chaquetas 9aeee0cd 86a7 42ae a400 0edd18bbf67d

Hva Du Skal Ha På Deg Om Vinteren For Å Holde Oppe Kjernetemperaturen

I denne artikkelen skal vi gi deg anbefalinger om hvordan du kan beskytte kjernen din: motoren som genererer mesteparten av kroppsvarmen som deretter omdistribueres til forskjellige deler av kroppen med blodstrømmen.

Inntil nylig ble kunsten å legge på tre lag med plagg om vinteren eller når det er kaldt eller regnet mye brukt. Utseendet til dobbelt funksjonelle stoffer, som softshell, har stilt spørsmålstegn ved denne “teorien”, fordi takket være et enkelt plagg kan vi oppnå to av funksjonene man fikk ved å bruke tre forskjellige plagg: beskyttelse mot vind og kulde, og varme isolasjon som holder på kroppsvarmen.

Dette nye multifunksjonelle plagget, som vanligvis fungerer som et mellomlag for isolasjon, kan også være et ytre eller indre lag. På denne måten trenger vi bare to plagg for å beskytte kroppen vår mot kulde og vind, holde oss varme og fjerne svette.

Likevel vil vi beskrive detaljene til funksjonene til hvert av de tre plaggene sammen med noen tips som hjelper deg med å velge en kombinasjon som passer dine behov og klimaet der du bor i eller reiser til:

BASISLAG:

Ansvarlig for å fjerne svette og å holde deg tørr.

layering cycling baselayer

Det skal være veldig tett på kroppen, som ekstra et hudlag. Basislag er vanligvis laget av syntetiske fibre eller merinoull, et naturlig termoregulerende stoff som holder deg kjølig på varme dager, og varm og tørr på kaldere dager. Du kan velge mellom kortermede, langermede og ermeløse versjoner. Jo tykkere stoffet, jo tyngre og varmere er det. Vær forsiktig, hvis det er for tykt kan den få deg til å svette for mye.

MELLOMLAG:

Sørger for varmeisolasjon ved å holde kulden ute og beholde varmen som genereres av kroppen din.

layering cycling winter jacket jpg

Dette er det mest tekniske plagget ettersom det må oppnå en balanse mellom pusteevne og varmetetthet. En slik kompleks kombinasjon er mulig takket være et 3-lags softshell-stoff. Det ytre laget beskytter deg mot vind og lett regn (til en viss grad, husk at det ikke er en vanntett regnjakke). Mellomlaget får egenskapene sine fra en membran som forhindrer at kald luft trenger inn i plagget og når frem til kroppen din. Til slutt er det indre laget laget av et termoregulerende fôr som holder deg varm.

Det finnes et bredt utvalg av alternativer for dette plagget: uten innvendig fôr, mer vanntetting, tynnere eller tykkere for å beskytte mot kulde og vind osv. Hver enkelt type er designet for et bestemt temperaturområde og værforhold.

YTTERLAG:

Vindtette sykkelvester er plagget som vil beskytte deg mot vinden og vanntette regnjakker er laget som holder deg tørr på regnfulle dager.

layering cycling vest

Husk at de fleste vindtette sykkelvester vanligvis ikke beskytter deg mot mer enn lett duskregn, mens andre, mer tekniske plagg, som regnjakker, er vannavstøtende og til og med kan være vanntette. Det er vanskelig å tillate høy pusteevne mens du bruker dette tredje plagget, da det er 100% vanntett, det blokkerer fordampningen av svette fra de to tidligere nevnte plaggene og låser fuktigheten inne. Derfor er det viktig å bruke dette tredje plagget bare når det er nødvendig.


Når du velger en kombinasjon av plagg som passer deg best, ta hensyn til fire hovedfunksjoner: beskyttelse, pusteevne, vekt og komfort.

  • Alle plagg må beskytte deg mot kulde og vind og være pustende nok samtidig for å unngå at det samles svette inni. Hvis de holder på fuktighet og ikke tørker ordentlig, vil du ende opp med å bli kald.
  • Vekt er en viktig faktor i hvert av de tre plaggene. Jo lettere de er, jo bedre, men husk at et lett plagg betyr lavere vekt på stoffet og dermed mindre beskyttelse. Det er best å finne en balanse mellom dem.
  • Komfort på sykkelen er avgjørende, det er derfor hvert plagg må passe godt både på kroppen vår og mot hverandre. Det nytter ikke å bruke et underlag som passer perfekt hvis ytterplagget er for stort, slik at luften lett kommer inn. De skal heller ikke være for stramme ettersom blod må strømme for å opprettholde kroppsvarmen, og uansett hvor elastiske stoffene er, hvis du er stappa inn i dem vil bevegelsene dine være begrenset, og du vil ha problemer med å håndtere sykkelen riktig.

layering

Til syvende og sist er hver syklist forskjellig, så selv under de samme omstendighetene kan en kombinasjon av plagg som fungerer for en person være for mye eller for lite for en annen. Kollegaen din som alltid slår på vifta på kontoret mens du fryser trenger ikke så mye beskyttelse som du gjør. Vi er alle forskjellige og har forskjellige behov, men det er klokere å risikere å overdrive enn å ikke gjøre det riktig. Det er bedre å ta av deg klær eller pakke bort en vest enn å være kald.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler