calor eeb14a6d 0d00 4902 80fe 91577e0f8a2d

Jízda na kole v horkém počasí: 7 tipů, které vás udrží v pohodě

Není pochyb o tom, že drtivá většina cyklistů dává přednost teplému počasí před chladným. Jízda na kole na slunci je mnohem lákavější, protože nemusíte nosit tolik oblečení a všechno je prostě příjemnější a hezčí. Ale jízda na kole v horkém počasí, zejména při vysokých teplotách, s sebou přináší také problémy a výzvy, zvláště nejste-li zvyklí.

Pokud žijete v oblasti s mírnými teplotami a rozhodnete se zúčastnit závodu / události nebo se vydáte o prázdninách na místa, kde je velmi horké počasí, vaše tělo nebude na tamní podmínky zvyklé. V ideálním případě byste chtěli strávit několik dní aklimatizací, ale to není vždy možné. Abyste mohli jezdit na kole a bojovat s horkem, můžete zkusit postupovat podle těchto 7 tipů:

  • Vyberte vhodné oblečení
  • Použijte opalovací krém
  • Během poledních hodin se vyvarujte chodit ven
  • Pravidelně se hydratujte
  • Zchlaďte se co možná nejvíce
  • Snižte teplotu tělesného jádra
  • Rehydratujte a ochlaďte své tělo
  • Než se podíváme na podrobnosti těchto 7 doporučení, vysvětlíme si stručně, jak funguje naše tělo, když je horko a jdeme jezdit:

    Jednou z prvních věcí, která nastane, je pocení, jímž se naše tělo brání proti pocitu tepla. Je to podobné jako u snímače v motoru automobilu, když detekuje přehřátí a aktivuje chladicí systém. V našem případě se tělo začne pocením ochlazovat. Vlastně je to naše standardní „klimatizace“. Pot je v podstatě pouze voda, která velmi dobře odvádí teplo, potíme se, abychom uvolnili teplo z našeho těla. Aby tento mechanismus fungoval správně, měli bychom nosit správné oblečení, nechat tělo vypotit, správně se hydratovat a ochlazovat naše tělo, jak jen můžeme (stín, vzduch, voda). Přejděme k tipům:

    1 – Vyberte vhodné oblečení

    Pokud bychom jezdili na kole ve svatebním obleku, voda by se odpařila, naše pokožka by vyschla a naše tělo by se stále potilo, aby zachovalo přirozenou teplotu. Problém je v tom, že nejsme cyklisté nudisté, nosíme dresy a cyklistické kraťasy, které mohou mít pozitivní nebo negativní vliv na správné fungování našeho přirozeného klimatizačního systému.

    Pokud cyklistický dres nebo kraťasy nejsou dostatečně prodyšné a blokují pot, místo aby ho odváděly, hromadí se vlhkost na naší pokožce, oděvech a nakonec zmizí chladicí účinek, který má mít na tělo.

    velocity base layer lifestyle estudio 05

    Je důležité hledat oblečení, které nás chrání před sluncem a teplem, a přitom by mělo být co nejlehčí a nejprodyšnější. V horkém počasí cyklistický oděv z tlustých, těžkých a neprodyšných tkanin absorbuje pot, ale účinně ho neodvádí, takže jsou oděvy těžší, nepohodlné a brání našemu tělu regulovat vlastní teplotu.

    Cyklistické dresy a kraťasy Siroko SRX jsou ideální do horkého počasí. Nabízejí ochranu proti slunci, vynikající prodyšnost a lehkost. Pohlcují a rychle odvádějí pot, aby udrželi naši pokožku suchou.

    salty sweat

    V horkých dnech, nebo když se cyklista hodně potí, není neobvyklé vidět bílé stopy na dresech a šortkách. Jedná se o zbytky solí, které vycházejí z potu. Když se pot odpaří, zůstanou soli na látce. Nebojte se, je to normální, tkanina se chová jak má. Jednoduše vyperte oblečení co nejdříve podle pokynů z příspěvku na blogu, jak se správně starat o cyklistické oblečení.

    2 – Použijte opalovací krém

    V předchozím bodě jsme řekli, že oblečení by nás mělo chránit před sluncem, ale když je opravdu teplo, jsou významné části naší pokožky vystaveny přímému slunečnímu záření, což znamená, že potřebujeme opalovací krém. Jaký druh opalovacího krému bychom si měli na kolo vybrat?

    • Vyvarujte se silných a mastných krémů na opalování, protože ucpávají póry pokožky, blokují pot a nedovolí tělu řádně se ochladit.
    • Používejte krémy nebo spreje s nízkou viskozitou, které se snadno vstřebávají a nechají pokožku dýchat.
    • Hledejte opalovací krémy, které nabízejí dlouhodobou ochranu. Zvláště pokud se chystáte na velmi dlouhé výlety. To vám ušetří nutnost nosit láhev opalovacího mléka a opakovaně ji opakovaně nanášet.
    • Vyberte si voděodolné opalovací krémy. Nejen kvůli potu, ale také kvůli vodě, kterou na sebe budete kropit, abyste snížili tělesnou teplotu a ochladili “motor”.

    3 – Během poledních hodin se vyvarujte chodit ven

    Víme, že to není vždy možné, ale pokud můžete, zkuste jít ven brzy ráno, než se významně oteplí, nebo pozdě odpoledne, když teplota lehce klesne. Tato denní doba ve skutečnosti přináší více výhod: menší provoz na silnicích, méně pirátů silnic a jiných dobrodruhů.

    Pro jízdu brzy ráno nebo pozdě odpoledne si nezapomeňte vzít světla na kolo, lehkou cyklistickou vestu a tenké návleky na ruce, jako je náš model Climatik, a také pár fotochromatických slunečních brýlí.

    climatik

    4 – Pravidelně se hydratujte

    Více informací o hydrataci pro cyklisty najdete v tomto příspěvku. Chcete-li zůstat hydratovaní, pijte vodu podle pocitu žízně. Pokud se hodně potíte a budete na kole trávit více než 4–5 hodin, je vhodné pít elektrolytickou vodu, abyste doplnili ztracené soli. Sodík je důležitý pro lidi, kteří se hodně potí, protože jeho nadměrná ztráta může vést ke křečím a sníženému výkonu. Mějte na paměti, že sodík, vápník a draslík jsou nezbytné pro svalovou kontrakci.

    geyser bike water bottle lookbook 04

    Problém s vysokými teplotami spočívá v tom, že voda v cyklistické láhvi se velmi rychle zahřívá. Hydratuje, ale neochladí vás a pocit z pití je nepříjemný. Vložte kostky ledu dovnitř a tekutina zůstane o něco déle studená. Můžete také dát jednu z lahví do mrazničky a vyrazit na kole se zmrzlou vodou, která postupně roztaje.

    5 – Zchlaďte se co možná nejvíce

    Náš motor se při vysokých teplotách zahřívá více než obvykle, zejména při intenzivním úsilí, takže lití vody přes hlavu, nohy, paže nebo záda je zcela normální a důrazně to doporučujeme. Ani nepřemýšlejte o plýtvání vodou z elektrolytu, abyste tak ochladili své tělo, ani se nesprchujte energetickými nebo izotonickými nápoji, pokud teda nechcete lepit více jak školní lepidlo.

    Profesionální cyklisté v soutěži používají ledové ponožky (obvykle podkolenky plné ledu). Dávají si je na záda, téměř úplně nahoru. Vyzkoušejte to. Cestou můžete požádat o doplnění ledu v baru a podkolenku využít i nadále. Můžete také použít ponožky, legíny, punčocháče nebo dokonce pytlíky s posuvným jezdcem nebo sendvičové pytlíky s otvory. Naplňte je vodou, vložte do mrazničky a když půjdete ven, vyjměte je a dejte si je na záda, na stehna pod kraťasy nebo do jedné z kapes dresu.

    Chraňte svůj mobilní telefon a vše, co může voda poškodit.

    6 – Snižte teplotu tělesného jádra

    ice pops

    Kromě ochlazení těla zvenčí můžete také snížit teplotu tělesného jádra zevnitř. Studená voda v cyklistických láhvích funguje, ale stejně tak ledová káva, ledový nápoj, kašička, zmrzlina a jakýkoli druh nanuku.

    7 – Rehydratujte a ochlaďte své tělo

    Po jízdě buďte také opatrní. Mnoho problémů po strávení mnoha hodin pod žhavým sluncem nastává později. Pijte vodu nebo ji konzumujte v ovoci a zelenině, abyste rehydratovali tělo, nabrali sílu, doplnili soli a minerály ztracené pocením.

    stay cool

    Snížení tělesné teploty studenou sprchou nebo vanou je velmi důležité. Zpočátku je těžké vydržet, ale studená voda pomáhá zastavit motor a zabránit tomu, aby vydával více tepla. Můžete si také zaplavat v bazénu, moři nebo v řece.

    I když jste použili opalovací krém, naneste nutriční krém nebo chladicí balzám na zvláčnění a výživu pokožky.

    Na závěr bychom vám chtěli připomenout, že i když neprší a silnice není mokrá, měli byste věnovat zvláštní pozornost jízdě, protože asfalt je při vysokých teplotách nebezpečný. Pokud se roztaví, vjezd do zatáčky by se mohl stát zrádným. Může se také přilepit na pneumatiky, což v nich může zaseknout štěrk nebo kameny a vést k defektu. Pokud máte defekt na pneumatice, zachovejte chladnou hlavu, najděte nějaké stinné místo a pusťte se do opravy.

    Zanechat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

    Doporučené články