. Σε αυτά τα τμήματα η αλυσίδα τείνει να ακουμπάει, να βγαίνει και να περνάει ανάμεσα στους δίσκους ανάπτυξης και στο πλαίσιο αφήνοντας μεγάλα σημάδια εάν δεν υπάρχει η κατάλληλη προστασία.

Μετακινήστε το τιμόνι αριστερά και δεξιά μέχρι να αγγίξει το πλαίσιο, ελέγξτε και τις δύο πλευρές για να δείτε αν υπάρχουν βαθουλώματα τα οποία έχουν προκληθεί από κάποιο ατύχημα ή επειδή το ποδήλατο έπεσε αφού το είχαν στηρίξει στον τοίχο.

Άλλα στοιχεία που θα πρέπει να ελέγξετε είναι: Η ένωση του σωλήνα σέλας προς τον επάνω σωλήνα, το πίσω ντεραγιέ (μέρος που ενώνει το ντεραγιέ στο πλαίσιο), το πίσω και το μπροστινό άκρο του πιρουνιού (εκεί όπου συνδέονται οι τροχοί στο πλαίσιο και το πιρούνι) και στην κάτω πλευρά του ποδηλάτου (γυρίστε το ανάποδα και κοιτάξτε από κάτω για να αποφύγετε τις εκπλήξεις).

Στα πιρούνια ανάρτησης ενός ποδηλάτου βουνού βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν και ασφαλίζουν σωστά, ότι δεν υπάρχουν μεγάλες γρατσουνιές στους σωλήνες και ότι δεν υπάρχουν διαρροές λαδιού. Το ίδιο ισχύει και για τα MTB με πίσω ανάρτηση (ποδήλατα MTB με μπροστινή και πίσω ανάρτηση). Σε αυτά τα μοντέλα, είναι επίσης απαραίτητο να ελέγξετε αν η ανάρτηση έχει προσαρμοστεί σωστά στο πλαίσιο και ότι ο άξονας ή οι άξονες στους οποίους στρέφεται η ανάρτηση δεν κάνει θόρυβο και δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά, καθώς αυτά τα μέρη θα πρέπει να αντέχουν μεγάλη πίεση. Ελέγξτε τη λειτουργία των αναρτήσεων ανεβαίνοντας στο ποδήλατο κάνοντας μια δοκιμαστική βόλτα.

Λαιμός

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο λαιμός δεν είναι χαλαρός. Για να το κάνετε αυτό, πιέστε και τα δύο φρένα και κουνήστε το ποδήλατο μπρος πίσω. Εάν είναι χαλαρός ο λαιμός θα ακούσετε έναν ήχο σαν χτύπημα.

Δεν κοστίζει πολύ να το επισκευάσετε αυτό, αλλά αν είναι χαλαρός εδώ και αρκετό καιρό μπορεί να έχει αφήσει σημάδια στο πιρούνι ή στο πλαίσιο. Είναι επίσης ένα σύμπτωμα ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπήκε στην διαδικασία να επιλύσει αυτό το πρόβλημα.

Τροχοί

Γυρίστε τους και βεβαιωθείτε ότι είναι κεντραρισμένοι και ότι ο ήχος που δημιουργούν οι πλήμνες των τροχών είναι ομαλός (και όχι σαν να αλέθετε καφέ). Οι τροχοί που έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ σε ένα παλαιότερο ποδήλατο μπορεί να έχουν χάσει ελαφρώς το κέντρο τους, αλλά αν υπάρχει περισσότερη απόκλιση από 1-2 mm αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Ενώ περιστρέφονται οι τροχοί βεβαιωθείτε ότι τα τακάκια ή τα δισκόφρενα δεν τρίβονται. Ακουμπήστε τα χέρια σας πάνω από τις ακτίνες για να ελέγξετε την ένταση και τοποθετήστε τα δάχτυλά σας σε ολόκληρη την επιφάνεια πέδησης της ζάντας για να βεβαιωθείτε ότι είναι λεία, χωρίς εμφανή σημάδια πέρα ​​από της κανονικής φθοράς. Εάν παρατηρήσετε βαθουλώματα ή καμπύλα τμήματα, προσέξτε επειδή αυτό υποδηλώνει παραμόρφωση ή υπερβολική φθορά. Οι ζάντες αλουμινίου έχουν μικρές οπές (βυθισμένες κουκκίδες) στην επιφάνεια πέδησης, οι οποίες είναι ένας πολύ καλός δείκτης της φθοράς. Εάν δεν τις βλέπετε, ήρθε η ώρα να αλλάξετε ζάντες.

Θα πρέπει να ελέγξετε τα ρουλεμάν. Πιάστε τον τροχό και προσπαθήστε να τον μετακινήσετε στα πλάγια. Εάν κινείται πολύ θα πρέπει να το διορθώσετε αυτό σε ένα ποδηλατάδικο και να θυμάστε ότι ένα φτηνό ποδήλατο που χρειάζεται πολλές επισκευές δεν είναι πλέον τόσο φθηνό.

Είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι τα ελαστικά δεν έχουν φθαρεί υπερβολικά. Ακριβώς όπως και στην περίπτωση με τις ζάντες, οι κατασκευαστές προσθέτουν μικρές οπές που χρησιμεύουν ως δείκτες φθοράς. Εάν δεν τις βλέπετε αυτό σημαίνει ότι το ελαστικό έχει λίγη ζωή ακόμα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες εγκοπές ή επίπεδα τμήματα λόγω μεγάλου φρεναρίσματος.

Σύστημα μετάδοσης κίνησης

Αφού πρόκειται για μια ομάδα μερών, θα πρέπει να δείτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν συνολικά και στη συνέχεια να τα ελέγξετε ένα προς ένα για να δείτε πού μπορεί να υπάρχει πρόβλημα ή ζημιά. Ανεβείτε στο ποδήλατο και αρχίστε να αλλάζετε μια-μια όλες τις ταχύτητες για να δείτε αν λειτουργούν σωστά και αν ανταποκρίνονται καλά στον λεβιέ ταχυτήτων.

Είναι εύκολο να καταλάβετε ότι μια αλυσίδα βρίσκεται σε κακή κατάσταση, αλλά για να καταλάβετε πόση ζωή της έχει πραγματικά απομείνει, θα πρέπει να επιλέξετε την ταχύτητα στην οποία η αλυσίδα είναι πιο τεντωμένη (μεγάλο και ενδιάμεσο δίσκο σε ένα ποδήλατο δρόμου ή βουνού με δύο δίσκους, ή μεγάλο δίσκο σε ένα ποδήλατο με απλή αλυσίδα). Μόλις ενεργοποιηθεί η ταχύτητα, πιάστε την αλυσίδα με τα δύο δάχτυλα για να την βγάλετε από τον δίσκο. Εάν χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να το κάνετε, αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλυσίδα για κάποιο διάστημα – εάν βγαίνει εύκολα, θα πρέπει να την αλλάξετε σύντομα.

Για να ελέγξετε την κατάσταση των δίσκων και της κασέτας, κοιτάξτε τα δόντια. Θα πρέπει να έχουν το σχήμα ενός ηφαιστείου, χωρίς κανένα μυτερό άκρο. Αν δείτε ότι μοιάζουν περισσότερο με δόντια καρχαρία, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ φθαρμένα. Όταν ελέγξετε τους δίσκους, πιάστε τον στρόφαλο, κάντε τον να περιστραφεί αντίθετα (μετακινήστε τον προς την αντίθετη κατεύθυνση) για να δείτε ότι λειτουργεί ομαλά και προσπαθήστε να τον κουνήσετε προς τα πλάγια για να δείτε αν είναι χαλαρός στον κάτω άξονα του βραχίονα. Ενώ έχετε σκύψει, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ελέγξετε τα πεντάλ και να δείτε αν είναι σφιχτά ή αν περιστρέφονται σωστά.

Μπορείτε να ελέγξετε τη λειτουργία του μπροστινού και του πίσω ντεραγιέρ αλλάζοντας ταχύτητα – αυτό το έχουμε ήδη κάνει όταν ανεβήκαμε στο ποδήλατο. Για να εντοπίσετε οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα, πιέστε τα ντεραγιέρ με τα δάχτυλά σας ή τραβήξτε το αντίστοιχο καλώδιο – θα πρέπει να κινούνται εύκολα. Η κατάσταση του πίσω ντεραγιέρ θα σας δείξει αν υπάρχουν τυχόν προηγούμενα χτυπήματα ή αν έχουν γίνει πτώσεις. Εάν παρατηρήσετε σημαντικές γρατσουνιές ή βαθουλώματα, μπορεί να είχε γίνει κάποιο ατύχημα με το ποδήλατο – λάβετέ το υπόψη και ελέγξτε προσεκτικά το πλαίσιο. Άλλα σημάδια πτώσης είναι: οι γρατζουνιές στα πλάγια της σέλας, στους λεβιέδες ταχυτήτων, στα φρένα και στην άκρη του τιμονιού.

Φρένα

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξετε είναι ότι μπορείτε να φρενάρετε σωστά από τις μανέτες φρένων και ότι όταν τις αφήνετε, χαλαρώνουν γρήγορα και δεν τρίβονται επάνω στον τροχό. Να ρίχνετε πάντα μια καλή ματιά στα τακάκια φρένων, είτε πρόκειται για ποδήλατο με δισκόφρενο (ποδήλατο βουνού ή δρόμου) είτε ποδήλατο με φρένα ζάντας. Όπως και στις ταχύτητες, αν τραβήξετε απλά τα καλώδια των φρένων και μετακινήσετε τις γέφυρες φρένων με τα χέρια σας θα σας βοηθήσει επίσης να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι σε καλή κατάσταση.

Μπουλόνια και διακόπτες ταχείας απελευθέρωσης

Ας μην ξεχνάμε όλα αυτά που συνδέουν και συγκρατούν τα μέρη και τα εξαρτήματα του ποδηλάτου μαζί. Μια μικρή διάβρωση και σκουριά στα μπουλόνια δεν είναι πραγματικά επικίνδυνη, αλλά ένα εντελώς σκουριασμένο μπουλόνι είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτά καθώς αν είναι κολλημένα μπορεί να προκαλούν ζημιά σε ένα πιο σημαντικό μέρος του ποδηλάτου, όπως στο πλαίσιο ή στο πιρούνι. Εάν τα μπουλόνια έχουν χαλασμένες βίδες, θα είναι δύσκολο να χαλαρώσετε ή να σφίξετε τα μέρη του ποδηλάτου. Επιπλέον, είναι ένα σημάδι ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην είναι τόσο προσεκτικός όσο ισχυρίζεται ότι είναι.

Τέλος, χαλαρώστε και στη συνέχεια ξανασφίξτε τους διακόπτες ταχείας απελευθέρωσης του τροχού για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά και ότι το άκρο του πιρουνιού και το πλαίσιο είναι σε καλή κατάσταση.

Ανεβείτε στο ποδήλατο

Σας συμβουλεύσαμε ήδη να ανεβείτε στο ποδήλατο για να ελέγξετε τις αναρτήσεις ή τις ταχύτητες, αλλά μην διστάσετε να το κάνετε όσες φορές χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να ελέγξετε ότι δεν ακούγεται θόρυβος στο λαιμό ή στον κάτω βραχίονα όταν πατάτε τα πεντάλ και ασκείτε δύναμη. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το ποδήλατο φρενάρει καλά και ότι το πλαίσιο είναι στο μέγεθός σας.

Τώρα που μάθατε τι να ελέγξετε σε ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο, ακολουθούν μερικές προτάσεις για βοηθήσουν στην αναζήτηση και την αγορά σας:

Ρωτήστε τον εαυτό σας και ρωτήστε τον πωλητή

Καταρχάς, κάντε στον εαυτό σας τρεις απλές ερωτήσεις: Για ποιον λόγο θα χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο; Πόσα διατίθεστε να ξοδέψετε; Τι μέγεθος ποδηλάτου χρειάζεστε; 

Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε: Πόσο καιρό το έχει στην κατοχή του; Πόσο καιρό το χρησιμοποιεί; Έχει την αρχική απόδειξη; Πότε επισκευάστηκε τελευταία το ποδήλατο; Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές επισκευές που έχει κάνει; Είναι όλα εντάξει στο ποδήλατο; Όλες αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε τόσο τον πωλητή όσο και το ποδήλατο.

Έρευνα στο διαδίκτυο, αγορά αυτοπροσώπως

Είτε θέλετε ένα συγκεκριμένο μοντέλο είτε αναζητείτε απλά ένα ποδήλατο και έχετε βρει ένα που σας αρέσει, μπορείτε να κάνετε περιήγηση σε ιστοσελίδες, φόρουμ, καταστήματα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να συλλέξετε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το ποδήλατο, τα μέρη, την αρχική τιμή καθώς και απόψεις χρηστών που είχαν το ίδιο μοντέλο.

Εάν είναι το πρώτο σας ποδήλατο, σας συνιστούμε να μην το αγοράσετε στο διαδίκτυο εκτός και εάν είναι αξιόπιστος ο πωλητής (ελέγξτε τις κριτικές στο διαδίκτυο) ή εάν η ιστοσελίδα/εφαρμογή σας προσφέρει προστασία αγοράς. Μπορείτε επίσης να βρείτε ένα ποδήλατο που να ταιριάζει στις ανάγκες σας στην τριγύρω περιοχή για να μπορείτε να το δείτε αυτοπροσώπως και να ελέγξετε όλα όσα αναφέραμε σε αυτήν την ανάρτηση. Εάν είστε ακόμα διστακτικοί, κλείστε ένα ραντεβού με τον πωλητή σε ένα επαγγελματικό συνεργείο ποδηλάτων για έναν πλήρη έλεγχο ή μεταβείτε απευθείας σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ποδηλάτων.

Η ποδηλασία δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση

Μην αφήσετε μια φθαρμένη σέλα ή μια βρώμικη ταινία στο τιμόνι να σας αποθαρρύνει καθώς είναι εύκολο να τα αντικαταστήσετε. Το ίδιο ισχύει και για τις γρατζουνιές από τα καλώδια ή τα σημάδια παπουτσιών στους στροφάλους. Αυτά είναι ξεκάθαρα θέματα εμφάνισης. Εστιάστε στα δομικά και λειτουργικά μέρη του ποδηλάτου, καθώς αυτά αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα εάν θέλετε να ξεκινήσετε να κάνετε ποδηλασία με το που αγοράσετε το ποδήλατο.

Πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό

Εάν έχετε κάνει την έρευνά σας, έχετε συγκεντρώσει πληροφορίες και έχετε βρει μια απίστευτη προσφορά, είναι πιθανό να μην πηγαίνει κάτι καλά με αυτήν και θα καταλήξετε να αγοράσετε ένα ποδήλατο με κρυφό πρόβλημα, κλεμμένο ποδήλατο ή, στη χειρότερη περίπτωση, να πέσετε θύμα απάτης. Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά όταν κάνετε αγορές από το διαδίκτυο.

Ελπίζουμε ότι αυτή η λίστα ελέγχου ποιότητας και ο οδηγός για την αγορά ενός μεταχειρισμένου ποδηλάτου θα σας βοηθήσουν. Να θυμάστε να βάζετε κάποια χρήματα στην άκρη για να αγοράζετε τα βασικά μέρη και να ξεκινήσετε την ποδηλασία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

Προβεβλημένα άρθρα