Cover 188

Fietsen voor beginners: je eerste fiets kiezen

Je eerste fiets kiezen kan best spannend zijn, er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een definitieve beslissing neemt, zoals waar je hem voor gaat gebruiken of welke fietsdiscipline je beoefent. Hoe kun je dat allemaal weten als je nog maar een beginner bent? Natuurlijk ben je misschien al geïnteresseerd in een bepaalde discipline, maar na verloop van tijd vind je misschien een andere discipline die je nóg leuker vindt als je dieper in de wielerwereld duikt. Om te weten in welke richting je moet gaan, stel je jezelf een paar eenvoudige vragen om de beste keuze voor je allereerste fiets te vinden:

Waarom wil je een fiets kopen? Vraag jezelf af wat de reden is achter deze aankoop: fit worden, buiten sporten, de uitdaging aangaan, naar het werk gaan, fietsen met je vrienden in het weekend, actief tijd doorbrengen met je gezin…

Cover 158 man

Waar ga je fietsen? In stedelijke gebieden, op de weg, op de weg en op paden, alleen op paden… Het is ook cruciaal om te bedenken op wat voor soort terrein je van plan bent te gaan rijden: vlak, oneffen, met lange beklimmingen, enz. Weersomstandigheden zijn ook van belang, vooral als je in een vochtig, regenachtig gebied woont. Als je van plan bent om je fiets het hele jaar door te gebruiken, heb je een fiets nodig waarop je spatborden kunt monteren.

DoelOmgevingSoort fiets
SportenWegWielrenfiets
Vrije tijd, korte ritjes met vrienden en familieWegen, gemakkelijke paden, fietspaden, groene wegenMountainbike, gravelbike, hybrid
WoonwerkverkeerStad, wegen, fietspadenWielrenfiets, gravelbike, hybride
Sporten en bewegenWegen, paden en groene wegenGravelbike
SportenOff-roadMountainbike

Hoe vaak ga je je fiets echt gebruiken? Als je een fiets kiest, gebruik je soms al je budget om de beste fiets te kopen die je je kunt veroorloven, in de veronderstelling dat je er minstens een paar keer per week op gaat fietsen en er dus het meeste uit kunt halen. Maar de waarheid is dat onze dagelijkse routines dit niet altijd mogelijk maken, en vaak fietsen we maar af en toe. Daarom is het belangrijk om eerlijk en realistisch te zijn in je verwachtingen en nooit te vergeten dat fietsen, in welke vorm dan ook, tijd kost, die we op de een of andere manier moeten zien te vinden. Zorg er dus voor dat je verstandig investeert, het kan echt pijnlijk zijn om een dure, top-of-the-line fiets ergens in huis te hebben staan, bedekt met stof, wachtend om gebruikt te worden.

gloves01

Wat is je budget en hoe ga je de fiets betalen? Dit betekent in feite hoeveel je bereid bent te betalen voor een fiets. Er zijn prima fietsen voor minder dan € 1.000 en fietsen van topkwaliteit die wel € 15.000 kunnen kosten. Als je het geld hebt, ben je vrij om het uit te geven, maar als beginner zou een fiets van €1.000-2.000 meer dan genoeg moeten zijn. Je hebt in de toekomst nog genoeg tijd om een duurdere optie te kiezen als fietsen je ding is en als je goed weet wat je voorkeuren en doelen zijn.

Er zijn ook tal van budgetvriendelijke opties op de tweedehands markt. Bekijk deze blogpost om te lezen waar je op moet letten als je een tweedehands fiets koopt.

Vergeet ook niet dat fietsen betekent dat je op zijn minst basiskleding (voor de zomer, winter en overgangsseizoenen) en accessoires (zowel voor je fiets als voor jezelf) moet hebben, evenals gereedschap en reserveonderdelen. Houd dit alles in gedachten om mee te nemen in je budget.

Fietseigenschappen om rekening mee te houden

image 10

Maat. Dit is het belangrijkste aspect bij het kiezen van een fiets. De juiste maat is cruciaal om comfortabel en veilig te kunnen fietsen. Niet alle merken hebben hetzelfde matengamma, dus de veiligste optie is om advies in te winnen bij je plaatselijke fietsenwinkel of, als je er liever helemaal voor gaat, je tot een biomechanisch specialist te wenden, die je kan helpen de juiste maat en het juiste model voor je te kiezen op basis van je maten, flexibiliteit, behoeften en voorkeuren.

Frame. Om verwarring te voorkomen, noemen we alleen de twee meest voorkomende materialen waarvan fietsframes worden gemaakt: aluminium en carbon. Over het algemeen is een aluminium fiets met dezelfde onderdelen als een carbon fiets goedkoper. Dit betekent dat, voor dezelfde prijs, een carbon fiets onderdelen van slechtere kwaliteit kan hebben dan een aluminium fiets, maar lichter in gewicht zal zijn, omdat carbon zelf een lichter materiaal is dan aluminium. Dus, bijvoorbeeld, een aluminium fiets met een carbon vork zou een ideale eerste fiets zijn.

Onderdelen. Naast het frame zijn de belangrijkste en duurste onderdelen van een fiets de groepset en de wielen. De groep bestaat uit schakel- en remhendels, remmen, voor- en achterderailleur, de ketting en cassette. Het is geen baanbrekende kennis dat hoe beter de groep, hoe duurder hij zal zijn, en hetzelfde geldt voor de wielen.

many different metal parts and components of the r 2022 08 01 04 40 24 utc

Let bij groepssets goed op het aantal versnellingen: 1, 2 of 3 kettingbladen vooraan vermenigvuldigd met 9, 10, 11 of 12 tandwielen achteraan. Het resultaat is het aantal versnellingen dat de fiets heeft. Een hoger aantal versnellingen betekent niet per se dat hij duurder is, maar wel dat hij veelzijdiger is voor elk type terrein.

Je moet ook goed letten op de tandwielverhouding. Op een racefiets kun je 2 kettingbladen en 12 tandwielen hebben, wat neerkomt op 24 versnellingen in totaal. Maar de grootte van de kettingbladen en tandwielen (gemeten in het aantal tanden dat ze hebben) beïnvloedt hoe je verschillende terreinen trotseert. Professionele wielrenners gebruiken bijvoorbeeld ongeveer 53-59 tanden op de kettingbladen en 11-32 tanden op de tandwielen. Aan de andere kant heeft het ‘compacte’ systeem dat is ontworpen voor fietstoerisme meestal rond de 34-50 tanden op de kettingbladen, waardoor het gemakkelijker is om soepel bergop te trappen. Kortom, als je een beginner bent, ga dan voor grote achtertandwielen en kleine voorste kettingbladen.

Secundaire onderdelen. Deze onderdelen zijn het zadel, de stuurpen, het stuur, de zadelpen en de pedalen. Ze zijn allemaal relatief goedkoop en kunnen gemakkelijk worden vervangen.

Het zadel en de stuurpen spelen een belangrijke rol bij het goed afstellen van de fiets, dus het is zeer waarschijnlijk dat je, als je echt gaat fietsen, uiteindelijk een of beide onderdelen zult vervangen om meer comfort te bereiken.

clipless

Een beginnende fietser begint meestal met platte pedalen, omdat dit de makkelijkste en snelste manier is om kennis te maken met fietsen. Uiteindelijk wil je waarschijnlijk overstappen op klikpedalen. Je moet oefenen om eraan te wennen en om ongelukken te voorkomen.

Testen, onderzoeken en vergelijken

Kijk eens rond in fietsenwinkels bij jou in de buurt en probeer, indien mogelijk, verschillende fietsmodellen uit. Hoe het trappen aanvoelt, kan heel anders zijn afhankelijk van de fiets waarop je rijdt, en iedereen is ook anders. Daarom zal het uitproberen van verschillende fietsen je een duidelijker beeld geven van welke fiets het beste bij je past.

Zorg ervoor dat je online onderzoek doet naar verschillende merken en modellen. Bekijk de beoordelingen van gebruikers en experts over kwaliteit en prestaties. Vergelijk de technische specificaties en functies die we eerder hebben genoemd om onderdelen en prijzen te vergelijken.

Je fiets afstellen

image 15

Als je eenmaal een beslissing hebt genomen en je eerste fiets hebt gekocht, is het van cruciaal belang dat deze goed wordt afgemonteerd. Maar hoeveel handleidingen je ook online vindt, het afstellen van een fiets kan best moeilijk zijn en veel tijd kosten voor een beginner. Ga naar een fietszaak bij jou in de buurt die je kan helpen bij dit proces om tijd te besparen en problemen op de korte en lange termijn te voorkomen.

Houd er rekening mee dat onze aanbevelingen vrij algemeen zijn en niet gelden voor alle soorten fietsen. Als je bijvoorbeeld een mountainbike wilt kopen, bekijk dan deze blogpost voor wat extra hulp. En tot slot raden we je aan om wat standaard fietsonderhoud te leren, zoals je banden oppompen, remmen afstellen of de ketting smeren. Dit zal je helpen om je fiets in goede staat en altijd rijklaar te houden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen