talla bici 6765a760 1cc3 4e06 8a0d d9d620b83ff7

Jak Si Vybrat Správnou Velikost Kola

První otázky, které si cyklistický začátečník klade, jsou následující: Jakou velikost kola potřebuji? Jakou velikost pořídit dceři? V některých případech je odpověď jednoduchá, ale některé otázky jsou obtížnější, protože stejně jako u oděvů nebo obuvi neexistuje jednotný průvodce velikostí pro všechny značky a riskujeme, že uděláme chybu, dokud vše dvakrát nezměříme. Velikost kola se může lišit i v rámci stejné značky, v závislosti na designu, tvaru a disciplíně, pro kterou je kolo určeno.

Dobrá zpráva je, že všechny značky poskytují průvodce velikostí, který Vám pomůže najít ten správný model. Někteří online prodejci navíc nabízejí extra pomoc na základě konkrétních tělesných proporcí každého zákazníka, který má zájem o nové kolo.

Přesto si zde odpovíme na nejčastěji kladené otázky k tématu velikosti kola:

  • Jakou velikost kola potřebuji?

    Klíčovým pravidlem je, že tělesná výška určuje velikost kola a je výchozím bodem při výběru v tabulkách velikostí všech značek.

    Většina značek udává velikost rámu podle délky sedlové trubky. Údaje mohou být poskytnuty v cm (48, 50, 52…), palcích (17, 19 …) nebo velikosti (XS, S, M, L …). Palce jsou uváděny spíše u horských kol, především kvůli faktu, že první MTB kola byla vyrobena v USA. Avšak v dnešní době většina značek používá spíše písmena než čísla, aby tím sjednotila velikosti v řadě vlastních modelů a zbytečně nepletla zákazníka.

    Je jedna klasická metoda, která napomáhá při výběru velikosti kola: měření výšky obkročmo ve stoje. Jedná se o výšku mezery mezi horní rámovou trubkou a rozkrokem, když stojíte před sedlem. Mezera by měla být mezi 2 až 5 cm.

  • Co za míry je třeba změřit ke zjištění správné velikosti?

    Už jsme zmínili, že výška je velmi důležitá, ale chcete-li znát vaši velikost podrobněji musíte si přeměřit délku vaší vnitřní dolní končetiny: vyzujte si boty, postavte se na nohy, napněte končetinu a změřte vzdálenost od podlahy k rozkroku. K lepšímu provedení umístěte knížku mezi vaše dolní končetiny.

    K určení velikosti horského kola, vynásobte tyto hodnoty 0.21 a dostanete výslednou hodnotu v palcích a nebo 0.54 a vyjde vám velikost v cm. Pro silniční kola vynásobte dané hodnoty 0,665 a vyjde vám velikost v cm.

  • Co když moje míry jsou mezi dvěma velikostmi?

    V tomto případě změřte vaše rozpětí paží (délku od špičky jedné ruky k druhé s pažemi zvednutými rovnoběžně se zemí ve výšce ramen v úhlu 90°). Jestli je delší než vaše výška, vezměte si větší velikost, a pokud je kratší, rozhodněte se pro menší.

    Naštěstí to lze „snadno“ vyřešit pomocí delšího nebo kratšího představce nebo sedlovkou s nastavitelným polohováním.

  • Je nastavení velikosti dámského kola odlišné?

    Velikost u žen také určuje výška a platí zde  stejná pravidla jaká jsou uvedená výše.

    Velikosti rámu dámských kol jsou stejné jako u unisex kol. Jsou ženy, které se na dámském kole cítí pohodlněji kvůli jeho specifickým komponentům, geometrii a lehce menším kolům, zatímco jiné ženy volí unisex modely.

  • Jak vybrat správnou velikost dětského kola?

    Jsou tu 3 hlavní parametry: výška a věk dítěte, a fakt, že u dětských kol, kolo měřeno v palcích určuje velikost samotného kola. Ve zkratce:   

    Pro ty nejmenší (děti ve věku od 2 do 4 let, výška mezi 85 až 105 cm) je určeno 12” odstrkovadlo.

    Další jsou 14” kola, se šlapkami a přídavnými kolečky, navržené pro děti od 3-6 let s výškou 95 -115 cm.

    O 2 palce více a máme tu 16″ kola, prakticky stejná jako ta předchozí, ale o něco větší a vhodné až do 7 let a výšky kolem 100-135 cm.

    Dalším krokem jsou 20″ kola pro děti ve věku 6–10 let, vysoká maximálně 140 cm. Ta už nepočítají s přídavnými kolečky.

    Poslední specifickou velikostí je 24″ kolo pro děti starší 9 let a vyšší než 135 cm.

  • Co znamená 26 palcové kolo?

    26 palcové kolo odkazuje na velikost kola, nikoli na velikost rámu. Proto nemluvíme o velikosti samotného kola. Totéž platí pro 27,5″ nebo 29″ kola. Ve všech třech případech mluvíme vždy o horských nebo hybridních kolech.

  • Záleží na velikosti rámu?

    Vlastně ano i ne. Velikost rámu určuje velikost kola, a přestože je zásadní používat ten správný k pohodlné jízdě a dobré manipulaci s kolem, je také pravda, že k nastavení mírně poddimenzovaného nebo nadměrně velkého kola můžeme použít další komponenty. Jde to jen mírně. Pokud jste velikost L, nemá smysl si vybrat kolo S, nebo pokud jste mezi S a M,  je omyl zvolit si L.

  • Kde najdu velikost kola?

    Velikost kola je vždy napsána nebo přilepena na horní rámové trubce nebo na sedlovce, kde uvidíte číslo v cm, palcích nebo písmeno. Jestli nic nevidíte, použijte krejčovský metr a změřte délku sedlovky: to je velikost vašeho kola. 

  • Měl bych dosáhnout nohama na zem?

    Jste-li začátečník určitě ANO, doporučuje se dosáhnout ze sedla snadno na zem. Není to sice nejpohodlnější při jízdě, ale určitě je to nejbezpečnější způsob jízdy. Později s nově nabytými zkušenostmi a sebevědomím už jen vytáhnete sedlo a vystačíte si na špičkách nohou. 

  • Cítím se pohodlně na kole. Jak vysoko nastavím sedlo?

    Změřte si vnitřní stranu dolních končetin, jak jsme se již zmínili, a vynásobte ji 0.88. Získáte vzdálenost mezi pedálovou klikou (střed, kde se otáčí pedály) a nejvyšším bodem sedla.

    Můžete na to jít také klasicky. Vylezte si na kolo a položte patu na pedál v jeho nejnižším bodě. V této poloze by noha měla být skoro napnutá. Jestli nedosáhnete na pedál, máte sedlo příliš vysoko, a je-li noha ohnutá, vysuňte sedlo nahoru.

  • Nemůžu kolo nastavit, nemám metr na přeměření, je to příliš zavádějící, potřebuji pomoc…

    Běžte do nejbližšího obchodu. Popište svou fyzickou kondici (zdatnost, pružnost, zranění, atd.) prodejci a vysvětlete mu na co kolo chcete. Určitě Vám poradí, záleží na obchodě, budete si moct vyzkoušet několik modelů a velikostí než si vyberete ten pravý.

    Pokud hodláte na kole utratit spoustu peněz, je vhodné nechat si poradit prodejci nebo nechat provést biomechanickou analýzu. Pomoc prodejce a testování kol v obchodě jsou zdarma a cena biomechanické analýzy začíná od 100 EUR.

Konečně je důležité vybrat správnou velikost rámu, ale kola nejsou šitá na míru. Běžným užíváním a praxí můžete kolo doladit podle vlastní velikosti nebo potřeb třeba tím, že budete pohybovat nebo měnit výšku a / nebo délku představce, řídítek, sedlovky a sedla. Koneckonců kolo by se mělo přizpůsobit Vám, a ne naopak.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články