Cover 185 Accesorios de ciclismo

10 manieren om je fietsbenodigdheden mee te nemen

Fietsen: die sport waarbij het lijkt alsof alles draait om trappen. Maar iedereen die ooit op een fiets is gestapt voor meer dan alleen een kort ritje naar de supermarkt op zondagochtend, weet dat fietsen in werkelijkheid een nauwgezette kunst is van het balanceren tussen de noodzaak om weinig mee te nemen en “waar laat ik mijn sleutels, reserveonderdelen, energierepen, gels en dat gelukspoppetje dat ik van mijn oma heb gekregen?”. En het zit zo, beste lezer, fietsen gaat niet alleen over twee wielen en een frame; het is een symfonie van zakken, tassen, flessen en strategieën om alles mee te nemen, van het hoognodige tot de meest belachelijk onnodige spullen. Want je weet tenslotte nooit wanneer je die multi-tool die je nog nooit gebruikt hebt toch nodig hebt.

De zakken van je wielershirt en/of jas

Het eenvoudigste wielershirt of jasje heeft al minstens twee achterzakken. Meestal zijn het er drie en in sommige gevallen, zoals bij sommige jacks, vind je er nog een paar op de borst. Ze zijn ideaal voor je mobiele telefoon, wat geld, je ID, energiegels/bars en extra kledingstukken (vest, mouwen, handschoenen…). Je kunt er ook klein gereedschap, reserve binnenbanden en een kleine pomp in opbergen, maar als je te ver gaat, rek je de stof te veel uit en lubbert je shirt of jas uit.

Cargo fietsbroek

image 5

Als je niet weet waar we het over hebben kun je in deze blogpost meer lezen over onze Siroko fietsbroek met zakken. Hij biedt meer ruimte voor kleine voorwerpen zoals de hierboven genoemde. Zo eenvoudig is het.

Zadeltas

image 6

Deze tasjes worden direct onder het zadel bevestigd en zijn perfect om gereedschap en reserveonderdelen in mee te nemen. Ze zijn er in verschillende vormen en maten en kunnen op verschillende manieren aan je fiets worden bevestigd.

De meest eenvoudige en kleinste zadeltassen hebben genoeg ruimte voor een binnenband, bandenlichters en een multitool. Ze hebben een ritssluiting en worden met klittenband aan de zadelrails en zadelpen bevestigd. 

De grootste en ruimste exemplaren zijn bedoeld voor bikepacking om allerlei voorwerpen mee te nemen die wat ruimte innemen, maar vrij licht zijn. Het is niet aan te raden om zware voorwerpen in deze tassen te stoppen omdat ze de rijervaring en de balans van de fiets beïnvloeden als je op de pedalen gaat staan.

Ze variëren van heel klein tot extra grote modellen om aan alle behoeften en voorkeuren te voldoen. Er zijn ook tassen met hun eigen bevestigingssysteem, oprolbare gereedschapskits rollen, BOA sluitingen… De keuze is reuze.

Opbergfles voor gereedschap

Als je je zakken niet wilt vullen met reserveonderdelen, maar ook niet van zadeltassen houdt, is een gereedschapsfles een prima optie. Er zijn maten variërend van 450 ml tot 750 ml. In de kleinste passen met gemak twee binnenbanden, twee bandenlichters en een multitool. In de grotere kun je naast het bovenstaande ook een minipomp stoppen, maar let erop dat de pomp niet groter is dan de fles. 


Sommige modellen hebben een schroefdop, terwijl andere een ritssluiting en verschillende compartimenten binnenin hebben.

Framehouder met opslagple voor gereedschap


Je kunt de fles gebruiken om je gereedschap in mee te nemen, maar je kunt ook een hele opbergkooi aan je fiets bevestigen om je pomp of CO₂-patronen in mee te nemen. Er zijn zelfs merken die specifieke kooien hebben ontworpen waarin je ook je multitool en bandenlichters kunt meenemen. Dit is er een van Lezyne en hier is een fantastisch compleet model van Pro.

Fietsrugzak met of zonder hydratatiepakket

Dit zijn vrij lichte rugzakken (afhankelijk van het model) die niet alleen ruimte bieden om spullen mee te nemen, maar ook een hydratatiepakket kunnen bevatten met een slangetje om uit te drinken. Ze zijn een geweldige optie om niet alleen essentiële spullen mee te nemen, maar ook water als er bijvoorbeeld maar ruimte is voor één bidon op je fiets, je een lange route gaat fietsen of je gewoon niet wilt stoppen bij waterfonteinen of horeca onderweg.


Er is een grote verscheidenheid aan modellen. Er zijn lichtere modellen, met alleen een stuk stof om het waterreservoir en een paar zakken, en iets zwaardere modellen met meerdere zijzakken, vakken met ritssluiting en elastische trekkoorden. Ze moeten goed aansluiten op je rug, zodat ze niet te veel bewegen. Op die manier zitten ze comfortabeler en doen ze geen pijn aan je schouders. Ze moeten ook ademend zijn om overmatig zweten te voorkomen.

Heuptassen met of zonder hydratatiepakket


Als je niet van rugzakken houdt omdat ze je toch laten zweten, je mobiliteit wegnemen of niet zo toegankelijk zijn, is een heuptas een aan te raden optie, vooral voor korte ritten. Alles hangt af van je persoonlijke behoeften, de hoeveelheid spullen die je mee wilt nemen en je voorkeur qua gewichtsverdeling. Houd er rekening mee dat ze nadelen hebben: minder capaciteit voor voorwerpen en waterflessen, ze bewegen meer dan een rugzak, ze kunnen oncomfortabel zijn als ze te zwaar zijn…

Stuurtas

Een accessoire dat we al uitgebreid hebben besproken in deze blogpost. Het wordt direct aan het stuur bevestigd en is ideaal voor al die kleine voorwerpen die je altijd in je zakken bewaart. Afhankelijk van de grootte kun je er ook andere middelgrote voorwerpen of voorwerpen met een groter volume in bewaren die niet in de achterzakken passen, zoals een camera.

image.jpeg

Nadelen: Je kunt dit allemaal in detail lezen in de blogpost die we hierboven hebben genoemd. Stuurtassen kunnen het rijgedrag van de fiets beïnvloeden, ze creëren aerodynamische weerstand en zijn mogelijk niet compatibel met je fiets.

Bovenbuis tas


Tassen die met riempjes of andere verankeringssystemen aan de bovenbuis van het frame worden bevestigd, zijn een meer aerodynamische oplossing. Ze zijn ideaal om al je benodigdheden bij de hand te houden, vooral voedsel. Je hoeft de tas alleen maar open te ritsen, erin te reiken en te pakken wat je nodig hebt. Bovendien heb je geen compatibiliteitsproblemen omdat ze op de meeste fietsen kunnen worden geïnstalleerd.

Tips en andere oplossingen

Gereedschap en snacks aan het fietsframe bevestigen met ducttape, rubberen banden, klittenband of kabelbinders zijn enkele van de doe-het-zelfoplossingen die je kunt gebruiken. Je kunt ook de specifieke fietsartikelen gebruiken die op de markt verkrijgbaar zijn, zoals deze riem van Lezyne of deze van Voile.  Ze moeten gemaakt zijn van stevig materiaal en mogen het frame niet beschadigen. Extra bescherming bij de bevestigingspunten wordt sterk aanbevolen.

image 7

Er zijn ook specifieke houders voor CO₂-cartridges, pompjes met houder en sleuven op de fiets waar je ook dingen in kunt vervoeren. Je kunt bijvoorbeeld een tubeless reparatieset zoals deze van Lezyne of deze van Zéfal in de handvatten plaatsen. Ze zijn speciaal gemaakt voor MTB, maar dat betekent niet dat ze niet werken op weg- of gravelfietsen, afhankelijk van de vorm van het stuur. Als reparatiesets er niet in passen, kun je er nog steeds dingen in doen zoals pleisters, handschoenen of geld voor noodgevallen. Zorg er wel voor dat ze goed dicht zijn om te voorkomen dat de spullen (vooral het geld) eruit vallen tijdens de rit.

Zoals je ziet, zijn de mogelijkheden om benodigdheden op je fiets mee te nemen net zo gevarieerd als de fietsers die over de wegen en paden van de wereld rijden. Het is geen geheim dat iedereen zijn eigen methode heeft om zijn fietsbenodigdheden mee te nemen. Als jij gekke ideeën, zelfgemaakte uitvindingen of oma’s advies hebt dat ooit jouw dag redde, deel ze dan met ons. Laat een reactie achter en vertel ons er alles over. We zijn benieuwd naar je verhalen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen