lluvia 6e0b84c5 e045 4901 88e9 4c3cf6406c6d

Συμβουλές για ποδηλασία στη βροχή ή με δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Συμβουλές για ποδηλασία στη βροχή ή με δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Η ποδηλασία και η βροχή δεν πάνε καλά μεταξύ τους. Για αυτό δύσκολα θα δείτε ποδηλάτες έξω όταν βρέχει, αλλά εμφανίζονται σαν τα σαλιγκάρια μόλις σταματήσει η βροχή. Ωστόσο, μερικοί είναι αρκετά γενναίοι για να πουν: «Είναι απλά νερό, δεν είναι ραδιενεργό!». Άλλοι, με το που σταματήσει η καταιγίδα, ανεβαίνουν στα ποδήλατά τους και κάνουν ποδήλατο σε βρεγμένους δρόμους και μονοπάτια σαν να μην υπάρχει αύριο. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, καθώς και για οποιοδήποτε άλλον τύπο ποδηλάτη, έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά από συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν κάνετε ποδηλασία στη βροχή ή με δυσμενείς καιρικές συνθήκες:

Προετοιμάστε το ποδήλατό σας

Πριν ξεκινήσετε, χρησιμοποιήστε λιπαντικό αλυσίδας ποδηλάτου που είναι κατάλληλο για αυτές τις καιρικές συνθήκες. Είναι πιο παχύρευστο, προσκολλάται καλύτερα στην αλυσίδα και δημιουργεί μια στρώση που το προστατεύει από τη βροχή και διατηρεί το λιπαντικό στην αλυσίδα για περισσότερο διάστημα. Μην βάζετε λιπαντικό σε μια βρώμικη αλυσίδα. Μετά από κάθε διαδρομή, καλό είναι να πλένετε το ποδήλατο για να αφαιρείτε τη βρωμιά και να το στεγνώνετε επιμελώς για να μην καταστρέψει η υγρασία το σύστημα μετάδοσης κίνησης, τα μπουλόνια και τα άλλα εξαρτήματα του ποδηλάτου.

Και τα πίσω φώτα και οι προβολείς είναι απαραίτητα στη βροχή. Για καλύτερη ορατότητα στο δρόμο μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα φως στο πίσω μέρος του κράνους σας και να φοράτε ανακλαστικά ρούχα, όπως το αντιανεμικό γιλέκο ποδηλασίας Siroko Langkawi.

Όταν κάνουμε ποδηλασία στη βροχή, το νερό έρχεται από όλες τις κατευθύνσεις. Πέρα από αυτό, το νερό εκτοξεύεται από τους τροχούς και μας κάνει ακόμα πιο μούσκεμα σε σχέση με το νερό που πέφτει από τον ουρανό. Για αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το ποδήλατό σας είναι εξοπλισμένο με καλά φτερά ποδηλάτου που καλύπτουν τους τροχούς σε ικανοποιητικό βαθμό αν κάνετε ποδηλασία τακτικά στη βροχή ή σε βρεγμένους δρόμους. Εάν δεν σας αρέσει να κάνετε ποδηλασία στη βροχή, ένας λασπωτήρας με κλιπ ή ένα αναδιπλούμενο φτερό για τον πίσω τροχό είναι αρκετό για να μην καταλήξετε να γυρίσετε σπίτι βρεγμένοι με μια λερωμένη πλάτη.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: μειώστε ελαφρώς την πίεση στα ελαστικά για να έχετε μεγαλύτερη πρόσφυση στο δρόμο καθώς αυτό προσδίδει περισσότερη επιφάνεια επαφής μεταξύ του ελαστικού και του δρόμου. Μην αφαιρέσετε πάρα πολύ αέρα επειδή διακινδυνεύετε να τρυπήσετε τα λάστιχα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ελαστικά με ζάντες (κανονικά λάστιχα με σαμπρέλα τύπου clincher). Αν χρησιμοποιείτε ελαστικά χωρίς αεροθάλαμο με στεγανοποιητικό υλικό (γνωστά επίσης ως tubeless) ή σωληνοειδή λάστιχα (τύπου tubular, τα οποία είναι ραμμένα περιμετρικά), δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Απλά μειώστε την πίεση των ελαστικών κατά 20% σε σύγκριση με την πίεση που χρησιμοποιείτε συνήθως όταν κάνετε ποδήλατο σε στεγνό οδόστρωμα για το βάρος σας. Και κάτι ακόμα: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ολοκαίνουργια λάστιχα σε μια βροχερή μέρα.

Προσέξτε τους κινδύνους στο δρόμο

Να παρατηρείτε τις οδικές σημάνσεις, τις διαβάσεις και οποιαδήποτε άλλα σήματα που έχουν βαφτεί στην επιφάνεια του δρόμου. Γίνονται εξαιρετικά ολισθηρά όταν το οδόστρωμα είναι υγρό και αν γείρετε πάρα πολύ το σώμα σας θα καταλήξετε να πέσετε από το ποδήλατο.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα καλύμματα φρεατίων και σε άλλες υπόγειες εγκαταστάσεις. Αφού είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, γίνονται εξαιρετικά ολισθηρά και ο τροχός σας μπορεί ακόμα και να κολλήσει σε ένα από αυτά και να καταλήξετε να πετάξετε πάνω από το τιμόνι.

Οι πλακόστρωτοι και οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι είναι επικίνδυνοι όταν βρέχει ή εάν η επιφάνεια είναι ακόμα υγρή.

Θα πρέπει επίσης να έχετε το νου σας στα φύλλα που έχουν πέσει από τα δέντρα στο δρόμο. Γλιστράνε πολύ όταν είναι βρεγμένα και, αφού βρέχει πιο συχνά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αυτό είναι κάτι που θα συναντήσετε σίγουρα στη διαδρομή.

Να είστε πολύ προσεκτικοί με τις λακκούβες επειδή εάν υπάρχει νερό, υπάρχει και λακκούβα, μια καταβόθρα ή κάποιο άλλο είδος τρύπας στο δρόμο που ποτέ δεν ξέρετε πόσο μεγάλη ή βαθιά είναι. Μπορεί να είναι μια απλή λακκούβα ή η Τάφρος των Μαριανών.

Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου δεν βρέχει τακτικά ή δεν έχει βρέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, να είστε πολύ προσεκτικοί εάν βγείτε έξω κατά τη διάρκεια της «πρώτης» βροχής ή αν αρχίζει να βρέχει ενώ είστε ήδη έξω και κάνετε ποδήλατο. Οι δρόμοι, ειδικά οι πολυσύχναστοι, γεμίζουν λάδια, σκόνη και βρωμιά που τους μετατρέπουν σε πραγματικά παγοδρόμια μόλις εμφανιστούν οι πρώτες σταγόνες βροχής. Οι δρόμοι γίνονται πιο καθαροί κάθε βροχερή μέρα, αλλά παρόλα αυτά, θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί.

 Να προσέχετε στα οδοστρώματα και στους δρόμους που υπάρχει πολύ χώμα όπως χαλίκια ή άμμος. Σε υγρές συνθήκες, όλες αυτές οι μικρές πέτρες κολλάνε στα ελαστικά και προκαλούν διατρήσεις. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τα ελαστικά χωρίς αεροθάλαμο καθώς το στεγανοποιητικό υλικό διορθώνει εύκολα αυτές τις μικρές οπές, αλλά τα ελαστικά με ζάντες θα αρχίσουν να χάνουν αέρα. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τέτοια οδοστρώματα και δρόμους και επιλέξτε καλά ελαστικά ανθεκτικά στις διατρήσεις, είτε είναι χωρίς αεροθάλαμο είτε όχι.

Φρενάρισμα και στροφές σε υγρές συνθήκες

Το να κάνετε ποδήλατο σε έναν ίσιο δρόμο όταν βρέχει απαιτεί «απλά» λίγη περισσότερη προσοχή. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις στροφές: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτές.

Πρώτα από όλα, προβλέψτε το φρενάρισμα και πατήστε φρένο προσεκτικά πριν από τη στροφή. Τα δισκόφρενα έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τα φρένα ζάντας στις υγρές συνθήκες, αλλά είναι καλύτερο να είστε πιο προσεκτικοί, να φρενάρετε νωρίτερα (ειδικά αν έχετε ζάντες από άνθρακα) και να πιέζετε σταδιακά τις μανέτες φρένων στην αρχή. Αυτό θα απομακρύνει τη βρωμιά και το νερό που συσσωρεύεται στην επιφάνεια πέδησης στις ζάντες και στον ρότορα των δισκόφρενων. Στη συνέχεια, μπορείτε να πιέσετε τις μανέτες φρένων πιο δυνατά, αλλά όχι υπερβολικά δυνατά (για αυτό θα πρέπει να φρενάρετε πριν από τη στροφή) καθώς μπορεί να μπλοκάρετε τον τροχό, να γλιστρήσετε και να πέσετε. Παρεμπιπτόντως, το νερό φθείρει και τα τακάκια των φρένων και τα τακάκια των δισκόφρενων, οπότε βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν φτάσει στο όριο που έχει ορίσει ο κατασκευαστής.

Όταν στρίβετε, μην δίνετε κλίση στο ποδήλατο λες και ο δρόμος είναι στεγνός επειδή δεν ξέρετε πόση πρόσφυση θα υπάρχει στην επιφάνεια. Μερικοί δρόμοι έχουν περισσότερη πρόσφυση από άλλους, αλλά αν πειραματιστείτε μες στη μέση της στροφής μπορεί να αισθανθείτε την πρόσφυση στο δέρμα σας. Μην φρενάρετε ποτέ απότομα σε μια στροφή επειδή η ολίσθηση και η πτώση είναι πρακτικά εγγυημένες.

Να είστε προσεκτικοί όταν ξεκινάτε το πεντάλ μετά τη στροφή. Εάν ξεκινήσετε να κάνετε πεντάλ πολύ νωρίς, με το ποδήλατο να έχει κλίση και χωρίς να υπάρχει ισορροπία στο βάρος σας, ο πίσω τροχός μπορεί να χάσει την πρόσφυση και να αρχίσει να ολισθαίνει. Περιμένετε μέχρι το ποδήλατο να είναι σχεδόν εντελώς ευθεία πριν ξεκινήσετε το πεντάλ και μην στηρίζεστε στα πεντάλ πριν επιστρέψει σε ευθεία θέση το ποδήλατο.

Τέλος, ας σας δώσουμε την πιο σημαντική συμβουλή: Πριν βγείτε έξω για μια βόλτα, σκεφτείτε προσεκτικά, ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού και αποφασίστε αν αξίζει να κάνετε ποδήλατο για αρκετές ώρες στη βροχή, ειδικά αν κάνει κρύο. Οι κίνδυνοι ξεπερνούν ξεκάθαρα τα οφέλη. Μπορεί να μην θέλετε να χάσετε μια μέρα προπόνησης, αλλά εκείνη η βροχερή μέρα μπορεί να σημαίνει ότι θα αρρωστήσετε για μια εβδομάδα ή να μην κάνετε ποδήλατο για αρκετούς μήνες λόγω ενός ατυχήματος. Ένα απλό προπονητήριο ποδηλάτου στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε προπόνηση όταν βρέχει. Και κοστίζει πολύ λιγότερο από όλα τα αδιάβροχα ενδύματα για το κρύο που θα πρέπει να φορέσετε.

Όπως και να έχει, αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, είστε εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα ενδύματα ποδηλασίας και το ποδήλατο θα είναι έτοιμο για υγρές συνθήκες – αν η πρόβλεψη λέει ότι δεν πρόκειται να βρέξει πολύ και ότι οι θερμοκρασίες θα είναι πάνω από 10 ºC, προχωρήστε. Ο κίνδυνος μειώνεται και μια τέτοια προσεκτική βόλτα με λίγη υγρασία μπορεί να καταλήξει να είναι διασκεδαστική και εποικοδομητική – και όταν φτάσετε σπίτι, μπείτε στο ντους και απολαύστε ένα ζεστό ρόφημα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.


Προβεβλημένα άρθρα