efectos negativos 94967fca f8d3 4f9c 96c8 0ba3dad8126f

Negative virkninger af cykling på vores krop

Du kender allerede de positive ændringer, som cykling medfører i din krop, men det er ikke alle fordele. Der er også “negative” eller ikke så positive effekter (afhængigt af hvordan du ser på det), der før eller senere bliver tydelige. Især hvis du bruger meget tid på sadlen, og hvis du træner hårdt til konkurrencer eller for dig selv.

Lad os starte med det sted, hvor vi slap med muskuløs ubalance: en mærkbar forskel mellem de nedre og de øvre lemmer. Du kan blive en slags “T-Rex cyklist” med meget udviklede benmuskler og meget mindre muskuløse arme.

Bortset fra armene er bagagerummet et andet forsømt område, ikke kun fordi vi ikke arbejder med dets muskler, men også fordi fedttabet kan blive så udtalt, at vi let kan blive et skelet til anatomiundervisning. Derfor er yderligere træning afgørende for at styrke hele kroppen og armene.

Der kan også være mangel på balance i udviklingen af benmusklerne. Haserne arbejder meget mindre end quadriceps plus de forkortes på grund af pedalering, så udstrækning, massage og specifik træning er påkrævet. Muskelforkortning betyder, at når du står op efter at have siddet i lang tid eller bøjet benet efter at have strakt det i sofaen eller i sengen i lang tid, bliver muskelen stiv, og du bliver nødt til at strække eller have nogen til at hjælpe dig med at strække dit ben.

Smerter er noget, en cyklist vænner sig til. Der er mange typer smerter ced cykling:

Nakke- og skulderpine på grund af kropsposition og for meget vægt på armene. Kan korrigeres ved at justere positionen på cyklen.

Bensmerter, når man går op ad trapper eller stejle skråninger. Vær ikke overrasket, når du går op ad en trappe og spørger dig selv: “Hvorfor er den så stejl!?”

Men blandt alle smerterne er der en der virkelig tager prisen, især når du begynder at cykle: smerten i bagdelen og skridt. Det kan være forfærdeligt og skræmme dig væk fra cyklen efter den første seriøse tur.  Bagdelen vænner sig til det, og smerten forsvinder eller falder i det mindste med tiden. Det kan undgås ved at vælge gode bibshorts, en ordentlig sadel og den rigtige position på cyklen.

En anden meget almindelig effekt ved dette område er følelsesløshed. Vær forsigtig, gå af sadlen og brug den samme løsning som for smerter i balderne: cykelshorts, sadel og korrekt position. Dette område kan også blive udsat for andre problemer på grund af gnidning. Rødme, kløe, bumser og endda sår kan ødelægge en dag på cyklen og de næste par uger, hvis du ikke har et par gode cykelshorts, eller hvis du ikke bruger dem korrekt (husk ikke at bruge undertøj). Påfør lidt creme inden cyklingen (der er specifikke hudcreme mod friktion) og også efter brusebad for at holde det fugtigt.

Når vi taler om cremer, er der endnu et område i din krop, der har brug for særlig opmærksomhed: dine hænder. Jo mere tid du bruger på at på holde styret, jo mere solbrændt bliver dine hænder. Løsningen er at have handsker på, som også hjælper dig med at undgå følelsesløshed og beskytte dig i tilfælde af et fald. Brug desuden specielle cremer til at passe godt på dine hænder, da de ellers aldrig bliver bløde og sarte.

Solcreme beskytter dig dog ikke mod at få forskellige nuancer af en ujævn tan. Det betyder ikke, at du ikke skal bruge solcreme – tværtimod – du skal bruge det hele tiden. Jo mere tid du bruger på en cykel, jo mere beskyttelse har du brug for. Men solcreme har deres grænser, og vi ender sandsynligvis med striber over hele vores hud. For de fleste af os giver vores underlige, ujævne solbrændte mærker ikke mening og får folk til at kigge ved poolen eller stranden, men blandt cyklister er de en kilde til stolthed, ligesom arret på hovedpersonen i Jaws. Her er blot nogle få af disse signaturbrune linjer:

Begynd at vænne dig til at have hvide fødder som den berømte Two Socks ulv i filmen Dances with Wolves. Og afhængigt af højden på sokken, du har på, vil den hvide tone gå op ad benet.

Cykelsolbriller giver ofte det hvide område omkring dine øjne, mens resten af dit ansigt er solbrændt, hvilket kan få dig til at ligne Spiderman eller en langur.

Næsen vil være mørkere end resten af ansigtet, og det samme vil ske med dine arme og quadriceps-området på dine ben, da det er de områder, der er mest direkte påvirket af solen.

Hvide hænder på grund af brugen af handsker og hvide striber på en solbrændt hals som et resultat af din kropsposition på cyklen. 

Disse mærker kommer af solen, men cykling kan også efterlade ar på din krop som et resultat af et fald, ulykke eller skade. Lad os håbe, at hvis du falder eller har en ulykke, er det ikke noget alvorligt, så du blot kan komme op igen og fortsætte!

En anden effekt ved cykling er, at vi får en løbende næse mere end normalt. Især når vi er på cyklen, endnu mere hvis vi er allergiske og det er forår. En løbende næse skyldes for det meste allergier, men det faktum, at vi trækker vejret mere intenst og udsættes for kulde, fugtighed og vind, får os til at blive nogle rigtige forkølede cyklister.

I artiklen om de positive virkninger af cykling på vores krop sagde vi, at vores stofskifte øges, og det gør os sultne. Vi spiser mere og får vores fordøjelsessystem til at arbejde længere og mere regelmæssigt. Alt dette kombineret med kropsbevægelser fra træning og det faktum, at vi spiser en sund kost med masser af grøntsager, og det er ikke underligt, at vi prutter på turen.

Vi håber, at du havde det sjovt, da du læste artiklen, og vigtigst af alt, at du ikke planlægger at skifte sport eller stoppe med at cykle efter at have læst om disse “negative” eller ikke så positive effekter. Alt kan løses ved at følge vores tip, så hold dit humør oppe, foråret kommer, og du skal begynde at arbejde på disse solbrune linjer.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Udvalgte artikler