color 0505dc71 8c85 478d 895b 5197825d26c1

Aurinkolasien linssien sävytys- ja väriopas

Onko etsinnässäsi maantiepyöräilylasit, mutta et tiedä, mitä eroa linssien eri sävytyksillä on? Vai tarvitseeko sinun tietää, mikä linssin väri sopii parhaiten maastopyöräilyyn? Tästä artikkelista löydät tietoa kumpaankin tarpeeseen ja mikä parasta, tämä tieto soveltuu käytettäväksi pyöräilylasien lisäksi myös laskettelulasien ja muiden vapaa-ajan lasien valinnassa.

Ennen kuin aloitamme, niin käydäänpä läpi muutama peruskonsepti:

 • Linssin sävytys (myös linssin väri): Väri, jolla lasiemme “lasiosa” on sävytetty. Väri voi olla täysväri tai liukuväri ja toimii valosuodattimena. Se voi parantaa kontrastia, tehostaa värejä, kohentaa tarkkuutta ja niin edelleen.
 • Polarisoidut linssi: Polarisoiduissa linsseissä on suodatin, joka ehkäisee tasaisilta pinnoilta heijastuvaa auringonvaloa saavuttamasta silmiämme vaakasuuntaisesti. Se päästää läpi ainoastaan pystysuorasti tulevan valon. Näin vältämme tiestä, muista ajoneuvoista, merivedestä jne. aiheutuvat sokaisevat heijastukset.
 • Fotokromaattiset linssit: Fotokromaattiset linssit kirkastuvat tai tummenevat riippuen saamansa ultraviolettisäteilyn määrästä. Jos sää on hyvin aurinkoinen, ne tummuvat ja jos aurinko ei paista, ne kirkastuvat. Jos haluat lukea lisää tietoa, löytyy tästä artikkeli, joka on omistettu yksinomaan tämän tyyppisille laseille.
 • Peilipintaiset linssit: Tämän tyyppisissä aurinkolaseissa on hyvin ohut ulkopinnoite, joka heijastaa valoa, vähentäen näin sen valon määrää, joka saavuttaa silmät. Ne sopivat erityisesti hyvin valoisiin päiviin, sillä ne vähentävät häikäisyä ja ehkäisevät silmien väsymistä. 

Kaksi tärkeää huomiota, jotka kannattaa pitää mielessä:

 1. Linssin sävytys ei ole aina sama asia kuin sen ulospäin näkyvä väritys. Tämä pätee erityisesti peilipintaisiin malleihin, sillä niiden pinnoite peittää linssin sävytyksen. 
 2. Värien erottamiskykymme riippuu ainoastaan linssin sävytyksestä, huolimatta sen ulkoisesta värityksestä. Myöskään sillä ei ole väliä, ovatko linssit polarisoidut, fotokromaattiset tai peilipintaiset. Toisin sanoen mustat linssit voivat olla polarisoidut ja niissä voi samaan aikaan olla hopeinen, musta tai vihreä peilipinnoite ja siltikään millään näistä vaihtoehdoista ei ole vaikutusta värien erottamiskykyymme. Tämä pätee myös fotokromaattisten mallien tapauksessa niiden ollessa varustettu keltaisilla linsseillä, jotka lisäävät kontrastia heikoissa valo-olosuhteissa tai kun ilma on autereinen ja joiden sävytys tummuu tai kirkastuu riippuen lasit saavuttavien UV-säteiden määrästä.

Tulisi myös huomauttaa, että häikäisyä vähentämällä mahdollistavat polarisoidut linssit – sekä peilipinnoitetut että -pinnoittamattomat – paremman todellisten värien erottamiskyvyn ja luonnollisemman kontrastin.

Myös korostettava seikka on se, että aurinko- tai pyöräilylasien suojaustaso määritellään seuraavien mukaan:

 1. UV-säteilysuodatin, jonka täytyy ISO 12312-1:2013+Amd 1 2015 -standardin mukaan olla UV400 kaikissa markkinoilla olevissa aurinkolaseissa. Tämä tarkoittaa sitä, että linssi estää 99–100 % sellaisista UV-säteistä, joiden aallonpituus on alle 400 nanometriä.

uv400

 1. Linssin kategoria osoittaa näkyvän valon läpäisyn (VLT) prosenttiosuuden, eli sen, paljonko valoa linssi päästää lävitseen. Se vaihtelee 0:sta 4:ään siten, että kategoria 0 päästää eniten näkyvää valoa lävitseen ja kategoria 4 estää siitä suurimman osan.

Kategoria

0

1

2

3

4

VLT:n %

80–100 %

43–80 %

18–43 %

8–18 %

3–8 %

Auringonvalo

Pilvinen

Vähäinen

Keskitaso

Voimakas

Hyvin voimakas

Tästä johtuen täytyy olla hyvin varovainen siitä, mistä ostaa aurinko- ja muut lasinsa. Niiden linssit voivat olla hyvin tummat ja mahdollistaa aurinkoon tuijottelun, mutta samaan aikaan ne voivat olla tarjoamatta lainkaan suojaa UVA- ja UVB-säteiltä, mikä on täysin vastuutonta. Ensimmäinen asia, mikä kannattaa tehdä laseja ostettaessa, on tarkistaa, tarjoavatko ne UV400-suojaa.

Mikä on paras linssin sävytys pyöräilyyn?

Tähän ei ole olemassa yhtä yksinkertaista vastausta, sillä se riippuu monesta tekijästä, jotka astuvat kuvaan linssin sävytystä valittaessa:

 • Harrastamasi pyöräilyn alalaji.
 • Sääolosuhteet.
 • Maasto, jossa ajat tai tulet ajamaan. Onko maastossa esimerkiksi paljon varjoja tai sijaitseeko se meren rannalla?
 • Kuinka voimakasta valo on. Vuodenaika, paikan korkeus merenpinnasta ja sen leveyspiiri yms. vaikuttavat kaikki valon voimakkuuteen.
 • Henkilökohtaiset mieltymykset.

Tutustutaanpa kuitenkin yleisimpiin sävytyksiin ja katsotaan, mitä vaikutuksia kullakin niistä on näkökykyymme ja valon havaitsemiskykyymme sekä millaisia olosuhteita varten niitä suositellaan tai ei suositella:

Musta ja harmaa

k3s black lens frontal

Kategorian 3 mustat tai harmaat linssit vähentävät sitä valon määrää, joka saavuttaa silmän. Tämä puolestaan vähentää silmien väsymistä.

Säilyttävät todelliset värit.

Täydelliset arkikäyttöön ja aurinkoisiin päiviin, erityisesti maantiepyöräilyssä. Myös pilvisiin päiviin, jolloin valon voimakkuus on suuri.

Niitä ei suositella maastopyöräilyyn alueilla, joilla on paljon varjoja tai joissa syvyys ja kontrastit täytyy erottaa selkeästi.

Eivät sovellu yöajoon.

Ruskea

gafas siroko tech k3 aspen frontal

Ruskea ei ole mikään muodikkain väri, mutta sillä sävytetyt linssit suodattavat sinisiä valoaaltoja ja korostavat vihreää väriä. Tämä parantaa kontrastia, selkeyttä ja syvyysnäköä.

Lasit, joiden linssit on sävytetty ruskealla, tarjoavat yhtä paljon suojaa kuin mustat tai harmaat linssit, joten ne soveltuvat maantie- ja maastoajoon aurinkoisissa tai valoisissa olosuhteissa. Edellisten linssien tapaan nämäkään eivät ole hyödyksi yöllä.

Meripihka

Meripihkan väristen linssien valosuodatin on samankaltainen kuin ruskeiden. Ne eivät kuitenkaan estä yhtä paljon valoa ja ovat puolivälin vaihtoehto edellisten ja keltaisten linssien välillä. Ne soveltuvatkin pilvisiin päiviin tai huonosti valaistuihin maastoihin, kuten poluille tai varjoisille metsäalueille. Niitä voidaan käyttää myös yöllä ajettaessa hyvin valaistuilla alueilla.

Jos meripihkan sävy on hyvin tumma, voi linssejä käyttää aurinkoisina päivinä. Jos sävytys on vaalea, eivät ne sovellu päiviin, joina valon voimakkuus on suuri.

Vaaleanpunainen

k3s photochromic lens rose frontal

Vaaleanpunaiset linssit parantavat kontrastia, vähentävät silmien väsymistä, lisäävät näöntarkkuutta, mutta vääristävät värejä. Tämä ei ole välttämättä huono asia, mutta sellainen, joka täytyy ottaa huomioon tietyissä tilanteissa.

Soveltuvat heikon valaistuksen olosuhteisiin (synkkiin päiviin, sumuun, usvaan sekä ilta- ja aamuhämärään) niin teillä kuin vuoristoissakin.

Älä käytä niitä, jos ilma on hyvin aurinkoinen – ellei aikeenasi ole ajaa vehreässä metsässä, joka on kuin suoraa sadusta. Ja ole myös varovainen, sillä linssien vääristäessä värejä saatat alkaa näkemään omituisia asioita.

Keltainen ja oranssi

k3 photochromic lens dark yellow frontal

Keltaiset ja oranssit linssit suodattavat sinisiä valoaaltoja mahdollistaen paremman keskittymisen, syvyysnäön, etäisyyksien havaitsemisen sekä paremman näkökyvyn hyvin heikossa valaistuksessa.

Ne sopivat täydellisesti hyvin pilvisiin päiviin sekä sumuiseen ja autereiseen säähän tai usvan ollessa hyvin tiheää. Sopivat myös aamu- ja iltahämärään paikoissa, joissa kasvit ja puut eivät päästä tarpeeksi valoa lävitseen.

Kuten vaaleanpunaisiakaan linssejä, älä käytä myöskään näitä valoisina ja aurinkoisina päivinä.

Vihreä

k3s photochromic lens green frontal

Vihreät linssit neutraloivat värejä, mikä mahdollistaa niiden tasaisen hahmottamisen. Parantavat näkökykyä varjoisilla alueilla ja eliminoivat häikäisyä melko hyvin aurinkoisina päivinä.

Vaikka vihreä ei olekaan paras mahdollinen väri pyöräilyyn, voi tämän värisiä linssejä käyttää sateisina päivinä ja ajettaessa metsässä ja vuoristossa.

Kuten alussa mainitsimme, vaikka linssien ulkopinnassa saattaa olla vihreä peilipinnoite, on niiden sävytys silti yleensä musta tai harmaa.

Sininen ja violetti

k3 photochromic lens blue frontal

Siniset ja violetit linssit vähentävät häikäisyä, auttavat erottamaan ääriviivoja, parantavat värien erotuskykyä, vähentävät silmien väsymistä ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, ovat myös monen mielestä hyvännäköiset ja trendikkäät.

Ne toimivat erittäin hyvin muuttuvissa valo-olosuhteissa, mikä on erityisen hyödyllistä maastopyöräilyssä, mutta ei valoisina ja aurinkoisina päivinä.

Tämä riittänee yleisimmistä linssiväreistä, mutta emme voi kuitenkaan lopettaa mainitsematta vielä yhtä tyyppiä:

Kirkkaat värittömät linssit

siroko tech k3 clear lente transparente lateral

Ne eivät muuta käyttäjän näkökykyä ja vaikka ne tarjoavat parhaan suorituskyvyn yöllä tai hyvin pilvisinä päivinä, eikä niitä suositella hyvin aurinkoisiin päiviin, voi niitä silti käyttää milloin tahansa suojaamaan silmiä pölyltä, hyönteisiltä, tuulelta ja tietenkin UV-säteiltä. Sirokon kirkkaat linssit ovat erinomainen suoja vaarallista säteilyä vastaan.

Kuten alussa mainitsimme, on linssien väriä valitessa tärkeää ottaa huomioon maasto, auringonvalon voimakkuus, varjojen määrä ja tietenkin henkilökohtaiset mieltymykset, sillä olonsa tunteminen hyväksi ja hyvältä näyttäminen lasit päässä on tärkeä asia.

 Linssien värin valinta ei ole asia, jota kannattaisi ottaa kevyesti, sillä jotkin sävytykset teroittavat näkökykyäsi ja mahdollistavat yksityiskohtien nopeamman ja selkeämmän havaitsemisen. Tämä vähentää reaktioaikaasi, mikä puolestaan parantaa turvallisuuttasi ja suorituskykyäsi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit