cover 139 women

6 aloittelijan pyöränkorjausvinkkiä tien päälle

Pyöräily on urheilulajina kokenut valtaisan määrän muutoksia muutamien viime vuosien aikana. Kiitos uusien materiaalien, olemassa olevien kehittymisen sekä uusien teknologioiden ja kaikenlaisten työkalujen ja vempainten keksimisen, on jokaiselle nyt pyöräilyn aloittavalle tarjolla valikoima vaihtoehtoja, joista emme olisi voineet unelmoidakaan hieman alle 20 vuotta sitten. Jotkut asiat, kuten pyörän hajoaminen kesken matkan, ovat kuitenkin aivan yhtä piinallisia kuin ennenkin. Jokainen pyöräilijä pystyy varmasti samaistumaan siihen tunteeseen, joka valtaa kumin puhjetessa tai ketjujen hajotessa tien päällä. Niin mekin! Haluammekin jakaa 6 perusvinkkiä, joita noudattaa, kun asiat eivät mene suunnitelmien mukaan. Aloitetaan perusteista:

Pidä mukanasi perustyökaluja ja -varaosia

image 24


Välttämättömät varusteet ovat: rengasvivut, käsipumppu tai CO2-pumppu, monitoimityökalu ketjunkatkaisijalla sekä 1 renkaillesi sopiva varasisäkumi.

On myös suositeltavaa pitää mukana vielä yhtä ylimääräistä sisäkumia, ketjulukkoa, Presta-/Schrade-venttiilisovitinta (renkaan pumppaamiseksi huoltoasemalla) sekä palasta vanhaa rengasta peittämään halkeaman tai suuren reiän.

On myös aina hyvä idea pitää mukana lateksi- tai nitriilikäsineitä suojataksesi käsiäsi likaantumiselta, erityisesti ketjuja korjatessasi. Jos näitä ei ole mukana, voit käyttää esimerkiksi suurta puun lehteä käsitelläksesi irronneita tai rikkoutuneita ketjuja.

image 25


Lähes kaikki työkalut ja varaosat voidaan laittaa satulalaukkuun tai työkalupulloon, joten sinun ei tarvitse täyttää ja pilata pyöräilypaitasi taskuja. Keskikokoisten ja suurten pumppujen mukana tulee yleensä erityinen runkopidike, joka kiinnitetään useimmiten juomapullotelineen yhteyteen tai itse runkoon.

Joidenkin rikkoutumisten korjaaminen voi olla vaikeaa, joten pidä aina varalta mukana rahaa ja täyteen ladattua puhelintasi.

Korjaa pyörääsi etäällä liikenteestä ja varmista, että tulet nähdyksi

Tämä neuvo on äärimmäisen tärkeä. Jos liikkeellä oleva pyöräilijä on suojaton muun liikenteen joukossa, on hän yhä alttiimpi paikoilleen pysähtyneenä. Älä siis koskaan jää korjaamaan pyörääsi tien sivuun tai alueelle, johon on huono näkyvyys. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi korkeuden muutokset, jyrkät mutkat tai varjoisat alueet.

image 26


Siirry niin kauas liikenteestä, kuin mahdollista keskittyäksesi ongelmaan ohi ajavien kulkuneuvojen sijaan. On parempi joutua kävelemään muutama minuutti löytääkseen sopivan paikan korjata pyörää, kuin asettaa itsensä hengenvaaraan ryhtymällä hommiin tien penkereellä.

Älä käännä pyörää ylösalaisin

Tämä tyyli on käymässä yhä harvinaisemmaksi, mutta yhä tapaa pyöriä ylöspäin käännettynä kiekot kohti taivasta osoittaen. Jos jokin pyöräsi osa hajoaa, suosittelemme, ettet pahenna ongelmaa kääntämällä kaikkea ylösalaisin. Tämä nimittäin voi sotkea satulan, ohjaustangon ja vaihdevivut, ja saatat jopa tulla vaurioittaneeksi näitä komponentteja.

image 27


Lisäksi, ylösalaisin oleva pyörä on hyvin epävakaa ja voi helposti kaatua kosketuksesta tai sysäytyä kumoon tuulenpuuskan voimasta. Ja jos pyörässäsi on hydrauliset jarrut, järjestelmässä voi muodostua ilmakupla, mikä aiheuttaa jarrukahvojen pehmenemistä ja muuttumista reagoimattomiksi.

Pieni takarattaan hammaspyörä ja suuri eturattaan hammaspyörä

Olemme usein sanoneet, ettei ammattilaispyöräilijöiden toimintatapojen noudattaminen välttämättä kannata, mutta tässä tapauksessa joudumme pyörtämään sanamme. Tiedätkö, mitä ammattipyöräilijät tekevät, kun takakiekon rengas puhkeaa kesken kisan? He ilmoittavat asiasta tiimilleen radion välityksellä, nostavat käden pystyyn jos voivat, jättäytyvät joukon perälle ja siirtyvät tien sivuun odottamaan tiimiautoa tai kisan yleistä tukiautoa – ja odotellessaan he vaihtavat pienimmälle takarattaan hammaspyörälle ja suurelle eturattaan hammaspyörälle.

image 28


Viimeksi mainittu toimenpide on ensiarvoisen tärkeä, sillä sen ansiosta mekaanikon on helpompi vaihtaa kiekko, ja pyöräilijä pääsee näin jatkamaan matkaa niin nopeasti kuin mahdollista. Voimme itsekin tehdä saman saadaksemme takakiekon paikoilleen ja irti yksinkertaisesti ja sulavasti. Takakiekko irtoaa ja menee paikoilleen huomattavasti helpommin, kun käytämme pienintä takarattaan hammaspyörää, kun taas suuri eturattaan hammaspyörä tarjoaa tarpeeksi jännitettä ketjuille, jotta ne eivät putoa paikoiltaan.

Tarkasta rengasrunko ja rengas ennen sisäkumin asentamista

Lähes jokainen pyöräilijä on sortunut tähän virheeseen: kumi puhkeaa, vaihdat sisäkumin ja pumppaat sen täyteen, mutta kumi puhkeaakin uudelleen pian tämän jälkeen, sillä ensimmäisen puhkeamisen aiheuttaja on yhä jumissa renkaassa tai rengas on vaurioitunut jollain muulla tavalla. Tästä syystä sinun onkin selvitettävä, mikä puhkeamisen aiheutti, ennen kuin laitat paikoilleen uuden sisäkumin. Tämän tehdäksesi tarkasta aina renkaan sisä- ja ulko-osat sormillasi. Tee tämä kuitenkin varovasti, ettet loukkaa sormiasi, sillä aiheuttaja voi hyvin olla terävä esine.


Tarkasta samalla myös vanne, sillä sen sisällä saattaa olla jotain terävää, joka voi aiheuttaa puhkeamisen. Tämä on toki suhteellisen harvinaista, mutta mahdollista, jos esimerkiksi vannenauha on liikkunut tai vaurioitunut.

Auta, kun voit

Me pyöräilijät muodostamme eräänlaisen yhteisön, ja yleensä tapaamme olla ystävällisiä ja avuliaita muita kanssaharrastajiamme kohtaan. Todennäköistä onkin, että jos pyöräsi hajoaa, niin ohi ajava pyöräilijä kysyy, tarvitsetko apua. Jos tarvitset, hän pysähtyy ja jos vain mitenkään voi, auttaa sinua ongelmassasi. Joten jos et itse asiassa osaa korjata puhjennutta kumia, tulisi sinun silti aina pitää mainitsemiamme välttämättömiä työkaluja ja varaosia mukanasi. Jos et itse tiedä, kuinka käyttää niitä, kulkee ohi ehkä pyöräilijä, joka voi auttaa ja näyttää, kuinka homma hoidetaan. Ja jos tiedät, kuinka kumi paikataan, mutta kyseessä on jo päivän kolmas reikä, sattuu paikalle kenties ystävällinen pyöräilijä, joka voi lainata sinulle varasisäkumiaan, jotta pääset turvallisesti kotiin.

image 29


Älä siis ole yksi niistä pyöräilijöistä, jotka eivät pidä työkaluja tai varaosia mukanaan, tai jotka eivät vaivaudu opettelemaan, kuinka rengasvipuja käytetään. Tämä siksi, että jonain päivänä saatat huomata jääneesi jumiin keskelle ei mitään, ja silloin sinun on soitettava apua puhelimellasi (jos se on mukanasi), jos sinulla ei ole tarvittavia työkaluja tai tietotaitoa. Jos satut olemaan tällainen pyöräilijä, muista tarjota pyöräilykavereillesi aika ajoin kahvit, jotta voit luottaa heidän apuun tarvittaessa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit