chaquetas 142be443 c9e6 4ce2 b5dc f98ae5316bc4

Vad Du Ska Ha På Dig I Vinter För Att Skydda Kärnan

I den här artikeln kommer vi att ge dig rekommendationer om hur du skyddar din kärna: motorn som genererar större delen av kroppsvärmen som sedan omfördelas till olika delar av kroppen via blodflöde.

Tills nyligen användes tekniken med tre skikt av plagg på vintern eller när det är kallt eller regnar i stor utsträckning. Utvecklingen av mångfunktionella tyger, som softshell, har ifrågasatt denna “teori” eftersom vi nu tack vare ett enda plagg kan uppnå två av de funktioner som annars kräver tre olika plagg: skydd mot vind och kyla och värmeisolering som behåller vår kroppsvärme.

Detta nya multifunktionella plagg, som vanligtvis fungerar som mellanlager för isolering, kan även vara ett yttre eller inre lager. På detta vis behöver vi bara två plagg för att skydda vår kropp från kyla och vind, hålla oss varma och leda bort svett.

Vi kommer ändå beskriva funktionerna för var och en av de tre plaggen i detalj, tillsammans med några tips som hjälper dig att välja en kombination som passar dina behov och klimatet där du bor eller reser:

BASLAGER:

Undertröjan ansvarar för att leda bort svett och hålla dig torr.

layering cycling baselayer

De ska vara mycket tajta och passa som en andra hud. Undertröjor är vanligtvis gjorda av syntetfibrer eller merinoull, ett naturligt värmereglerande tyg som håller dig sval på varma dagar och varm och torr på kallare dagar. Du kan välja mellan kortärmade, långärmade och ärmlösa varianter. Ju tjockare tyg, desto tyngre och varmare är det. Var försiktig, om det är för tjockt kan det få dig att svettas för mycket.

MELLANLAGER:

Säkerställer värmeisolering genom att hålla kyla ute och behålla värmen som genereras av din kropp.

layering cycling winter jacket jpg

Detta är det mest tekniska plagget eftersom det måste nå en balans mellan andningsförmåga och värmehållning. En sådan komplex kombination är möjlig tack vare softshell-tyg i tre lager. Det yttre lagret skyddar dig från vind och lätt regn (i viss mån, kom ihåg att det inte är en vattentät regnjacka). Mellanskiktet förlitar sig på ett membran som förhindrar att kall luft tränger in i plagget och når din kropp. Slutligen är det inre lagret tillverkat av ett värmereglerande foder som håller dig varm.

Det finns ett stort utbud av alternativ för detta plagg: utan innerfoder, mer vattentät, tunnare eller tjockare för att skydda mot kyla och vind osv. Var och en är designad för en specifik temperaturintervall och väderförhållanden.

YTTRE LAGER:

Vindtäta cykelvästar är plagget som skyddar dig från vinden och vattentäta regnjackor är det lager som håller dig torr på regniga dagar.

layering cycling vest

Tänk på att de flesta vindtäta cykelvästar vanligtvis inte skyddar dig mot mer än lätt regn, medan andra mer tekniska plagg, som regnjackor, är vattentåliga eller till och med vattentäta. Att tillåta för bra andningsförmåga när du använder det här tredje plagget är svårt, eftersom det är 100% vattentätt blockeras avdunstningen av svett från de två inre plaggen och fukten låses in. Därför är det viktigt att bara använda detta tredje plagg när det behövs.

 

När du väljer en kombination av plagg som passar dig bäst, ta hänsyn till fyra huvudfunktioner: skydd, andningsförmåga, vikt och komfort.

  • Alla plagg måste skydda dig från kyla och vind och samtidigt vara tillräckligt andningsbara för att undvika ansamling av svett på insidan. Om de behåller fukt och inte torkar ordentligt kommer du att bli kall.
  • Vikt är en viktig faktor i vart och ett av de tre plaggen. Ju lättare de är, desto bättre, men kom ihåg att ett lätt plagg innebär ett tunnare tyg och därför mindre skydd. Det är bäst att hitta en balans mellan dem.
  • Komfort på cykeln är av största vikt, det är därför varje plagg måste passa både vår kropp och varandra bra. Det är ingen mening att ha ett baslager som passar perfekt om ytterplagget är för stort, då kan ju luften komma in lätt. De ska inte heller vara alltför tajta eftersom blod måste strömma för att behålla kroppsvärmen. Oavsett hur elastiska tygerna är, om du klämmer in dig i dem, kommer dina rörelser att vara begränsade och du kommer ha svårt att hantera cykeln ordentligt.

layering

Slutligen ska vi säga att varje cyklist annorlunda, så även under samma omständigheter kan en kombination av plagg som fungerar för en person vara för mycket eller för lite för en annan. Din medarbetare som alltid skruvar upp fläkten på kontoret medan du själv skakar behöver inte lika mycket skydd som du gör. Vi är alla olika och har olika behov, men det är klokare att riskera att överdriva än att inte göra det rätt. Det är bättre att ta av sig kläder eller öppna upp en väst än att vara kall.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar