errores ropa 6eeb2baf d769 4a5c 83a8 05c6f6aacb2b

Top 10 meest gemaakte fouten bij het gebruik van fietskleding en accessoires

Elke fietser die een andere fietser een fout ziet maken, moet deze niet veroordelen, maar juist helpen, omdat we allemaal ooit beginners zijn geweest. Dit artikel is bedoeld om beginners te helpen fouten te vermijden die veel andere fietsers al hebben gemaakt bij het gebruik van fietskleding en accessoires zoals helmen, zonnebrillen en schoenen. Laten we beginnen bij het hoofd en ons een weg naar beneden banen naar de voeten:

Helm achterstevoren

triathlon 1

Hoe gek het ook klinkt, meer dan één beginnende fietser heeft zijn helm wel eens achterstevoren opgezet. Als je zo’n fietser tegenkomt, zeg het dan beleefd, zodat ze hun fout inzien. Zowel voor de veiligheid als voor de esthetiek. 

Slecht passende helm

bicycle helmet safety instructions

Een slecht passende helm werkt niet goed. Als je valt, kan hij verschuiven en je niet beschermen. De bandjes moeten plat op je hoofd en kaak liggen. Als je helm een systeem heeft om hem te verstellen aan de achterkant, trek deze dan aan totdat de helm niet meer beweegt, maar zonder je hoofd te beknellen. Vergeet niet dat de omtrek van je hoofd tijdens het fietsen lichtjes kan toe- of afnemen, dus pas je helm onderweg aan om een goede pasvorm te garanderen.

Uso del casco

Bovendien moet de helm niet te ver naar achteren worden gekanteld, waardoor het hele voorhoofd bloot komt te liggen, of te ver naar voren, waardoor de ogen bijna worden bedekt. Twee vingers boven de wenkbrauwen is perfect. Op deze manier bescherm je je hoofd tegen frontale en achterwaartse botsingen.

Bril onder de helmriempjes

Dit onderwerp is nogal controversieel omdat veel fietsers, ook profs, hun fietsbril onder de riempjes van hun helm dragen. Wij zijn van mening dat ze om veiligheidsredenen over de riempjes moeten worden gedragen.

In het geval van een ongeluk zal de zonnebril bij een botsing wegvliegen omdat de pootjes over de bandjes heen liggen, zodat je gezicht niet kan worden verwond. Bovendien zal de zonnebril minder snel breken als hij wegvliegt dan wanneer hij tussen je gezicht en de bandjes geklemd zit.

siroko gafas

Bovendien liggen de riempjes in de meeste helmen plat langs de slapen en de kaak, zodat hij goed past. Als je je zonnebril ertussen legt, zullen de riempjes en de helm niet goed passen.  

Katoenen T-shirts als ondershirts

Het dragen van een katoenen T-shirt onder je wielershirt of winterjack is geen goed idee, want katoen neemt zweet op, maar door het slechte ademend vermogen voert het het vocht niet af, het plakt aan je huid, het houdt geen lichaamswarmte vast, en daardoor koel je af en loop je het risico ziek te worden.

atomic base layer lifestyle estudio 05

Een mesh ondershirt voor warm weer en een ondershirt van merinowol voor koude dagen zijn perfect voor onder een wielershirt en onder een winterjas. 

Ondergoed onder je fietsbroek

Als je al jaren fietst, ben je het vast beu dat we deze fout telkens weer noemen, want je herinnert je vast de eerste keer niet meer dat je een fietsbroek kocht, hem bekeek en je afvroeg: “Ondergoed: yay of nay?” Het antwoord lijkt nu voor de hand liggend, maar ik ben er zeker van dat het jaren geleden niet zo voor de hand lag. Daarom blijven we deze fout herhalen, want hij komt vaak voor bij beginnende fietsers. Je moet nooit ondergoed dragen. 

Slecht passende zeem

siroko bx squadra estudio 01

Als de zeem niet op de juiste plaats zit of te veel beweegt omdat de fietsbroek te groot is, krijg je schaafwonden en zelfs blessures. Om de zeem zijn werk te laten doen en comfort te bieden, moet hij goed zitten tegen je billen en kruis. Er mag geen spleet zijn tussen de zeem en je huid. Daarom is de juiste maat die perfect past essentieel.

Geen sokken dragen

s1 green alpe dhuez cycling socks lifestyle 2

Draag fietssokken voor veiligheid, comfort en hygiëne, en niet alleen voor esthetiek. Voor de veiligheid, omdat goede fietssokken je voet, enkel en onderbeen beschermen tegen blauwe plekken, schrammen, zon, kou of hitte. Voor het comfort, omdat sokken niet alleen zweet absorberen en voorkomen dat je voeten nat worden en doorweekt raken, maar ons ook beschermen tegen schuren in fietsschoenen en om wondjes en zweertjes te voorkomen. Als het zweet van je voeten dagenlang in je schoenen blijft zitten, creëer je een perfecte omgeving voor bacteriën en nare geurtjes.    

Compressiesokken dragen

Als je geen keus hebt en dit de enige zijn die je hebt, dan kunnen we dit door de vingers zien, maar compressiesokken zijn niet geschikt om mee te fietsen. Je zou de positieve effecten ervan kunnen voelen, als die er al zijn, na het fietsen of als je een lange tocht gaat maken. Als je ze op de fiets gebruikt, krijg je alleen maar extra warmte. Het heeft alleen zin om je benen met stof te bedekken als het koud is, je kunt dan beter een lange fietsbroek of beenwarmers dragen.

Losse veters

140105 090826

Als je sneakers of gewone veterschoenen draagt, loop je het risico dat je veters blijven haken aan de kettingblad tanden, fietsketting of wat er maar in de buurt komt. Er zijn ook veterschoenen voor klikpedalen. In beide gevallen raden we aan de uiteinden van de veters zo kort mogelijk te houden of, als ze lang zijn, de rest van de lengte te strikken, zodat ze niet in de weg zitten bij het trappen.

De trap aflopen met je klikschoenen aan

Wees zeer voorzichtig als je een trap of helling afloopt, vooral met racefietsschoenen aan, want die hebben bijna geen rubber op de zool en de schoenplaatjes bieden helemaal geen grip, er kunnen sporen van vet of olie op zitten, en ze dwingen je op je hiel te gaan staan, waardoor je gemakkelijker uitglijdt. 

Als er veel treden zijn, je geen andere keuze hebt dan de trap te gebruiken en er geen leuning is om je aan vast te houden, is het beter je schoenen uit te doen en zonder schoenen naar beneden te gaan. Als er weinig trappen zijn, ga dan langzaam naar beneden, stap voor stap en zijwaarts. Bekijk deze video, niet om te luisteren naar Gianluca Brambilla die de techniek van het afdalen van trappen uitlegt, maar om te kijken naar de renners van het Noorse Uno-X team op de achtergrond.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen