choose helmet b2e3cd32 da38 443b a802 4a6dba055c47

Kuinka valita pyöräilykypärä?

Hyvän pyöräilykypärän valitseminen on ensiarvoisen tärkeää. Olemme jo aiemmissa julkaisuissamme painottaneet sen oikeanlaista käyttämistä aina, kun olemme pyörän selässä kahdesta pääsyystä:

 • Se on varotoimenpide onnettomuuksien tai kaatumisen varalle.
 • Sen käyttö on laissa määrätty; joissain maissa sen käyttö on pakollista tietyille ikäryhmille ja/tai tietyissä tilanteissa.

Säännöllisesti pyöräilevien listalla on yhäkin enemmän syitä:

 • Suoja päälle ja silmille (jos kypärässä on visiiri) suoralta UV-säteille altistumiselta.
 • Suoja kylmyyttä, sadetta tai rakeita vastaan.
 • Aerodynaamiset syyt.
 • Kirkkaan värinen tai takavaloilla varustettu kypärä tarjoaa parempaa näkyvyyttä.
 • Tyyli ja esteettiset syyt. Vaikka kypäriä ei käytetty yleisesti pyöräilyn alkuvaiheissa, on niistä tullut nyt tärkeä osa pyöräilyasua.

Kenties viimeisin listan kohdista ei ole se kaikkein relevantein, mutta kun otetaan huomioon erilaiset designit yhdistettynä turvaominaisuuksiin ja pyöräilyn eri alalajeihin, tarkoittaa se sitä, että markkinoilla on nyt valtava valikoima erilaisia kypäriä, joista valita. Tutustutaan pääkategorioihin:

Kypärätyypit pyöräilyn alalajeihin jaoteltuna

Maantiepyöräilykypärät

 • Maantiekypärät. Yleisimpiä ja monipuolisimpia kypärämalleja. Niitä voidaan käyttää missä tahansa pyöräilyn alalajissa, lukuun ottamatta enduroa ja alamäkiajoa. Maantiekypärät sopivat myös kaupunkiajoon. Ne tarjoavat hyvän ilmanvaihdon ja ovat melko kevyitä. Joidenkin mallien mukana voi tulla ulkosuojus, joka kiinnitetään kypärään tuomaan parempia aerodynaamisia ominaisuuksia sekä suojaa sateelta tai kylmältä.

westfalia cycling lifestyle 01

 • Aero- ja puoliaerokypärät. Näiden kypärien rakenne muistuttaa maantiekypärää, mutta niiden profiili on aerodynaamisempi. Ne ovat hieman painavampia ja erityisesti umpinaisella kuorella varustetut aerokypärät tarjoavat vähemmän ilmanvaihtoa. Ne on tarkoitettu käytettäväksi maantieajossa, duathlonissa ja olympiatason triathlonissa. Ammattilaiset tapaavat käyttää niitä tasaisilla osuuksilla. Näissä kypärissä ei ole hyvä ilmanvaihto, mikä tarkoittaa sitä, että niitä voidaan käyttää myös talvella tai kylminä päivinä.

cycling apparel jerseys women valparola lifestyle 04

 • Aika-ajokypärät. Nämä kypärät on suunniteltu maantieajon aika-ajoihin, keskipitkän tai pitkän matkan triathloneihin sekä ratapyöräilyyn. Tarjolla on malleja varustettuna pidemmillä tai lyhemmillä hännillä, etuvisiirillä tai ilman sitä sekä pyöreämmällä tai pidennetymmällä profiililla ja niin edelleen.

tt helmet

Maastopyöräilykypärät

 • Maantiekypärät visiirillä tai ilman. Nämä mallit sopivat vapaa-ajan maastopyöräilyyn tai maastoajoon (XC-ajoon). Jos pidät alamäkiajosta ja trail- tai down-country-pyöräily on juttusi, niin jatka lukemista. Seuraava kypärätyyppi on sinulle.

mtb helmet

 • Enduro-kypärät. Kookkaammat visiirit ja vähemmän ilmanvaihtoa. Nämä kypärät ovat vantteria ja tukevia keskittyen erityisesti suojaamaan pään takaosaa ja ohimoita. Enduro-, trail- ja down-country-ajajille.

enduro helmet

 • Muunneltavat kypärät. Nämä ovat vaihtoehto koko päätä suojaavien ja enduro-kypärien välissä. Kypärän leukasuoja voidaan irrottaa, jolloin tuloksena on kasvoista avoin enduro-kypärä. Nämä sopivat enduro-pyöräilijöille, jotka kaipaavat hieman ekstrasuojaa.
 • Koko päätä suojaavat DH-kypärät (alamäkiajokypärät tai downhill-kypärät). Nämä kypärät on varustettu suurilla visiireillä ja leukasuojalla, jota ei saa irti. Ne ovat hyvin tukevia ja painavia ja tarjoavat vain vähän tai eivät lainkaan ilmanvaihtoa.

Erityiskypärät

 • Kypärät naisille. Nämä on varustettu erityisellä takaosan kiinnitysjärjestelmällä, josta ponnarin saa tarvittaessa pujotettua läpi.

woman helmet

 • Urban- ja kaupunkikypärät. Vaikka voisimme yksinkertaisesti käyttää tavallista kypärää (tai jopa puoliaerokypärää, jos määränpäänsä haluaa saavuttaa ennätysajassa), löytyy markkinoilta myös malleja hieman urbaanimmalla designilla varustettuna. Näitä malleja voi yhdistellä vapaa-ajan vaatteisiin kuin mitä tahansa muitakin muodikkaita asusteita. Tästä kategoriasta löytyvät myös kokoon taittuvat kypärät. Kaupunkikypärät ovat yleensä jämäköitä, jokseenkin painavia sekä tarjoavat vähän ilmanvaihtoa, mutta hyvän suojan.

urban helmet

 • Kypärät lapsille. Lasten kypärät eroavat aikuisten malleista kokonsa, muotonsa ja designinsa osalta. Ne ovat pienempiä ja kestävämpiä tarjotakseen parempaa suojaa ja istuvuutta pienille päille. Ne on varustettu lasten suosikkiväreillä, designeilla ja kuvioinneilla.

helmet kids

8 asiaa, jotka ottaa huomioon pyöräilykypärää ostaessa

 • Turvallisuus. Kypärän täytyy noudattaa eurooppalaisia, amerikkalaisia tai australialaisia standardeja ja säännöksiä. Tämä takaa sen, että kypärä on läpäissyt isku-, kestävyys- ja säilyvyystestit. Perinteisten hyväksymistä edellyttävien ominaisuuksien lisäksi joissain kypärissä on ylimääräisiä suojausjärjestelmiä, kuten MIPS-tekniikka, takavalot, paikannus jne.
 • Pyöräilyn alalaji. Pyöräilyn muoto tai muodot määrittävät sen, minkä kypärän sinun tulisi valita, kuten mainitsimme yllä.
 • Käyttö. Satunnaisesti pyöräilevä ei tarvitse samanlaisia varusteita kuin henkilö, joka viettää pyörän satulassa tunteja viikoittain. Voit kuitenkin valintasi mukaan laittaa 200 € huippuluokan kypärään ja käyttää sitä vain viikonloppuisin tai ostaa mallin 50 €:lla ja käyttää sitä jatkuvasti.
 • Hinta. Kypärien hinnat vaihtelevat hypermarkettien hyllyltä löytyvistä 10 €:n peruslaatuisista lastenkypäristä aina 500 €:n koko päätä suojaaviin DH-kypäriin. Tämän laajan hintahaarukan sisällä on mallien valikoima suorastaan loputon. Ota huomioon kypärän käyttö ja harrastamasi alalaji, ja löydät takuulla mallin, joka sopii budjettiisi.
 • Ilmanvaihto. Välitse hyvällä ilmanvaihdolla varustettu kypärä, jos hikoilet paljon tai asut alueella, jonka sääolosuhteet ovat usein kuumat. Valitse umpinaisempi kuori, jos asut viileän ilmanalan alueella tai hikoilet todella harvoin. Monipuolisin valinta olisi kypärä, joka sisältää runsaasti ilma-aukkoja sekä pyöräilylakki tai kypärän alle tarkoitettu terminen kypärämyssy kylmiä tai sateisia säitä varten.

ventilation

 • Kiinnitysjärjestelmä: hihnat ja kiinnikkeet. Edulliset peruskypärät on varustettu vain ennalta säädetyillä tai säädettävillä leukahihnoilla ja soljella. Takakiinnitysjärjestelmällä varustettu kypärä tarkoittaa enemmän turvallisuutta, parempaa laatua ja korkeampaa hintaa. Mitä paremmin säädetty kypärä maastopyöräilyssä on, sen parempi.

ajuste

 • Käyttömukavuus. Kypärän on oltava päässä mukava, erityisesti, jos aiot käyttää sitä paljon. Ilmanvaihto, kiinnitysjärjestelmä, paino ja sisäpehmusteet ovat tärkeitä seikkoja, mutta niin on myös oikean koon valinta sekä se, että säädät sen oikein, kuten esimerkiksi tässä blogikirjoituksessa neuvomme.
 • Henkilökohtaiset mieltymykset. Kypärän design ja ulkonäkö vaikuttavat myös valintaamme. Tämä pätee niin lapseen, joka valitsee kypärän lempipiirroshahmollaan varustettuna kuin aikuiseen pyöräilijään, joka etsii pyöräilyvaatteisiinsa tai itse pyöräänsä sopivaa mallia. 

Kuinka valita oikeankokoinen kypärä

Ota esiin mittanauha (voit käyttää myös metallista rullamittaa tai narua). Seiso peilin edessä ja aseta mittanauhan pää otsallesi, kaksi sormenleveyttä kulmakarvojesi yläpuolelle. Kierrä sitten mittanauha pääsi ympäri, kunnes saavutat aloituspisteen. Katso peiliin ja varmista, että mittanauha on tasaisesti pääsi ympärillä ja korviasi ylempänä. Saamasi lukema on pääsi ympärysmitta sen leveimmästä kohdasta ja tämä on brändien viitemitta kypärien kokoihin. Tarkista aina kypäräbrändin kokotaulukko, sillä kypärille ei ole olemassa universaaleja kokoja.

Mittaa ympärys uudeleen ja varmista, että tulos on sama. Pidä mielessä, että hiuksesi vaikuttavat tuloksiin, erityisesti, jos sinulla on hyvin lyhyet hiukset. Jos ostat hyvin tiukan kypärän ja kasvatat sitten hiuksesi pidemmiksi, käy kypärä liian pieneksi ja epämukavaksi. Päinvastainen tilanne (todella pitkät hiukset, kampaajalla tai parturissa käynti ja suuremmalta tuntuva kypärä) ei yleensä ole ongelma, sillä kypärissä on aina 4–5 cm:n kokomarginaali ja niitä voidaan säätää solkien ja kiinnitysjärjestelmän avulla.

Viimeiseksi, valmistajat suosittelevat vaihtamaan kypärän uuteen viiden vuoden välein, vaikka siihen ei olisikaan kohdistunut iskuja. Jos olet ollut onnettomuudessa tai kaadut, vaihda kypäräsi välittömästi, oli siinä näkyviä vaurioita tai ei. Joskus jopa lattialle putoaminen voi vaikuttaa kypärän rakenteeseen. Kun matkustat, pyri suojaamaan se hyvin tai ota se mukaan käsimatkatavaroidesi joukkoon. Älä koskaan laita sitä täyteen pakattuun matkalaukkuun, erityisesti, jos matkustat lentokoneella, sillä kypärä voi vaurioitua, kun matkatavaroihisi kohdistuu kolaus tai ne altistuvat suurelle paineelle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit