chaquetas cbae18a8 dd20 4d1b 8936 6a3b1b34b36e

Kuinka Pukeutua Talven Ulkoiluun Keskivartaloa Suojaten

Tässä artikkelissa tulemme antamaan suosituksia tavoista suojata keskivartalosi talviulkoiluun. Keskivartalo on moottori, joka tuottaa suurimman osan kehon lämpötilasta, joka sitten jakautuu edelleen eri kehon osiin verenkierron välityksellä.

Viime aikoihin asti talvella, kylmällä säällä tai sateella on totuttu kerrospukeutumaan kolmea vaatekerrosta käyttäen. Kaksikäyttöisten kankaiden, kuten softshellin, ilmestyminen markkinoille on kuitenkin kyseenalaistanut kerrostamisen teorian oikeellisuuden: nyt käyttämällä vain yhtä vaatekappaletta voimme saavuttaa kaksi niistä kolmesta ominaisuudesta, joita aiemmin saimme käyttämällä kolmea eri vaatetta. Nämä ovat suoja tuulta ja kylmyyttä vastaan sekä lämmöneristys, joka auttaa säilyttämään ruumiinlämpömme.

Tämä uusi monikäyttöinen kangas, joka toimii yleensä keskikerroksena eristämistarkoituksessa, voi olla myös vaatteen ulompi tai sisempi kerros. Tällöin tarvitaan vain kaksi vaatetta suojaamaan kehoa kylmältä ja tuulelta, pysymään lämpimänä ja siirtämään kosteutta pois iholta.

Kuvailemme kuitenkin yksityiskohtaisesti kunkin kolmen vaatekappaleen käyttötarkoituksen ja annamme muutamia vinkkejä siihen, kuinka valita yhdistelmä, joka sopii tarpeisiisi sekä siihen ilmastoon, jossa asut tai johon suunnittelet matkustavasi:

ALUSKERROS:

Siirtää hikoilun aiheuttaman kosteuden pois iholta ja pitää kuivana.

layering cycling baselayer

Alimman kerroksen tulisi olla hyvin kireä ja istua ihonmyötäisesti. Aluskerros valmistetaan usein synteettisistä kuiduista tai merinovillasta. Merinovilla on luonnostaan lämpöä säätelevä materiaali, joka pitää viileänä lämpiminä päivinä ja lämpimänä ja kuivana kylmempinä päivinä. Tarjolla on hihattomia, lyhythihaisia ja pitkähihaisia versioita. Mitä paksumpi kangas, sitä painavampi ja lämpimämpi aluskerros on. Ota huomioon, että liian paksu materiaali voi olla kuuma ja saada hikoilemaan tarpeettoman paljon.

KESKIKERROS:

Varmistaa lämmöneristyksen pitämällä kylmän ilman ulkopuolella ja säilyttämällä kehon tuottamaa lämpöä.

layering cycling winter jacket jpg

Tämä on teknisin vaate, sillä sen on saavutettava tasapaino hengittävyyden ja lämmöneristyksen välillä. Näinkin monimutkainen yhdistelmä on mahdollinen, kiitos 3-kerroksisen softshell-kankaan. Uloin kerros suojaa tuulelta ja kevyeltä sateelta (vain jonkin verran, joten muista, ettei kyseessä ole täysin vedenpitävä sadetakki). Keskimmäinen kerros koostuu kalvosta, joka estää kylmää ilmaa läpäisemästä vaatetta ja saavuttamasta käyttäjän kehoa. Sisin kerros on puolestaan valmistettu lämpöäsäätelevästä vuorista, joka pitää lämpimänä.

Tälle vaatekappaleelle on olemassa laaja valikoima vaihtoehtoja: sisävuoriton, enemmän vedenpitävä, ohuempi, kylmyydeltä ja tuulelta suojaava paksumpi jne. Kukin on suunniteltu tiettyjä käyttölämpötila-alueita ja sääolosuhteita varten.

PÄÄLLYSKERROS:

Tuulenpitävä pyöräilyliivi on vaatekappale, joka suojaa tuulelta ja vesitiivis sadetakki muodostaa kerroksen, joka pitää kuivana sateisina päivinä.

layering cycling vest

Pidä mielessä, että useimmat tuulenpitävät pyöräilyliivit eivät yleensä suojaa muulta, kuin kevyeltä tihkusateelta, kun taas muut, hieman teknisemmistä materiaaleista valmistetut vaatteet (kuten sadetakit) ovat vedenkestäviä ja jopa vesitiiviitä. Tämän tyyppistä vaatetta käytettäessä voi hyvän hengittävyyden saavuttaminen olla vaikeaa, sillä ollessaan 100-prosenttisen vedenpitävä, ehkäisee vaate myös kahden aiemman vaatekerroksen vapauttaman kosteuden haihtumisen ja lukitsee sen sisälle. Tästä syystä on tärkeää käyttää tällaista kolmatta vaatekappaletta vain, kun se on välttämätöntä.


Kun valitset yhdistelmää vaatteista, jotka sopivat itsellesi parhaiten, ota huomioon neljä pääominaisuutta: vaatekappaleen tarjoama suoja, hengittävyys, paino ja käyttömukavuus.

  • Kaikkien vaatekappaleiden täytyy suojata kylmältä ja tuulelta ja olla samaan aikaan tarpeeksi hengittäviä, jotta hikoilun aiheuttama kosteus pääsee haihtumaan. Jos kosteus jää vaatteeseen, eikä se kuivu kunnolla, tulee sinulle tämän seurauksena todennäköisesti jossain vaiheessa kylmä.
  • Paino on tärkeä tekijä, joka ottaa huomioon kunkin kolmen vaatekappaleen kohdalla. Mitä kevyempiä ne ovat, sen parempi. Pidä kuitenkin mielessä, että kevyt vaate tarkoittaa kevyempää kangasta, mistä seuraa alhaisempi suoja kylmyyttä ja tuulta vastaan. Onkin parasta etsiä tasapaino keveyden ja toivottujen ominaisuuksien välillä.
  • Mukavuus pyörän selässä on ensisijaisen tärkeää, minkä vuoksi kunkin vaatteen on istuttava hyvin ja sovittava käytettäväksi keskenään. Täydellisesti istuvan aluskerraston pukemisessa ei ole järkeä, jos ulompi vaate on liian suuri päästäen ilmaa helposti alleen. Vaatteet eivät myöskään saa olla liian tiukkoja, sillä veren on päästävä kiertämään hyvin kehon lämpötilan ylläpitämiseksi. Ei ole myöskään väliä sillä, kuinka joustavia materiaalit ovat, jos sinun täytyy sulloutua vaatteisiin, sillä silloin liikehdintäsi on todennäköisesti joka tapauksessa rajoittunutta, mikä vaikeuttaa pyörän kunnollista hallintaa.

layering

Lopuksi on tärkeä huomauttaa, että jokainen pyöräilijä on erilainen, joten jopa täysin samanlaisissa olosuhteissa saattaa yhdelle henkilölle täydellisesti toimiva vaatteiden yhdistelmä olla toiselle liikaa tai liian vähän. Työkaverisi, joka kääntää tuuletuksen aina toimistohuoneessaan täysille samalla, kun sinä palelet villapaidan alla, ei luultavasti tarvitse yhtä paljoa suojaa kylmyydeltä kuin sinä. Olemme kaikki erilaisia ja meillä on erilaiset tarpeet, mutta on parempi liioitella hieman varustuksessa kuin olla kiinnittämättä asiaan tarpeeksi huomiota. On huomattavasti mukavampi riisua kerros vaatteita tai avata liivin vetoketju kuin palella.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit