efectos negativos 94004518 1375 49e8 b4d1 5bcc2bfb8e04

De negatieve effecten van fietsen op je lichaam

Je kent de positieve veranderingen die fietsen in je lichaam teweegbrengt al, maar het zijn niet alleen maar voordelen. Er zijn ook “negatieve” of niet-zo-positieve effecten (afhankelijk van hoe je het bekijkt) die vroeg of laat aan het licht komen. Vooral als je veel tijd op het zadel doorbrengt en als je hard traint voor wedstrijden of zelfverbetering.

Laten we beginnen waar we gebleven waren, met de onevenwichtigheid van de spieren: een merkbaar verschil tussen de onderste en de bovenste ledematen. Je kunt een soort “T-Rexworden met zeer ontwikkelde beenspieren en veel minder gespierde armen.

Naast de armen is de romp een ander verwaarloosd lichaamsdeel, niet alleen omdat we de spieren ervan niet trainen, maar ook omdat het vetverlies zo opvallend kan worden dat we gemakkelijk een menselijk skelet kunnen worden voor anatomielessen. Daarom zijn extra fitnessoefeningen van cruciaal belang om je core en de bovenste ledematen te versterken.

Er kan ook een gebrek aan evenwicht zijn in de ontwikkeling van de beenspieren. De hamstrings werken veel minder dan de quadriceps en ze worden korter door het trappen, dus is rekken, massage en specifieke fitnesstraining nodig. Spierverkorting betekent dat wanneer je soms opstaat nadat je lang hebt gezeten of je been buigt nadat je het lang hebt gestrekt op de bank of in bed, de spier stijf wordt en je wat rekoefeningen moet doen of iemand moet vragen je te helpen je been te strekken.

Pijn is iets waar een fietser aan went. Er zijn veel soorten pijn op de fiets:

Nek- en schouderpijn als gevolg van de lichaamshouding en het dragen van te veel gewicht op de armen. Kan gecorrigeerd worden door je houding op de fiets aan te passen.

Pijn in de benen bij het traplopen of steile hellingen oplopen. Wees niet verbaasd als je begint te klagen of last hebt bij het oplopen van een trap en je jezelf afvraagt: “Wat is de hellingsgraad hier!?”

Maar onder alle pijnen is er één die er echt met kop en schouders bovenuit steekt, vooral als je begint met fietsen: de pijn in je kont en in je kruis. Die kan vreselijk zijn en je na de eerste serieuze rit van de fiets doen schrikken. De kont went eraan en de pijn gaat weg of wordt in ieder geval minder met de tijd. Het kan worden vermeden door te kiezen voor een goede fietsbroek, een goed zadel en de juiste houding op de fiets. 

Een ander veel voorkomend verschijnsel in dit gebied is gevoelloosheid. Wees voorzichtig, stap van het zadel en gebruik dezelfde oplossing als voor de pijn in de billen: fietsbroek, zadel en juiste houding. Dit gebied kan ook andere problemen ondervinden door schuurplekken. Roodheid, jeuk, puistjes en zelfs wondjes kunnen een dag op de fiets en de volgende weken verpesten als je geen goede fietsbroek hebt of hem niet goed draagt (denk eraan geen ondergoed te gebruiken). Smeer je voor het fietsen in met wat crème (er zijn specifieke schuurplekken/zeemcrèmes tegen wrijving) en ook na het douchen om het vochtgehalte op peil te houden.

Nu we het toch over crèmes hebben, er is nog een lichaamsdeel dat speciale aandacht verdient: je handen. Hoe langer je het stuur vasthoudt, hoe bruiner je handen worden. De oplossing is het dragen van handschoenen, die je ook helpen gevoelloosheid te voorkomen en je beschermen in geval van een val. Gebruik bovendien speciale crèmes om je handen goed te verzorgen, anders zullen ze nooit zacht en delicaat worden.

Zonnebrandcrèmes beschermen je echter niet tegen ongelijkmatige bruining. Dat betekent niet dat je geen zonnebrandcrème moet gebruiken – integendeel – je moet het te allen tijde gebruiken. Hoe meer tijd je op de fiets doorbrengt, hoe beter je beschermd moet zijn. Maar zonnebrandcrèmes hebben hun beperkingen en we zullen hoogstwaarschijnlijk strepen en strepen op onze huid krijgen. De meeste mensen vinden dit maar rare, vlekkerige bruine strepen, dus je krijgt vast starende blikken bij het zwembad of op het strand, maar fietsers zijn er trots op, net als de littekens van de hoofdpersoon in Jaws. Hier zijn een paar van die typische bruine strepen:

Wen maar vast aan je witte voeten, net als de beroemde wolf met twee sokken in de film Dances with Wolves. Afhankelijk van hoe hoog je je sokken optrekt blijft ook een stukje van je been wit.

Fietsbrillen laten vaak een wit gebied rond je ogen achter, terwijl de rest van je gezicht gebruind is, waardoor je eruit kunt zien als Spiderman of een brilaap (die heet niet voor niets zo, je hebt geen plaatje nodig om te zien waar dit heen gaat).

De neus wordt donkerder dan de rest van het gezicht, en hetzelfde gebeurt met de armen en de quadriceps van de benen, omdat die het meest worden blootgesteld aan de zon. 

Witte handen door het gebruik van handschoenen en witte strepen op een gebruinde nek als gevolg van je lichaamshouding op de fiets.  

Deze sporen worden achtergelaten door de zon, maar fietsen kan ook littekens veroorzaken als gevolg van een val, ongeluk of verwonding. Laten we hopen dat als je valt of een ongeluk hebt gehad, het niets ernstigs is, zodat je het gewoon kunt oplappen en verder kunt gaan!

Een ander effect van fietsen is dat we meer dan gewoonlijk een loopneus krijgen. Vooral als we op de fiets zitten, en nog meer als we allergisch zijn en het lente is. De loopneus is meestal te wijten aan allergieën, maar het feit dat we intensiever ademen en worden blootgesteld aan kou, vochtigheid en wind, zorgt dat we vaak snotterend op de fiets zitten.

In het artikel over de positieve effecten van fietsen op ons lichaam zeiden we dat onze stofwisselingssnelheid toeneemt en dat maakt ons hongerig. We eten meer en laten ons spijsverteringsstelsel langer en regelmatiger werken. Dit alles gecombineerd met lichaamsbeweging door het sporten en het feit dat we gezond eten met veel groenten, en het is geen wonder dat we af en toe een windje laten, luchtkoekjes laten zweven of aardgaskracht gebruiken voor de beklimmingen. 

We hopen dat je met ons hebt gelachen en vooral dat je niet van plan bent om van sport te veranderen of te stoppen met fietsen na het lezen over deze “negatieve” of minder positieve effecten. Alles kan opgelost worden door onze tips op te volgen, dus hou de moed erin, de lente komt eraan en je moet beginnen te werken aan die tan lines.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen