7tips

7 vinkkiä: näin pukeudut kevätpyöräilyä varten

Mitä pyöräilyvaatetukseen tulee, ei ole olemassa maagisia kaavoja tai yhtä ainoaa kaikille sopivaa ratkaisua. Siitä syystä olemmekin kevätpyöräilyn vaatetus- ja varustusoppaassamme kuvailleet valikoiman eri vaatekappaleita ja asusteita aina päästä varpaisiin. Näin jokainen voi tarkastaa itsellään käytettävissä olevat vaihtoehdot ja löytää yhdistelmän, joka sopii parhaiten kunkin tarpeeseen tasosta riippumatta. Haluamme nyt laajentaa tätä opasta jakamalla seitsemän vinkkiä, joiden avulla hyödynnät parhaalla mahdollisella tavalla omia pyöräilyvaatteitasi tai mitä tahansa uusia varusteitasi, joita aiot hankkia tätä kevättä varten.

Kurkista ensin kaappiisi

image 7

Ennen kuin teet lainkaan uusia hankintoja, tutustu kaikkiin niihin pyöräilyvarusteisiin, joita sinulla on jo kaapissasi tai laatikoissasi. Voi jopa käydä niin, että kun yhdistelet joitain talvi- ja kesävaatteita, saattaa sinulla olla kasassa kaikki, mitä tarvitset kevättä varten. Ei ole aina tarpeen ostaa tiettyjä vaatteita, ja joskus vanhoja vaatteita täytyy vain kokeilla ylleen ja tunnustella, ovatko ne toimivat pyöräillessä. Voit esimerkiksi yhdistää kesäaluskerroksen termiseen pyöräilypaitaan tai talvitakkiin tai vaihtoehtoisesti talvialuskerroksen pitkähihaiseen kesäpyöräilypaitaan.

Monipuoliset ja käytännölliset vaatteet

Entä, jos et löydä täydellistä ratkaisua jo omistamiesi vaatteiden joukosta? Kun ostat pyöräilyvaatteita ja -varusteita lauhkeammille vuodenajoille (kevät, syksy tai talvi lämpimämmän sään alueilla), on tärkeintä, että ne ovat niin monipuolisia ja käytännöllisiä kuin vain suinkin mahdollista. Esimerkiksi merinovillaisen lyhythihaisen aluskerroksen, lämpimien irtohihojen ja pyöräilyliivin yhdistelmä voi mahdollistaa lyhythihaisen pyöräilypaidan parhaan mahdollisen käytön – voit käyttää sitä tällöin jopa suuren osan vuodesta. Tällainen asu voi olla juuri tarpeeksi sellaisiin säihin, joita keväällä tyypillisesti nähdään. Muun tyyppisissä ilmastoissa saattaa olla parempi käyttää pitkähihaista termistä pyöräilypaitaa ja yhdistää se kesäaluskerrokseen ja liiviin. Voit myös käyttää samaa termistä pyöräilypaitaa matalammissa lämpötiloissa yhdessä merinovilla-aluskerroksen ja sellaisen pyöräilyliivin kanssa, joka tarjoaa enemmän lämpösuojaa ja paremman vedenkestävyyden.

image 8

Mitä monipuolisempi vaatekappale on, sitä parempi, eikä sen alkuperäisellä käyttötarkoituksella ole mitään väliä. Esimerkiksi kaulanlämmitintä voidaan käyttää lakkina suojaamaan päätä tai vaikka pantana korvien suojaamiseksi.

Kerrospukeudu kevääseen!

Olemme jo maininneet tämän seikan useita kertoja artikkeleissamme, mutta muistutuksesta ei varmasti ole haittaa: kerrospukeutuminen on erityisen tärkeää keväällä (ja syksyllä), sillä tällöin ulkolämpötilat voivat vaihdella jopa yli 10 astetta päivän mittaan. Lisäksi kehomme alkavat tuottaa lämpöä heti polkemisen aloitettuamme.

image 9

Kerrospukeutumisen ansiosta voimme yksinkertaisesti riisua vaatekappaleen, jos tulee liian kuuma tai pukea sen päälle, jos ilma käy viileämmäksi. Vaikka lähtisit matkaan silloin, kun ilma on lämmin ja taivas täysin sininen ja pilvetön, niin älä unohda neuvoamme. Ota aina lämpimiä vaatteita mukaan taskuihisi ihan kaiken varalta. Tästä pääsemmekin seuraavaan vinkkiimme.

Katso mallia ammattilaisilta… mutta vain treenaavilta sellaisilta

Yritä olla seuraamatta lopputalvella tai aikaisin keväällä kilpailevien ammattipyöräilijöiden jalanjälkiä. Ensinnäkin siksi, että he ajavat hyvin kovalla intensiteetillä, luoden niin paljon kehonlämpöä, että liian useisiin vaatekerroksiin pukeutuminen ajaisi heidät takuulla turmioon. Toiseksi, heillä on huoltoautot ympärillään kisan jokaisena hetkenä siltä varalta, että heidän täytyy riisua tai pukea vaatteita päivän mittaan. Kiinnitä siis huomiota ammattilaisiin vain kun näet heidän treenaavan ulkona lopputalvella ja keväällä. Näin huomaat, kuinka he lämmittelevät ja kuinka he suojaavat kehojaan kerrospukeutumalla sopeutuen kaikenlaisiin sääolosuhteisiin ja treenin intensiteetteihin.

Kevyet ja hyvin taitellut vaatteet

Meillä ei ole huoltoautoja seuraamassa kannoillamme joka kerta, kun lähdemme ajamaan ja taskujenkin tila on rajallinen, joten on tärkeää valita mukaan kevyitä ja kompakteja vaatteita. Niiden täytyy olla pakattavia, helposti taiteltavia sekä viedä niin vähän tilaa kuin mahdollista, jotta ne on helppo laittaa takaisin pyöräilypaidan tai takin taskuihin. Tätä ei ole aina mahdollista tehdä pyörän selässä istuen, mutta jos pysähtyy muutamaksi minuutiksi taitellakseen riisutun vaatekappaleen ja laittaakseen sen taskuun, välttyy monilta ongelmilta, kuten onnettomuuksilta tai tavaroiden hukkaamiselta matkan varrelle.

Kaikki on omalla paikallaan

Joskus pyöräilypaidan taskujen tilan vähyys johtuu siitä, että niissä on jo muuta tavaraa.

image 10

Käytä satulalaukkua, työkalupulloa tai kuljetuspulloa työkalujen ja varaosien säilyttämiseen. Näin ne eivät vie tilaa pyöräilypaidan taskuissasi.

image 11

Jos tilaa on taskuissa yhä niukasti siitä syystä, että pidät mukanasi paljon eväitä, on sinulla kaksi vaihtoehtoa: Ensimmäinen on pitää mukana vähemmän ruokaa tai vain muutama energiageeli hätätilanteen varalta ja pysähtyä matkan varrella ostamaan eväitä. Toinen vaihtoehto on asentaa runkolaukku ohjainkannattimen ja vaakaputken väliin. Siihen mahtuu paljon eväitä ja laukun koosta riippuen voit käyttää sitä jopa puhelimesi, työkalujesi ja muiden tavaroiden säilytykseen.

image 12

Ohjaustankolaukku on loistava valinta hyvin pitkille matkoille, sillä tarvitset paljon tilaa ruoalle, varaosille, sadetakille, vaatteille hätätilanteen varalta jne. Se ei kenties ole aerodynaamisin ratkaisu, mutta tulee takuulla tarpeeseen.

Laita ajomukavuutesi etusijalle muiden mielipiteistä välittämättä

image 13

Muista, että on aina parempi olla liian kuumissaan kuin paleltua. Siksi liikkeelle lähtiessä tulisi aina pukeutua lämpimästi tai vaihtoehtoisesti pitää mukana tarpeeksi vaatteita siltä varalta, että satut tarvitsemaan lisäsuojaa matkan varrella. Liian lämpimästi pukeutumisen aiheuttamia hikeä ja kosteutta on helpompi sietää kuin kylmyyttä. Ja jos sinulla on kuuma, sinun täytyy ainoastaan ottaa yksi kerroksista pois ja jatkaa matkaa. Jos sinulla puolestaan on kylmä, etkä ole ottanut mukaan varavaatteita, et tule nauttimaan matkasta ja tingit samalla myös turvallisuudestasi, keskittymiskyvystäsi ja reaktiovalmiudestasi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit