cover 139 women

6 reparatietips voor onderweg, voor beginnende fietsers

Fietsen als sport heeft de laatste jaren veel veranderingen ondergaan. Dankzij nieuwe materialen, de ontwikkeling van bestaande en nieuwe technologieën en de uitvinding van allerlei hulpmiddelen en gadgets heeft iedereen die wil beginnen met fietsen nu toegang tot een scala aan mogelijkheden die een kleine 20 jaar geleden ondenkbaar zouden zijn geweest. Sommige dingen, zoals pech, zijn echter niet veranderd. Elke fietser weet hoe het voelt om tijdens een fietstocht te stranden met een lekke band of een gebroken ketting. Wij ook. En omdat we het probleem kennen, delen we graag deze 6 basistips. Laten we bij het begin beginnen:

Neem basisgereedschap en reserveonderdelen mee

image 24


De essentiële items zijn: bandenlichters, een handpomp of een CO2-bandenpomp, een multitool met kettingbreker en 1 reserveband die op je banden past.

It is advisable to bring one more extra tube, a quick link, a Presta/Schrader valve adapter (to inflate the tire at a gas station) and a piece of old tire to cover a crack or a large hole. Het is raadzaam nog een extra binnenband, een snelspanner, een Presta/Schrader ventieladapter (om de band bij een tankstation op te pompen) en een stuk oude band mee te nemen om een scheur of een groot gat af te dekken.

Het is altijd een goed idee om latex of siliconen handschoenen mee te nemen om je handen te beschermen tegen vuil worden, vooral bij het repareren van de ketting. Heb je die niet, gebruik dan een groot blad om een losse of gebroken ketting te hanteren.

image 25


Bijna al het gereedschap en reserveonderdelen kunnen in een zadeltas of gereedschapsfles worden opgeborgen, zodat je de zakken van je wielershirt niet overvol maakt en verpest. Middelgrote en grotere pompen worden meestal geleverd met een speciale framebevestiging, die doorgaans wordt bevestigd aan de schroeven van je bidonhouder.

Sommige pechgevallen zijn moeilijk te repareren, dus neem altijd een opgeladen mobiele telefoon en wat geld mee.

Repareer uit de buurt van het verkeer en zorg dat je zichtbaar bent

Dit is cruciaal. Als een fietser in beweging al kwetsbaar is, wordt hij bij stilstand nog kwetsbaarder. Voer daarom nooit een reparatie uit direct aan de kant van de weg of op een plek met beperkt zicht (hoogteverschillen, scherpe bochten, schaduwrijke plekken).

image 26


Zorg dat je zo ver mogelijk van het verkeer weg bent om je te concentreren op het probleem en niet op de passerende voertuigen. Het is beter een paar minuten te lopen tot je een geschiktere plek vindt om de pech te verhelpen dan je leven in gevaar te brengen door het in de berm te doen.

Zet de fiets niet op zijn kop

Het komt steeds minder voor, maar je ziet nog steeds fietsen op hun kop, met de wielen omhoog. Als je pech hebt, raden we je aan het probleem niet nog groter te maken door alles ondersteboven te zetten. Het zal het zadel, het stuur en de schakelhendels vuil maken, en je loopt zelfs het risico deze onderdelen te beschadigen.

image 27


Ook is een fiets op zijn kop erg onstabiel en kan hij gemakkelijk omvallen als hij wordt aangeraakt of omver wordt gegooid door een windvlaag. Ten slotte, als je hydraulische remmen hebt, kan zich een luchtbel in het systeem vormen, waardoor de remhendels zacht worden en niet meer reageren.

Klein achtertandwiel en groot voorste kettingblad

We hebben vaak gezegd dat het niet raadzaam is te doen wat de profs doen, maar in dit geval wel. Wat doen wielrenners als ze tijdens een wedstrijd een lek achterwiel krijgen? Ze laten het team weten via de radio, steken hun hand op als ze kunnen, zakken naar de achterkant van het peloton, gaan naar de kant van de weg in afwachting van de ploegauto of een neutrale ondersteunende auto, en ondertussen schakelen ze over op het kleinste tandwiel en het grote kettingblad.

image 28


Dit laatste is essentieel om het voor de monteur gemakkelijker te maken het wiel te verwisselen en voor de rijder om zo snel mogelijk weer op de fiets te stappen. We kunnen hetzelfde doen om het achterwiel er eenvoudig en soepel op en af te krijgen. Het achterwiel gaat er veel gemakkelijker uit en in als we het kleinste tandwiel gebruiken, terwijl het grote kettingblad genoeg spanning op de ketting geeft, zodat deze er niet afloopt.

Controleer de buitenband en het wiel voordat je de binnenband monteert

Bijna elke fietser heeft deze fout wel eens gemaakt. Je krijgt een lekke band, verwisselt de binnenband, pompt hem op en krijgt kort daarna weer een lekke band omdat datgene wat het eerste lek veroorzaakte nog steeds in de band zit of de band op een andere manier beschadigd is. Daarom moet je, voordat je een nieuwe binnenband plaatst, vaststellen wat het lek heeft veroorzaakt. Controleer daartoe altijd met je vingers de binnen- en buitenkant van de band. Doe dit voorzichtig om je vingers niet te verwonden, want het kan een scherp voorwerp zijn.


Als je toch bezig bent, controleer dan ook de velg, want er kan iets scherps in zitten dat het lek kan veroorzaken. Dit is ongebruikelijk, maar kan het geval zijn als het velglint beweegt of beschadigd is.

Help een handje

Fietsers zijn een soort gemeenschap, en we zijn over het algemeen vriendelijk en behulpzaam tegen andere fietsers. De kans is groot dat als je pech hebt, een fietser je passeert en vraagt of je hulp nodig hebt. Zo ja, dan stoppen ze en als ze kunnen, helpen ze je. Dus zelfs als je eigenlijk niet weet hoe je een lekke band moet repareren, moet je altijd het bovengenoemde essentiële gereedschap en de reserveonderdelen bij je hebben. Want als je niet weet hoe je ze moet gebruiken, is er vast wel een fietser die je kan helpen en de weg kan wijzen. En als je dat wel weet, en het is al de derde lekke band van de dag, is er altijd wel een fietser die je een binnenband kan lenen zodat je veilig thuiskomt.

image 29


Wees echter niet een van die fietsers die geen gereedschap of reserveonderdelen bij zich hebben en die ook niet de moeite neemt om te leren hoe je een bandenlichter moet gebruiken. Vooral omdat je op een dag in niemandsland kunt stranden en dan je mobiele telefoon moet gebruiken (als je die hebt) om hulp in te roepen. En als je zo’n fietser bent, zorg er dan voor dat je je fietsmaatjes af en toe op een kopje koffie trakteert, zodat je op ze kunt blijven rekenen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen