coppi aa9ba022 3bc0 4cf8 a580 d36bdccac602

Cykeltröjan Siroko M2 Coppi: Ren Passion

Vi är stolta över att annonsera den nya Coppi-modellen: en Siroko-cykeltröja inom M2-kollektionen uppkallad efter en av historiens bästa cyklister: Fausto Coppi.

Coppi var en av de stiligaste cyklisterna, men bara när han var på sin cykel. Han var långbent, dyster och såg lite sjuk ut. Hunger och en tuff barndom i en italiensk bondefamilj under det hårda 1920-talet tog sin tull. Men på sin cykel var Fausto perfekt. Han fick sin första cykel när han var 8 år. Han njöt av några cykelturer med vänner, men cykeln var avsedd för arbete. Den måste tas om hand. Om den hade blivit stulen som Antonio Riccis cykel i Cykeltjuven hade Italien kanske aldrig sett den legendariska Fausto Coppi som vann Giro fem gånger, Tour de France två gånger, Milan-San Remo tre gånger , Giro di Lombardia fem gånger, världsmästerskapet en gång och höll timrekordet i 14 år.

När vi bestämde oss för att hylla denna cyklist från Piemonte på Siroko genom att namnge en cykeltröja efter honom började vi samla information för att skapa rätt design. Om du googlar Fausto Coppi kommer du att stöta på två namn: Bianchi, cykelmärket som han tävlade med under större delen av sin karriär, och Gino Bartali, en annan italiensk cyklist och Coppis stora rival.

Genom hela Coppis karriär varierade färgerna vi såg från den rosa tröjan som han vann med 5 gånger i Giro till celeste för Bianchi-cyklarna, den blå på Bianchi-lagtröjorna eller den rådande gröna på den  italienska nationella lagtröjan. Väldigt självklart, eller hur? Det är precis vad vi trodde. Vi behövde ge det en twist och tänka utanför lådan.

För många var Fausto Coppi den bästa italienska cyklisten genom tiderna. Och för halva Italien på 40- och 50-talet var han inte det. När han dog av malaria vid 40 års ålder kom 50 000 människor för att säga farväl till den här cykellegenden som hade väckt passion över hela landet. Fausto Coppi var ren passion för cyklar och för cykling. Och när vi talar om passion är den första färgen vi kommer att tänka på röd. Men tröjan kan inte vara helt röd, det skulle vara samma som ledarens tröja på Vuelta a España. Vi var tvungna att lägga till en annan färg för att skilja dem från varandra. Efter att ha provat olika kombinationer valde vi rödbrun: en färg som matchar och lyfter fram den röda.

När vi väl visste exakt vilka färger vi skulle använda började vi arbeta med olika designer att välja mellan. Det var inte lätt. Vänta Coppi: när våra designers började komma fram med alternativ var det svårare att välja en design än när du först klättrade Stelvio 1953. 24 km vid 7,6% och en höjd av 2757 meter. Tufft och hisnande på samma gång.

0c6b344b0c91effbc020955e3c04c954

Efter 48 tornanti tog vi oss till toppen och valde designen för M2 Coppi cykeltröjan som det här blogginlägget handlar om; du kan se den i all sin prakt på produktsidan. En andningsbar tröja gjord av ett lätt tyg som snabbt leder bort fukt och ger en perfekt passform på samma gång. Den har tre bakfickor med förstärkta sömmar för att bära allt du behöver, plus en påse med dragkedja för att skydda dina viktigaste saker. Förstärkt finish på ärmarna garanterar en tajt men ändå bekväm passform. Vi har också lagt till ett silikonband längst ner för bättre grepp. Allt detta i kombination med en SBS semi-automatisk dragkedja med anti-friktion Zip Guard gör denna M2 Coppi-modell till en perfekt mångsidig tröja för alla cykeldagar.

Om du brinner för cyklar och cykling är vi helt säkra på att du kommer att älska den här nya modellen. Om du inte brinner för denna sport ännu eller om du aldrig har hört talas om den italienska cyklisten, här är en sammanfattning av hans karriär och prestationer:

Han vann sin första Giro d’Italia 1940. Det var första gången han deltog i loppet och han cyklade tillsammans med den stora favoriten, Gino Bartali, som sin domestik. På grund av vad som hände under loppet blev Coppi den yngsta cyklisten att vinna Giro, vid 20 års ålder.

Fausto Coppi var en stor tidsprovare, vilket är anledningen till att han 1942, mitt i andra världskriget, slog timrekordet på Vigorelli velodrome i Milano.

Fausto Coppi gjorde sin comeback till racing 1946. Han cyklade inte längre med Bartalis lag Legnano utan med Bianchi. Deras första head-to-head ägde rum vid Zürich-mästerskapet (Züri Metzgete). Bartali vann sprinten, vilket överraskade Coppi. De två italienarna var extremt ivriga att tävla – det året, på grusvägar och med endrevscyklar (enkel vevsats, 4 kedjehjul), slutförde de loppet med en genomsnittlig hastighet på 42,228 km/h; ett rekord som tog mer än ett halvt sekel att slå (Juan Antonio Flecha 2004 med 42,707 km/h). 

Två månader tidigare hade Coppi och Bartali tävlat tillsammans i La Classicissima, men de såg faktiskt bara varandra i början, för Faustos prestanda i loppet från Milano till San Remo 1946 var en sann demonstration av hans enastående kapacitet. Redan i början kom Coppi igång med en utbrytning – han väntade inte ens på Poggio. “Han har blivit galen!” tänkte de i pelotonet, men Bartali såg honom aldrig mer. Med 147 km kvar släppte Piemontese sin sista kamrat och nådde mållinjen med 14 minuters ledning över andra cyklisten och 18 minuter över Bartali. I det ögonblicket hörde vi på radion: “Ankomstordning: först Fausto Coppi… väntar på att de andra ska komma, låt oss spela lite dansmusik”.

Giro 46 såg lovande ut, och det var det också. Coppi var den stora favoriten, men Bartali utnyttjade ett ögonblicks svaghet hos sin stora rival och lämnade honom 4 minuter efter. Coppi minskade avståndet i Dolomiterna, men 47 sekunder gav Gino, “Den Flygande Munken”, segern.

1947 låg Fausto bakom Gino igen tills Coppis attack mot Pordoi som krossade den toskanska cyklisten och placerade “Hägern” (l’Airone) i spetsen. Han vann sin andra Giro såväl som det italienska mästerskapet och Giro di Lombardia. 

48 segrade han igen i Lombardiet och upprepade segern i Milan-San Remo.  Han drog sig ur Giro efter en kontroversiell situation på Pordoi med tifosi (supporters av ett lag) och vinnaren, Fiorenzo Magni.

1949 var Coppis stora år. Han krossade sin nemesis i Giro efter en av de mest legendariska etapperna i historien. 254 km mellan Cuneo och Pinerolo, nästan 5000 meters höjd med 5 alpina jättar: Madeleine, Vars, Izoard, Montgenèvre och Sestriere. Coppi flydde från gruppen vid första passet och klättrade 192 km ensam. Kommentatorerna på radion sa: “En man har kommandot; hans tröja är vit-ljusblå; han heter Fausto Coppi”.

Han vann sin tredje Giro och Tour de France och blev den första cyklisten som uppnådde denna dubbla seger. En seger som skulle ha varit omöjlig utan Bartalis hjälp och otur. Fram till 1961 var cykellagen nationella och de två rivalerna från Italien blev lagkamrater i Frankrike. Han toppade året med sin tredje seger i Milan-San Remo och sin fjärde seger i rad under Giro di Lombardia.

1950 vann han “bara” Paris-Roubaix och La Flèche Wallonne. I Giron föll han och var tvungen att sluta. 1951 bröt han nyckelbenet i Milano-Turin och kom inte till Giro i toppform och hamnade på fjärde plats. Strax därefter dog hans bror i Giro del Piemonte och även om Coppi tävlade i turnén var han varken mentalt eller fysiskt förberedd. Han hamnade på 10:e plats, 46 minuter efter den schweiziska cyklisten Hugo Koblet. I Giro 1952 möter Fausto Coppi Hugo Koblet, tillsammans med sin eviga rival Bartali och Fiorenzo Magni, vinnaren från 1951.

I Corsa Rosa 1952 dominerade campionissimo hela loppet. Tour of France var inte annorlunda: Coppis andra dubbelseger och det ikoniska fotot av Coppi och Bartali förenade av en cykelflaska, med belgiska Stan Ockers som en fluga på väggen.

coppi bartali borraccia stan Ockers 1

Belgien kom på tredje plats i Världsmästerskapet som, efter många försök och misslyckanden, slutligen vanns av Fausto Coppi i Lugano 1953. Det året vann han sin femte och sista Giro efter att ha erövrat Dolomiterna igen och tagit ledningen i näst sista etappen, som inkluderade den första stigningen av ovannämnda Stelvio. Detta var kanske den sista stora prestationen av “Hägern” (l’Airone) som från och med det året tycktes vara mer intresserad av livets passioner än sin passion för cykling. Den passionen och passionerna som han väckte, är vad vi ville fånga med vår nya cykeltröja-modell: Siroko M2 Coppi.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar