Cover 157 man

Powermeter om te fietsen: een handleiding voor beginners

Bij het fietsen gebruiken we verschillende elektronische apparaten, de powermeter is een van de nuttigste en populairste. In deze blogpost duiken we in wat een powermeter is, hoe hij werkt, waarvoor hij dient en welke soorten er zijn, en wat de voor- en nadelen van elk van hen zijn.

Wat is een powermeter?

Een powermeter is in wezen een apparaat dat de hoeveelheid kracht meet die tijdens het trappen wordt uitgeoefend. Deze energie wordt gemeten in watt en is een vrij nauwkeurig gegeven van de hoeveelheid inspanning die op een bepaald moment wordt geleverd.

image

Om deze gegevens te kunnen ontvangen en bekijken, moet een powermeter die je op je fiets hebt geïnstalleerd logischerwijs via een ANT+ netwerk of Bluetooth verbonden zijn met een fietscomputer, een smartphone of een ander apparaat. Vervolgens wordt de informatie daarin gesorteerd en opgeslagen voor een latere analyse. Dit kan zeer nuttig zijn voor fietsers die hun prestaties en trainingen willen verbeteren, omdat je zo de inspanning nauwkeuriger kunt volgen en een specifieke intensiteit kunt behouden, naast het meten van de vooruitgang in de tijd en het dienovereenkomstig aanpassen van je trainingen.

Hoe werkt een powermeter?

Een powermeter om te fietsen meet de kracht dankzij elektronische sensoren, zogenaamde rekstrookjes, die op specifieke plaatsen zoals de pedalen, cranks, tandwielen of trapas zijn aangebracht. Deze sensoren meten de vormveranderingen van het materiaal afhankelijk van de kracht die erop wordt uitgeoefend, en zetten deze informatie om in een elektrisch signaal dat naar een processor wordt gestuurd.

image 1

De processor verwerkt dit elektrische signaal en vertaalt het in watt. De gegevens worden naar het scherm van de fietscomputer, smartwatch enz. gestuurd, zodat de fietser de uitgeoefende kracht in real time kan zien.

En net als elk ander elektronisch apparaat heeft een stroommeter energie nodig, en die energie wordt gehaald uit oplaadbare batterijen of knoopbatterijen.


Wat is een powermeter om mee te fietsen?

Ten eerste, zoals we eerder hebben uitgelegd, wordt het gebruikt om de kracht die tijdens het fietsen wordt gegenereerd in real time te meten. Zo weet de fietser hoeveel inspanning er wordt geleverd, hoeveel energie er wordt verbruikt en hoeveel energie er nog over is.

Dankzij al deze informatie kunnen fietsers een bepaalde intensiteit controleren en handhaven, wat niet alleen helpt om de prestaties te verbeteren, maar ook om de trainingen te maximaliseren, overbelasting te vermijden, dienovereenkomstig te eten en ook om blessures te voorkomen.

cover 133

Een powermeter kan ook nuttig zijn voor fietsers die gewoon hun inspanning willen controleren, hun grenzen willen kennen en hun ritme en snelheid willen aanpassen om vermoeidheid te voorkomen. Bovendien kan het dienen als motivatie om op de fiets te stappen.

Last but not least kan een powermeter ook bijdragen tot een betere houding op de fiets, en tot het opsporen en verhelpen van problemen in verband met spierdisbalans in de benen, waardoor het risico op blessures afneemt.

Soorten powermeters

Powermeters kunnen worden ingedeeld op basis van de plaats van hun sensoren, elk met hun eigen voor- en nadelen. Sommige modellen meten de benen afzonderlijk, met sensoren aan elke kant. Andere hebben een enkele sensor links of rechts, en geven een schatting van de kant zonder sensor. De volgende typen powermeters worden het meest gebruikt:

  • Powermeters voor de trappers. Ze meten het aanhaalmoment op de pedaalassen. Ze kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd en verwisseld tussen fietsen, waardoor ze een goede optie zijn voor fietsers die meer dan één fiets gebruiken. Ze zijn niet verkrijgbaar voor alle soorten weg- en bergpedalen, maar wel voor de meest gangbare zoals Shimano, Look, SPD of Speedplay.


De populairste powermeters die op de trappers werken zijn: Favero Assioma, Garmin Rally en Wahoo PowrLink. Hun prijsklasse, afhankelijk van het merk en of ze sensoren hebben voor één of beide benen, gaat van €400 tot €1.000.

  • Powermeters voor de cranks. Dit type powermeter meet het aanhaalmoment op de cranks en vereist een beetje kennis over hoe ze geïnstalleerd moeten worden. Ze kunnen ook niet zo gemakkelijk tussen fietsen worden uitgewisseld. De grote verscheidenheid aan trapassen (merk, lengte, type as…) kan een obstakel vormen bij de aanschaf van dit type powermeter.


De populairste modellen powermeters voor de cranks zijn 4IIII en Stages, en hun prijsklasse gaat van €250 tot €1.200, afhankelijk van het type crank en of deze sensoren heeft voor één of beide benen.

  • Spider powermeters. De spin is het stuk dat de rechter crank verbindt met de kettingbladen, waar de processor en de sensoren van dit type powermeter zitten. Daarom kunnen ze niet beide benen afzonderlijk meten, maar ze kunnen wel een vrij nauwkeurige schatting geven. Problemen zijn: installatie, compatibiliteit en ingewikkeld verwisselen tussen fietsen.


​​Quarq, Power2Max, Rotor, Xcadey, Sigeyi of het dure SRM zijn enkele van de merken die dit soort powermeters maken. De prijsklasse gaat van €300 tot €1.800, of zelfs meer.

  • Powermeters voor de trapas. Ze meten het aanhaalmoment op de trapas, en behalve dat ze vrij nauwkeurig zijn, hebben ze ook sensoren voor beide benen. Het nadeel is dat de montage ingewikkeld is, niet alleen omdat er meer stukken te demonteren zijn, maar ook omdat er te veel verschillende maten zijn om uit te kiezen, en er incompatibiliteit kan ontstaan. Ze zijn ook moeilijk te verwisselen tussen fietsen.


Het Spaanse merk Rotor is het populairst voor dit type powermeter, met prijzen van € 400 tot € 1.000. Easton is een andere fabrikant die dit type vermogensmeter aanbiedt.

Kortom, elk type powermeter heeft zijn voor- en nadelen. Elke fietser moet zijn behoeften, het type fiets dat hij bezit en zijn budget evalueren alvorens er een te kiezen.

Heb je een powermeter nodig?

Een powermeter is geen noodzakelijk instrument, maar wel nuttig voor fietsers die hun prestaties willen verbeteren en hun trainingen willen optimaliseren. Als je je vooruitgang en doelen wilt volgen, kan een vermogensmeter een goede investering zijn, omdat hij je vrij nauwkeurige gegevens geeft om controle te hebben over de inspanning die je levert, naast het opsporen en verhelpen van onbalans en overbelasting om blessures en vermoeidheid te voorkomen.

Toch moet je bedenken dat powermeters een dure investering zijn, en dat ze misschien niet voor alle fietsers een essentieel hulpmiddel zijn. Als je een beginner bent en je enige doel is om van het fietsen te genieten, heb je niet echt een powermeter nodig. En als je de gegevens van een powermeter niet gaat gebruiken, dan is de investering ook niet echt de moeite waard. Besteed je geld dan maar aan eenvoudigere en budget-vriendelijkere tools.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen