ninos bici 6c49c0e9 df19 4d8e 8abd fd0b0a7f776a

Fordele ved cykling for børn

Nogle af de bedste barndomsminder har cykler som perfekte ledsagere til alle vores eventyr. Når sommeren og ferierne begyndte, ville cykler hurtigt blive vores foretrukne transportmiddel. Måske om efteråret og vinteren vil vores tohjulede ikke bruges så meget, men en gang imellem ville vi stadig hoppe tilbage på sadlen.

Vi så mange af vores cykelidoler klatre bjerge på TV. Minutter senere ville vi hoppe på vores cykler og forsøge at være som disse store mestre og drømme om, at vi en dag også vil klatre de stejle skråninger.

Cykler og cykling har været en stor del af vores liv, og selv om tiderne har ændret sig, er de stadig en vigtig del af børnenes liv. Måske ikke så meget som før, da salgstallene for cykler frem til 2020 ikke var opmuntrende, men Covid-19 har ændret alt, og måske er den nyfundne passion for cykling blandt både unge og gamle kommet for at blive.

Vi har allerede nævnt de positive virkninger af cykling for voksne i tidligere artikler. Lad os nu tale om de fordele, det har for børn fra det tidspunkt, de begynder at køre på balancecykler indtil de er ældre

Krop og sind

Som enhver anden fysisk aktivitet eller sport er cykling en meget sund vane.

Sammen med en sund kost hjælper det med at styrke børns kroppe ved at styrke deres muskler og knoglestruktur.

Leddene er godt beskyttet, da cykling er en sport med lav belastning i modsætning til fodbold eller atletik.

Cykling øger immunforsvaret, da det kræver at være udendørs. Ordentligt klædt og veludstyret får børn nydt både koldt og varmt vejr lige så meget som vi gør.

Cykling betyder også, at de får mere fysisk aktivitet, – hvilket er godt både for børn, der ikke er meget aktive, såvel som for dem, der bare ikke kan sidde stille. Giv dem en cykel, og du vil blive overrasket over deres kreativitet!

Cykling forbedrer hjerte-kar-sundheden, fremmer et velfungerende åndedrætssystem og reducerer risikoen for fedme, et af de største problemer, der påvirker børn i de seneste årtier.

På det motoriske niveau forbedrer det koordinering, balance og koncentration. Bare se disse børn på deres balancecykler ræse gennem parker, som om de har gjort det hele deres liv. Dernæst lærer de at pedalere med træningshjul og derefter uden dem, og de får deres balance og koordinering på ingen tid!

Efterhånden som de lærer at ride og håndtere cyklen, opnå flere og flere små mål, vokser deres selvværd og selvtillid. Kan du huske første gang, at det lykkedes dig at cykle uden træningshjul, eller hvornår du kunne tage hænderne af styret?

Børns humør forbedres også takket være cykling – det er ikke kun en voksenting, de små lider også af stress og angst. Og der er ikke noget bedre end en familiecykeltur til at frigive spændinger og rydde dit sind!

Konkurrence og respekt

Langt de fleste børn er født med det konkurrencedygtige gen som en selvfølge. Det kan være mere eller mindre mærkbart, men næsten alle kan lide at konkurrere og selvfølgelig vinde. Cykling handler om konkurrence, et konstant løb. Du kan blive vred, hvis du taber, og fejre sejren, hvis du vinder, men ingen af disse to ting garanterer en ny triumf. Derfor lærer cykling dig ikke kun at konkurrere, vinde og tabe, men også at værdsætte sejre og nederlag, men det tilskynder også indsats, udholdenhed, kammeratskab, teamwork og viljestyrke.

Som et grønt transportmiddel er cykler et godt værktøj til at øge børns miljøbevidsthed. Hvis det er muligt, skal du tage dem i skole, gå på indkøb eller lave enhver anden aktivitet på en cykel for at vise dem, at cykling er den mest naturlige ting i verden, og de vil ende med at cykle på egen hånd.

Samtidig kan de lære at komme rundt i byen ved at sætte sig ind i færdselsregler og alle de andre uskrevne regler om sameksistens og respekt over for andre cyklister, folk, der dyrker sport, fodgængere og chauffører.

Cykling i byen øger børns koncentration, da de skal være konstant opmærksomme på deres omgivelser, og samtidig lærer dem at være tålmodige og tolerante – begge meget vigtige faktorer i deres uddannelse og udvikling.

Mountainbike eller cykling omkring grønne byområder tilskynder børn til at bevare og værdsætte naturen. Det er en god mulighed for at lære dem, at de er nødt til at respektere miljøet, ikke smide affald eller forstyrre dyrelivet, og efterlade den mindst mulige fodaftryk, så de kan vende tilbage til området, og så andre også kan nyde det.

Socialisering

Børn ønsker at tilbringe tid sammen med deres forældre, bedsteforældre og resten af familien. De elsker at føle sig fri, mens de er sammen med deres kære, hvilket gør cykling med børn til en god familie fritidsaktivitet. Vi skal bare finde den rigtige rute tilpasset vores børns evner og bruge forskelligt tilbehør til at hjælpe dem med at nyde turen – på cyklen eller ej. Der er stole og trailere til de yngste; trække reb og barer, og cykelforlængere for dem, der ved, hvordan man cykler på egen hånd, men ikke er fysisk og teknisk klar endnu. Tag små skridt: ingen ønsker at komme tilbage på en cykel, hvis de har haft en hård tid på sadlen fra det allerførste øjeblik. Derfor er det vigtigt gradvist at øge sværhedsgraden og sætte mål for de små, så de kan klare deres første udfordringer. Dette vil forbedre deres selvværd, selvtillid og humør.

At tilbringe tid sammen med deres jævnaldrende er lige så vigtigt for børn som at være omkring deres forældre. Denne måde at socialisere på er afgørende for deres udvikling. De yngste børn deler og udveksler deres skubbecykler i parken “næsten” uden nogen problemer. De ældre, næsten teenagere, forlader langsomt reden og bevæger sig rundt på to hjul. Cykler er en fantastisk måde for dem at møde nye venner uden for deres familiekreds og at fremme relationer med mennesker, der deler de samme interesser. Og alt dette, mens de engagerer sig i en sund fysisk aktivitet!

Hvis dine børn skal cykle, skal de have det sjovt med at gøre det. Cyklen bør ikke blive en forpligtelse, men snarere en leg, der er en del af deres udvikling, en måde at lære, en undskyldning for at tilbringe tid sammen med mor og far. Derfor, hvis du er en cyklist, og du brænder for cykler, bør du aldrig tvinge dine børn til at praktisere sporten, bare fordi du gør. Hvis du virkelig vil have dem til at få glad for cykling, skal du lære dem og altid være der for dem, når de har brug for din støtte og opmuntring. Hvis du gør det med dine cykelvenner, hvorfor skulle du så ikke gøre det med dine børn?   

Endelig tænker på børn som små voksne. Når voksne køber et nyt legetøj, vil de have det i deres størrelse og efter deres smag. Det samme gælder for børn: de har brug for en cykel, der passer til deres alder eller højde, og de skal elske udseendet for at nyde det. Hvis du ikke ved, hvilken størrelse din lille har brug for, kan du se på vores artikel om, hvordan du vælger den rigtige cykelstørrelse, hvor du finder en størrelseguide til forskellige aldre og højder. Og hvis de ønsker at begynde at træde på Peppa Pig, Pocoyo, SpongeBob eller en Disney karakter, så husk Oscar Wildes citat: “Den bedste måde at gøre børn gode på er at gøre dem glade”.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

Udvalgte artikler