Cover 149

6 investeringen die je een betere fietser maken

In de wielersport, zoals in zoveel andere aspecten van het leven, is de basis altijd het moeilijkst te bereiken, te beheersen en te behouden. De opoffering en inspanning om de basis te leggen zijn enorm. Vooral als je niet echt geniet van het proces. Tegelijkertijd zijn we allemaal dol op “magische formules”, superfoods en producten die vooruitgang en uitstekende resultaten beloven met heel weinig moeite en meestal veel geld. Als we die twee dingen in de wielersport combineren, plus wat goede reclame en de vermeende veroudering van klanten, kunnen veel fietsers de indruk krijgen dat een nieuwe fiets, onderdelen of uitrusting hen beter (of in ieder geval niet slechter) kan maken. Dit geldt soms voor de profs, maar niet noodzakelijk voor de gewone fietsers. Daarom is het over het algemeen beter eerst in jezelf te investeren dan veel geld uit te geven aan een nieuwe fiets of wielen. Waarin kun je het beste investeren? Hier zijn een paar suggesties:

Een goed afgestelde fiets

Hier blijven we op hameren. Om ten volle en in goede gezondheid van het fietsen te genieten, zonder blessures en om het meeste uit je inspanning te halen, moet je fiets moet aan jou worden aangepast en niet andersom. Wij zeggen niet dat een professioneel biomechanisch onderzoek in alle gevallen een absolute must is, maar de maat van de fiets en de basisafmetingen moeten wel goed zijn.


Op YouTube zijn veel video’s te vinden waarin wordt uitgelegd hoe je thuis een fiets kunt afstellen, gratis websites en betaalde, naast apps die je door het proces begeleiden, maar als je echt comfortabel wilt rijden en het volledige potentieel uit je benen wilt halen, investeer dan in een professioneel biomechanisch onderzoek, want dat is het zeker waard. 

Een fietsbroek met een goede zeem

Zodra je fiets goed is afgesteld, is het volgende cruciale punt het kiezen van een goede fietsbroek met een kwaliteitszeem. Je zult echt het verschil in prestaties zien zodra je kont en kruis niet meer lijden.

image 6


Siroko heeft fietsbroeken voor vrouwen en mannen, in verschillende prijsklassen. In deze post vind je een handige gids zodat je de verschillende eigenschappen kunt bekijken en de stijl kunt kiezen die het best bij je past.  

Technisch advies

We leren vaak fietsen met de hulp van een familielid dat ons de eerste instructies geeft, daarna leren we de rest van de vaardigheden met de tijd, de afgelegde afstanden, het advies van andere fietsers en onze eigen fouten. Maar doen we het eigenlijk wel goed? De waarheid is dat we dat in veel gevallen niet doen. Soms, uit angst of omdat niemand ons de juiste technieken heeft geleerd, missen we het hele universum van verbeteringen die tot grote mogelijkheden en veel meer plezier kunnen leiden.

image 7


Of het nu gaat om mountainbikes, racefietsen, gravel of BMX, ga naar een trainingscentrum of neem een professionele fietscoach in de arm om je fietsgedrag en evenwicht te verbeteren, te leren afdalen, in een groep te rijden, aan je bochten- of remvaardigheid te werken… Het is een investering in veiligheid, comfort en plezier die op lange termijn tijd bespaart en problemen helpt voorkomen.

Voedingsconsulent

image 8


Bezorgdheid over je gewicht in de wielersport is nu vervangen door een veel gezondere, maar ook veel duurdere obsessie met aerodynamica. Toch is gewicht nog steeds cruciaal voor elke fietser, vooral voor wie graag bergop fietst. Maar voordat je koste wat het kost het gewicht van je fiets probeert te verminderen, moet je proberen samen te werken met een professionele sportdiëtist om je te helpen op een gezonde manier gewicht te verliezen als dat nodig is. Het kost moeite en inzet, maar het inhuren van een voedingsdeskundige is een investering die zowel op als naast het zadel winst oplevert.

Fietscomputer, hartslagmeter en powermeter

image 9


Nogmaals, we moedigen het investeren in uitrusting aan, maar het doel is gegevens te verkrijgen, onszelf beter te leren kennen en het meeste te halen uit de tijd op het zadel (als dat is wat je zoekt). Als je niet geobsedeerd bent door gegevens en prestaties, is een eenvoudige fietscomputer met hartslagmeter meer dan voldoende voor een efficiënte hartslagtraining. Het was de standaard tot ongeveer 20 jaar geleden, en ook nu nog worden hartslagwaarden als belangrijke gegevens beschouwd. Maar met de komst van powermeters is de training een nieuwe fase ingegaan. Zeker, een powermeter is duurder, maar het is een belangrijke upgrade die je trainingen naar een hoger, nauwkeuriger niveau tilt. Toch is de hoeveelheid informatie en gegevens enorm en, tenzij je een sporttrainingsgeek bent, moet je misschien gaan nadenken over de volgende investering.

Personal trainer

Een beroep doen op een professional is natuurlijk niet essentieel, maar het is hetzelfde als bij het afstellen van je fiets. Als je de tijd en de bereidheid hebt om te leren, kun je je eigen trainingsplan samenstellen, maar als je investeert in goede sportbegeleiding, zal je vooruitgang sneller en gezonder verlopen. Allereerst weet een fietscoach de cruciale gegevens te analyseren. Bovendien betekent het inhuren van een professionele trainer dat je tijd bespaart die je kunt besteden aan fietsen. Ten slotte is betalen voor hun dienst een verbintenis die je ertoe aanzet je aan je trainingen te houden. Elke trainer heeft verschillende trainingsplannen, diensten en vervolgsessies. Daarom moet je om vooruitgang te boeken onderzoek doen om zeker te zijn dat je de persoon kiest die het beste bij je behoeften past (doelstellingen, ervaring, vaardigheden, tijd, mate van betrokkenheid).

Je kunt één, twee of al deze tips volgen. Het hangt allemaal af van het type fietser dat je bent, het budget en de tijd die je hebt en de inzet en inspanning die je bereid bent te leveren. Hou er rekening mee dat naarmate je vordert, je verbetering langzamer en minder merkbaar zal zijn. Het is ook moeilijker om je niveau vast te houden, maar tegelijkertijd ken je al de basis die je weer op de goede weg brengt. Breng veranderingen aan en probeer nieuwe dingen uit. Zo raakt je lichaam er niet aan gewend om steeds dezelfde training te doen en raak je niet verveeld. En doe het vooral omdat je het wilt doen, omdat je van fietsen houdt en geniet van het proces.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen