cambio 0cf898b7 b79a 483b 9a2e da51caab4862

Fietsen voor beginners: Hoe gebruik je fietsversnellingen?

In deze handleiding voor beginnende fietsers gaan we het hebben over de onderdelen van fietsversnellingen, leggen we uit hoe ze werken en geven we je een aantal tips en trucs om ze op de juiste manier te gebruiken. Ongeacht het type fiets of de discipline, zijn hier enkele algemene aspecten om je te helpen de versnellingen snel te bedienen en fouten te vermijden.

Laten we beginnen met de componenten van je versnelling:

  • Schakelaars. De rechter schakelt de achterste versnellingen (cassette) en de linker de voorste versnellingen (kettingbladen). De enige versnellingen waarbij dit niet geldt zijn de elektronische van Sram.
  • Voorderailleur. 
  • Achterderailleur.
  • Stalen kabels en omhulsels in mechanische tandwielen. In elektronische groepen is er geen metalen kabel of omhulsel, in plaats daarvan is er een elektrische kabel of geen kabels, zoals in de draadloze groepen van Sram.
  • Kettingbladen.
  • Cassette.
  • Ketting.

Hoe werken fietsversnellingen?

In mechanische groepen zijn er één of twee hendels op elke schakel. Als we ze bedienen, trekken of ontspannen we de metalen kabel die zich in het omhulsel bevindt, waardoor de voorderailleur of de achterderailleur wordt aangetrokken (of losgelaten) om het kettingblad of de kettingbladen omhoog (of omlaag) te brengen.

Bij elektronisch schakelen wordt door het indrukken van de knoppen op de linker of rechter versnelling een elektrisch signaal uitgezonden dat respectievelijk het voorderailleur- of het achterderailleurmechanisme activeert (behalve bij de elektronische groepen van Sram).

Hoe weet je hoeveel versnellingen een fiets heeft?

Afhankelijk van het aantal kettingbladen en tandwielen van de cassette kan een fiets 2×10, 2×11, 2×12, 1×11 of 1×12 versnellingen hebben. Er zijn nog veel meer opties, maar dit zijn de meest voorkomende in racefietsen en mountainbikes vandaag de dag en we krijgen respectievelijk 20, 22, 24, 11 en 12 versnellingen. Soms zeggen fietsers dat ze 9, 10 of 11 versnellingen hebben. In dat geval bedoelen ze alleen het aantal tandwielen op de cassette, ze tellen de kettingbladen niet mee.

Elke versnelling is een combinatie van het aantal tanden op de kettingblad en het aantal tanden op het tandwiel. Als we kettingbladen hebben met 50/34 tanden en de cassette heeft een bereik van 11 tot 28 tanden, dan krijgen we 50×11 als hoogste versnelling en 34×28 als laagste versnelling. Daarom zijn we aan het “opschakelen” als we naar een hogere versnelling schakelen en aan het “terugschakelen” als we naar een lagere versnelling schakelen.

Tips voor het juiste gebruik van versnellingen

Vermijd cross-chaining. Hoe rechter de ketting, hoe minder wrijving en dus hoe sneller en efficiënter de krachtoverbrenging van de pedalen. Vergeet niet dat een gekruiste ketting op vier plaatsen buigt. Als hij van het tandwiel komt, als hij in de kettingblad komt, als hij de kettingblad van onderen verlaat en als hij in de kooi van de achterderailleur komt. Hoe meer de ketting gekruist is, hoe meer hij buigt.

Daarom is het op fietsen met dubbele kettingblad beter om de 3 kleinste tandwielen niet te gebruiken als je op de kleine kettingblad zit en de 3 grootste niet te gebruiken als je op de grote kettingblad zit. Als je deze regel niet volgt en je houdt ervan je ketting te laten kruisen en de achterderailleur te laten rekken, klaag dan niet als je eindigt als Andy Schleck.

Lastafhankelijk schakelen (schakelen met kracht) is niet goed voor de aandrijving. Het is misschien moeilijk om het altijd goed te doen, maar probeer het trappen af te stemmen op het schakelen. Laat het trappers los, schakel en zet dan weer kracht op de pedalen. Dit is vooral handig wanneer je tussen kettingbladen schakelt om er zeker van te zijn dat de versnelling goed is ingeschakeld en dat de ketting niet is losgekomen. Je weet dat je het goed doet als je schakelt zonder dat het klinkt als de profs die schakelen tijdens een wedstrijd.

Schakel NOOIT als je op de trappers staat want dan riskeer je een ernstig ongeluk.

Op fietsen met twee of drie kettingbladen komen we het probleem tegen van een abrupte verandering van cadans bij het schakelen van de kettingbladen. Het beste wat we kunnen doen om dit te voorkomen (en dat is eigenlijk wat veel elektronische groepen doen) is het schakelen van de kettingbladen synchroniseren met het schakelen van het tandwiel. Als we bijvoorbeeld op 1×8 zitten en we schakelen naar 2×8, is de verandering abrupt, de cadans wordt lager en we moeten meer kracht zetten op de pedalen. Op dat moment is het handig om over te schakelen naar 2×6 of 2×5, d.w.z. twee of drie tandwielen hoger. 

Ongeacht het terrein (bergop, bergaf, vlak, glooiend) is het algemene advies om vooruit te denken, te anticiperen op wat komen gaat, hoe het trappen zou kunnen aanvoelen, en het ritme aan de omstandigheden aan te passen. Wacht niet tot het laatste moment om plotseling een aantal versnellingen hoger of lager te schakelen. Dat kan leiden tot een gebroken of losgelopen ketting, vooral bij bergopwaarts fietsen.

In each and every terrain you should find a gear that will let you cycle comfortably, and as we always say: every cyclist has their own level and pace. We can’t tell you which one is yours or which one is more efficient because we simply don’t know. It depends on what you want to do when cycling and the “engine” you have. This engine is your whole body, from your legs to your brain and your heart, lungs and blood. If you go out for a ride with family or friends you want a comfortable pace so you can talk and enjoy the ride. On the other hand, if you are out to get the QOM or KOM (Queen or King of the Mountains) title, your pace will be as comfortable as a bed of nails for a fakir.

Voor elk terrein moet je een versnelling vinden waarmee je comfortabel kunt fietsen, en zoals we altijd zeggen: elke fietser heeft zijn eigen niveau en tempo. We kunnen je niet vertellen welke het jouwe is of welke efficiënter is omdat we het gewoon niet weten. Het hangt af van wat je wilt doen tijdens het fietsen en de “motor” die je hebt. Die motor is je hele lichaam, van je benen tot je hersenen en je hart, longen en bloed. Als je een ritje maakt met familie of vrienden wil je een comfortabel tempo zodat je kunt praten en genieten van de rit. Aan de andere kant, als je erop uit bent om de QOM of KOM (Koningin of Koning van de Bergen) titel te bemachtigen, zul je je wat meer moeten inspannen.

Tot zover de theorie. Om te leren schakelen, stap je gewoon op de fiets en zoek je een makkelijke route met verschillende soorten terrein. Op die manier wen je aan het schakelen, probeer je de versnellingen uit en voel je de sensaties van het trappen met verschillende trapfrequenties op verschillende terreinen. Hoe meer tijd je op de fiets doorbrengt, hoe comfortabeler je zult schakelen en op een gegeven moment zul je zelfs voelen dat je niet meer hoeft te schakelen om die klim te trotseren die in het begin zo moeilijk was. Knars op je tanden, trap harder op de pedalen en ga tot het uiterste – je zult zien dat de versnellingen in je zitten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen