Cover 160

Kuinka ajaa pyöräilyjoukossa

Monille aloitteleville pyöräilijöille osana pyöräilykilpailun joukkoa eli pelotonia pyöräily – tai vaikka vain suuremmassa pyöräilytapahtuman tai -retken pyöräilyporukassa polkeminen voi tuntua melkoiselta haasteelta. Jotta kokemuksesta voisi tehdä hauskan ja palkitsevan ja onnettomuuksilta vältyttäisiin, on erittäin tärkeää kehittää tiettyjä taitojaan, kartuttaa kokemustaan ja oppia vinkkejä siihen, kuinka polkea ryhmässä turvallisesti ja tehokkaasti. Tässä blogijulkaisussa annamme vinkkejä ja suosituksia, jotka voit ottaa käyttöön ryhmäpyöräilyretkillä tai pitkän matkan pyöräilytapahtumissa.

Ole ajoissa ja asianmukaisesti varustautunut

Aloitetaan aivan perusteista: huolimatta siitä, oliko kyseessä pyöräilytapahtuma vai pyöräretki porukalla, täytyy jokaisen olla paikalla suunniteltuna ajankohtana ja ottaa mukaan kaikki tarpeellinen. Ryhmässä et varmastikaan halua olla se Matti tai Maija Myöhäinen, joka on aina muiden odottelun kohteena. Jos kyseessä on pyöräilytapahtuma, kannattaa saapua aloituspaikalle ajoissa väentungoksen välttämiseksi.

image 18

Mitä varusteisiin tulee, kannattaa aina varmistaa, että mukanasi on kypärä sekä kyseisen päivän sääolosuhteita vastaavat asianmukaiset vaatteet ja asusteet. Tarkasta säätiedotus voidaksesi varautua hyvin ja jos kyseessä on ensimmäinen kertasi, kannattaa myös kysyä vinkkejä tai tietoja liittyen ajettavaan reittiin.

Useimmissa pyöräilytapahtumissa on useita tankkauspisteitä, mutta on silti tärkeää ottaa mukaan tarpeeksi vettä ja välipaloja, jotta selviää niistä ensimmäiselle – tai mikä vielä parempaa, joilla selviää koko matkan. Koskaan ei voi tietää, millaisia juomia ja ruokia on tarjolla, ja mitkä niistä voivat aiheuttaa vatsavaivoja kesken matkan.

Kannattaa aina pitää mukana myös käteistä tai pankkikorttia. Muita välttämättömiä välineitä ovat puhelin sekä perusvaraosat ja -työkalut. Tietysti joko tapahtuman henkilökunta tai kanssapyöräilijät voivat auttaa sinua ongelmia kohdatessasi, mutta asianmukaisten varusteiden mukaan ottaminen on jokaisen omalla vastuulla.

image 17

Pysy tietoisena ympäristöstäsi

Jokaisen tulisi aina kiinnittää huomiota tiehen ja ympärillä oleviin pyöräilijöihin. Toisten kanssa jutustelu voi tehdä matkan taittamisesta rattoisampaa, mutta on silti tärkeää pysyä aina valppaana väistääkseen mahdolliset esteet tai vaaratilanteiden aiheuttajat tiellä sekä kuullakseen ja nähdäkseen edessä olevien ilmoittamat varoitukset.

On myös tilanteita, joissa täytyy olla erityisen tietoinen ympäristöstään. Näitä ovat esimerkiksi kaupungit, kylät ja risteykset, sillä niissä voi kohdata kaikenlaisia esteitä, kuten hidastustöyssyjä, viemäreitä, liikenteenjakajia, liikennemerkkejä, eläimiä, ihmisiä, kaikenlaisia ajoneuvoja jne. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää myös laskuosuuksilla, sillä suuri vauhti ei jätä lähes lainkaan aikaa reagoida. Kaikissa näissä tapauksissa tulisi pysyä niin keskittyneenä ja valppaana kuin mahdollista, molempien käsien pidellessä kiinni ohjaustangosta ja sormien ollessa valmiina jarrukahvoilla.

Varoita muuta ryhmää

Kun kyseessä on pääjoukko tai suuri ryhmä pyöräilijöitä, vain ryhmää vetävät näkevät edessä olevat esteet. Muu ryhmä ei näe mitään, ja tämä on syy, miksi on äärimmäisen tärkeää tehdä käsimerkkejä tai varoittaa ääneen (huikkaamalla esimerkiksi “hidastustöyssy”, “kuoppa”, “auto” jne.) tiellä näkyvistä vaaroista. Tämä pitää tehdä myös silloin, jos rengas menee puhki ja pyöräilijän täytyy pysähtyä tai siirtyä tien reunaan. Ammattilaisten muodostamissa joukoissa ajajat pysähtyvät yleensä oikealle puolelle.


Pysy muodostelmassa

On tärkeää varmistaa, että säilytät oman asemasi ryhmässä kaiken aikaa, etkä siirry yhtäkkiä sivuille. Mitä paremmin ennustettavissa olet, sitä parempi. Pyöräilijöiden tulisi aina säilyttää suoraviivainen etenemislinja, ja jos he haluavat siirtyä sivuille, tulisi se tehdä hitaasti ja asteittain, jotta muu ryhmä voi ennakoida liikkeet.

image 20

Se, kuinka hyvin pyöräilijäjoukon matkaaminen sujuu, riippuu monista tekijöistä, kuten tien leveydestä, pyöräilijöiden määrästä jne. Mutta yleisesti ottaen, jos tiellä on tarpeeksi tilaa, käytetään sivuja ryhmään nähden etenemiseen ja keskiosaa taakse päin jättäytymiseen. Ryhmässä ajaminen vaatii paljon kärsivällisyyttä ja yhteistyötä. Sen jäsenten täytyy olla valmiita säätämään rytmiään ja asemaansa joukossa tehdäkseen tilaa muille pyöräilijöille ja päästäkseen kunnolla nauttimaan pääjoukossa ajamisen hyödyistä.

Säilytä tasainen nopeus

Sen lisäksi, että joukossa ajajien tulisi välttää yhtäkkisiä liikkeitä, tulisi heidän välttää myös äkillisiä muutoksia nopeudessa, erityisesti yhtäkkistä jarruttamista, sillä tästä voi seurata onnettomuuksia. Kannattaa pyrkiä säilyttämään jatkuva nopeus, joka tuntuu itselle mukavalta. Jos joutuu jatkuvasti ponnistelemaan äärirajoillaan, ei kyseessä ole välttämättä itselle oikea ryhmä, sillä tuleehan tällöin asettaneeksi myös itsensä ja muut vaaraan.

Puolestaan, jos pyöräilijästä tuntuu, että hänen on jarrutettava liian usein, voi kyse olla siitä, että hän käyttää väärää vaihdetta, tai siitä, että ryhmä ajaa toivottua hitaammin. Väärää nopeutta ajaessaan tulee tuhlanneeksi paljon energiaa ja tällöin tulisi vaihtaa vaihteita pitääkseen turvallisen etäisyyden itsensä ja edellä ajavan pyöräilijän välillä sekä lopettaa polkeminen, jos siirtyy tätä liian lähelle. Jos ryhmä tuntuu sinulle liian hitaalta, voit etsiä paikan pääjoukon edestä ja johtaa ryhmää, mutta muista, ettei kyse ole kisasta tai kilpailusta, vaan ideana on ajaa harmoniassa.

Ole erityisen varovainen ajaessasi seisaaltaan

Liittyen edelliseen vinkkiimme, on joukossa pyöräilijöillä melko usein tapana (erityisesti jyrkillä nousuosuuksilla) ajaa seisaaltaan vaihtamatta vaihdetta, mikä johtaa tahattomiin hidastuksiin. Tämä voi johtaa niin sanottuun “takapotkuun” (engl. kickback), jossa takakiekko “potkaisee” taaksepäin osuen takana tulevan pyöräilijän etukiekkoon. Tässä on riskinä kiekkojen kosketus tai toisiinsa hankautuminen, mikä voi aiheuttaa onnettomuuden.

cover 133

Eräs tapa tämän tyyppisten onnettomuuksien ehkäisemiselle on antaa jonkinlainen käsimerkki takana tulevalle pyöräilijälle ilmoittaaksesi, että aiot nousta satulasta pyöräilläksesi seisaaltaan. Tämä voi olla yksinkertainen ele, kuten kämmenen heilauttaminen selän takana tai kyynärpäiden liikuttaminen. Kannattaa myös harjoitella, kuinka nousta satulasta ajaakseen seisaaltaan vaihtaen vaihteita säilyttääkseen saman tehon ja nopeuden.

Katse edessä

Tämä ei tarkoita sitä, että pyöräilijöiden tulisi olla kiinnittämättä huomiota kaikkeen muuhun, vaan sitä, että huomion tulisi suurimmaksi osaksi kiinnittyä edessä ajaviin pyöräilijöihin. On myös OK katsella molemmille sivuille, sillä tämän tehdäkseen tarvitsee tehdä vain nopea pään liike.

image 16

Älä kuitenkaan koskaan katso taakse ajaessasi pääjoukossa tai suuressa ryhmässä. Jos sinun on ehdottomasti tehtävä se syystä tai toisesta, varmista, että hidastat ensin vauhtia, pidentäen turvaväliä edessäsi olevaan pyöräilijään. Pidä myös huolta, että kämmenesi ovat aina ohjaustangolla ja käännä katseesi eteen heti kun mahdollista taakse vilkaistuasi.

Pidä etäisyyttä

Turvaetäisyyden pitäminen edessä ajavaan pyöräilijään on äärimmäisen tärkeää. Jos hän pysähtyy yllättäen, antaa tämä etäisyys seuraavalle pyöräilijälle tarpeeksi aikaa reagoida. Tarvittava etäisyys riippuu omasta kokemuksestasi, itsevarmuudestasi ja taidoistasi. Ammattilaispyöräilijät voivat ajaa melkein renkaiden koskettaessa toisiaan, jättämättä lähes lainkaan turvaväliä. Jos et kuitenkaan satu olemaan ammattilaispyöräilijä, pyri pitämään yhden kiekon väli etukiekkosi ja edessä olevan takakiekon välillä. Näin voit pysyä kärryillä tapahtumista ja nauttia samalla menosta. Taitojen karttuessa voit pikku hiljaa vähentää turvaväliä noin 15–20 cm:iin.

Laskuosuuksilla tulisi etäisyyttä lisätä 1–2 polkupyörän pituuteen saakka. Näin reaktioaika pysyy tarpeeksi pitkänä.

Ajattele ryhmänä

Useimpien pyöräilytapahtumien aikana organisaatio tai paikalliset viranomaiset joko sulkevat liikenteen tai rajoittavat sitä, mikä tekee risteyksistä, liikennemerkeistä, liikennevaloista, ajoneuvoista ja muista esteistä selviämisestä helpompaa. Joissain tapauksissa joudumme kuitenkin ajamaan ryhmänä liikennesääntöjä noudattaen. Tällöin pyöräilijän on ajateltava ryhmänä, ei yksilöinä suojellakseen sekä itseään että joukkoa.

Useimmissa tapauksissa ryhmää johtavat pyöräilijät ovat vastuussa koko ryhmän turvallisuudesta, kuten siitä, voivatko kaikki ylittää risteyksen tai ajaa liikennevaloista.

Joissain tapauksissa yksittäisen pyöräilijän käytös voi vaikuttaa koko muuhun ryhmään, jos he esimerkiksi sattuvat solvaamaan ympärillä ajavia autoilijoita tai eivät kiinnitä huomiota liikennemerkkeihin, aiheuttaen näin onnettomuuksia.

image 19

Lyhyesti sanottuna: ajaakseen turvallisesti ja tehokkaasti joukossa, on tärkeintä ylläpitää jatkuvaa ja selkeää kommunikaatiota muiden pyöräilijöiden kanssa, säilyttää jatkuva muodostelma, pitää tarpeeksi väliä pyörien välillä, olla liikkeissään ennustettava ja pysyä jatkuvasti valppaana ja keskittyneenä. Lisäksi, jos tavoitteena on onnistunut ja nautinnollinen pyöräilykokemus, tulisi aina muistaa varustautua oikein sekä olla kärsivällinen, huomaavainen ja ymmärtäväinen muita ryhmän jäseniä kohtaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit