ninos bici dee8611b b559 4517 9111 42fbceaf1355

Fordeler med sykling for barn

Noen av de beste barndomsminnene har sykler som perfekte følgesvenner for alle våre opplevelser. Når sommeren og ferien begynte, ble sykler raskt vårt favoritt-transportmiddel. Kanskje blir våre tohjulinger litt forlatt om høsten og vinteren, men innimellom hopper vi fremdeles på setet.

Vi så mange av sykkelidolene våre som klatret fjell på TV. Minutter senere skulle vi gå på syklene og prøve å være som disse store mestrene og drømme om at vi en dag også vil klatre opp de bratte bakkene.

Sykler og sykling har vært en del av våre tidlige år, og selv om tidene har endret seg, er de fortsatt en viktig del av barns liv. Kanskje ikke så mye som før, for frem til 2020 var ikke sykkelsalgstallene oppmuntrende, men Covid-19 har endret alt, og kanskje er den nylige oppståtte lidenskapen for sykling blant store og små kommet for å bli.

Vi har allerede nevnt de positive effektene av sykling for voksne i tidligere artikler. La oss nå snakke om fordelene det har for barn, fra de begynner å sykle på balansesykler til tenårene:

Kropp og sinn

Som enhver annen fysisk aktivitet eller sport, er sykling en veldig sunn vane.

Sammen med et sunt kosthold, hjelper det med å styrke barnas kropper ved å bygge musklene og benstrukturen.

Leddene er godt beskyttet da sykling er en sport med lite innvirkning, i motsetning til fotball eller friidrett.

Sykling øker immunforsvaret ettersom det krever å være utendørs. Riktig kledd og godt utstyrt, barna nyter både kaldt og varmt vær like mye som vi gjør.

Sykling betyr også at de får mer fysisk aktivitet, noe som er bra både for barn som ikke er veldig aktive, så vel som for de som bare ikke kan sitte stille. Gi dem en sykkel, så blir du overrasket over kreativiteten!

Å sykle forbedrer kardiovaskulær helse, fremmer velfungerende luftveier og reduserer sannsynligheten for fedme, et av de viktigste problemene som har rammet barn de siste tiårene.

På motorisk ferdighetsnivå forbedrer det koordinering, balanse og konsentrasjon. Bare se på barna på balansesyklene som suser gjennom parkene som om de har gjort det hele livet. Deretter lærer de å tråkke med støttehjul, og deretter uten dem, og de får balansen og koordinasjonen på kort tid!

Når de lærer å sykle og håndtere sykkelen og oppnå flere og flere små mål, vokser deres selvtillit og selvfølelse. Husker du første gangen du klarte å sykle uten støttehjul eller når du klarte å ta hendene av styret?

Barnas humør forbedres også takket være sykling – det er ikke bare en greie for voksnes, de små lider også av stress og angst. Og det er ikke noe bedre enn en sykkeltur med familien for å frigjøre spenninger og rydde tankene!

Konkurranse og respekt

De aller fleste barna er født med konkurransegenet som en selvfølge. Det kan være mer eller mindre merkbart, men nesten alle liker å konkurrere og selvfølgelig vinne. Sykling handler om konkurranse, det er et konstant løp. Du kan bli sint hvis du taper, og feire seier hvis du vinner, men ingen av disse to tingene garanterer nok en triumf. Derfor lærer ikke sykling deg bare å konkurrere, vinne og tape, verdsette seire og nederlag, men det oppmuntrer også til innsats, utholdenhet, fellesskap, teamarbeid og viljestyrke.

Som et grønt transportmiddel er sykler et flott verktøy for å øke barns miljøbevissthet. Hvis det er mulig, sykle til skolen, butikken eller gjør andre aktiviteter på en sykkel for å vise dem at sykling er den mest naturlige tingen i verden, og de vil ende opp med å sykle alene.

Samtidig kan de lære å komme seg rundt i byen ved å gjøre seg kjent med trafikkregler og alle de andre uskrevne reglene for sameksistens og respekt overfor andre syklister, mennesker som driver med sport, fotgjengere og sjåfører.

Sykling i byen forbedrer barnas konsentrasjon ettersom de må ta konstant hensyn til omgivelsene, og lærer dem samtidig å være tålmodige og tolerante, begge deler er veldig viktige faktorer i utdannelsen og utviklingen.

Terrengsykling eller sykling i grønne, urbane områder oppfordrer barn til å bevare og sette pris på naturen. Det er en god mulighet til å lære dem at de må respektere miljøet, ikke kaste søppel eller forstyrre dyrelivet, og legge igjen minst mulig fotavtrykk slik at de kan komme tilbake til området slik at andre også kan glede seg over det.

Sosialisering

Barn vil tilbringe tid med foreldrene, besteforeldrene og resten av familien. De elsker å føle seg fri mens de er sammen med sine nærmeste, noe som gjør sykling med barn til en flott familiefritidsaktivitet. Vi trenger bare å finne den rette turen tilpasset våre barns ferdigheter, og bruke forskjellig tilbehør for å hjelpe dem med å nyte turen – tråkking eller ikke. Det finnes stoler og tilhengere for de minste; slepetau, slepestenger og stag for de som vet hvordan man skal tråkke på egenhånd, men som ikke er fysisk og teknisk klare ennå. Ta små skritt: ingen vil komme seg på en sykkel igjen hvis de har hatt det vanskelig på setet fra første stund. Derfor er det viktig å gradvis øke vanskeligheten og sette mål for de minste, slik at de kan møte sine første utfordringer. Dette vil forbedre deres selvtillit, selvfølelse og humør.

Å tilbringe tid med sine jevnaldrende er like viktig for barn som å være rundt foreldrene. Denne måten å sosialisere på er viktig for deres utvikling. De minste barna deler og bytter på sparkesyklene sine i parken nesten uten problemer. De eldre, praktisk talt tenåringer, forlater sakte reiret og beveger seg rundt på to hjul. Sykler er en fin måte for dem alle å møte nye venner utenfor familiekretsen og å fremme relasjoner med mennesker som har samme interesser. Og alt dette mens du driver med en sunn fysisk aktivitet!

Hvis barna dine skal sykle eller trene på å sykle, må de ha det gøy når de gjør det. Sykkelen skal ikke bli en forpliktelse, men heller et leketøy som er en del av deres utvikling, en måte å lære på, en unnskyldning for å tilbringe tid med mamma og pappa. Derfor, hvis du er en syklist og du er lidenskapelig opptatt av sykler, bør du aldri tvinge barna til å utøve sporten bare fordi du liker det. Hvis du virkelig vil at de skal bli hekta på sykling, må du lære dem å bruke sykkelen og alltid være der for dem når de trenger din støtte og oppmuntring. Hvis du gjør det med sykkelvennene dine, hvorfor ville du ikke gjøre det med barna dine?

Til slutt, tenk på barn som små voksne. Når voksne kjøper et nytt leketøy, vil de ha det i riktig størrelse og etter deres smak. Det samme gjelder barn: de trenger en sykkel som passer for alder eller høyde, og de må elske hvordan den ser ut for å nyte den. Hvis du ikke vet hvilken størrelse den lille trenger, kan du ta en titt på artikkelen vår om hvordan du velger riktig sykkelstørrelse, der du finner en kort størrelsesguide for forskjellige aldre og høyder. Og hvis de vil begynne å tråkke på Peppa Pig, Pocoyo, SpongeBob eller en Disney-karakter, husk Oscar Wildes sitat: “The best way to make children good is to make them happy”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler