Cover 172 1

Maastopyöräily: jäykkäperän ja täysjousitetun pyörän plussat ja miinukset

Mitä cross-country-maastopyöriin eli XC-pyöriin tulee, riippuu valinta jäykkäperän ja täysjousitetun välillä useasta eri tekijästä. Näihin lukeutuvat niin budjetti ja mieltymykset kuin maasto, jolla tyypillisesti tulee ajettua kuin ajajan kokemus ja ajotyylikin. Ennen kuin kuitenkaan sukellamme näiden kahden eri tyyppisen maastopyörän hyviin ja huonoihin puoliin, haluamme pikaisesti esitellä ne.

Jäykkäperäinen maastopyörä on varustettu rungolla, jossa ei ole takajousitusta eli iskunvaimenninta. Näin ollen sen etujousitus on vastuussa epätasaisen maaston aiheuttamien iskujen vaimentamisesta sekä ajomukavuuden ja hallittavuuden takaamisesta.

Täysjousitetussa maastopyörässä on sekä etu- että takajousitusjärjestelmät. Takaosan iskunvaimennus takaa miellyttävämmän ja sulavamman ajokokemuksen. Se tarjoaa myös parempaa pitoa renkaille haastavissa tai vaihtelevissa maastoissa, mistä seuraa parempi hallittavuus ja vakaus.

Tutustutaan seuraavaksi näiden kahden maastopyörätyypin plussiin ja miinuksiin.

Jäykkäperä – plussat

image 8

Tehokkuus: Yleisesti ottaen jäykkäperäiset pyörät takaavat paremman suorituskyvyn, mitä tulee tasaisissa maastoissa ajamiseen ja rosoisiin ylämäkiin, kiitos takajousituksen puutteen sekä tämän mahdollistaman pyörän keveyden. Voimansiirto on myös suoraviivaisempaa, mikä auttaa pyöräilijää saavuttamaan suurempia nopeuksia ja säästämään energiaa.

Paino: Saman hintaluokan jäykkäperät ovat huomattavasti kevyempiä täysjoustoihin verrattuna.

Nopeampi nousuosuuksilla ja tasaisessa maastossa: Kiitos keveytensä ja tehokkuutensa, sopii jäykkäperä täydellisesti nousuihin ja helpoilla reiteillä ajamiseen.

Huolto: Jäykkäperät tarvitsevat yleensä vähemmän huoltoa, sillä niissä on vähemmän liikkuvia osia. Tämä tekee niiden korjaamisesta helpompaa ja edullisempaa.

Hinta: Jäykkäperät ovat suurimmaksi osaksi edullisempia kuin täysjousitetut pyörät, johtuen niiden yksinkertaisemmasta muotoilusta. Ja kuten edellisessä kohdassa mainitsimme, on niiden ylläpito ja huolto yleensä helpompaa ja käy tämän seurauksena vähemmän kukkaron päälle. 

Parempi ajotekniikka: Rosoisessa ja vaikeassa maastossa ajettaessa on jäykkäperä pyöräilijälle haastavampi täysjousitettuun malliin verrattuna. Tätä voidaan pitää jäykkäperän etuna, sillä se voi motivoida ajajaa hiomaan taitojaan. Toisaalta haastavuus voi tuntua myös lannistavalta tai turhauttavalta asialta.

Jäykkäperä – miinukset

image 9

Huonompi ajomukavuus epätasaisessa maastossa: Takajousituksen puuttuminen voi tehdä ajokokemuksesta hieman epämukavan kivisissä, teknisesti haastavissa tai epätasaisissa maastoissa, sillä iskunvaimennus ei ole tarpeeksi tehokas. 

Vähemmän pitoa ja hallittavuutta laskuosuuksilla: Johtuen siitä, ettei jäykkäperissä ole takajousitusta vaimentamassa iskuja ja säilyttämässä pitoa rosoisissa maastoissa, ei niiden voi luottaa takaavan hallintaa ja vakautta nopeissa ja haastavissa laskuissa.

Huonompi iskunvaimennus: Jälleen yksi takajousituksen puuttumisen tuoma haitta on se, että hyppyjen alastuloista tulee vaikeampia, sillä pyörä ei kykene pehmentämään iskua kunnolla.

Yleisen ajomukavuuden väheneminen: Koska jäykkäperässä ei ole takajousitusta, on iskunvaimennus riippuvainen kiekoista, koko rungosta ja satulasta. Jäykkäperää ei suositella selkäkivuista kärsiville.

Vähemmän säätömahdollisuuksia: Jäykkäperäisten pyörien kohdalla ainoat mahdollisuudet ovat joko tehdä muokkauksia jousituksen säätöön tai vaihtaa koko jousitusjärjestelmä.

Täysjousitus – plussat

image 10

Ajomukavuus ja hallinta: Täysjousitetun pyörän takajousitus on ideaali ominaisuus iskunvaimennuksen kannalta, sillä se takaa mukavamman ja sulavamman ajokokemuksen, erityisesti teknisillä reiteillä ja kuoppaisessa maastossa. Se mahdollistaa paremman pidon, hallinnan ja vakauden.

Parempi suorituskyky alamäessä: Täysjousitetut pyörät ovat loistavia laskuosuuksilla, sillä niiden pito on parempi epäsäännöllisissä maastoissa. Tämä puolestaan johtaa nopeampaan ja turvallisempaan ajamiseen.

Monipuolisuus: Täysjousitetut pyörät ovat monipuolisempia ja sopeutuvat paremmin eri maastoihin ja ajotyyleihin. Uudemmat mallit toimivat hyvin nousuosuuksilla ja ovat melkoisen tehokkaitakin, suoriutuen samalla vieläkin paremmin teknisistä osuuksista, hypyistä ja esteistä.

Turvallisempi aloittelijalle: Haastavissa, edistyneempää ajotekniikkaa vaativissa maastoissa antaa täysjousitettu pyörä vasta maastopyöräilyn aloittaneelle ajajalle enemmän itsevarmuutta ja turvallisuuden tunnetta. Se auttaa kohentamaan itsevarmuutta ja taitoja askel askeleelta. Tästä ovat seurauksena positiiviset ajokokemukset sekä palo hypätä pyörän selkään yhä uudelleen. 

Enemmän joustavuutta ja säätövaihtoehtoja: Sekä taka- että etujousitukset voidaan säätää ajajan painon, ajotyylin ja maastotyypin mukaan.

Täysjousitus – miinukset

image 11

Vähemmän tehokas: Vielä jokin aika sitten olivat täysjousitetut pyörät tehottomampia, mitä voimansiirtoon tuli. Teknologia on kuitenkin kehittynyt huimasti, mitä jousitukseen, geometriaan ja materiaaleihin tulee, tehden täysjousitetusta pyörästä nykypäivänä lähes yhtä tehokkaan kuin jäykkäperästä. Kaikki tosin riippuu siitä, paljonko rahaa on valmis menopeliinsä laittamaan.

Hinta: Laajassa mittakaavassa ovat täysjousitetut pyörät jäykkäperiä kalliimpia, johtuen niiden designin, suunnittelun ja valmistuksen monimutkaisuudesta. Hintaa tuovat ylöspäin myös jousitusjärjestelmän lisäkomponentit.

Huolto: Täysjousitettu pyörä tarvitsee enemmän ylläpitoa, sillä se sisältää enemmän liikkuvia osia kuin jäykkäperä (ja enemmän komponentteja yleensäkin). Tästä syystä ne ovat alttiimpia hajoamisille ja säännöllinen huolto voi tulla kalliimmaksi.

Paino: Täysjousitetut pyörät tapaavat olla painavampia kuin jäykkäperät, johtuen rungon muotoilusta sekä takajousituksen sisältämistä lisäkomponenteista. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti pyörän kiihtyvyyteen ja ketteryyteen tietyissä maastoissa.

image 12

Lyhyesti sanottuna valinta jäykkäperän ja täysjousitetun pyörän välillä riippuu pääosin budjetista, siitä maaston tyypistä, jolla yleensä ajaa, pyöräilijän taidoista sekä tietenkin omista henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jos tapaa enimmäkseen ajaa helpoilla reiteillä, eikä budjetti ole erityisen suuri, voi jäykkäperä olla oikea valinta. Jos puolestaan päätyy aina vaikeampiin maastoihin, rakastaa laskuja ja kaipaa pyörältään ajomukavuutta, turvallisuutta ja hallittavuutta, on täysjousitettu pyörä todennäköisesti paras vaihtoehto. Jos mahdollista, suositellaan molempia tyyppejä kuitenkin testaamaan ennen ostopäätöksen tekemistä kokeakseen niiden erot omakohtaisesti. Valittavana on myös sähköpyörämalleja niin jäykkäperäisten kuin täysjousituksellisten pyörien kategorioissa. Näiden avulla voi päästä alkuun ja ylittää esteen kuin esteen perinteistä pyörää helpommin, mikä tekee pyöräilystä usein hauskempaa ja miellyttävämpää. Loppujen lopuksihan kyse on juuri siitä: pyöräilystä nauttimisesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit