lluvia 76dbc384 1f12 426b 8a13 878d53d3ccd8

Tips för cykling i regn eller våta väderförhållanden

Cykling och regn passar inte bra tillsammans. Det är därför du nästan aldrig kan se cyklister när det regnar, istället tittar de fram som sniglar så fort det slutar regna. Ändå är vissa modiga nog att säga: “Det är bara vatten, det är inte radioaktivt!”. Andra hoppar på sina cyklar vid den kortaste pausen i stormen och ger sig ut på våta vägar och stigar som om det inte fanns någon morgondag. För båda fallen ovan, liksom för alla andra typer av cyklister, har vi sammanställt en serie tips som du bör komma ihåg när du cyklar i regn eller i våta väderförhållanden:

Förbered din cykel

Innan du ger dig av, använd ett vattenfast smörjmedel, lämpligt för sådana väderförhållanden. Det är tjockare, fäster bättre på kedjan och skapar ett lager som skyddar den mot regn och håller kedjan smord längre. Smörj inte en smutsig kedja. Tvätta cykeln efter varje åktur för att ta bort smuts och torka den ordentligt så att fukt inte skadar drivlinan, bultar och andra cykeldelar.

Lampor både fram och bak är ett måste i regnet. För bättre synlighet på vägen kan du också sätta en lampa på baksidan av din hjälm och använda reflekterande kläder som Sirokos vindtäta cykelväst Langkawi.

När vi cyklar i regnet kommer vatten både uppifrån och nerifrån. Dessutom stänker vattnet från hjulen och gör oss ännu våtare än vad som faller från himlen. Därför bör du se till att din cykel är utrustad med bra stänkskärmar som täcker hjulen bra om du regelbundet cyklar i regn eller på våta vägar. Om du inte gillar att cykla i regnet räcker det med en ryggräddare (löstagbart stänkskydd) eller ett vikbart stänkskydd för bakhjulet så att du undviker att komma hem med en blöt bak och en smutsig rygg.

Sist men inte minst: sänk däcktrycket lite för att få mer grepp på vägen, eftersom detta möjliggör mer kontaktyta mellan däcket och vägen. Släpp inte ut för mycket luft eftersom du riskerar att få en klämpunktering, speciellt om du använder clincher-däck (standarddäck med innerslang). För slangfria eller rörbaserade däck finns det ingen sådan risk. Sänk bara däcktrycket med 20% jämfört med det tryck du normalt använder när du cyklar under torra förhållanden för din vikt. En sak till: Använd aldrig helt nya däck på en regnig dag.

Se upp för faror på vägen

Håll ögonen på vägmarkeringar, övergångsställen och andra märken målade på vägytan. De blir extremt hala under våta förhållanden och om du lutar för mycket kommer du att ramla av cykeln.

Var särskilt uppmärksam på brunnslock och andra markinstallationer. Eftersom de är gjorda av metall blir de extremt hala, ditt hjul kan till och med fastna i vissa av dem och du kommer att flyga över styret.

Kullersten och liknande vägbeläggnignar är farliga när det regnar eller om stenarna fortfarande är våta.

Du bör också se upp för löv som har fallit från träd på vägen. De är mycket hala när de är våta och med tanke på att det oftast regnar på hösten och vintern är detta något du säkert kommer att stöta på under rutten.

Var extra försiktig med vattenpölar, för om det finns vatten finns det också en väggrop, erosion eller något annat hål i vägen och du vet aldrig hur stort eller djupt det är. Det kan vara en simpel pöl eller Mariana-djupet.

Om du bor i ett område där det inte regnar regelbundet eller det inte har regnat på länge, var mycket försiktig om du ger dig ut under det “första” regnet eller när det börjar regna medan du redan är ute och cyklar. Vägarna, särskilt de populära, är täckta med olja, damm och smuts som gör dem till riktiga skridskobanor så fort de första regndropparna dyker upp. Vägarna blir renare för varje regnig dag, men du bör ändå alltid vara försiktig.

Var försiktig vid vägrenar och på vägar med mycket smuts som grus eller sand. Under våta förhållanden fastnar massa små stenar vid däcken och orsakar punkteringar. Detta är inte ett problem för slangfria däck, eftersom tätningsmedlet enkelt fixar sådana små punkteringar, men däck med slang kommer att börja tappa luft. Försök att undvika sådana vägrenar och vägbanor och välj bra punkteringssäkra eller punkteringståliga däck, oavsett om de är slangfria eller inte.

Bromsning och kurvtagning i våta förhållanden

Att cykla rakt när det regnar kräver “bara” lite mer försiktighet. Särskild uppmärksamhet krävs vid kurvor: före, under och efter dem.

Först och främst förutse bromsningen och bromsa försiktigt före kurvan. Skivbromsar har en fördel jämfört med fälgbromsar under våta förhållanden, men det är fortfarande säkrare att vara försiktig, bromsa tidigare (speciellt om du har hjul med kolfiberfälgar) och pressa bromshandtagen gradvis i början. Detta kommer att ta bort smuts och vatten som ackumuleras på bromsytan av fälgarna och bromsrotorerna. Sen kan du pressa spakarna hårdare, men inte för hårt (det är därför du måste bromsa innan kurvan) eftersom du kan blockera hjulet, glida och ramla. Förresten sliter vatten på både fälgbromsbelägg och skivbromsbelägg, så se till att de är i gott skick och inte har nått den gräns som tillverkaren angivit.

Vid kurvtagning, luta inte cykeln som om vägen var torr eftersom du inte vet hur mycket grepp du får på ytan. Vissa vägar har mer grepp än andra, men om du experimenterar mitt i kurvan kommer du känna det greppet på din egen hud. Bromsa aldrig hårt i en kurva eftersom det är praktiskt taget garanterat att du får sladd och ramlar.

Var försiktig när du börjar trampa direkt ut ur kurvan. Om du börjar trampa för tidigt, då cykeln fortfarande lutar och din vikt är obalanserad, kan bakhjulet tappa grepp och slira. Vänta tills cykeln nästan är helt rak innan du börjar trampa och stå inte på pedalerna innan cykeln är tillbaka i rak position.

Slutligen, låt oss ge dig det viktigaste rådet: Innan du ger dig ut, fundera noga, kolla väderprognosen och avgör om det är värt det att cykla flera timmar i regnet, särskilt om det är kallt. Riskerna överväger helt klart fördelarna. Du kanske inte vill missa en träningsdag, men en regnig dag kan innebära att du blir sjuk i en vecka eller måste hålla dig borta från cykeln i flera månader på grund av en olycka. En enkel cykeltränare hemma är ett utmärkt sätt att träna när det regnar. Och det kostar mycket mindre än alla vattentäta och köldtåliga kläder du måste ha på dig.

I vilket fall som helst, om du följer dessa tips är du utrustad med rätt cykelkläder, cykeln är förberedd för våta förhållanden, prognosen säger att det inte kommer att regna mycket och temperaturerna är över 10°C, varsågod att cykla. Risken minskar, och en sådan “våt” cykeltur med försiktighet kan till och med vara rolig och givande, särskilt när du kommer hem, hoppar i duschen och tar en varm dryck.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar