cover 66912135 f30c 4962 ab03 80df4cac95c4

Hur Man Väljer Rätt Cykeltröja

Vi har skapat en enkel guide med tips och råd som hjälper dig att avgöra vilken cykeltröja som passar dig bäst.

Typer av cykeltröjor

I grund och botten är de två vanligaste sorterna:

Kortärmad. Absolut för sommaren, liksom för varma och milda klimat. Varje sommar är annorlunda, så beroende på vädret kan den kombineras med ett ärmlöst baslager.

Långärmad. Rekommenderas för vår och höst, den bör kombineras med ett termiskt baslager. Det kan vara ett mesh-baslager för varmare väder eller ett av merinoull för lägre temperaturer.

Tyger

Syntetfibrer som: polyester, spandex, nylon och lycra. Alla är andningsbara och elastiska men vissa mer än andra. Beroende på tröjans sammansättning blir den mer eller mindre elastisk, lätt, andningsbar och dyr.

Naturliga fibrer som merinoull. Ett extremt köldtåligt och snabbtorkande tyg som vanligtvis används för baslager. Det håller dig varm och torr även när du svettas. Den används också i cykeltröjor, som kan tillverkas antingen av 100% merinoull eller av en blandning av ull och syntetiska tyger för att garantera bättre passform och mer elasticitet.

De allra flesta cykeltröjor har solskyddande tyger, men det är ändå viktigt att använda solskydd på de områden som blir direkt utsatta för ultraviolett strålning.

Om du planerar att köpa din första cykeltröja, glöm inte att ta hänsyn till allergier eller känsliga hudreaktioner som kan uppstå från olika tyger.

Storlek och passform

Se till att ta dina mått och titta på varumärkets storleksguide eftersom varje märke tillverkar annorlunda och varje kropp är unik

Passformen specificeras alltid av märket och den kan vara mer eller mindre tajt, beroende på tyget och snittet. I allmänhet är billigare cykeltröjor mindre åtsittande, medan cykeltröjor av hög eller medelhög prisklass är tajtare.

Men som sagt är varje kropp unik och detsamma gäller för cyklister. Det finns fritidscyklister som föredrar åtsittande cykeltröjor medan vissa riktiga cykelentusiaster väljer en mer avslappnad passform. Det viktiga är att vara bekväm och se till att cykeltröjan anpassar sig till din kropp och din smak, vilket ger dig frihet när du tränar.

Kom ihåg att en cykeltröja är utformad för att passa cyklistens position på cykeln. Det är därför helt normalt för tröjan att ha en “svans”, vilket innebär att baksidan är längre än framsidan. Tänk också på att det är normalt att tröjan är lite tajtare i axelområdet.

Finish och detaljer

Skillnaden mellan en cykeltröja av högre kvalitet och en av lägre kvalitet ligger i detaljerna. Ju bättre finish, desto bättre är tröjan. De mest grundläggande detaljerna är följande:

  1. Två eller tre bakfickor för energigel och bars, mobiltelefon, reservdelar / verktyg etc.
  2. En bra dragkedja som glider smidigt och inte fastnar i tyget.
  3. Platta sömmar och ren finish för att förhindra skav och rivskador.
  4. Halkskyddande element för att förhindra att cykeltröjan rör sig.

I avancerade, dyrare cykeltröjor kan vi hitta förbättringar som:

  1. Laserskurna ärmar för perfekt passform på armarna.
  2. Mikroperforerat tyg eller nät under armhålorna, på sidorna och ryggen för bättre ventilation av dessa områden.
  3. Bakfickor med dragkedja för att säkert hålla dina nycklar, ID, pengar etc.
  4. Inre elastiska band med extra grepp vid höften.

Design och färger

Tröjan är kanske det viktigaste plagget inom cykling. När man tänker på de mest legendariska cyklisterna kommer man alltid ihåg tröjor, lag, mönster och färger. Att välja en tröja baserat på dess design är lika viktigt och kritiskt som några av de tidigare punkterna. Även om den skyddar dig perfekt och passar som en handske, om du inte gillar designen kommer du inte använda den och du kommer sannolikt att hamna i botten av garderoben.

Alla har sin egen smak, men när du väljer en tröja måste du också ta hänsyn till säkerheten. Utöver att du ser toppen ut är färger och mönster viktiga för att garantera din synlighet på vägen.

Ljusa, flashiga färger och mönster har visat sig vara effektiva när det gäller att förbättra synligheten från långa avstånd i dagsljus, men reflekterande detaljer är också av avgörande betydelse. Oavsett om du väljer en ljus eller mörkfärgad tröja, se till att den har många reflekterande element.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar