lluvia 96a35e00 4d34 46ec bbea acdc14a68d45

Tips voor fietsen in de regen of bij nat weer

Fietsen en regen gaan niet goed samen. Daarom zie je bijna nooit fietsers als het regent, maar komen ze als slakken tevoorschijn zodra het stopt met regenen. Toch zijn sommigen dapper genoeg om te zeggen: “Het is maar water, ik ben niet van suiker!”. Anderen stappen bij de kortste onderbreking van de storm op de fiets en fietsen zonder probleem over natte wegen en paden. Voor beide gevallen, maar ook voor alle andere soorten fietsers, hebben we een aantal tips om rekening mee te houden als je gaat fietsen in de regen of in natte weersomstandigheden:

Maak je fiets klaar

Gebruik voor vertrek een olie die geschikt is voor dergelijke weersomstandigheden. Het is dikker, hecht beter aan de ketting en vormt een laag die de ketting tegen regen beschermt en de ketting langer gesmeerd houdt. Gebruik geen olie op je vuile ketting. Was de fiets na elke rit om vuil te verwijderen en droog hem goed af zodat vocht de aandrijflijn, bouten en andere fietsonderdelen niet beschadigt.

Zowel je voor,- als achterlicht zijn een must in de regen. Voor een betere zichtbaarheid op de weg kan je ook een lampje achter op je helm monteren en reflecterende kleding dragen zoals Siroko’s Langkawi winddichte fietsvest. 

Als we in de regen rijden, komt het water zowel van boven als van beneden. Bovendien spat het water van de wielen en maakt het ons nog natter dan wat er uit de lucht valt. Daarom moet je ervoor zorgen dat je fiets is uitgerust met goede spatborden die de wielen goed bedekken als je regelmatig in de regen of op natte wegen rijdt. Als je niet graag in de regen rijdt, is een achterspatbord (een opsteekspatbord) of een inklapbaar spatbord voor het achterwiel voldoende om te voorkomen dat je met een kletsnatte kont en een vieze rug thuiskomt.

Last but not least: verlaag de bandenspanning een beetje om meer grip op de weg te krijgen, want dat zorgt voor meer contactoppervlak tussen de band en de weg. Laat niet te veel lucht ontsnappen, want dan loop je het risico op een lekke band, vooral als je clincher banden gebruikt (standaard banden met een binnenband). Bij banden zonder binnenband of tubeless is dat risico er niet. Verlaag gewoon de bandenspanning met 20% ten opzichte van de spanning die je normaal gebruikt bij het rijden in droge omstandigheden voor jouw gewicht. Eén ding: gebruik nooit gloednieuwe banden op een regenachtige dag.

Pas op voor gevaren op de weg

Let op wegmarkeringen, oversteekplaatsen en andere tekens die op het wegdek zijn geschilderd. Ze worden extreem glad in natte omstandigheden en als je te veel overhelt, kun je van je fiets vallen.

Let vooral op putdeksels en andere ondergrondse nutsvoorzieningen. Omdat ze van metaal zijn, worden ze extreem glad, je wiel kan er zelfs in vast komen te zitten en dan vlieg je over het stuur.

Kasseien en geplaveide wegen zijn gevaarlijk als het regent of als de stenen nog nat zijn. 

Pas ook op voor bladeren die van bomen op de weg zijn gevallen. Ze zijn erg glad als ze nat zijn en aangezien het in de herfst en winter het vaakst regent, kom je ze zeker tegen op de route.

Wees extra voorzichtig met plassen, want als er water is, is er ook een kuil, een verzakking of een ander soort gat in de weg en je weet nooit hoe groot of diep het is. Het kan een simpele plas zijn of de Mariana Trench.

Als je in een gebied woont waar het niet regelmatig regent of waar het lange tijd niet geregend heeft, wees dan heel voorzichtig als je naar buiten gaat tijdens de “eerste” regen of als het begint te regenen terwijl je al aan het fietsen bent. De wegen, vooral de drukke, zijn bedekt met olie, stof en vuil die ze in echte schaatsbanen veranderen zodra de eerste regendruppels vallen. Met elke regendag worden de wegen schoner, maar toch moet je altijd voorzichtig zijn.

Wees voorzichtig langs de kant van de weg en op wegen met veel vuil, zoals grind of zand. In natte omstandigheden blijven al die kleine steentjes aan de banden kleven en kunnen ze lekke banden veroorzaken. Dit is geen probleem voor tubeless banden omdat het dichtmiddel dergelijke kleine lekken gemakkelijk repareert, maar clincher banden zullen lucht beginnen te verliezen. Probeer dergelijke wegbermen en wegen te vermijden en kies voor goede anti-lekbanden, of ze nu tubeless zijn of niet.

Remmen en bochten nemen op een nat wegdek

Rechtuit rijden als het regent vereist “slechts” een beetje meer voorzichtigheid. Speciale aandacht is vereist in bochten: voor, tijdens en na de bocht.

Allereerst, anticipeer op het remmen en rem voorzichtig voor de bocht. Schijfremmen hebben een voordeel ten opzichte van velgremmen in natte omstandigheden, maar het is nog steeds veiliger om voorzichtig te zijn, eerder te remmen (vooral als je carbonvelgen hebt) en de remhendels in het begin geleidelijk in te knijpen. Dit zal het vuil en water verwijderen dat zich ophoopt op het remoppervlak van de velgen en de remrotors. Daarna kun je de remmen harder inknijpen, maar niet te hard (daarom moet je voor de bocht remmen) omdat je dan het wiel zou kunnen blokkeren, slippen en vallen. Overigens verslijt water zowel velgremblokjes als schijfremblokjes, dus zorg ervoor dat ze in goede staat zijn en de door de fabrikant vastgestelde limiet nog niet hebben bereikt.

Laat de fiets in bochten niet overhellen alsof de weg droog is, want je weet niet hoeveel grip je op het wegdek krijgt. Sommige wegen hebben meer grip dan andere, maar als je midden in de bocht experimenteert, kun je de grip van het wegdek op je eigen huid voelen. Rem nooit hard in een bocht want slippen en vallen zijn praktisch gegarandeerd.

Wees voorzichtig als je direct uit de bocht begint te trappen. Als je te vroeg begint te trappen, terwijl de fiets nog overhelt en je gewicht niet in balans is, kan het achterwiel zijn grip verliezen en in een slip raken. Wacht tot de fiets bijna helemaal recht is voordat je begint te trappen en ga niet op de trappers staan voordat de fiets weer in de rechte stand staat.

Tot slot geven wij je het belangrijkste advies: Denk goed na voordat je een ritje gaat maken, bekijk het weerbericht en beslis of het de moeite waard is om een paar uur in de regen te rijden, vooral als het koud is. De risico’s wegen duidelijk niet op tegen de voordelen. Je wilt misschien geen trainingsdag missen, maar die ene regenachtige dag kan betekenen dat je een week ziek wordt of dat je door een ongeluk maandenlang niet op de fiets mag. Een eenvoudige fietstrainer voor thuis is een prima manier om te trainen als het regent. En het kost een stuk minder dan alle waterdichte en warme kleding die je zou moeten dragen.

Hoe dan ook, als je deze tips opvolgt, je bent uitgerust met de juiste fietskleding, je fiets is voorbereid op natte omstandigheden, het weerbericht zegt dat het niet veel gaat regenen en de temperaturen zijn boven de 10º C, ga dan je gang. Het risico is kleiner, en zo’n “natte” rit kan zelfs leuk en de moeite waard zijn, vooral als je thuiskomt, onder de douche springt en een warm drankje pakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen