chaquetas e84e1aae bc78 44a0 91b5 8a7ed4a34793

Τι να φοράτε τον χειμώνα για να προστατεύετε το σώμα σας

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε προτάσεις σχετικά με τον τρόπο που μπορείτε να προστατεύσετε το σώμα σας: τη μηχανή που παράγει το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας του σώματος που στη συνέχεια τη διανέμει στα διάφορα μέρη του σώματος χρησιμοποιώντας τη ροή του αίματος.

Μέχρι πρόσφατα, εφαρμοζόταν ευρέως η τέχνη των στρώσεων χρησιμοποιώντας τρία ρούχα το χειμώνα ή όποτε κάνει κρύο ή βρέχει. Η εμφάνιση των πολυλειτουργικών υφασμάτων, όπως το softshell, αμφισβήτησε αυτή τη «θεωρία» επειδή χάρη σε ένα μόνο ένδυμα μπορούμε να επιτύχουμε δύο από τις λειτουργίες που αποκτήθηκαν χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά ενδύματα: προστασία από τον άνεμο και το κρύο και τη θερμική μόνωση που διατηρεί τη θερμότητα του σώματός μας.

Αυτό το νέο πολυλειτουργικό ένδυμα, το οποίο συνήθως χρησιμεύει ως μεσαία στρώση και ως μόνωση, μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως μια εξωτερική ή εσωτερική στρώση. Έτσι χρειαζόμαστε μόνο δύο ρούχα για να προστατεύσουμε το σώμα μας από το κρύο και τον άνεμο, να παραμείνουμε ζεστοί και να απομακρύνουμε τον ιδρώτα.

Ωστόσο, θα περιγράψουμε λεπτομερώς τη λειτουργία του καθενός από τα τρία ρούχα μαζί με μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε έναν συνδυασμό που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας και στο κλίμα στο οποίο ζείτε ή ταξιδεύετε:

Εσωτερικό ένδυμα:

υπεύθυνο για την απομάκρυνση του ιδρώτα και για να σας διατηρεί στεγνούς.

layering cycling baselayer

Θα πρέπει να είναι πολύ εφαρμοστό και κατάλληλο σαν δεύτερο δέρμα. Τα εσωτερικά ενδύματα είναι συνήθως δημιουργημένα από συνθετικές ίνες ή από μαλλί Μερίνο, ένα φυσικό θερμορυθμιστικό ύφασμα που θα σας διατηρεί δροσερούς τις ζεστές ημέρες και ζεστούς και στεγνούς τις κρύες ημέρες. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορες εκδόσεις όπως το κοντομάνικο, το μακρυμάνικο και το αμάνικο. Όσο πιο πυκνό είναι το ύφασμα, τόσο πιο βαρύ και ζεστό είναι. Προσέξτε, εάν είναι πολύ πυκνό, μπορεί να σας κάνει να ιδρώνετε υπερβολικά.

Μεσαία στρώση:

εξασφαλίζει θερμική μόνωση προστατεύοντας από το κρύο και διατηρώντας τη θερμότητα που παράγεται από το σώμα σας.

layering cycling winter jacket jpg

Αυτό είναι το πιο τεχνικό ένδυμα καθώς θα πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία συγκρατώντας τη θερμότητα ενώ παράλληλα να αναπνέει. Ένας τέτοιος πολύπλοκος συνδυασμός είναι εφικτός χάρη στο ύφασμα softshell 3 στρώσεων. Η εξωτερική στρώση σας προστατεύει από τον άνεμο και την ελαφριά βροχή (σε κάποιο βαθμό -να θυμάστε ότι δεν είναι αδιάβροχο μπουφάν). Η μεσαία στρώση βασίζεται σε μια μεμβράνη που εμποδίζει τον κρύο αέρα να διεισδύσει στο ρούχο και να φτάσει στο σώμα σας. Τέλος, η εσωτερική στρώση είναι δημιουργημένη από θερμορυθμιστική επένδυση που σας διατηρεί ζεστούς.

Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία από επιλογές για αυτό το ένδυμα: χωρίς την εσωτερική επένδυση, πιο αδιάβροχο, λεπτότερο ή πυκνότερο για προστασία από το κρύο και τον άνεμο, κ.λπ. Κάθε ένα είναι σχεδιασμένο για ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας και καιρικών συνθηκών.

Εξωτερική στρώση:

το αντιανεμικό γιλέκο ποδηλασίας είναι το ένδυμα που θα σας προστατεύσει από τον άνεμο και το αδιάβροχο μπουφάν είναι η στρώση που θα σας διατηρεί στεγνούς τις βροχερές ημέρες.

layering cycling vest

Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα αντιανεμικά γιλέκα ποδηλασίας συνήθως δεν σας προστατεύουν από κάτι περισσότερο από ένα ελαφρύ ψιλόβροχο, ενώ άλλα, πιο τεχνικά ενδύματα, όπως τα αδιάβροχα μπουφάν, είναι ανθεκτικά στο νερό και μπορεί ακόμα και να είναι αδιάβροχα. Το να αναπνέει τέλεια το σώμα σας ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το τρίτο ρούχο είναι δύσκολο καθώς το γεγονός ότι είναι 100% αδιάβροχο εμποδίζει την εξάτμιση της εφίδρωσης που απελευθερώνεται από τα δύο προηγούμενα ρούχα και διατηρεί την υγρασία μέσα. Επομένως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αυτό το τρίτο ρούχο μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Όταν επιλέγετε έναν συνδυασμό ρούχων που σας ταιριάζουν καλύτερα, να λαμβάνετε υπόψη τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: την προστασία, το βάρος, την άνεση και το πόσο καλά αναπνέουν.

    •  Όλα τα ρούχα πρέπει να σας προστατεύουν από το κρύο και τον άνεμο και την ίδια στιγμή να αναπνέουν αρκετά καλά για να αποφευχθεί η συσσώρευση εφίδρωσης στο εσωτερικό. Εάν διατηρήσουν την υγρασία και δεν στεγνώσουν σωστά, θα καταλήξετε να κρυώσετε.

    • Το βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε κάθε ένα από τα τρία ρούχα. Όσο πιο ελαφριά είναι, τόσο το καλύτερο, αλλά να έχετε κατά νου ότι ένα ελαφρύ ένδυμα σημαίνει ελαφρύτερο ύφασμα και συνεπώς λιγότερη προστασία. Καλύτερα να υπάρχει μια ισορροπία σε αυτά.

    • Η άνεση στο ποδήλατο είναι υψίστης σημασίας για αυτό κάθε ρούχο θα πρέπει να ταιριάζει τόσο στο σώμα μας όσο και μεταξύ τους. Δεν έχει νόημα να φοράτε ένα εσωτερικό ένδυμα που σας εφαρμόζει τέλεια εάν το εξωτερικό ρούχο είναι πολύ μεγάλο αφήνοντας τον αέρα να εισέλθει εύκολα. Ούτε θα πρέπει να είναι υπερβολικά εφαρμοστό καθώς το αίμα θα πρέπει να ρέει κανονικά για να διατηρεί τη θερμότητα του σώματος και, ανεξάρτητα από το πόσο ελαστικά είναι τα υφάσματα, εάν φορέσετε πολλά ρούχα, οι κινήσεις σας θα περιοριστούν και θα δυσκολεύεστε να χειρίζεστε σωστά το ποδήλατο.

    layering

    Τέλος, ο κάθε ποδηλάτης είναι διαφορετικός, οπότε ακόμα και στις ίδιες συνθήκες, ένας συνδυασμός ρούχων που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην είναι και τόσο κατάλληλος για κάποιο άλλο. Ο συνάδελφός σας που πάντα ανάβει το κλιματιστικό στο γραφείο ενώ εσείς τρέμετε από το κρύο δεν θα χρειαστεί τόση πολλή προστασία όσο και εσείς. Όλοι διαφέρουμε μεταξύ μας και έχουμε διαφορετικές ανάγκες, αλλά είναι πιο σοφό να διακινδυνεύσουμε να το παρακάνουμε παρά να μην το κάνουμε σωστά. Είναι καλύτερα να βγάλετε μερικά ρούχα ή να ξεκουμπώσετε ένα γιλέκο παρά να κρυώνετε.

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.


    Προβεβλημένα άρθρα