Cover V03

Minimale afstand, maximaal respect


Fietsen is niet alleen de sport die je op tv ziet. Het is ook een vervoermiddel. Elke dag begeven duizenden fietsers zich op de wegen en straten van onze steden om van hun vrije tijd te genieten of gewoon om naar hun bestemming te gaan. We doen dit in de wetenschap dat het delen van de weg met andere voertuigen tot risicovolle situaties kan leiden als we ons niet aan de regels houden en vooral als er geen sfeer van wederzijds respect en begrip heerst.

Mensen die fietsen zijn niet alleen fietsers, het zijn vaders, moeders, zonen, dochters, vrienden en collega’s. En net als alle andere weggebruikers hebben we rechten en verantwoordelijkheden, maar onze vorm van transport maakt ons extra kwetsbaar. We hebben geen chassis om ons te beschermen en ons beste veiligheidssysteem is voorzichtigheid. Een botsing die bij een auto een krasje of een deuk in de bumper zou veroorzaken, kan voor een fietser een kneuzing, een breuk of zelfs de dood betekenen. Daarom is het belangrijk dat we speciale aandacht krijgen. We vragen niet om iets groots of ongewoons, alleen om wat respect en het bewaren van een veilige afstand.

Wij zijn ook bestuurders, dus we weten dat achter het stuur kruipen uitdagingen met zich meebrengt. Files, drukke wegen, de druk om op tijd te zijn – dit alles kan stressvol zijn. Maar we mogen niet vergeten dat het niet de schuld is van de fietser die aan het trainen is of met de fiets naar huis gaat. Reageer je frustraties niet op hen af. Hoe lang heb jij nodig om te wachten met inhalen terwijl je een veilige afstand houdt? 10 seconden, hooguit 30. Zo’n klein, onbeduidend verschil dat tragische gevolgen kan hebben voor een fietser.

De veiligheidsafstand bij het inhalen van een fietser is niet zomaar, het is een noodzaak. In veel landen wordt aanbevolen om een minimale afstand van 1,5 meter aan te houden wanneer je een fietser inhaalt. Deze afstand helpt niet alleen om aanrijdingen te voorkomen, maar beschermt de fietser ook tegen windvlagen veroorzaakt door het passerende voertuig en tegen het geraakt worden door zijspiegels.

Maar hoeveel is 1,5 meter precies? Nou, het is iets meer dan een bezemsteel, die meestal rond de 1,3 meter is. De binnenkant van je auto van deur tot deur is waarschijnlijk minder dan 1,5 meter. De breedte van dit IKEA queen size matras is 150cm. De spanwijdte van LeBron James is 2,13 meter. Zoals je ziet is 1,5 meter veel meer dan het lijkt. Daarom is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen: overdrijf het, onderschat het niet. Gebruik indien mogelijk de tegenoverliggende rijstrook om in te halen.

Naast de regels en wetten kunnen er allerlei situaties op de weg zijn waarin respect altijd de boventoon moet voeren. Neem bewuste beslissingen en erken en waardeer het leven en de veiligheid van alle gebruikers, ongeacht hun vervoermiddel. De weg is niet exclusief voor één groep; het is een gedeelde ruimte die wederzijdse samenwerking en empathie vereist. Het voeden van een cultuur van respect op de weg is niet de verantwoordelijkheid van één partij alleen. Zowel fietsers als bestuurders moeten worden voorgelicht over de best practices, verkeersregels en het belang van het handhaven van een veilige en vriendelijke omgeving voor iedereen. De weg is een afspiegeling van onze samenleving en met een gezamenlijke inspanning kan het een plek worden waar respect en veiligheid boven alles gaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen