chaquetas 242d6cb4 84f1 4768 8f36 dce4686c1af6

Wat Draag Je In De Winter Om Je Core Te Beschermen?

In dit artikel geven wij tips over hoe je je core kunt beschermen: de motor die het grootste deel van de lichaamswarmte genereert, die vervolgens via de bloedstroom wordt herverdeeld over de verschillende delen van het lichaam.

Tot voor kort werd de kunst van laagjes maken met drie kledingstukken in de winter of wanneer het koud is of regent op grote schaal toegepast. Het opkomen van stoffen met dubbele functie, zoals softshell, heeft deze “theorie” in twijfel getrokken, want dankzij één enkel kledingstuk kunnen we twee van de functionaliteiten bereiken die we eerder met drie verschillende kledingstukken kregen: bescherming tegen wind en kou en thermische isolatie die onze lichaamswarmte vasthoudt.

Dit nieuwe multifunctionele kledingstuk, dat gewoonlijk dient als tussenlaag voor isolatie, kan ook een boven- of onderlaag zijn. Zo hebben we maar twee kledingstukken nodig om ons lichaam te beschermen tegen kou en wind, om warm te blijven en transpiratievocht af te voeren.

Niettemin zullen wij in detail de functie van elk van de drie kledingstukken beschrijven, samen met enkele tips om je te helpen een combinatie te kiezen die past bij jouw behoeften en het klimaat waar je woont of naartoe reist:

ONDERSHIRT:

Verantwoordelijk voor het afvoeren van transpiratie en om je droog te houden.

layering cycling baselayer

Deze moet zeer strak zitten en passen als een tweede huid. Ondershirts zijn meestal gemaakt van synthetische vezels of merinowol, een natuurlijke thermoregulerende stof die je koel houdt op warme dagen, en warm en droog op koudere dagen. Je kunt kiezen tussen een versie met korte mouwen, een versie met lange mouwen en een mouwloze versie. Hoe dikker de stof, hoe zwaarder en warmer hij is. Wees voorzichtig, als deze te dik is kan je overmatig gaan zweten.

TUSSENLAAG:

Zorgt voor thermische isolatie door de kou buiten te houden en de door je lichaam opgewekte warmte vast te houden.

layering cycling winter jacket jpg

Dit is het meest technische kledingstuk omdat het een evenwicht moet vinden tussen ademend vermogen en warmtebehoud. Zo’n complexe combinatie is mogelijk dankzij een 3-laagse softshell stof. De buitenste laag beschermt je tegen wind en lichte regen (tot op zekere hoogte, vergeet niet dat het geen waterdicht regenjack is). De middelste laag bestaat uit een membraan dat voorkomt dat koude lucht het kledingstuk binnendringt en je lichaam bereikt. De binnenlaag, ten slotte, bestaat uit een thermoregulerende voering die je warm houdt.

Er is een grote verscheidenheid aan opties voor dit kledingstuk: zonder binnenvoering, met meer waterdichtheid, dunner of dikker om te beschermen tegen de kou en de wind, enz. Elk kledingstuk is ontworpen voor een specifiek temperatuurbereik en specifieke weersomstandigheden.

BOVENLAAG:

Winddichte fietsvesten beschermen je tegen de wind en waterdichte regenjacks zijn de laag die je droog houdt op regenachtige dagen.

layering cycling vest

Vergeet niet dat de meeste winddichte fietsvesten meestal niet tegen meer dan een lichte motregen beschermen, terwijl andere, meer technische kledingstukken, zoals regenjacks, waterafstotend zijn en zelfs waterdicht kunnen zijn. Het is lastig om dit derde kledingstuk goed te laten ademen, want omdat het 100% waterdicht is, blokkeert het de verdamping van transpiratie die door de twee voorgaande kledingstukken is afgegeven en sluit het vocht binnen. Daarom is het belangrijk dit derde kledingstuk alleen te gebruiken wanneer dat nodig is.


Bij het kiezen van de combinatie van kledingstukken die het beste bij je past, moet je rekening houden met vier belangrijke eigenschappen: bescherming, ademend vermogen, gewicht en comfort.

  • Alle kledingstukken moeten je beschermen tegen de kou en de wind en tegelijkertijd voldoende ademend zijn om ophoping van transpiratie te voorkomen. Als ze vocht vasthouden en niet goed drogen, krijg je het koud.
  • Het gewicht is een belangrijke factor in elk van de drie kledingstukken. Hoe lichter ze zijn, hoe beter, maar bedenk wel dat een lichtgewicht kledingstuk minder gewicht van de stof betekent en dus minder bescherming. Het is het beste om een balans tussen beide te vinden.
  • Comfort op de fiets is het allerbelangrijkste, daarom moet elk kledingstuk goed aansluiten op zowel ons lichaam als op elkaar. Het heeft geen zin een ondershirt te dragen dat perfect past als de buitenste kleding te groot is, waardoor de lucht gemakkelijk naar binnen kan. Ze mogen ook niet te strak zitten, want het bloed moet stromen om de lichaamswarmte op peil te houden en, hoe elastisch de stoffen ook zijn, als je erin opgepropt zit, worden je bewegingen beperkt en wordt het fietsen lastiger.

layering

Ten slotte is elke fietser anders, dus zelfs in dezelfde omstandigheden
kan een combinatie van kledingstukken die voor de een werkt, voor de ander te veel of te weinig zijn. Je collega die op kantoor altijd de airco hoger zet terwijl jij rilt, zal niet zoveel bescherming nodig hebben als jij. We zijn allemaal verschillend en hebben verschillende behoeften, maar te veel kleding is beter dan te weinig. Het is beter om wat kleren uit te trekken of een jack open te ritsen dan dat je het koud te hebt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen