Cover 192 1

Gravel bikes: Moet ik er een kopen? Of toch maar niet?

De gravel bike: Dit specifieke type fiets, dat het midden houdt tussen een racefiets en een mountainbike maar meer lijkt op de eerste, is de laatste tijd enorm populair geworden. Gravel bikes worden steeds meer verkocht, het is een groeiende markt met een geweldige marketing push, die ook alternatieven en antwoorden biedt op de behoeften van zowel beginnende fietsers als professionals. Schijfremmen, comfortabele geometrie, moderne versnellingsverhoudingen, veel verschillende banden, schokdemping en veringssystemen… Dit is het resultaat van een technologische ontwikkeling, gestimuleerd door een markt waar merken kunnen verkopen en groeien.

image

Maar gravel bikes zijn niet voor iedereen geschikt. Een gravel bike is niet wat elke fietser zoekt en niet het antwoord op alle behoeften. Daarom geven we je drie redenen waarom een gravel bike iets voor jou zou kunnen zijn, om je te helpen bij je keuze. Daar gaan we:

Veelzijdigheid

Om een voorbeeld te geven: een gravel bike is als een Zwitsers zakmes: hij kan alles wat je wilt, maar blinkt nergens in uit. Zijn uitmuntendheid ligt in zijn veelzijdigheid. Op asfalt rijdt een gravelbike sneller dan een mountainbike, maar langzamer dan een racefiets. Op een off-road afdaling kan hij, afhankelijk van de technische moeilijkheden, sneller of langzamer zijn dan een mountainbike. Op vlakke wegen en paden is hij sneller en leuker om op te rijden dan een mountainbike, maar niet per se comfortabeler.

image 1

Als je de wielen upgrade, kun je je veel beter aanpassen aan het terrein. Als je bijvoorbeeld racefietsbanden op je gravelbike zet, kun je er een tijdritfiets van maken. Als het daarentegen je doel is om op uitdagender terrein te rijden, kun je met 650b wielen bredere banden gebruiken om de schokdemping, het comfort en de grip op technischere paden te verbeteren. Toch is er altijd een grens en ook al kun je spelen met de veelzijdigheid van een gravelbike, je kunt er nooit een 100% racefiets of mountainbike van maken.

Gebrek aan bergruimte

Als je in een klein appartement of huis woont en weinig plek hebt, is een gravel bike om je door de stad te verplaatsen, om op wegen en verschillende paden te rijden of zelfs voor fietstoerisme of reizen. En, zoals we hierboven al vermeldden, als je de banden upgrade, heb je nog meer opties.

Gemengde terreinen bij jou in de buurt

image 2

Als je bijvoorbeeld in Spanje woont, rond Tierra de Campos, waar de wegen lang en recht zijn en niet veel hellingen hebben. Een ‘saai’ type terrein voor de meeste fietsers, maar in dit gebied vind je ook een grote verscheidenheid aan off-roadterreinen, van bospaden en landbouwwegen tot paden of bospaden, door groene wegen en fietsroutes zoals het Canal de Castilla. In dit gebied is een gravel bike perfect, hoewel we moeten zeggen dat een racefiets met 30-32″ brede banden zich ook prima kan redden op de meeste wegen. Per slot van rekening won een racefiets het allereerste wereldkampioenschap gravel met de eerder genoemde bandbreedte. 

Redenen om geen gravel bike te kopen

image

Zoals we al zeiden, zijn gravel bikes niet voor iedereen geschikt. Ze hebben beperkingen en nadelen ten opzichte van mountainbikes en racefietsen op hun respectievelijke terreinen. Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom je misschien beter geen gravel bike kunt kopen:

 • Ze zijn langzamer dan racefietsen op verhard terrein en ook langzamer dan mountainbikes op off-road, technisch terrein. Alleen op specifieke off-road terreinen kunnen ze sneller zijn dan een mountainbike.
 • In vergelijking met een mountainbike zijn gravel bikes minder efficiënt en veilig op steile beklimmingen en afdalingen, vooral als het je aan techniek en ervaring ontbreekt.
 • Als je net bent begonnen met fietsen en graag off-road wilt rijden, zul je met een gravel bike tegen veel beperkingen aanlopen.
 • Het is minder comfortabel dan een mountainbike met voorvering, en nog minder comfortabel dan een crosscountryfiets.
 • Een mountainbike kan met de juiste aanpassingen net zo goed werken als een gravel bike, zelfs op de weg. Een tijdrit- of endurancefiets kan ook werken.
 • Gravel bikes hebben meer onderhoud nodig en slijten sneller dan racefietsen. Off-roadterrein is zwaarder voor de fiets dan bestrating, ook al kan bestrating de banden ook doen slijten.

Is een gravel bike het waard?

Zoals met de meeste dingen het geval is, hangt het ervan af. Laten we eens kijken naar verschillende factoren die je moet overwegen voordat je een keuze maakt:

Het soort terrein in je omgeving

Als je ergens woont waar het terrein vergelijkbaar is met Tierra de Campos, is een gravel bike perfect. Als je echter niet veel off-roadgebieden hebt of als ze te technisch lijken, is de beste optie respectievelijk een racefiets of een mountainbike.

image 2

Heb je al een fiets?

Als je al een mountainbike hebt met 29″ wielen en voorvering, moet je misschien gewoon een nieuw paar wielen met dunnere banden kopen om dichter bij een gravel bike te komen met een plat stuur, minder aerodynamisch maar met het voordeel van schokdemping. Zelfs een oude mountainbike zonder voorvering en 26″ wielen met dunne banden is vergelijkbaar met een gravelbike. Sommige mensen vinden zelfs dat gravel bikes de mountainbikes van de jaren 90 zijn.

Als je een racefiets met velgremmen hebt, controleer dan goed welke bandbreedte je kunt gebruiken. 30-32″ kan werken, maar deze combinatie is niet zo gebruikelijk. Daarentegen kan de maximale breedte 32-34″ of meer zijn op moderne racefietsen met schijfremmen. Deze setup opent meer mogelijkheden op off-road terrein met weinig technische moeilijkheden.

image 1

Als je geen fiets hebt en op zoek bent naar een fiets waarmee je zowel op de weg als off-road kunt fietsen zonder veel technische problemen, dan is een gravel bike een goede aankoop, maar niet de enige optie voor jou. De huidige endurance- of tijdritfietsen met schijfremmen, brede wielkasten en comfortabele geometrie zijn ook een goede keuze, als ze aan je voorkeuren en behoeften voldoen. Domane van Trek of Endurance van Canyon, bijvoorbeeld.

Alleen fietsen of in een groep 

Als je liever alleen fietst, koop dan de fiets die het beste bij jouw behoeften en voorkeuren past. Als je echter liever in een groep fietst, en dat is toevallig een racefiets of mountainbike groep, dan is een gravel bike misschien niet geschikt.

CONCLUSIE

We kunnen dus concluderen dat gravel bikes nooit een perfecte vervanging zijn voor een racefiets of mountainbike, alleen in heel specifieke gevallen. Kijk maar eens om je heen: Hoeveel wegen, paden of trails ken jij waar je op een gravel bike kunt rijden?

image 3

Als je het niet weet of er niet zeker van bent, denk er dan niet eens over na: een racefiets is dan een betere optie.

Als je zeker weet dat er bij jou in de buurt genoeg niet al te moeilijk off-roadterrein is, ga dan voor een gravel bike, maar neem ook een moderne tijdritfiets in overweging, vooral als je van plan bent om zowel op de weg als off-road te rijden.

Als je een beginner bent en nog moeite hebt met afdalingen of beklimmingen op off-road terreinen, pas dan op. Een full suspension of hardtail MTB-fiets met weinig veerweg (100-110 mm) is comfortabeler, veiliger en efficiënter.

Als het terrein waar je toegang tot hebt te technisch en ongelijkmatig is, kun je beter geen gravel bike nemen en een mountainbike aanschaffen. Dat kan een hardtail zijn, maar de beste optie is zeker een full suspension mountainbike met 120 mm veerweg. Je zult comfortabeler klimmen, maar vooral afdalen.

Vergeet ook het gezelschap niet. Alleen of in een groep rijden heeft een grote invloed op je keuze. Als je alleen fietst, bepaal je je eigen tempo. Als je in een weg- of mountainbikegroep fietst, kan je gravel bike een last zijn.

Houd er rekening mee dat als je een gravel bike koopt en in een groep gaat rijden of op terreinen waar niemand klaar voor is, je hele ervaring negatief zal zijn, zowel fysiek als mentaal. Als je geen plezier hebt en niet geniet van deze ervaring, zal je gravel bike waarschijnlijk verkocht worden, of erger nog, vergeten worden in een hoekje. Want ook al is je fiets niet het enige belangrijke in de fietssport, hij beïnvloedt ook hoe we leven, afzien en genieten van deze sport.

1$s reacties op “Gravel bikes: Moet ik er een kopen? Of toch maar niet?”

 1. Avatar

  This article is utter bullocks. That negativity is hilarious. There are twice as many reasons why one should – for example – never buy a mountainbike or a road bike. Has the author ever ridden a gravel bike? And if so, was he/she not able to follow others in a group ride? Then I suspect the bike is not to blame. Or has he/she never heard of gravel events? There are more gravel events nowadays than road or mtb events. And their community is more inclusive and welcoming than any other (I suspect the author belongs to). Is a gravel bike not enjoyable for someone new at cycling? I dare say it’s the most enjoyable kind of bike for anyone who wants to start riding. And why should there be “sufficient off road tracks nearby”? You can ride a gravel bike on nearly any terrain. Safely. And enjoy it. ‘Don’t even think about it’. My my.

  1. Siroko

   Hi Oliver,

   Yes, I am the author of the article and I have a gravel bike that I ride every week. Precisely, when I talk about Tierra de Campos, in Castilla y Leon (Spain), it is the terrain where I usually ride my gravel bike and it is perfect, because it allows me to ride on the roads and offroad terrain that here does not have much technical difficulty. On the other hand, when I travel to Asturias, in the north of Spain, the terrain for a gravel bike is reduced and harder because it is more hilly and there is more technical difficulty on the trails and rural roads.

   The great versatility of a gravel bike is also its weakness. This is not a negative article, I am simply addressing the pros and cons of a gravel bike. With my gravel bike and gravel tires it’s impossible or pretty hard for me to follow my road bike buddies on the road, but I can take offroad shortcuts that they can’t. I don’t have a mountain bike, so when I’m in Asturias and I’m with friends who have mountain bikes, I’m faster on easy trails and on the road, but on long, technical descents, I’m slower because I don’t have suspensions and the tires are narrower. I have to go down more cautiously even though I am technically better than them. I’m not Mohoric anyway.

   I agree with you that the events and the gravel community is growing and is very inclusive and positive, I have participated in several in Spain, but the article does not talk about this, it talks about gravel bikes giving arguments for and against their purchase. For you, for your experience, for your community, for the place where you live or for other reasons, the gravel bike is the most enjoyable. I have that opinion too, but I also have to give the opposite version and put myself in the place of other people, in other communities and other places in the world, with or without bike and cycling experience. I hope you understand that.

   Best Regards,
   Dani – Siroko

 2. Avatar

  Hi Dani, I appreciate your reaction to my (reaction) post. In the end it comes down to how you experience the bike personally. I acknowledge there may be a difference in use depending on your locality. But overall, I personally feel the versatility of a gravel bike is its strength, not its weakness. Have fun riding. Best regards, Olivier.

  1. Siroko

   Hi Oliver,

   Thanks for offering another point of view. The more opinions and points of view, the better. So any rider who wants to try and buy a gravel bike, can evaluate different opinions.

   Best,
   Dani

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen