cambio 21ab6edd 6c50 4897 9e76 bd09ab7d6d03

Cykling för nybörjare: Hur man använder cykelväxlar

I den här guiden för nybörjare cyklister ska vi prata om komponenterna i cykelväxlar, förklara hur de fungerar och ge dig en serie tips och tricks för att använda dem korrekt. Oavsett vilken typ av cykel eller disciplin du tränar, här är några allmänna aspekter som hjälper dig att driva växlarna snabbt och undvika misstag.

Låt oss börja med att lära oss om komponenterna i cykelväxlar:

  • Växlare. Den högra växeln skiftar de bakre växlarna (kassetten) och den vänstra växeln de främre växlarna (kedjedrevet). De enda växlarna som inte använder denna regel är Sram elektroniska väggrupper.
  • Framväxel.
  • Bakväxel.
  • Stålkablar och mantlar i mekaniska växlar. I elektroniska gruppset finns ingen metallkabel eller mantel, istället finns det en elektrisk kabel eller inga kablar alls, som i Srams trådlösa gruppset.
  • Kedjedrev.
  • Kassett.
  • Kedja.

Hur fungerar cykelväxlar?

I mekaniska gruppset finns det en eller två spakar på varje växel. När vi använder dem drar vi åt eller släpper metallkabeln som går in i manteln, som i sin tur drar (eller släpper) fram- eller bakväxeln för att höja (eller sänka) kedjedrevet eller kedjehjulen.

Vid elektronisk växling skickar en knapptryckning på vänster eller höger växelreglage en elektrisk signal som aktiverar fram- eller bakväxelmekanismen (förutom på Srams elektroniska väggruppset).

Hur vet du hur många växlar en cykel har?

Beroende på antalet drev och kedjehjul på kassetten kan det finnas 2×10, 2×11, 2×12, 1×11 eller 1×12 cyklar. Det finns många fler alternativ men detta är de vanligaste inom vägcyklar och mountainbikes idag, och vi får då 20, 22, 24, 11 respektive 12 växlar. Ibland säger cyklister att de har en 9, 10 eller 11-växlad cykel. I det här fallet hänvisar de bara till antalet kedjehjul på kassetten, de räknar inte kedjedreven.

Varje växel är en kombination av antalet tänder på kedjedrevet och antalet tänder på kedjehjulet. Om vi har kedjedrev med 50/34 tänder och det finns ett intervall på 11 till 28 tänder på kassetten får vi 50×11 som högsta växel och 34×28 som lägsta växel. Därför “skiftar vi upp” när vi växlar till en högre växel och “skiftar ner” när vi växlar till en lägre växel.

Tips för korrekt användning av växlar

Undvik korskedjning. Ju rakare kedjan, desto mindre friktion och därför snabbare och effektivare kraftöverföring från pedalerna. Kom ihåg att en korsad kedja böjer sig på fyra ställen. När den kommer av kedjehjulet, när det kommer in i kedjedrevet, när det lämnar kedjedrevet underifrån och när det kommer in på bakväxelens platta. Ju mer korsad den är, desto mer böjs den.

Därför är det bättre att inte använda de tre minsta kedjehjulen när du är på den lilla kedjedrevet och inte använda de 3 största när du är på den stora kedjedrevet på cyklar med dubbelt drev. Om du inte följer denna regel och gillar att kedjan korsas och den bakre växeln sträcks, klaga inte om du hamnar i samma situation som Andy Schleck.

Lastväxling (växling vid kraftpåverkan) är inte bra för drivlinan. Det kan vara svårt att alltid få rätt, men försök att matcha din trampning till växlingen. Lätta på pedalerna, växla och lägg sedan tryck på pedalerna igen. Detta är särskilt användbart när du växlar mellan kedjedrev för att se till att kuggarna har kopplats in ordentligt och att kedjan inte har lossnat. Du vet att du gör det rätt när du växlar utan att det låter som när proffsen växlar under ett lopp.

UNDER INGA OMSTÄNDIGHETER bör du växla kedjedrevet direkt när du ställer dig upp från sadeln, då riskerar du allvarlig olycka.

På cyklar med två eller tre kedjedrev stöter vi på problemet med en plötslig kadensförändring när man växlar kedjedrev. Det bästa vi kan göra för att undvika detta (och det är egentligen vad många elektroniska gruppset gör) är att synkronisera växlingen av kedjedrevet med växlingen av kedjehjulet. Om vi till exempel är på 1×8 och vi växlar till 2×8 är förändringen plötslig, kadensen minskas och vi måste använda mer kraft på pedalerna. För tillfället är det bekvämt att byta till 2×6 eller 2×5, dvs två eller tre kedjehjul uppåt.

Oavsett terräng (uppförsbacke, nedförsbacke, plant, böljande kullar) är det allmänna rådet att tänka framåt, förutse vad som kommer, hur trampningen kan kännas och anpassa rytmen till omständigheterna. Vänta inte till sista stund för att plötsligt växla flera steg uppåt eller nedåt. Det kan leda till en trasig eller hoppad kedja, särskilt när du är på väg uppför.

I varje terräng bör du hitta en växel som låter dig cykla bekvämt, och som vi alltid säger: varje cyklist har sin egen nivå och takt. Vi kan inte berätta för dig vilken som är bäst för dig eller vilken som är effektivare eftersom vi helt enkelt inte vet. Det beror på vad du vill göra när du cyklar och den “motor” du har. Denna motor är hela din kropp, från dina ben till din hjärna och ditt hjärta, lungor och blod. Om du ger dig ut med familj eller vänner vill du hålla en bekväm takt så att du kan prata och njuta av resan. Å andra sidan, om du är ute efter att få titeln QOM eller KOM (Queen or King of the Mountains), kommer din takt att vara lika bekväm som en spikmatta för en fakir.

Det var allt för teorin. För att lära dig att växla bör du helt enkelt hoppa på cykeln och hitta en enkel väg med olika typer av terräng. På så sätt blir du van vid att manövrera växlarna, prova kugghjulen och känna känslorna av att trampa i olika kadenser på olika terräng. Ju mer tid du spenderar på cykeln desto bekvämare kommer du att växla och någon gång kommer du till och med att känna att du inte behöver växla för att klara den klättring som var så svår i början. Bara bit ihop, trampa hårdare på pedalerna och pressa dig själv till det yttersta – du kommer se att växlarna är inuti dig.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar