cover 151b

Hoe gebruik je de hogedrukspuit bij de wasstraat om je fiets schoon te maken

De meeste fietsers hebben geen buitenruimte die ze kunnen gebruiken om hun fiets te wassen met een gewone slang, vloeibare zeep en borstels of zachte sponzen. Daarom is de snelste en meest efficiënte methode te stoppen bij een wasstraat op de terugweg van een rit naar huis, en hun hogedrukspuit te gebruiken om de fiets schoon te maken. Super makkelijk.

Eén probleem is dat hogedrukreinigingssystemen door fietsfabrikanten worden afgeraden. Water onder druk komt eruit op 90 bar of 1.300 psi (pounds per square inch), soms zelfs meer, en een dergelijke kracht kan vuil en water in bepaalde gebieden of onderdelen van je fiets duwen, met het risico op corrosie, schade of snellere achteruitgang. Maar door onze tips te volgen kun je je fiets veilig schoonmaken in een wasstraat.

Neem de tijd

Ons eerste advies is het wasproces niet te overhaasten, maar het grondig aan te pakken wanneer je genoeg tijd hebt, met behulp van een paar eenvoudige accessoires en hulpmiddelen om het je gemakkelijker te maken. Zorg dat je een paar handschoenen, ontvetter, een borstel en een spons bij je hebt, en rijd later op de dag naar de wasstraat, of op een ander moment waarop je zeker weet dat je klaar bent om je fiets goed te wassen. Het eindresultaat zal beter zijn, en bovendien onderhoud je je fiets zoals het hoort, waardoor de onderdelen langer meegaan en je geld bespaart.

image 13

Draag handschoenen om je handen niet vuil te maken, gebruik de ontvetter op de aandrijflijn en de borstel om al het vuil van dat gebied af te wassen zonder dat je dichterbij hoeft te komen met de hogedrukspuit. Je kunt de fiets een voorwasje geven met het water uit je bidon om de fiets een beetje te weken, en dan een spons gebruiken en de meer delicate onderdelen en gebieden met de hand schoonmaken. 

Van een afstand en met snelle bewegingen

Om schade door de hogedrukslangen van de wasstraat te voorkomen, mag je de waterstraal niet te lang of te dicht op je fiets richten, en zeker niet op bepaalde delen en onderdelen die we straks zullen noemen.

image 14

Bij een slechts licht vervuilde fiets kun je de waterstraal op een afstand van ongeveer 1,5 meter houden, zodat al het vuil er gemakkelijk afspoelt. Maar bij een fiets die eigenlijk behoorlijk smerig is (vet en modder van allerlei aard) moet je eerst de eerder genoemde voorwas geven om te voorkomen dat je met de drukslang te dichtbij komt. Deze stap overslaan en al het vuil willen verwijderen is onmogelijk zonder de waterstraal te dicht op de fiets te richten. Sommige delen zijn misschien nog in orde, maar andere kunnen beschadigd raken, bijvoorbeeld een klein chipje op de lak dat zich uitbreidt of stickers die loslaten.

Gebruik de zeepmodus niet

image 15

Het lijkt misschien een goed idee om sop over de hele fiets te spuiten door deze optie op de hogedrukreiniger te kiezen, maar vergeet niet dat je nog steeds in een autowasstraat bent. Je voertuig heeft geen vier grote wielen en de carrosserie bestaat niet uit dikke stalen platen. Deze zeep is bedoeld voor auto’s en niet voor fietsen, en als je toch nog iets anders nodig hebt om al het vuil weg te wassen, gebruik dan een ontvetter, zoals we bij tip 1 hebben geadviseerd.

Richt niet op draaiende onderdelen

Vermijd de trapas, de naven, het balhoofdstel, de pedaalassen, de draaipunten van de vering en de poelies van de achterderailleur, maar ook de ketting, die precies het meest kwetsbare gebied is omdat we geneigd zijn te dichtbij te komen met de drukslang om hem schoon te maken. Daardoor komt er water in de kettinggewrichten en ook vuil.


De meeste lagers zijn afgedicht en, zoals je in de video hierboven kunt zien, moet je de hogedrukreiniger er vol op zetten om water erin te krijgen. Toch is het beter om er niet rechtstreeks en van een korte afstand te richten, want niet alle lagers zijn hetzelfde; sommige zijn misschien niet eens afgedicht, terwijl andere alleen rubberen afdichtingen hebben die na verloop van tijd beschadigd kunnen raken.


In deze laatste video zie je dat er zelfs bij nieuwe onderdelen water in de trapas, het balhoofd en het fietsframe kan komen als je je fiets met een straalreiniger wast.

image 16

Als je zowel de ketting als de hele aandrijving (trapas, tandwielen en achterderailleur) wilt reinigen, begin dan met de voorwas die we eerder hebben aanbevolen. Richt de waterstraal vervolgens alleen voorzichtig als je ziet dat er nog vuil aan de onderdelen kleeft, en vermijd daarbij altijd de lagers. Werk vanuit de tandwielen naar buiten als het gaat om de trapas, en naar achteren in de tandwielen voor de tandwielen. Wees voorzichtig met de tandwielen van de achterderailleur, omdat de tandwielen zeer dicht bij de lagers zitten. En vergeet niet dat je altijd kunt kiezen voor borstel en spons in plaats van water onder hoge druk voor een beter en veiliger resultaat.

image 17

Hetzelfde geldt voor de ketting: Overdrijf niet, want het kost een paar keer met de slang erover om hem brandschoon te houden. Laat in plaats daarvan de ontvetter een paar minuten op de ketting zitten voordat je er met de borstel overheen wrijft, samen met de hele aandrijving. Zo komt het vuil er gemakkelijker af.

Wees voorzichtig met de verende voorvork


In deze video is te zien hoe het stralen van een van de vorken met een hogedrukreiniger ertoe kan leiden dat er water in de vorkdragers sijpelt. Als je het echter voorzichtig van een afstand en in snelle vegen afspoelt, is dat risico aanzienlijk kleiner. Daarom wordt hogedrukreiniging door fabrikanten van verende vorken afgeraden, ook al zijn er afdichtingssystemen die de vork beschermen. Als je toch water onder druk gebruikt, moet je dat altijd voorzichtig doen. In dit geval is de veiligste optie om ontvetters en autowasmiddel te vermijden, en alleen water of water gemengd met neutrale zeep te gebruiken, en dan af te kloppen met een zachte, droge doek.

Wees voorzichtig met elektrische onderdelen

image 18

Elektronische versnellingen zijn heel gewoon geworden, en ook al zijn ze waterdicht, fabrikanten waarschuwen altijd voor het gebruik van water onder druk om ze schoon te maken. Let op de schakelhendels en de voor- en achterderailleurs. Hetzelfde geldt voor vermogensmeters en andere elektronische onderdelen zoals fietscomputers, fietslampen en camera’s. Uiteraard moet je ook extra voorzichtig zijn met de onderdelen van elektrische fietsen: motoren, accu’s, bedieningselementen, schermen enzovoort.

Drogen en smeren

Om al het water kwijt te raken dat na het wassen is achtergebleven, til je het voorwiel op en zet je de fiets rechtop, en laat je hem vervolgens stuiteren op het achterwiel. Herhaal dit proces door de fiets nu horizontaal op te tillen en op beide wielen te laten stuiteren. Draai tot slot de aandrijflijn zo snel mogelijk tegen de klok in. Herhaal dit zo vaak totdat er geen water meer uit komt. Nu kun je op je fiets stappen en de wind zal de rest van het drogen doen op je rit naar huis. Maar als je eenmaal thuis bent, zorg er dan voor dat je een droge doek over je fiets haalt (gebruik een aparte doek voor de aandrijflijn). Let goed op alle hoekjes en gaatjes, bouten en gaten. Zodra de ketting helemaal droog is, breng je een heel dun laagje smeermiddel aan en wacht je 15 minuten voordat je het teveel verwijdert met een stuk papier – een vette ketting is een vuilmagneet.

Met deze tips in het achterhoofd hoef je je geen zorgen te maken over het schoonmaken van je fiets bij de wasstraat. Toch kan het nooit kwaad om een snelle algemene inspectie uit te voeren om te controleren op schade of corrosie, of op draaiende onderdelen die gesmeerd moeten worden door de aandrijving, het balhoofdstel, de naven en alle draaiende onderdelen te demonteren. Als je een beetje bang bent voor deze taak, breng de fiets dan naar een betrouwbare werkplaats om problemen te voorkomen en op de lange termijn geld te besparen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen