Cover 164

De meest extravagante wielershirts van teams in de geschiedenis van de Tour De France

Sommige wielershirts zijn ongelooflijke design hoogstandjes, terwijl andere … minder mooi zijn. In deze leuke lijst laten we je een aantal van de meest eigenaardige, flamboyante of ronduit lelijke wielershirts uit de geschiedenis van de Tour de France zien. Bereid je voor om lekker te lachen en voor wat kritiek op de mode. Misschien vind je wel een of twee stijlen mooi, sommige heb je misschien zelf al eens gedragen. Mode verandert voortdurend en sommige ontwerpen blijven beter bij de tijd dan andere, maar we denken in ieder geval niet dat een van de volgende net zo’n klassieker zal worden als het La Vie Claire wielershirt.

Castorama 1990-1994

q62ufjwH5 KpOb12 khxHZv4XreB0f9EfPx9l3G86GBnIflk TixOLsOwr4cKIYoZ0A0r2fxh9hpS4Piwf006he

Dit team was actief tot 1995, maar het wielershirt dat ze dat jaar droegen had niet de stijl die ze vanaf het begin hadden en die hen zo populair maakte. De werknemers van het Franse bedrijf Castorama, gespecialiseerd in bouw, decoratie en tuinieren, droegen allemaal een blauwe overall over een blauw-wit gestreept t-shirt. En als hoofdsponsor van het team had Castorama zeker iets te maken met het ontwerp van dit wielershirt. Het team bleef niet onopgemerkt, niet alleen vanwege hun wielershirts, maar ook omdat ze grote Franse wielerkampioenen onder zich hadden, zoals Laurent Fignon, Luc Leblanc en Thierry Marie. En juist Thierry Marie, bekend als ‘Mr. Prologue’, pronkte trots met dit wielershirt in de Tour van de jaren 90 en won zoals verwacht de proloog.

Système U 1986-1989

qK1cTfPF6JrZOF xdIgxDiWpCNd7NAC1B5w gdt UM5etcHLWn rWRwXepTYWgXr483YpwwT7ixqRvwv13Mm3Q6SFM fsJuHC14fS

Thierry Marie droeg zelf voor het eerst het wielershirt van Système U in de Tour de France van 1986 en won ook de proloog. Het was geen toeval, want zowel Système U als Castorama hadden dezelfde structuur. Het deelde de kleuren met team Renault – Elf, met iets minder zwart gekleurde details, een ander ontwerp en het sponsorlogo aan één kant. Het resultaat deed de geschiedenis van de ploeg niet de eer aan die het verdiende.

Toshiba 1990-1991

XjG5u2oIC9mDuvoYEDugnZa6Y9hXSBXHLtpCEdDtoVJAg0czWPKESy86OU2pV 7CWdlHmpDuQzOlNeEbgcURcZ5HbTJ3NTHMefx5exv8Y2TYO89aEeGjK2A ThSAlhlTUfLigYHVaZgjhiWXD9d0 ZI

Wie had gedacht dat een van de meest bewonderde en gewaardeerde wielershirts in deze sport, van team La Vie Claire, vervangen zou worden door een van de slechtste ontwerpen in de geschiedenis van het wielrennen. Dat gebeurde in 1990, toen het team het vorige ontwerp opgaf, geïnspireerd door de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan. In combinatie met een geheel zwarte fietsbroek zou het niet zo slecht zijn geweest, maar deze kleurencombinatie met de zwarte strepen was alleen in de jaren 90 in de mode.

Mario Cipollini – Tour de France 1999, 9e etappe

64kv484bVLG68WTm9WB flV1QWm1Z4Bcj5y0373uyBzKbaqhfjF0qoO95yn1dfHofJ yLRbRJ Po8pdMPnImBrX7mhlu

1999 is het begin van de superioriteit van Lance Armstrong in de Tour. Het was echter Mario Cipollini (a.k.a. Super Mario) die tot aan de 9e etappe de meeste etappe-overwinningen op zijn naam had staan, maar liefst vier op een rij. Vlak na de tijdrit van Metz, waar Armstrong de basis legde voor zijn allereerste Tourwinst, verscheen Mario Cipollini gekleed in een toga om de verjaardag van Julius Caesar te vieren. Bovendien veranderde zijn ploeg Saeco-Cannondale hun roodgekleurde truien in wit met gouden details. Zowel Cipollini als de ploeg kregen ongetwijfeld de aandacht die ze zochten, evenals een boete van de Tourorganisatie voor het gebruik van verboden materialen. Cipollini had het moeilijk tijdens de negende etappe en verliet de Tour voor het einde in Sestriere.

auD7Uz3wRye2LT5z5KhzHd 7cldHCaeV7w8qjMOCTYa968CxynMrCzLdjDDTbgtVsPhHKCnyW8tXTQQXCrFsuBk7mW2bjxXFbVqXW1pdurkznF 6femrB6ALUECP6yIV OrENOJVRo23O4o2jnTZLU

Mapei – Quick Step 2002

S Lp3ylNC14HmwwvDK8 Sd1 JiwlybryIW4oFKrBcT0jRxheGUyfuAbHPKVTK Mih Tw57Ap NwkH6lcCNCpehMYk qDeU2uuHZ vOeWn563mORBDKd7fET3fGJgPHeBqmAr jUm5 G RvBDKBHViY

Deze ploeg is een van de grootste koplopers in de wielergeschiedenis, met echte legendes zoals Johan Museeuw, Oscar Freire, Paolo Bettini en Michele Bartoli, naast vele anderen. Het begon met een Italiaanse oorsprong, structuur en sponsor (Mapei, een bouwmaterialenbedrijf), en veranderde in een ploeg met een Belgische basis, structuur en sponsor (Quick Step, een Belgisch vloerenbedrijf). Vanaf het begin viel hun fietsuitrusting altijd op en leidde tot verschillende meningen bij het publiek. Naar onze persoonlijke smaak is de 2002 wielertrui degene die het slechtst verouderd is, in tegenstelling tot de prachtige Colnago C40 fietsen van het team die nu echte collector’s items zijn.

Cervélo Test Team 2009-2010

wF7ldB9lSw0cGZ4fbtqCcDXl3ACjT9VVwZ8 kALMZs7pRiVdqpTw2yfYgO4HX lAXK0wV c4i Wn1CABfo9JsEeJ7kI3FK2nQOdTTL5WRylzreGg

Wit is niet altijd de beste kleur voor wieleruitrusting, vooral niet voor fietsbroeken. Maar vreemd genoeg gebruikte dit team zowel in 2009 als in 2010 zwart, een combinatie die nooit uit de mode raakt en die ze ook in de Tour de France hadden kunnen gebruiken voor hun fietsbroeken. Ze bleken een mix van zwart en wit te gebruiken (plus wat grijstinten in 2010), wat ze er niet van weerhield om overwinningen te pakken. In 2009 wonnen ze twee etappes (Thor Hushovd en Heinrich Haussler) en in 2010 één (Thor Hushovd). Het vergt een heel nieuw niveau van zelfvertrouwen om witte kleding te dragen op een regenachtige dag…

Milram 2009

tflnLR3I5EBG96v2YS1fisMArTBJYIZFa2V 3Hy8h417FpNs1YsFXKsDOCB06ZLaynRSX5XUiadhGwk1WFQrbLvKluPL WUM

Je moet heel voorzichtig zijn als je probeert de sponsors blij te maken met het ontwerp van je uitrusting. Het kan uit de hand lopen: kijk maar naar team Milram (een zuivelbedrijf) en hun wielrenners verkleed als blauwe koeien. Gelukkig dacht het Duitse team twee keer na voordat ze dit ontwerp in de Tour gebruikten en kozen ze uiteindelijk voor een zwarte fietsbroek met blauwe strepen aan de zijkanten. Het team had geen geluk en behaalde geen overwinningen.

Polti 1994-1997

We eindigen deze lijst met het team dat gesponsord wordt door Polti, een Italiaanse fabrikant van strijkijzers en stofzuigers. Als iemand de betekenis achter dit abstracte ontwerp kan bedenken, laat het ons dan weten in de comments, want we hebben eerlijk gezegd geen idee.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van onze lijst met de slechtste fietsuitrustingen in de geschiedenis van de Tour de France. We hopen dat je erom hebt kunnen lachen, maar zoals we allemaal weten is de Tour de France veel meer dan alleen een showroom voor sponsors. Het stelt de vaardigheden, prestaties en weerstand van wielrenners op de proef in een tijdsbestek van drie weken en daarom, ook al komen we misschien een paar ‘lelijke’ wielershirts tegen, laten we genieten van elke Tour en hopen dat toekomstige ontwerpen ons nog steeds aan het lachen maken en een leuke tijd bezorgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen