errores comunes 0cb4cab2 f591 451f bf76 3e2797d3e213

10 Fouten die Fietsers Maken Als Ze op de Fiets Zitten

Kennis is macht, ook op de fiets. Als je van je fouten kunt leren, kun je ze in de toekomst vermijden. Daarom hebben we, of je nu een beginner bent of een ervaren fietser, onze nieuwe top 10 van fouten die je moet vermijden. Deze keer concentreren we ons op de fouten die we het vaakst maken als we al op de fiets zitten.

Zelfoverschatting

Dit is de belangrijkste. Elke fietser – ongeacht het niveau – maakt deze fout. Het gaat van beginner: “Kijk mam, zonder handen!” tot wereldkampioen Julian Alaphilippe, die zijn handen al opstak om zijn overwinning te vieren verloor op de allerlaatste meter. En een race verliezen zou het kleinste probleem zijn, omdat deze mate van overmoed ergere gevolgen kan hebben, zoals het veroorzaken of krijgen van een ongeluk.

Wees altijd voorzichtig; ken je grenzen en neem geen onnodige risico’s, vooral niet tijdens een onbekende afdaling, maar ook niet wanneer je langzaam gaat, wanneer je denkt dat je alles onder controle hebt en je niet op de weg let.

Het niet respecteren van de verkeersregels

Dit is de meest zichtbare fout en de fout waarvoor fietsers het meest worden terechtgewezen, zowel door voetgangers als door automobilisten. Het gaat van iets eenvoudigs als door rood licht rijden tot iets moderns als het gebruik van een telefoon terwijl je op de fiets zit. Laat hij die zonder zonde is de eerste steen werpen; dan hebben we meer kasseien dan de Parijs-Roubaix.

We hebben geen excuus: als we een boete krijgen, kunnen we erover klagen en zeggen dat de stad niet fietsvriendelijk is of dat automobilisten ook hun telefoon gebruiken, maar regels zijn regels en daar moeten we ons aan houden. Laat je informeren over de verkeersregels in jouw land of het land dat je gaat bezoeken, want de regels kunnen verschillen.

Onbereikbaar zijn of niet zeggen waar je heen gaat

Het is geen probleem als je met een groep op pad gaat, zolang je maar bij die groep blijft tot je weer thuis bent. Maar als je in je eentje gaat fietsen, wees dan net zo bezorgd om je dierbaren als zij om jou. Denk aan je gezin, je partner, je kinderen, en verplaats jezelf in hun schoenen. Stel je voor hoe het voor hen zou zijn als ze je niet zouden kunnen vinden of bereiken.

Daarom moet je, als je met de fiets op pad gaat, altijd een volledig opgeladen telefoon bij je hebben, en je dierbaren vertellen waar je heen gaat. Er zijn telefoonapps waarmee je je locatie in real time kunt delen, en andere waarmee je een noodtelefoontje kunt plegen in geval van een ongeluk. Fietscomputers hebben ook de mogelijkheid om een bericht naar je contactpersonen te sturen in geval van nood.

Niet op tijd uitklikken

Als dit de eerste keer is dat je klik-in pedalen gebruikt, wees dan VOORZICHTIG! Probeer de pedalen in en uit te klikken voordat je op de fiets stapt, zodat je niet het risico loopt om te vallen als je stopt. Je moet ook weten hoe je snel kunt loskoppelen als dat nodig is. Zelfs als het niet de eerste keer is dat je dit type pedalen gebruikt, wees voorzichtig met nieuwe clip-in pedalen en schoenplaatjes, omdat ze altijd stugger zijn en het moeilijker is om ze uit te klikken.

Hier is een aanbeveling voor als je de pedalen onder de knie krijgt: Oefen de surplace en leer hoe je je evenwicht kunt bewaren zonder uit te klikken – een zeer nuttige vaardigheid die je extra tijd geeft in elke onverwachte situatie en een val helpt voorkomen. Maar het belangrijkste eerst, en dat is weten hoe je moet uitklikken en hoe je dat snel doet.

Altijd hard trainen

Fietsers maken deze fout meestal wanneer ze beginnen te trainen zonder voorafgaand onderzoek of begeleiding. Als je alleen maar gaat om hard te trainen loop je het risico van overtraining. Ons lichaam heeft rust nodig voor fysiologische aanpassingen om beter te kunnen functioneren. Als je je lichaam voortdurend onder stress houdt en herstel nodig heeft, kan het niet verbeteren en als gevolg daarvan zullen je prestaties ook niet verbeteren; of wel, maar in een veel langzamer tempo dan het zou moeten.

Rustig aan doen en rustige ritten maken terwijl je actief rust, is ook training. Het beste wat je kunt doen is informatie zoeken, andere fietsers om advies vragen en advies inwinnen bij een gekwalificeerde trainer die een persoonlijk trainingsplan kan opstellen op basis van jouw niveau en jouw doelen. Zoals je weet, is kennis macht.

Te hard remmen

Dit is een veel voorkomende fout bij beginnende fietsers, omdat je als onervarene te maken krijgt met allerlei onverwachte situaties, het gevoel van onzekerheid als je voor het eerst op een fiets stapt en het gebrek aan vaardigheid om met de remmen om te gaan.  Als je te hard in de remmen knijpt, kan een van de volgende twee dingen gebeuren: of je slipt met het achterwiel, of je vliegt over het stuur. In beide gevallen, een slechte zaak. 

Remmen moet geleidelijk gebeuren, dus het is raadzaam om je remgrepen en remmen te testen om eraan te wennen. Remmen gaat veel geleidelijker als je velgremmen gebruikt, terwijl schijfremmen meer kracht hebben en er een grotere kans is op te hard remmen.

Remmen in een bocht

We zeggen niet dat je niet moet remmen in een bocht – dat moet wel – maar je moet niet wachten tot je de bocht bereikt en ook niet te hard remmen als je de fiets laat overhellen. Je moet beginnen met remmen ruim voordat je de bocht bereikt, als je in een rechte positie bent. Dat maakt het mogelijk beter bochten te nemen (je lichaam en je fiets aanpassen om de bocht zo efficiënt mogelijk te nemen) en de remkracht te verminderen wanneer je de motor in de bocht laat leunen.  Als je wacht tot de allerlaatste seconde voordat je op de rem trapt, zul je hard moeten blijven remmen in de bocht en dus het risico op vallen vergroten.

Verkeerd gebruik van je versnellingen

Wij hebben een heel artikel gewijd aan het juist gebruiken van je versnellingen, maar aangezien fietsers uit alle disciplines en van alle niveaus ze vaak verkeerd gebruiken, blijven we erop hameren. 

Afgezien van alle problemen die we in die post hebben genoemd, veroorzaakt het gebruik van een verkeerde versnelling of cadans nog een ander probleem. Het kan leiden tot bobbing (het op en neer bewegen van je torso) als je met een zeer lage cadans rijdt, waarbij je de pedalen hard indrukt; dit heet slijpen en het lijkt alsof je je benen met de rest van je lichaam wilt voortbewegen. Aan de andere kant kun je stuiterend op het zadel belanden als gevolg van een hogere cadans, onvoldoende voor je snelheid of terrein. De juiste cadans ligt tussen 80 en 100 RPM (pedaalomwentelingen per minuut). Dit is voor elke fietser persoonlijk.

De groep achter je niet waarschuwen

Of je nu een racefietser of een mountainbiker bent, als je met een groep op pad gaat, moet je er rekening mee houden dat je niet alleen bent op de weg, het parcours, de weg, singletrack, enz. Als jij voorop rijdt, ben jij de eerste die kuilen, hobbels of andere obstakels ziet, en daarom moet je de rest van de groep waarschuwen door te roepen of te wijzen – het liefst allebei – op het type en de plaats van het probleem.

Niet tegen de wind vechten of te veel vechten

Laten we overgaan tot een andere fout die veel fietsers maken – onbedoeld of opzettelijk – als ze in een groep op pad gaan. Het komt vaker voor dat een fietser niet door de wind vecht dan dat een fietser er te veel aan blootgesteld wordt, maar logischerwijs, als er één is die nooit vooraan zit, moet er wel een ander zijn die meer door de wind duwt dan verwacht.

Er zijn ook renners die het overdrijven en de strijd tegen de wind tot het uiterste drijven, maar zij zijn een uitzondering. Wanneer dit gebeurt, en ze zijn niet de sterkste van de groep, kunnen de laatste kilometers een ware beproeving worden.

Idealiter zouden alle fietsers binnen de groep in een rotatie moeten gaan. Als iemand niet zo getraind is als de anderen of niet goed bij de les is, moet hij proberen goed afgeschermd te worden binnen de groep. Maar als ze tijdens een beklimming of een eindsprint ineens de leiding nemen, komen ze natuurlijk hoogstwaarschijnlijk op een zwarte lijst terecht.

Nu we het toch over wind hebben, laten we tot slot nog even terugkomen op de eerste fout die we noemden: de overmoed. Het stuur loslaten is geen goed idee als er te veel wind staat. Als je je armstukken moet aantrekken of je fietsvest moet dichtritsen, stop dan en doe het rustig aan. Zo voorkom je ongelukken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen