efectos negativos 8db1c0a2 a987 4755 8fc4 edbeeefd31b7

Pyöräilyn negatiiviset vaikutukset kehoissamme

Ole varmaankin jo tietoinen pyöräilyn kehossasi aikaansaamista positiivisista muutoksista, mutta valitettavasti joukkoon mahtuu myös muitakin kuin hyödyllisiä juttuja. Pyöräilijöiden kehoissa tapahtuu myös “negatiivisia” tai ei-niin-positiivisia muutoksia (riippuen siitä, miten asiaa tarkastelet), jotka käyvät selviksi ennemmin tai myöhemmin. Näin käy erityisesti silloin, jos vietät runsaasti aikaa pyörän selässä tai jos treenaat kovaa kisoja varten tai itsesi kehittämismielessä.

Aloitetaan siitä, mihin jäimme pyöräilyn etuja koskevassa artikkelissamme; lihasepätasapainosta. Se on termi huomattavalle erolle ala- ja ylävartalon lihaksissa. Puhutaan jopa “T-Rex-pyöräilijöistä”, joiden jalkalihakset ovat merkittävän kehittyneet, kun taas käsien lihakset eivät niinkään.

Käsien lisäksi on myös torso toinen hyljeksitty alue, eikä ainoastaan siksi, ettemme käytä pyöräillessä tämän alueen lihaksia, vaan myös siksi, että rasvamassan väheneminen voi olla jopa niin huomattavaa, että pyöräilijää voisi yläkroppansa perusteella luulla anatomian tunnilla käytettäväksi opetusluurangoksi. Tästä syystä salitreenaaminen on ensiarvoisen tärkeää – sen avulla voimme vahvistaa koko ylävartaloa ja käsiä.

Myös jalkojen lihakset voivat kehittyä epätasapainoisesti. Takareidet työskentelevät huomattavasti vähemmän kuin etureidet ja lisäksi ne voivat polkemisen ansiosta lyhentyä, joten venyttely, hieronta ja tietynlainen salitreeni on tarpeellista. Lihasten lyheneminen ilmenee esimerkiksi siten, että joskus kun nouset seisomaan istuttuasi pitkään tai koukistat jalkasi sen jälkeen, kun se on ensin ollut pitkään suorana sohvalla tai sängyllä, jäykistyy lihas. Tällöin sinun täytyy venyttää sitä itse tai pyytää jotakuta auttamaan venytyksessä.

Kipu on tuttu tunne pyöräilijöille. Pyöräilyn seurauksena voimme kokea monentyyppistä kipua:

Niska- ja hartiakipu johtuen kehon asennosta ja siitä, että kannattelet käsilläsi liikaa painoa. Tämä voidaan korjata säätämällä pyöräilyasentoa.

Jalkakipu portaita tai jyrkkää rinnettä noustessa. Älä siis ylläty, jos huomaat valittavasi ja irvistäväsi noustessasi portaita. Saatat jopa hiljaa mielessäsi mietiskellä rinteen kaltevuusprosentteja!

Mutta kaikkien kipujen joukosta nousee yksi ylitse muiden, joka on erityisen huomattava pyöräilyn aloittaessasi: kipu takapuolessa ja haaroissa. Se voi olla hyvinkin rajua ja säikäyttää sinut pyörän selästä ensimmäisen rankemman pyörätreenin jälkeen. Takapuoli kyllä tottuu siihen ja kipu häviää – tai ainakin vähenee ajan mittaan. Tätä voidaan välttää valitsemalla hyvät bib-shortsit ja kunnollinen satula sekä varmistamalla pyöräilyasennon oikeellisuus.

Toinen hyvin yleinen tälle alueelle kohdistuva vaikutus on tunnottomuus. Ole varovainen, nouse pois pyörän satulasta ja käytä samoja ratkaisuja kuin takapuolen kipuunkin: bib-shortseja, hyvää satulaa ja oikeaa asentoa. Tällä alueella saatetaan kokea myös muita ongelmia hiertymisistä johtuen. Punoittaminen, kutina, näpyt ja jopa haavat voivat pilata pyöräilypäivän ja muutaman seuraavan viikonkin, ellei jalassasi ole hyvät bib-shortsit, joita myös käytät oikein (muista olla käyttämättä alushousuja). Levitä voidetta ennen pyöräilemään lähtemistä (markkinoilla on tiettyjä hiertymänesto-/säämiskävoiteita ja -rasvoja, jotka vähentävät kitkaa) ja suihkun jälkeen pitääksesi alueen kosteutettuna.

Rasvoista ja voiteista puheen ollen, kehossasi on eräs muukin alue, joka tarvitsee erityistä huomiota. Se on tietenkin kätesi. Mitä kauemmin vietät kädet ohjaintangossa, sitä enemmän ne ruskettuvat ja altistuvat auringolle. Ratkaisuna on pitää hanskoja, jotka auttavat myös ehkäisemään tunnottomuutta ja antavat suojaa, jos satut kaatumaan. Käytä tämän lisäksi myös käsille tarkoitettuja käsivoiteita pitääksesi niistä huolta, sillä muuten niitä on hyvin vaikeaa pitää pehmeinä ja miellyttävän tuntuisina.

Vaikka käyttäisit aurinkovoidetta, et voi välttyä ihon epätasaiselta ruskettumiselta. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö sinun tulisi käyttää aurinkovoidetta – päin vastoin. Sitä tulisi käyttää aina. Mitä enemmän aikaa vietät pyöräsi selässä, sitä parempaa suojaa tarvitset. Aurinkovoiteillakin on kuitenkin rajansa toimivuudessaan ja todennäköisesti lopputuloksena on kuitenkin erilaisia rusketusjuovia ja -raitoja. Pelkille kuolevaisille omituiset ja epätasaiset rusketusrajamme eivät aukene ja keräävät kenties oudoksuvia katseita rannalla tai uima-altaalla, mutta kanssapyöräilijöiden joukossa ne ovat ylpeyden aihe – kuten arvet Tappajahai-elokuvan päähenkilön ihossa. Tässä on vain muutama näistä tunnusomaisista rusketusrajoista:

Ala totutella ajatukseen valkoisista jaloista. Siis sellaisista, jotka nähtiin kuuluisalla Kaksi Sukkaa -nimisellä sudella elokuvassa Tanssii susien kanssa. Käyttämiesi sukkien varren korkeudesta riippuen voi tämä valkoinen sävy jatkua pitkälle sääriisi saakka.

Pyöräilylasit jättävät usein vaaleamman alueen silmien ympärille muiden kasvojen ruskettuessa, mikä saattaa saada sinut näyttämään Hämähäkkimieheltä tai silmälasilangurilta (tämä kädellinen on saanut nimensä syystä, jos ymmärrät yskän).

Nenäsi tulee mitä todennäköisimmin olemaan muita kasvojasi tummempi, ja sama tulee tapahtumaan käsivarsillesi ja jalkojesi etureisille, sillä nämä ovat ne alueet, joihin aurinko porottaa kaikkein suorimmin.

Valkoiset kädet, kiitos hanskojen käytön, sekä valkoiset viivat tai ruskettunut niska, kiitos kehosi asennon pyöräillessäsi.

Edellä mainitut jäljet ovat auringon aiheuttamia, mutta pyöräilyn seurauksena kehoosi voi jäädä myös arpia, jos kaadut, joudut onnettomuuteen tai loukkaannut. Toivotaan, että jos satut kaatumaan tai joutumaan onnettomuuteen, et satuta itseäsi pahasti, vaan voit jatkaa matkaa heti kun olet putsannut haavasi ja laittanut suojaksi laastarin!

Eräs pyöräilyn aiheuttama vaikutus on se, että nenämme vuotaa enemmän kuin tavallisesti. Tätä tapahtuu erityisesti pyörän selässä ja yhäkin enemmän allergisille pyöräilijöille kevätaikaan. Nenän vuotaminen johtuu pääosin allergioista, mutta ne tosiseikat, että pyöräillessä hengitämme tehokkaammin ja olemme alttiita kylmälle, kosteudelle ja tuulelle, tekee joistain meistä oikeita räkänokkia.

Pyöräilyn positiivisia vaikutuksia käsittelevässä artikkelissamme mainitsimme, että aineenvaihduntamme lisääntyy ja se saa meidät nälkäisiksi. Syömme enemmän ja saamme ruoansulatusjärjestelmämme työskentelemään kauemmin ja säännöllisemmin. Kun kaikki tämä yhdistetään kehomme liikkeisiin urheillessa sekä siihen, että noudatamme terveellistä, kasvisten täyteistä ruokavaliota, ei ole ihmekään että saatamme päästää muutaman ilmavaivan tai hiljaisen hiihtäjän ja jopa käyttää luonnonmukaista kaasuvoimaa pitkillä nousuosuuksilla.

Toivomme, että sinulla oli hauskaa artikkelia lukiessasi ja mikä tärkeintä, ettet suunnittele vaihtavasi lajia tai lopettavasi pyöräilyä luettuasi näistä “negatiivisista” tai ei-niin-positiivisista vaikutuksista. Kaikki näistä on selätettävissä vinkkiemme avulla, joten pidä mieli korkealla, sillä kevät on tulossa ja on aika alkaa hankkimaan rusketusrajoja!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit