calor 2a2f2142 1fa2 487a 928a 9a8813512303

Pyöräily kuumalla säällä: 7 vinkkiä, joilla pysyt viileänä

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö valtaosa pyöräilijöistä nauttisi enemmän lämpimästä säästä kuin kylmyydessä polkemisesta. Pyöräily auringon alla on huomattavasti nautinnollisempaa, sillä tällöin ei tarvitse pukeutua niin moniin vaatekertoihin ja kaikki yksinkertaisesti tuntuu ja näyttää paremmalta. Pyöräily kuumalla säällä – erityisesti silloin, kun lämpötilat ovat hyvin korkeat – tuo kuitenkin mukanaan omat ongelmansa ja haasteensa, erityisesti, ellei kuumuuteen ole tottunut.

Jos satut asumaan leudon ilmaston alueella ja päätät osallistua kilpailuun/tapahtumaan tai lähteä ajomatkalle lomalla ollessasi paikassa, jossa lämpötilat on hyvin korkeat, ei kehosi ole tottunut uusiin pyöräilyolosuhteisiin. Ideaalitilanteessa olisi hyvä viettää muutama päivä alueella ilmastoon sopeutuen ennen koitosta, mutta se ei tietenkään ole aina mahdollista. Pystyäksesi pyöräilemään kuumuudessa voit kokeilla näitä seitsemää vinkkiä:

  • Valitse asianmukainen vaatetus
  • Käytä aurinkovoidetta
  • Vältä ulkona oleskelua keskipäivän aikaan
  • Pidä kehosi nesteytettynä
  • Viilennä kehoasi niin paljon kuin voit
  • Laske ruumiinlämpöäsi
  • Nesteytä ja viilennä kehoasi ajon jälkeen
  • Ennen kuin paneudumme enempää näiden seitsemän suosituksen yksityiskohtiin, käydään nopeasti läpi, kuinka kehomme toimii, kun pyöräilemme kuumalla ilmalla:

    Yksi ensimmäisistä asioista, joita tapahtuu, on hikoilu: näin kehomme suojaa itseään kuumuuden tunteelta. Se toimi samaan tapaan kuin auton moottorin anturi havaitessaan ylikuumenemisen ja aktivoidessaan jäähdytysjärjestelmän. Ihmiskehon tapauksessa keho alkaa hikoilla viilentääkseen itseään. Se on eräänlainen “ilmastointijärjestelmä”; joka tulee vakiona. Hiki on käytännössä katsoen pelkkää vettä, joten se johtaa lämpöä erittäin hyvin ja juuri siksi hikoilemme vapauttaaksemme lämpöä kehoistamme. Jotta tämä mekanismi voisi toimia oikealla tavalla, pitäisi meidän pukeutua oikeanlaisiin vaatteisiin, mahdollistaa kehon hikoilu, nauttia asianmukaisesti nesteitä ja viilentää kehoa kaikin mahdollisin keinoin (varjo, ilma tai vesi). Käydäänpä seuraavaksi läpi vinkkimme:

    1 – Valitse asianmukainen vaatetus

    Jos pyöräilisimme Aatamin asuissa, pääsisi vesi haihtumaan ja ihomme kuivumaan. Kehomme myös jatkaisi hikoilua säätääkseen lämpötilaa sopivaksi. Ongelmana on kuitenkin se, ettemme (tai ainakaan suuri osa meistä) ole nudistipyöräilijöitä, vaan käytämme pyöräilypaitoja ja bib-shortseja, joilla voi olla positiivinen tai negatiivinen vaikutus luonnollisen ilmastointijärjestelmämme toimintaan.

    Jos pyöräilypaita tai bib-shortsit eivät ole tarpeeksi hengittäviä ja lisäksi estävät hien haihtumisen sen sijaan, että siirtäisivät kosteutta iholtamme, kertyy kosteus iholle ja vaatteisiin. Lopulta viilentävä vaikutus, jonka hikoilun pitäisi tuoda, on mennyttä.

    velocity base layer lifestyle estudio 05

    On tärkeää valita ylleen sellaisia vaatteita, jotka suojaavat meitä auringolta ja kuumuudelta, ollen kuitenkin samaan aikaan niin kevyitä ja hengittäviä kuin mahdollista. Kuumalla säällä paksuista, painavista ja hengittämättömistä materiaaleista valmistetut pyöräilypaidat ja bib-shortsit saattavat kyllä imeä itseensä hikeä, mutta tuskin siirtävät kosteutta iholta tehokkaasti. Tämä tekee vaatteista vielä painavampia ja epämukavampia, estäen kehon kykyä säädellä lämpötilaansa.

    Siroko SRX -pyöräilypaidat ja -bib-shortsit ovat täydelliset kuumiin sääolosuhteisiin. Ne tarjoavat suojaa auringolta, erinomaista hengittävyyttä sekä keveyttä. Ne imevät hikeä ja siirtävät kosteuden nopeasti pois iholta pitääkseen sen kuivana.

    salty sweat

    Kuumina päivinä, tai silloin, kun pyöräilijä hikoilee paljon, ei ole epätavallista nähdä valkoisia jälkiä hänen paidallaan ja bib-shortseillaan. Nämä ovat jäännöksiä suolasta, joka on peräisin hiestä. Kun hiki haihtuu, jää suola vaatteisiin. Älä kuitenkaan huoli, sillä tämä on normaalia ja kangas hoitaa hommansa. Muista vain pestä vaatteesi niin pian kuin mahdollista, noudattaen tämän pyöräilyvaatteiden huoltamisesta kertovan julkaisun ohjeita. 

    2 – Käytä aurinkovoidetta

    Mainitsimme edellisessä kohdassa, että vaatteiden tulisi suojata meitä auringolta, mutta kun on hyvin kuuma, altistuu merkittävä osa ihostamme suoralle auringonvalolle, mikä tarkoittaa sitä, että tarvitsemme aurinkovoidetta. Millainen aurinkorasva kannattaisi sitten valita pyöräilyyn?

    • Vältä paksuja, rasvaisia aurinkovoiteita, sillä ne tukkivat ihohuokosia, estävät hikoilua, eivätkä anna kehon jäähtyä oikein.

    • Käytä alhaisen viskositeetin voiteita ja suihkeita, jotka imeytyvät helposti antaaksesi ihosi hengittää.

    • Valitse aurinkorasva, joka tarjoaa pitkäkestoista suojaa, erityisesti, jos olet lähdössä pitkälle ajomatkalle. Näin sinun ei välttämättä tarvitse ottaa aurinkorasvapulloa mukaan ja levittää sitä useita kertoja matkan varrella.

    • Valitse vedenkestävä aurinkovoide. Ei pelkästään hikoilun, vaan myös veden takia, jota tulet kaatamaan yllesi alentaaksesi kehosi lämpötilaa ja viilentääksesi moottoriasi. 

    3 – Vältä ulkona oleskelua keskipäivän aikaan

    Tiedämme toki, ettei tämä ole aina mahdollista, mutta jos suinkin pystyt, pyri menemään ulos aikaisin aamulla, ennen kuin lämpötilat nousevat liian korkeiksi tai vaihtoehtoisesti illalla, kun lämpötilat laskevat. Nämä vuorokaudenajat tuovat itse asiassa mukanaan muitakin etuja: vähemmän liikennettä teillä sekä luonnossa elävien ja päiväsaikaan piilossa pysyttelevien eläimien mahdollinen kohtaaminen.

    Aikaisen aamun tai illan ajoille kannattaa muistaa ottaa mukaan pyörän valot, kevyt pyöräilyliivi sekä irtohihat, kuten Climatik-mallimme, sekä fotokromaattiset aurinkolasit.

    climatik

    4 – Pidä kehosi nesteytettynä

    Löydät lisätietoa pyöräilijöiden nesteytyksestä tästä julkaisusta. Pysyäksesi nesteytettynä juo vettä janosi mukaan. Jos hikoilet paljon ja aiot viettää enemmän kuin 4–5 tuntia pyöräillen, on suositeltua juoda elektrolyyttivettä menetettyjen suolojen korvaamiseksi. Natrium on tärkeä kivennäisaine heille, jotka hikoilevat runsaasti, sillä sen huomattava menetys voi johtaa kramppeihin ja suorituskyvyn heikkenemiseen. Muista, että natrium, kalsium ja kalium ovat ensiarvoisen tärkeitä lihasten supistumiselle.

    geyser bike water bottle lookbook 04

    Ongelma korkeiden lämpötilojen suhteen on se, että juomapullon vesi kuumenee hyvin nopeasti. Se kyllä nesteyttää kehoa, mutta ei viilennä sitä ja juominenkin on jokseenkin epämiellyttävä kokemus. Laita sekaan jääpaloja, jotta juoma pysyisi kylmänä hieman pidempään. Voit myös asettaa yhden juomapulloistasi pakastimeen ja lähteä matkaan jäätyneen veden kanssa, antaen sen sulaa matkalla.

    5 – Viilennä kehoasi niin paljon kuin voit

    Moottorimme kuumenee tavallista enemmän korkeissa lämpötiloissa, erityisesti intensiivisten ponnistusten aikana, joten veden kaataminen päähän, jaloille, käsille ja selälle on pyöräilyn maailmassa täysin tavallista ja me suosittelemmekin sitä lämpimästi. Mutta älä kuitenkaan edes harkitse elektrolyyttiveden tuhlaamista kehoasi viilentääksesi, äläkä käy suihkussa urheilujuoman tai isotonisen juoman alla, ellet sitten halua pyöräillä loppumatkaa tahmeampana kuin tuubirenkaille tarkoitettu liima.

    Ammattilaispyöräilijät käyttävät kilpailuissa jääsukkia (yleensä stay up -tyyliset sukat, jotka on täytetty jäällä). He asettavat ne niskaansa lähes koko matkan ajaksi. Sinä voit tehdä saman. Voit jopa pyytää lisää jäätä baarista matkan varrelta ja pidentää jääsukkien käyttöaikaa. Voit käyttää myös tavallisia sukkia, leggingsejä, sukkahousuja tai jopa suljinpusseja tai muita uudelleensuljettavia pusseja, joihin on tehty reikiä. Täytä ne vedellä, laita pakastimeen ja ulos lähtiessäsi laita ne selkääsi, reisillesi bib-shortsiesi alle tai pyöräilypaitasi taskuun.

    Muista suojata puhelimesi ja kaikki muu, mikä saattaa vaurioitua vedestä.

    6 – Laske ruumiinlämpöäsi

    ice pops

    Sen lisäksi, että viilennät kehoasi ulkoa päin, voit myös laskea ruumiinlämpöäsi sisältä käsin. Kylmä vesi juomapullossa toimii, mutta saman asian ajaa jääkahvi, muu kylmä juoma, jäähilejuoma, jäätelö ja mikä tahansa mehujää tai jäätelöpuikko.

    7 – Nesteytä ja viilennä kehoasi ajon jälkeen

    Ole varovainen myös ajon jälkeen. Suuri osa ongelmista, joita tuntikausien paahtavan kuuman auringon alla oleilu aiheuttaa, ilmenevät myöhemmin. Juo vettä tai nauti sitä hedelmien ja vihannesten muodossa nesteyttääksesi kehoasi, saadaksesi takaisin voimasi ja palauttaaksesi kehoosi suolat ja mineraalit, jotka menetit hikoillessa.

    stay cool

    Ruumiinlämmön laskeminen viileällä suihkulla tai kylvyllä on hyvin tärkeää. Kylmän veden sietäminen voi olla aluksi vaikeaa, mutta se auttaa pysäyttämään moottorin ja ehkäisee sitä säteilemästä enempää lämpöä. Vaihtoehtoisesti voit käydä uimassa altaassa, järvessä tai meressä.

    Vaikka olisit käyttänyt aiemmin aurinkovoidetta, niin levitä kosteusvoidetta tai ihoa viilentävää voidetta kosteuttaaksesi ja ravitaksesi ihoasi.

    Lopuksi haluaisimme vielä muistuttaa, että vaikka ei sataisi ja tie ei ole märkä, tulisi pyöräilyyn kiinnittää erityisen paljon huomiota, sillä asfaltista tulee vaarallinen korkeissa lämpötiloissa. Jos se sulaa, saattaa mutkaan ajamisesta tulla varsin petollista. Asfaltti voi myös tarttua renkaisiin, mistä seuraa soran tai kivien kiinnittyminen niihin ja lopulta kumi voi puhjeta. Jos kumiin tulee reikä, etsi varjo ja pidä leuka pystyssä.

    Kommentoi

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

    Suositellut artikkelit