reciclar 096d1d00 bbaf 4318 810b f97cd9674366

Ekopyöräilyä: 10 yksinkertaista ympäristöystävällistä tapaa pyöräilijöille

Pyöräily on yksi ympäristöä eniten säästävistä urheilulajeista, mutta totta puhuen on kaikella tekemällämme ekologinen jalanjälkensä, eikä pyörän ajaminen tee tässä asiassa poikkeusta. Jokaisella asialla on vaikutuksensa: itse pyörän valmistusprosessista aina pyöräilyn aikana nauttimiemme energiageelien tai -patukoiden kääreisiin. Juuri tästä syystä tulisi meidän kaikkien tehdä parhaamme ollaksemme yhä ekologisempia. Se onnistuu helposti ottamalla käyttöön seuraavat yksinkertaiset ympäristöä säästävät tavat.

  1. Älä heitä välipalojesi kääreitä mihin sattuu. Jos olet ottanut energiageelin tai patukan mukaan pyöräilyreissullesi, laita kääre syömisen jälkeen pyöräilypaitasi tai -takkisi taskuun ja heitä se myöhemmin roskikseen. Vielä parempi vaihtoehto on tehdä itse geelejä tai patukoita ja säilyttää niitä uudelleenkäytettävissä astioissa (reseptit pyöräilijöille). Jos huomaat matkallasi pyöräilijän, joka heittää pakkauksensa luontoon, niin kerro hänelle (kohteliaasti), että se ei ole hyväksyttävää. Vaikka ammattilaiset tekisivätkin kilpailuissa niin, ei se tarkoita, että se olisi oikein. Ja jos he vetoavat siihen, että ovat nähneet ammattilaisten harrastavan roskaamista, niin mikseivät he sitten heitä menemään myös energiajuomatölkkejä ja -pulloja? Eri asia, vai mitä?

  2. Uudelleenkäytettävä pullo on aina parempi vaihtoehto. Tämä pätee paitsi juomaveteen, myös urheilujuomiin. Ympäristöä säästävä tapa nauttia isotonisia urheilujuomia on valmistaa niitä itse ja käyttää uudelleenkäytettäviä pulloja. Sekä kukkarosi, että ympäristö kiittävät.

  3. Käytä ympäristöystävällisiä puhdistus- ja huoltotuotteita, kuten voiteluainetta, vahaa, rasvanpoistoainetta tai saippuaa pyöräsi pesemiseen. Nykyisin tarjolla on runsaasti vaihtoehtoja, jotka ovat saman hintaisia kuin ei-ekologiset tuotteet. Voit myös valmistaa omat kotitekoiset tuotteesi, kuten vaikkapa rasvanpoistoaineen. Tarvitset yhden sitruunan mehut, 2 ruokalusikallista ruokasoodaa ja 473 ml kuumaa vettä. Sekoita, laita liuos suihkepulloon ja aloita rasvanpoistoprojektisi.

  4. Pidä huolta pyörästäsi ja sen osista, jotta ne kestävät pidempään. Pyörän pitäminen puhtaana ja hyväkuntoisena pidentää sen käyttöikää. Tämä pätee erityisesti voimansiirtoon kuuluviin osiin (ketjut, hammaspyörät, kampisarja, rataspakka ja vaihtaja) sekä osiin, jotka pyörivät ja tarvitsevat laakereita toimiakseen (polkimet, keskiö, ohjainlaakeri ja navat). Pyöräkorjaamolla käynti ja säännöllinen puhdistaminen auttavat säästämään uusien osien kustannuksissa. Kulumisen ja kustannusten vähentäminen tekee pyöräilyharrastuksestasi ekologisesti kestävämpää.

  5. Oikea rengaspaine. Varmista, että pyöräsi renkaissa on oikea, painoosi sopiva ilmanpaine, pidentääksesi niiden käyttöikää. Jos renkaassa ei ole tarpeeksi ilmaa, aiheuttaa se enemmän kitkaa ja siten lisää kulumista, mikä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että renkaat on vaihdettava aiemmin. Tältä voidaan välttyä tarkastamalla paineet ennen jokaista ajokertaa – tämä on itse asiassa hyvin yksinkertainen ekologinen tapa, minkä ansiosta myös pyöräilet nopeampaa. Kun rengas on kulunut loppuun, älä heitä sitä roskiin. Vie se jätteidenlajitteluyksikköön, auton renkaita myyvään liikkeeseen tai vie se paikalliseen pyörämyymälään kierrätettäväksi. Vaihtoehtoisesti voit tutustua ratkaisuihin, kuten Green Guruun tai Velorimiin. Voit myös etsiä netistä inspiraatiota ja antaa itse renkaallesi toinen elämä tekemällä siitä vyön, tuolin, a ovimaton tai avaimenperän.

  6. Korjaaminen = kierrättämistä. Vaikka sisäkumit saattavatkin olla hyvin edullisia, on silti taloudellisempi ja ympäristöystävällisempi ratkaisu korjata kumin puhkeaminen paikalla sen sijaan, että heittäisi puhjenneen kumin roskiin ja hankkisi tilalle uuden. Kumia ei tarvitse paikata kesken matkan, ellei reikiä ole ehtinyt tulla saman päivän aikana useampia. On järkevintä vaihtaa puhjennut kumi matkalla ja korjata reikä kotiin päästyään. Mitä kumin vaihtamiseen tulee, on pieni käsipumppu CO2-patruunaa vihreämpi vaihtoehto. Monia paikkoja sisältävät kumit ovat todiste huonosta tuurista, mutta myös monista ajetuista kilometreistä. Kumien kierrättämisessä voit noudattaa samoja ohjeita kuin renkaidenkin kohdalla. Jos haluat viedä kierrätyksen äärimmäisyyksiin ja satut omistamaan vielä kädentaitojakin, voit toteuttaa jopa joitain näistä uskomattomista ideoista.

  7. Pyöräilymatkailu. Matkailualalla on valtaisan kokoinen ekologinen jalanjälki. Vaikka matkan tarkoitus olisi pyöräillä toisella alueella tai maassa, pääsemme silti paikan päälle päästöjä aiheuttavilla autolla tai lentokoneella. Lomasuunnitelmiensa tarkkaan harkitseminen ja polkupyörän käyttäminen ainoana tai pääkulkuvälineenään on äärimmäisen hyväksi ympäristölle. Tarjolla on paljon tietoa pyöräilymatkailusta esimerkiksi EuroVelo-sivustolla, joka sisältää valtavasti eri reittejä – sivusto sisältää yli 45 000 kilometriä pyöräilymahdollisuuksia ympäri Euroopan. Toinen tapa vähentää oman matkailunsa jättämää jälkeä on nähtävyyksien katselu ja kaupungissa tai ympäröivällä alueella liikkuminen pyörällä. Pyörän vuokraaminen on loistava valinta, joka sopeutuu helposti monenlaisen matkailijan tarpeisiin. Kaikki riippuu tietenkin myös siitä, kuinka pyöräily-ystävällinen kaupunki on. Turistina tuntuu takuulla mukavammalta hypätä pyörän selkään Kööpenhaminassa kuin Madridissa!

  8. Ladattavilla akuilla käytettävät valot. Sekä etu- että takavalot ovat ensiarvoisen tärkeitä varusteita, jotka parantavat näkyvyyttämme tiellä ja näistä takavaloja käytetään eniten. Siksi onkin hyvä idea hankkia ladattavalla akulla toimivat valot sen sijaan, että käyttäisi rahansa kertakäyttöisillä paristoilla toimivaan versioon. Jos valosi saa kuitenkin virtansa tavallisista korvattavista paristoista, on tällöinkin kannattavampaa käyttää ladattavia paristoja kertakäyttöisten sijaan. Tarjolla on jopa auringonvalolla toimivia pyörän valoja, joissa on sisäänrakennetut aurinkopaneelit.

  9. Suosi kestäviä brändejä. Muotiala on yksi saastuttavimmista. Sen vuoksi meidän olisi kuluttajina suosittava brändejä, jotka ovat sitoutuneet pienentämään ympäristövaikutustaan nollapäästöihin tähtäävien käytänteiden avulla. Tämä on missiomme myös Sirokolla, sillä etsimme jatkuvasti uusia keinoja tulla yhä vihreämmäksi ja ekologisemmaksi brändiksi. Käytämme ympäristöystävällisiä ja kestäviä materiaaleja, kuten merinovillaa Mersamid®-muovia. Aluskerroksissa käyttämämme merinovilla noudattaa Responsible Wool Standard (RWS) -periaatteita eli vastuullisesti hankitun villan käytänteitä. Kierrätettyä Mersamid®-muovia käytämme urheiluaurinkolasiemme kehyksissä. Suunnittelemme tuotteemme tarkoituksenamme lisätä niiden kestävyyttä. Valitsemme yhteistyökumppaneiksemme kuljetusyhtiöitä, jotka optimoivat kuljetusreittinsä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Lisäksi käytämme kierrätettyä kartonkia ja kasvipohjaisia painovärejä pakkauksissamme ja olemme ottaneet varastollamme käyttöön jätteenhallintaprosessin, joka mahdollistaa jätteen tehokkaan kuljetuksen jätteidenlajitteluyksiköihin. Mikä tärkeintä, teemme yhteistyötä sellaisten valmistajien ja toimittajien kanssa, jotka jakavat kanssamme samanlaisten ympäristöarvot.

  10. Vastuullinen ja kestävä kuluttaminen. Brändit eivät tietenkään ole ainoita, joiden tulisi kunnioittaa ympäristöä. Kuluttajina me voimme myös tehdä vastuullisia valintoja ja olla ottamatta osaa ympäristön tilan heikentämiseen. Ostospäätöksiä tulisi harkita kahdesti ja miettiä, että tarvitsemmeko todella niitä asioita, joita olemme ostamassa – vähemmän on enemmän -asenne on ympäristöystävällisin. Ekologisen brändin valitsemisessa ei ole järkeä, jos ostamme enemmän kuin tarvitsemme tai jos emme pidä hyvää huolta tuotteistamme. Aivan kuten pyörien ja niiden osien kohdalla, myös vaatteista ja asusteista huolehtiminen pidentää niiden käyttöikää. Meidän tulisi myös kierrättää kaikki pakkausmateriaali ja viedä ne oikeisiin roskasäiliöihin tai vaihtoehtoisesti antaa niille toinen elämä, kuten monet Sirokon asiakkaat tapaavat tehdä pusseillemme ja laatikoillemme.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit