seguridad bici 439f0c33 4c1f 4e76 bd7e 0df7ee6f3c80

Drie technieken om veilig op de weg te fietsen

Veiligheid is van het grootste belang bij fietsen op de weg. Bij eerdere gelegenheden hebben wij je enkele tips gegeven over hoe je veilig op weg kunt gaan, zoals het gebruik van verlichting en kleding met reflecterende details, maar ook altijd alert blijven op wat er om je heen gebeurt, en voorzichtig te werk gaan voor als andere voertuigen of voetgangers je niet kunnen zien.

Onze veiligheid hangt vaak af van onze eigen vaardigheid. Dankzij de volgende drie technische oefeningen kan je die verbeteren, waardoor je meer vertrouwen, en dus veiligheid, krijgt op de fiets. Zoek een rustige weg of straat met weinig verkeer om te oefenen, vooral als je een beginner bent. Dit zijn de drie technische vaardigheden waar we aan zullen werken:

  1. Hard remmen zonder te vallen en te slippen
  2. Afdalen in bochten
  3. Op de pedalen staan

Hard remmen zonder te vallen en te slippen

In noodsituaties (een autodeur die opengaat, een overstekende voetganger, een andere fietser die voor ons remt), en als er geen andere mogelijkheid is, moeten we hard remmen met beide remmen, vooral de voorste, waar we de meeste remkracht hebben. Maar wees voorzichtig, als je te hard remt kun je over het stuur vliegen en/of het achterwiel laten slippen.

Hoe voorkom je dat je valt? Beweeg je gewicht naar achteren, plaats je billen achter het zadel. Hoe harder je remt, hoe verder je naar achteren moet. 

Hoe voorkom je dat het achterwiel gaat slippen? Er zijn twee mogelijkheden: 

  1. Trek de klikpedalen omhoog, waardoor het achterwiel op de weg stuitert. 
  2. Laat de remhendel iets los en knijp hem opnieuw in om te voorkomen dat het achterwiel blokkeert.

De fiets moet zo recht mogelijk staan voor beide technieken en er mag geen stof, zand, stenen of enig ander element zijn dat ons zou kunnen doen slippen. Alles verandert als het regent. Hier is meer informatie over hoe je moet fietsen als het buiten nat is.

Afdalen in bochten

We proberen niet Nibali te zijn op weg om de Giro di Lombardia van 2015 te winnen, maar weten hoe we ons lichaam moeten positioneren om het gewicht correct te verdelen is essentieel voor veilig bochtenwerk. In de afdaling van de Italiaan zien we beide technieken uit het vorige punt en die uit dit punt. 


Laten we echter niet vergeten dat
we niet in een race zitten. Er zijn andere voertuigen op de weg, we moeten op onze rijstrook blijven, en we mogen in bochten niet op de rijstrook van de tegenliggers komen, tenzij het absoluut noodzakelijk is om een ongeval of een val te voorkomen.

Laten we beginnen met de lichaamspositie. Het binnenbeen moet omhoog staan, met het pedaal op 12 uur, en het buitenbeen moet omlaag staan, met het pedaal op 6 uur. Als je de knie aan de binnenkant van de bocht opent, verschuif je je gewicht naar binnen en creëer je windweerstand, wat je helpt bij het nemen van een bocht of het corrigeren van je bochtlijn.

Hoe lager je zwaartepunt, hoe beter je de fiets zult kunnen besturen. Daarom is het raadzaam om bij afdalingen met je handen op de drops te rijden (waarbij één vinger altijd de remhendel raakt) en je bovenlichaam naar beneden te buigen. Op die manier verdeel je ook je lichaamsgewicht over beide wielen, wat je meer grip en stabiliteit geeft.

Anticipeer op bochten door van tevoren te remmen. Je kunt de twee technieken uit het eerste punt gebruiken als dat nodig is. Blijf vooruit kijken om te zien hoe de bocht eruit ziet. Positioneer je lichaam, rem iets losser terwijl je vooruit kijkt naar obstakels op de weg of veranderingen in de bocht om je houding op de fiets aan te passen.

Wees voorzichtig als je uit de bocht begint te trappen als de fiets nog overhelt. Door je binnenbeen te laten zakken, raak je waarschijnlijk de weg met het pedaal, je achterwiel zal omhoog komen en het contact met de grond verliezen en je zult waarschijnlijk vallen, net als Pavel Sivakov in de Dauphine in 2020.


Als je echter kracht uitoefent terwijl je fiets nog overhelt, kan het zijn dat het wiel niet voldoende grip heeft en dat je gaat slippen zoals
Richie Porte in 2015.


Deze techniek moet worden geoefend op de afdalingen waarmee je vertrouwd bent, bij voorkeur op goed asfalt en met weinig verkeer.
Het doel is om minder stijf te worden, losser te worden en vertrouwen te winnen, een belangrijk aspect bij afdalingen; het wordt met de tijd verworven en kan in een flits verloren gaan.  

Op de pedalen staan 

Je komt net uit de bocht en je hebt wat extra kracht nodig om sneller te gaan. De beste manier om dit te doen is op de pedalen gaan staan om meer kracht uit te oefenen. Dit op de juiste manier doen is niet alleen belangrijk om weer vaart te krijgen in een afdaling of sprint, maar vooral ook om veiligheids- en comfortredenen.

Laten we beginnen met drie tips:

  1. Plaats je handen op het stuur en houd het stevig vast voordat je op de pedalen gaat staan. Pak op een wegstuur de handvatten of de beugels vast. Op een plat stuur moet je de handgrepen van het stuur vasthouden. Ga niet op de pedalen staan tenzij je een goede grip hebt en wees voorzichtig als het regent of koud is, anders eindig je nog als Geraint Thomas in de Tour de Romandie.
  2. Je kunt je stuur beter niet in het midden vastpakken. Je verliest stabiliteit en controle om de fiets in evenwicht te houden of te verplaatsen.
  3. Schakel, voordat je op de pedalen gaat staan, naar een hogere versnelling voor meer weerstand wanneer je kracht uitoefent op de pedalen. Als je cadans te hoog is, je de verkeerde versnelling gebruikt en geen kracht uitoefent, kun je je evenwicht verliezen en een ongeluk krijgen of op zijn minst voor een onaangename verrassing komen te staan. Als je meer wilt leren over hoe je de versnelling van je fiets moet gebruiken vind je meer informatie in deze blogpost.

Stevige grip op het stuur en schakelen naar de juiste versnelling – check! Nu, hoe komen we uit het zadel? Wanneer je je voorste been (rechterbeen als je rechtshandig bent, linkerbeen als je linkshandig bent) tussen 12 en 1 uur op de klok van de pedaalslag hebt, stijg je lichtjes uit het zadel naar voren en gebruik je je been als steun (samen met je handen) om op de pedalen te gaan staan. Gebruik je armen om de fiets in evenwicht te houden terwijl je doortrapt.

In het begin is het moeilijk om ritmisch te dansen met je tweewieler. Synchronisatie vergt tijd en oefening, maar uiteindelijk zal je het automatisch kunnen. Je zult je eigen stijl vinden. Er zijn wielrenners die graag veel kracht zetten, bij een lage cadans, en er zijn renners zoals Alberto Contador, beroemd om de manier waarop ze dansen op de fiets: 


Door van lichaamshouding te veranderen, kan je
je spieren ontspannen en je billen laten rusten, wat de rit comfortabeler maakt. Soms krijg je meer controle en veiligheid, bijvoorbeeld om hard te remmen en om hobbels te dempen of kuilen te ontwijken door sprongetjes te maken. Ten slotte kan je bij het bergopwaarts rijden of sprinten al je beenkracht gebruiken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen