cambio fc290b04 80b2 495c a211 6e748d02a5e6

Pyöräilyä aloittelijoille: kuinka käyttää pyörän vaihteita

Tässä aloitteleville pyöräilijöille suunnatussa oppaassa käymme läpi pyörän vaihteiston osia, selitämme niiden toimintamekanismin ja annamme monia eri niksejä ja vinkkejä siihen, kuinka käyttää niitä oikein. Huolimatta pyörän tai pyöräilyn alalajin tyypistä, seuraavassa esittelemme perusjuttuja, jotka auttavat käyttämään vaihteita nopeasti ja välttämään virheet.

Aloitetaan opettelemalla pyörän vaihteiston osat:

  • Vaihdevivut. Oikea vaihdevipu vaihtaa takavaihteita (vaihdepakka) ja vasen vaihdevipu etuvaihteita (eturattaan hammaspyöriä). Ainoat vaihdevivut, jotka eivät noudata tätä sääntöä, ovat elektroniset maantieajoon sopivat Sram-ryhmäsarjat.
  • Etuvaihtaja
  • Takavaihtaja
  • Teräskaapelit ja tupit mekaanisissa vaihteistoissa. Elektronisissa ryhmäsarjoissa ei ole metallikaapeleita tai tuppia. Sen sijaan ne sisältävät elektroniset kaapelit tai eivät kaapeleita lainkaan, kuten Sramin kaapelittomien ryhmäsarjojen kohdalla.
  • Eturattaan hammaspyörät
  • Rataspakka
  • Ketjut.

Kuinka pyörän vaihteisto toimii?

Mekaaniset ryhmäsarjat sisältävät yhden tai kaksi vipua kussakin vaihdevivussa. Niitä käyttäessämme vedämme tai vapautamme metallikaapelin, joka kulkee tupin sisälle, joka vetää (tai vapauttaa) etu- tai takavaihtajan kohottaakseen (tai laskeakseen) eturattaan tai takarattaan hammaspyörää.

Sähköisessä vaihdejärjestelmässä lähettää vasemman tai oikean vaihdevivun painikkeen painaminen sähköisen signaalin, joka aktivoi joko etu- tai takavaihtajan mekanismin (paitsi Sramin elektronisten ryhmäsarjojen kohdalla).

Mistä tietää montako vaihetta pyörässä on?

Riippuen eturattaan hammaspyörien sekä rataspakan takarattaan hammaspyörien määrästä, on olemassa 2×10-, 2×11-, 2×12-, 1×11- ja 1×12-pyöriä. Tarjolla on myös monia muita vaihtoehtoja, mutta nämä ovat kaikkein yleisimmät nykypäivän maantie- ja maastopyörissä ja vaihteita on järjestyksessä joko 20, 22, 24, 11 tai 12 kappaletta. Joskus pyöräilijät puhuvat 9-, 10- tai 11-nopeuksisista pyöristä. Tällöin he viittaavat vain rataspakan takarattaan hammaspyörien määrään, eivätkä laske eturattaan hammaspyöriä.

Kukin vaihe on yhdistelmä eturattaan hammaspyörän sekä takarattaan hammaspyörän hampaiden lukumäärää. Jos eturattaan hammaspyörien hampaiden lukumäärä on 50/34 ja rataspakan hampailla on vaihteluväli 11–28, on pyörän suurin vaihe tällöin 50×11 ja pienin 34×28. Tästä syystä “vaihdamme ylöspäin” vaihtaessamme suuremmalle vaihteelle ja “vaihdamme alaspäin” kun vaihdamme pienemmälle vaihteelle.

Vinkkejä vaihteiden oikeanlaiseen käyttöön

Vältä ketjujen menemistä ristiin. Mitä suoremmassa ketjut ovat, sitä vähemmän niihin kohdistuu kitkaa ja sitä nopeampi ja tehokkaampi on voimansiirto polkimilta. Muista, että ristissä olevat ketjut taipuvat neljästä kohdasta: silloin, kun ne kulkevat pois takarattaan hammaspyörältä, saapuessaan eturattaan hammaspyörälle, poistuessaan eturattaan hammaspyörältä alakautta ja saapuessaan takavaihtajanhäkkiin. Mitä enemmän ketjut ovat ristissä, sitä enemmän ne taipuvat.

Sen vuoksi tuplaeturattaan hammaspyörän sisältävällä pyörällä on parempi olla käyttämättä kolmea pienintä takarattaan hammaspyörää ollessaan pienellä eturattaan hammaspyörällä sekä kolmea suurinta ollessaan suurella eturattaan hammaspyörällä. Jos et noudata tätä sääntöä ja käytät mielelläsi ketjujasi ristiin takavaihtaja venytettynä, niin älä mukise, jos sinulle käy kuin Andy Schleckille.

Vaihteiden vaihtaminen ilman kevennystä (ketjujen vaihtaminen kohdistaessa voimaa) ei ole hyväksi voimansiirrolle. Vaihteiden vaihtaminen oikea-aikaisesti joka ikinen kerta voi olla vaikeaa, mutta yritä silti sovittaa polkeminen ja vaihteiden vaihtaminen yhteen. Kevennä polkemista, vaihda vaihetta ja jatka taas polkemista uudelleen. Tämä on erityisen hyödyllistä, kun vaihdat eturattaan hammaspyörältä toiselle varmistaaksesi, että vaihde on mennyt kunnolla päälle ja etteivät ketjut ole lähteneet irti. Tiedät, että teet sen oikein, kun se ei kuulosta samalta kuin ammattilaisten vaihteiden vaihtaminen kisan aikana.

ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA vaihda eturattaan hammaspyörää seisovassa asennossa heti takapuolesi satulasta nostettuasi välttyäksesi vakavilta onnettomuuksilta.

Sellaisten pyörien kohdalla, joissa on kaksi tai kolme eturattaan hammaspyörää, kohdataan kadenssin äkillisen muutoksen ongelma eturattaan hammaspyöriä vaihtaessa. Se voidaan parhaalla tavalla välttää (ja tätä myös itse asiassa monet sähköiset ryhmäsarjat tekevät) synkronoimalla eturattaan hammaspyörän vaihtaminen takarattaan hammaspyörän vaihtamisen kanssa. Jos olemme esimerkiksi vaihteella 1×8 ja vaihdamme vaihteelle 2×8, on muutos äkkinäinen ja kadenssi vähenee, joten meidän täytyy polkea voimakkaammin. Sillä hetkellä on käytännöllistä vaihtaa 2×6- tai 2×5-vaihteelle, eli kaksi tai kolme takarattaan hammaspyörää korkeammalle.

Maastosta (ylä- tai alamäki, tasainen tai kumpuilevat mäet) huolimatta, on yleisluonteinen neuvo ennakoida ja varautua siihen, mitä edessä on tulossa sekä siihen, miltä polkeminen saattaa tuntua ja näin sopeutua olosuhteiden rytmiin. Älä odota viime tippaan muuttaaksesi äkillisesti vaihteita useamman pykälän suuremmaksi tai pienemmäksi. Siitä voi nimittäin seurata rikkoutuneet tai pudonneet ketjut erityisesti ylämäkeen poljettaessa.

Joka ikisessä maastossa sinun tulisi kyetä löytämään vaihe, jolla pystyt pyöräilemään mukavasti ja kuten aina sanomme: joka pyöräilijällä on oma tasonsa ja tahtinsa. Emme siis voi kertoa mikä niistä on sinun tai mikä vaihe olisi sinulle tehokkain, sillä emme yksinkertaisesti voi tietää sitä. Se riippuu siitä, miten haluat pyöräillä ja millainen “moottori” sinulla on. Tämä moottori koostuu koko kehostasi, aina jaloistasi aivoihin ja sydämeen sekä keuhkoihin ja verenkiertoelimistöösi. Jos lähdet pyöräretkelle perheen tai ystävien kesken, on viisainta pyöräillä rauhallista tahtia, jotta voitte samalla keskustella ja nauttia matkasta. Toisaalta jos pyöräsessiosi tavoitteena on treenata QOM- tai KOM-titteliä (Kukkulan kuningatar tai kuningas, Queen/King of the Mountains) varten, on tahtisi todennäköisesti yhtä mukava kuin tulisilla hiilillä käveleminen.

Tämä riittäköön teoriasta. Oppiaksesi, kuinka vaihtaa vaihteita, täytyy sinun yksinkertaisesti hypätä pyörän selkään ja etsiä harjoituksiasi varten helppo reitti, jolla on eri tyyppisiä maastoja. Näin totut vaihdevipujen käyttämiseen, vaihteiden kokeiluun sekä siihen, miltä polkeminen eri kadensseilla ja eri maastoissa tuntuu. Mitä pidempään vietät pyörän päällä, sitä vaivattomammaksi käy vaihteiden vaihtaminen ja jossain vaiheessa huomaat jopa, ettei sinun edes tarvitse vaihtaa vaihdetta päästäksesi joskus alkuaikoina vaikealta vaikuttaneen mäen huipulle. Pure vain hammasta, paina polkimia kovempaa ja vie itsesi äärirajoille – tulet huomaamaan, että vaihteet löytyvät itse asiassa ennen kaikkea sisältäsi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit