ninos bici c5766294 36e9 41bd 88e9 66be145f8cab

De voordelen van fietsen voor kinderen

In sommige van de beste jeugdherinneringen was onze fiets de perfecte metgezel voor al onze avonturen. Zodra de zomer en de vakanties begonnen, werden fietsen al snel ons favoriete vervoermiddel. Misschien werden onze tweewielers in de herfst en winter een beetje aan hun lot overgelaten, maar zo nu en dan sprongen we toch weer op het zadel.

Op TV zagen we veel van onze wieleridolen bergen beklimmen. Minuten later stapten wij op onze fiets om te proberen op deze grote kampioenen te lijken en ervan te dromen dat wij op een dag ook die steile hellingen zouden beklimmen.

Fietsen maakten deel uit van onze jonge jaren en, hoewel de tijden veranderd zijn, zijn ze nog steeds een essentieel onderdeel van het leven van kinderen. Misschien niet meer zo veel als vroeger, want tot 2020 waren de verkoopcijfers van fietsen niet bemoedigend, maar Covid-19 heeft alles veranderd en misschien is de nieuw gevonden passie voor fietsen bij jong en oud hier om te blijven.

We hebben het al gehad over de positieve effecten van fietsen voor volwassenen in eerdere blogposts. Laten we het nu eens hebben over de voordelen die het heeft voor kinderen, vanaf het moment dat ze beginnen met oefenen op loopfietsen tot hun tienerjaren: 

Lichaam en geest

Net als elke andere fysieke activiteit of sport is fietsen een zeer gezonde gewoonte. 

Samen met een gezonde voeding helpt het om het lichaam van kinderen te versterken door hun spieren en botstructuur te versterken.

De gewrichten worden goed beschermd omdat fietsen een sport is met een lage impact, in tegenstelling tot voetbal of atletiek. 

Fietsen stimuleert het immuunsysteem, omdat je ervoor naar buiten moet. Goed gekleed en goed uitgerust genieten kinderen evenveel van koud als van warm weer, net als wij. 

Fietsen betekent ook dat ze meer beweging krijgen, wat zowel goed is voor kinderen die niet erg actief zijn, als voor kinderen die gewoon niet stil kunnen zitten. Geef ze een fiets en je zult versteld staan van hun creativiteit!

Fietsen is goed voor de cardiovasculaire gezondheid, bevordert een goed functionerend ademhalingsstelsel en vermindert de kans op obesitas, een van de belangrijkste problemen waar kinderen de laatste decennia mee te maken hebben.

Op het niveau van de motoriek, verbetert fietsen de coördinatie, het evenwicht en de concentratie. Kijk maar eens naar die kinderen die op hun loopfiets door parken racen alsof ze dat al hun hele leven doen. Vervolgens leren ze trappen met zijwieltjes, en daarna zonder, en ze krijgen hun evenwicht en coördinatie in een mum van tijd op orde!

Naarmate ze beter leren fietsen en met de fiets leren omgaan en steeds meer kleine doelen bereiken, groeit hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Herinner je je nog de eerste keer dat je zonder zijwieltjes kon fietsen of dat je je handen van het stuur kon halen?

Kinderen krijgen ook een beter humeur door te fietsen – het is niet alleen iets voor volwassenen, ook de kleintjes hebben last van stress en angst. En er is niets beters dan een fietstochtje met het gezin om de spanning los te laten en je hoofd even leeg te maken!

Competitie en respect

De meeste kinderen worden geboren met het competitieve gen. Het kan meer of minder merkbaar zijn, maar bijna allemaal houden ze van wedstrijdjes en, natuurlijk, winnen. Fietsen draait om competitie, een constante race. Je kunt boos worden als je verliest, en de overwinning vieren als je wint, maar geen van deze twee dingen garandeert een nieuwe triomf. Daarom leert fietsen je niet alleen te wedijveren, te winnen en te verliezen, overwinningen en nederlagen naar waarde te schatten, maar moedigt het ook aan tot inspanning, doorzettingsvermogen, kameraadschap, teamwerk en wilskracht.

Als groen vervoermiddel is de fiets een uitstekend middel om het milieubewustzijn van kinderen te vergroten. Neem ze indien mogelijk mee naar school, boodschappen doen of een andere activiteit op de fiets om ze te laten zien dat fietsen de normaalste zaak van de wereld is en dat ze uiteindelijk zelf ook zullen gaan fietsen.

Tegelijkertijd kunnen zij leren hoe zij zich in de stad moeten verplaatsen door zich vertrouwd te maken met de verkeersregels en alle andere ongeschreven regels van coëxistentie en respect tegenover andere fietsers, sporters, voetgangers en automobilisten. 

Fietsen in de stad bevordert de concentratie van kinderen, omdat ze voortdurend op hun omgeving moeten letten, en leert hen tegelijkertijd geduldig en verdraagzaam te zijn, beide zeer belangrijke factoren voor hun opvoeding en ontwikkeling.

Mountainbiken of fietsen door groene stedelijke gebieden moedigt kinderen aan om de natuur te behouden en waarderen. Het is een goede gelegenheid om ze te leren dat ze het milieu moeten respecteren, geen afval mogen achterlaten, de fauna niet mogen verstoren en een zo klein mogelijke voetafdruk moeten achterlaten zodat ze naar het gebied kunnen terugkeren en zodat anderen er ook van kunnen genieten.

Het sociale aspect

Kinderen willen tijd doorbrengen met hun ouders, grootouders en de rest van de familie. Ze houden ervan om zich vrij te voelen terwijl ze bij hun geliefden zijn, wat fietsen met kinderen een geweldige vrijetijdsbesteding voor het hele gezin maakt. We hoeven alleen maar de juiste route te vinden, aangepast aan de vaardigheden van onze kinderen, en verschillende accessoires te gebruiken om hen te helpen van de rit te genieten – al dan niet trappend. Er zijn stoeltjes en fietskarretjes voor de allerkleinsten; sleeptouwen, trekhaken en meeloopfietsen voor degenen die al kunnen trappen maar er fysiek en technisch nog niet klaar voor zijn. Neem kleine stapjes: niemand wil weer op de fiets stappen als hij of zij het vanaf het eerste moment moeilijk heeft gehad op het zadel. Daarom is het belangrijk om de moeilijkheidsgraad geleidelijk op te voeren en doelen te stellen voor de kleintjes, zodat ze hun eerste uitdagingen aankunnen. Dit zal hun gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en humeur verbeteren.

Tijd doorbrengen met leeftijdsgenootjes is voor kinderen net zo belangrijk als de aanwezigheid van hun ouders. Deze manier van socialiseren is essentieel voor hun ontwikkeling. De jongste kinderen delen en ruilen hun loopfiets in het park bijna probleemloos. De groteren, bijna tieners, verlaten stilaan het nest en verplaatsen zich op twee wielen. Fietsen is voor hen allemaal een geweldige manier om nieuwe vrienden buiten de familiekring te ontmoeten en relaties aan te knopen met mensen die dezelfde interesses hebben. En dat alles terwijl ze een gezonde fysieke activiteit beoefenen!

Als je kinderen gaan fietsen of oefenen met fietsen, moeten ze er plezier in hebben. De fiets moet geen verplichting worden, maar eerder een speeltje dat deel uitmaakt van hun ontwikkeling, een manier om te leren, een excuus om tijd door te brengen met mama en papa. Daarom, als je een fietser bent en je bent gepassioneerd over fietsen, moet je je kinderen nooit dwingen een sport te beoefenen, alleen omdat jij dat doet. Als je echt wilt dat ze verslaafd raken aan fietsen, moet je het ze leren en er altijd voor ze zijn als ze je steun en aanmoediging nodig hebben. Als je dat met je fietsmaatjes doet, waarom zou je het dan niet met je kinderen doen?    

Tenslotte, denk aan kinderen als kleine volwassenen. Wanneer volwassenen een nieuw stuk speelgoed kopen, willen zij het in hun maat en naar hun smaak. Hetzelfde geldt voor kinderen: zij willen een fiets die past bij hun leeftijd en lengte, die er ook nog eens leuk uitziet. Als je niet weet welke maat je kleintje nodig heeft, kijk dan eens naar onze blogpost over welke maat fiets je nodig hebt met een maattabel voor verschillende leeftijden en lengtes. En als ze willen beginnen fietsen op Peppa Pig, Pocoyo, SpongeBob of een Disneyfiguur, denk dan aan de uitspraak van Oscar Wilde: “De beste manier om kinderen goed te maken is ze gelukkig te maken”.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen