errores ropa 52d3d2b8 a0e9 4c39 a48d eb8ccfd6a57f

10 yleisintä virhettä pyöräilyvaatteita ja -asusteita käytettäessä

Pyöräilijän, joka näkee toisen lajin harrastajan tekevän virheen, ei tulisi suinkaan arvostella toista, vaan sen sijaan tarjota auttavaa kättä – olemmehan kaikki olleet aloittelijoita jossain vaiheessa. Tämän artikkelin tarkoituksena on auttaa aloittelijoita välttymään virheiltä, joita monet muut pyöräilijät ovat ennen heitä tehneet pyöräilyvaatteiden ja -asusteiden, kuten kypärien, aurinkolasien ja kenkien käytössä. Aloitetaan päästä ja edetään alaspäin aina jalkoihin saakka:

Väärinpäin oleva pyöräilykypärä

triathlon 1

Kyllä – niin hullulta kuin se saattaakin vaikuttaa, on useampi kuin yksi aloitteleva pyöräilijä laittanut kypäränsä väärinpäin päähän. Jos tapaat tällaisen ajajan, kerro asiasta hänelle kohteliaasti virheen korjaamiseksi. Väärinpäin oleva kypärä on turvallisuusriski, eikä myöskään näytä mairittelevalta kenenkään päässä.

Huonosti istuva pyöräilykypärä

bicycle helmet safety instructions

Huonosti istuva kypärä ei hoida hommaansa. Jos kaadut, saattaa se liikahtaa pois paikoiltaan, eikä välttämättä suojele päätäsi. Hihnojen tulisi kulkea tasaisina päätäsi ja leukaasi pitkin. Jos kypärässäsi on takasäätöjärjestelmä, kiristä sitä, kunnes kypärä ei enää liiku päässäsi, mutta ilman, että se puristaa liikaa. Muista myös, että pääsi ympärysmitta saattaa kasvaa tai pienentyä hieman pyöräilyn aikana, joten säädä pyörää myös liikkeellä ollessasi varmistaaksesi päänmyötäisen istuvuuden.

Uso del casco

Kypärän ei tulisi myöskään olla liian taaksepäin kallellaan, jolloin se paljastaa koko otsan tai liian edessä, jolloin se peittää melkein silmäsi. Kaksi sormenleveyttä kulmakarvojen yläpuolella on täydellinen etäisyys. Kun kypärä on puettu oikein, se suojaa päätäsi edestä ja takaapäin tulevilta iskuilta.

Lasit pyöräilykypärän hihnojen alla

Tämä aihe herättää tuntemuksia puolesta ja vastaan, sillä monet pyöräilijät, myös ammattilaiset, käyttävät pyöräilyaurinkolasejaan kypäränsä hihnojen alla. Me puolestaan uskomme niiden kuuluvan hihnojen päälle turvallisuussyistä johtuen.

Onnettomuuden sattuessa lentävät aurinkolasit pois päästä iskun voimasta, jos niiden sangat ovat hihnojen päällä, mikä estää niitä vahingoittamasta kasvojasi. Lisäksi aurinkolasit menevät epätodennäköisemmin rikki, jos ne lentävät päästä kuin jos ne olisivat jumissa kasvojen ja hihnojen välissä.

siroko gafas

Sitä paitsi, useimpien kypärien hihnat kulkevat tasaisina pitkin ohimoita ja leukaa, jotta se istuisi kunnolla. Jos aurinkolasit laittaa väliin, eivät kypärän hihnat istu päänmyötäisesti.

Puuvillaiset t-paidat aluskerroksina

Puuvillapaidan pukeminen pyöräilypaidan tai talvitakin alle ei ole hyvä idea, sillä puuvilla imee hikeä, mutta huonon hengittävyytensä takia se ei kuitenkaan siirrä kosteutta pois iholta. Tämän lisäksi se tarttuu myös ihoon, eikä säilytä kehon lämpöä ja sen seurauksena ennemminkin viilentää aiheuttaen vilustumisvaaran.

atomic base layer lifestyle estudio 05

Mesh-kankainen aluskerros lämpimiin sääolosuhteisiin sekä merinovillainen aluskerros viileisiin päiviin ovat täydelliset vaatekappaleet pyöräilypaidan tai talvitakin alle.

Alusvaatteet bib-shortsien alla

Jos olet pyöräillyt jo vuosia, olet kenties kuullut tästä virheestä puhuttavan jo tarpeeksi monta kertaa. Kenties olet myös unohtanut sen, kun ensimmäiset bib-shortsisi ostettuasi katsoit niitä ja kysyit itseltäsi: “Alusvaatteilla vai ilman?” Vastaus saattaa vaikuttaa nyt itsestään selvältä, mutta sitä se ei varmasti ollut vuosia sitten. Emme koskaan väsy muistuttelemaan tästä virheestä, sillä se on melkoisen yleinen aloittelevien pyöräilijöiden keskuudessa. Alusvaatteita ei ikinä pitäisi pukea pehmustettujen shortsien alle.

Huonosti istuva säämiskä

siroko bx squadra estudio 01

Jos säämiskä, eli bib-shortsien pehmuste ei ole oikeassa paikassa tai liikkuu liian paljon johtuen siitä, että bib-shortsit ovat liian suuret, tulet saamaan hiertymiä ja isompiakin vammoja. Jotta säämiskä voi hoitaa hommansa ja tuoda käyttömukavuutta, täytyy sen istua vartalonmyötäisesti takapuoltasi ja haarojasi vasten. Pehmusteen ja ihon välillä ei tulisi olla rakoja. Siksi oikea koko, joka istuu täydellisesti, on ensiarvoisen tärkeä asia.

Ei sukkia

s1 green alpe dhuez cycling socks lifestyle 2

Pue yllesi pyöräilysukat turvallisuus-, ajomukavuus- ja hygieniasyistä esteettisten ominaisuuksien sijaan. Turvallisuutta hyvät pyöräilysukat tarjoavat suojaamalla jalkaterääsi, nilkkaasi ja sääresi alaosaa mustelmilta, naarmuilta, auringolta, kuumuudelta ja kylmyydeltä. Käyttömukavuutta sukat lisäävät ollessaan vaatteita, jotka imevät hikeä ja estävät jalkoja kastumasta, jotta sinun ei tarvitsisi tuntea inhottavaa, litimärkien jalkojen tunnetta ajaessasi. Tämän lisäksi ne suojaavat myös pyöräilykenkien aiheuttamilta hiertymiltä ja auttavat ehkäisemään haavojen ja ruhjeiden syntymistä. Jos jalkahikesi pääsee muhimaan kengissäsi useita päiviä, luo se täydellisen ympäristön bakteereille ja pahalle hajulle. 

Kompressiosukkien käyttäminen

Jos sinulla ei ole vaihtoehtoja ja kompressiosukat ovat ainoat, mitä sinulla on saatavilla, voimme päästää sinut tämän kerran synneistäsi. Kompressiosukat eivät kuitenkaan ole soveliaat pyöräilyyn. Saatat tuntea niiden positiiviset vaikutukset – jos sellaisia on – pyöräilyn jälkeen tai mennessäsi pitkälle pyörämatkalle. Pyörän satulassa niiden käyttäminen aiheuttaa vain ylimääräistä lämpöä. Säärten peittäminen kankaalla käy järkeen vain silloin, kun on kylmä ja tällaisissa tapauksissa sääriä tulisi lämmittää bib-housuilla tai irtolahkeilla.

Liian pitkät kengännauhat

140105 090826

Jos käytät lenkkareita tai tavallisia nauhallisia kenkiä, on aina riski siitä, että nauhasi jäävät kiinni eturattaan hammaspyörän hampaisiin, ketjuihin tai oikeastaan mihin tahansa. Markkinoilta löytyy myös nauhallisia kenkiä, jotka on tarkoitettu käytettäväksi lukkopolkimien kanssa. Molemmissa tapauksissa suosittelemme pitämään kengännauhojen päät niin lyhyinä kuin mahdollista tai jos ne ovat pitkät, kannattaa ne solmia vielä kerran, etteivät ne tule tielle polkiessa.

Portaiden alas kävely klossikengät jalassa

Ole varovainen laskeutuessasi portaita tai ramppeja, erityisesti maantieajokengät jalassasi, sillä niiden pohjissa ei ole lähes lainkaan kumia, eivätkä klossit tarjoa minkäänlaista pitoa. Pinnoilla saattaa olla jämiä öljystä tai rasvasta ja lisäksi klossikengät pakottavat astumaan kantapäällä, mikä tekee liukastumisesta entistä helpompaa. 

Jos portaita on paljon, ja sinun on pakko päästä portaat alas eikä tarjolla satu olemaan edes kaidetta, johon tukeutua, on parempi riisua kengät ja laskeutua portaat ilman niitä. Jos portaita on vain muutama, laskeudu hitaasti askel askeleelta ja sivuttain. Katso seuraava video – ei siksi että saisit välttämättä Gianluca Brambillalta vinkkejä siihen, kuinka laskeutua portaat, vaan katsoaksesi norjalaisen Uno-X-joukkueen tekniikkaa videon taustalla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit