cambio 036ecc45 ae83 4a4f 9cec 8ea5c31b89c1

Sykling for nybegynnere: Hvordan bruke sykkelutstyret

I denne veiledningen for nybegynnersyklister skal vi snakke om komponentene i sykkelutstyret, forklare hvordan de fungerer og gi deg en rekke tips og triks for å bruke dem riktig. Uansett hvilken type sykkel eller disiplin, her er noen generelle aspekter som hjelper deg med å betjene girene raskt og unngå feil.

La oss begynne med å lære om komponentene i sykkelutstyr:

  • Gir. Høyre girskifter girer for bakhjulene (kassetten) og venstre girskifter girer de fremre tannhjulene. De eneste girtypene som ikke følger denne regelen, er Sram elektroniske girsett.
  • Gir foran.
  • Gir bak.
  • Stålkabler og kapper på mekaniske gir. I elektroniske gruppesett er det ingen metallkabel eller kappe, i stedet er det en elektrisk kabel eller ingen kabler, som i Sram trådløse girsett.
  • Krankringer.
  • Kassett.
  • Kjede.

Hvordan fungerer girene på sykkelen?

I mekaniske gruppesett er det en eller to spaker til girsystemet. Når vi betjener dem, trekker vi i eller frigjør stålvaieren som går inn i kappen, som trekker (eller frigjør) fremre eller bakre gir for å heve (eller senke) krankdrevet eller tannhjulene.

Ved elektronisk giring trykker du på knappene på venstre eller høyre girskifter, og da sendes et elektrisk signal som aktiverer henholdsvis fremre eller bakre girmekanisme (bortsett fra på Sram elektroniske girsett).

Hvordan vet du hvor mange gir en sykkel har?

Avhengig av antall krankringer og tannhjul i kassetten, kan det være 2×10, 2×11, 2×12, 1×11 eller 1×12 sykler. Det er mange flere alternativer, men disse er de vanligste innen landeveissykler og terrengsykler i dag, og vi får henholdsvis 20, 22, 24, 11 og 12 gir. Noen ganger sier syklister at de har en 9-, 10- eller 11-trinns sykkel. I dette tilfellet refererer de bare til antall tannhjul på kassetten, de teller ikke krankringene.

Hvert gir er en kombinasjon av antall tenner på krankringen og antall tenner på tannhjulet. Hvis vi har kjedering med 50/34 tenner og det er en rekkevidde på 11 til 28 tenner på kassetten, får vi 50×11 som høyeste gir og 34×28 som laveste gir. Derfor “girer vi opp” når vi skifter til høyere gir og “girer ned” når vi skifter til lavere gir.

Tips for riktig bruk av gir

Unngå tverrstilling av kjedet. Jo rettere kjedet er, jo mindre friksjon og derfor raskere og mer effektiv overføring av kraft fra pedalene. Husk at en krysset kjetting bøyes fire steder. Når det kommer av tannhjulet, når det kommer inn i krankdrevet, når det forlater krankdrevet nedenfra og når det kommer inn i bakre girets burplate. Jo mer krysset det er, jo mer bøyes det.

Derfor er det bedre å ikke bruke de tre minste tannhjulene når du er på den lille kranken, og ikke bruke de 3 største når du er på den store kranken. Hvis du ikke følger denne regelen, og du liker å ha kjedet krysset og bakgiret strukket, så ikke klag hvis du ender opp som Andy Schleck.

Girskifting når du bruker kraft på pedalene er ikke bra for drivverket. Det kan være vanskelig å alltid få det til riktig, men prøv å matche pedalen din til giringen. Slipp pedalen, gire og bruk deretter kraft på pedalene igjen. Dette er spesielt nyttig når du girer mellom krankene for å sikre at giret har koblet seg ordentlig til og at kjedet ikke har hoppet av. Du vet at du gjør det riktig når du skifter gir uten å få det til å høres ut som proffene girer under et løp.

UNDER INGEN OMSTENDIGHETER bør du forskyve krankdrevet så snart du står opp fra setet, da du risikerer en alvorlig ulykke.

På sykler med to eller tre krankdrev kommer vi over problemet med en brå endring av tråkkfrekvens når du bytter mellom krankdrev. Det beste vi kan gjøre for å unngå det (og som faktisk er hva mange elektroniske girsett gjør) er å synkronisere endringen av krankringer med endringen av tannhjulet. For eksempel, hvis vi er på 1×8 og vi girer til 2×8 er endringen brå, tråkkfrekvensen reduseres og vi må bruke mer kraft på pedalene. For øyeblikket er det praktisk å bytte til 2×6 eller 2×5, dvs. to eller tre tannhjul opp.

Uansett terreng (oppoverbakke, utfor, flate, bølgende åser) er det generelle rådet å tenke fremover, forutse hva som ligger foran oss, hvordan pedalene føles, og tilpasse rytmen til omstendighetene. Ikke vent til siste øyeblikk med å gjøre en plutselig forskyvning av flere gir opp eller ned. Det kan føre til ødelagt mistet kjede, spesielt når du sykler i oppoverbakke.

I hvert terreng bør du finne et gir som lar deg sykle komfortabelt, og som vi alltid sier: hver syklist har sitt eget nivå og tempo. Vi kan ikke fortelle deg hvilken som er din eller hvilken som er mer effektiv fordi vi ganske enkelt ikke vet. Det kommer an på hva du vil gjøre når du sykler og “motoren” du har. Denne motoren er hele kroppen din, fra bena til hjernen og hjertet, lungene og blodet. Hvis du drar på tur med familie eller venner vil du ha et behagelig tempo slik at du kan snakke og nyte turen. På den annen side, hvis du er ute etter å få tittelen QOM eller KOM (Queen eller King of the Mountains), vil tempoet ditt være like behagelig som en spikermatte for en fakir.

Så mye for teorien. For å lære å gire, bare gå på sykkelen og finn en enkel tur med forskjellige typer terreng. På denne måten vil du bli vant til å betjene girspakene, prøve tannhjulene og føle følelsene av å tråkke i forskjellige kadenser i forskjellige terreng. Jo mer tid du bruker på sykkelen, jo mer komfortabelt vil du skifte gir, og på et tidspunkt vil du til og med føle at du ikke trenger å gire for å møte den klatringen som var så vanskelig i begynnelsen. Bare bit tennene sammen, trykk hardere på pedalene og press deg selv til det ytterste – du vil se at tannhjulene er inni deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler