Kun tarkoituksena on viettää päivä luonnossa, ovat asianmukainen vaatteiden valinta, yhdistely ja kerrostaminen avainasemassa. Oikeanlainen pukeutuminen ei ole tärkeää ainoastaan siksi, että olo pysyy mukavana ja ulkoilija suojassa vaihtelevilta sääolosuhteilta ja lämpötiloilta, vaan myös siksi, että sen ansiosta ulkoaktiviteettien, kuten vaeltamisen ja retkeilyn harrastamisesta pääsee nauttimaan täysin. Kestipä vaellus sitten muutaman tunnin tai usean päivän, voi oikeanlainen kerrospukeutuminen toimia erottavana tekijänä mukavan ja nautinnollisen kokemuksen sekä hyvinkin ikävän ja pahimmassa tapauksessa päivän pilaavan tilanteen välillä. Tässä perusoppaassa käymme läpi erityyppisiä välttämättömiä vaatekappaleita ja kerromme, kuinka niitä tulisi kerrostaa. Saat myös muutaman lisävinkin, joilla homma lähtee mukavasti käyntiin:
Mitä kerrospukeutumisella oikeastaan tarkoitetaan?
Yleensä kerrospukeutumisella tarkoitetaan kolmen tai neljän vaatekappaleen käyttämistä, jotka yhdessä edistävät kehon lämmönsäätelyä ja tarjoavat täyden suojan kaikkia mahdollisia ulkona kohdattavia sääolosuhteita vastaan. Näin ollen voit ilmaston (lämpötilan, kosteuden, tuulen jne.) ja aktiviteettisi intensiteetin mukaan joko riisua kerroksia tai pukea niitä tarvittaessa päälle lisäsuojaa tuomaan.
Vinkki: Kerrospukeutuminen on hyvä aloittaa pukemalla päälleen vähemmän vaatteita, kuin normaalisti vaelluksen alussa, lisäten kerroksia asteittain edetessä. Näin estät liiallisen hikoilun, mikä voi helposti johtaa vilustumiseen, erityisesti matalissa lämpötiloissa liikkuessasi.
Aluskerros: pitämään kuivana
Aluskerroksen tai kerraston päätarkoitus on siirtää hikeä pois iholta estäen näin kehon viilenemisen. Se on alimmainen vaatekerta, joka on suoraan kosketuksissa ihon kanssa. Valitse hengittäviä ja nopeasti kuivuvia materiaaleja, kuten polyesteriä tai merinovillaa.
Vinkki: Pyri välttämään puuvillapohjaisia vaatteita, sillä ne kuivuvat hitaammin, säilyttävät kosteuden, eivätkä mahdollista tehokasta kehon lämmönsäätelyä.
Välikerros: pitämään lämpimänä
Tämä seuraava kerros mahdollistaa sen, että keho kykenee säilyttämään juuri oikean verran lämpöä. Se voi olla joko kevyt collegepaita tai kevyt eristetty takki, kunhan se on tarpeeksi hengittävä. Mitä materiaaleihin tulee, voi välikerrokseksi valita joko keinokuiduista tai luonnonkuiduista (kuten untuvasta) valmistettuja vaatteita. Niiden tulisi kuitenkin aina tuntua kevyiltä yllä. Matalammissa lämpötilaolosuhteissa ulkoillessasi voit valita vaatteita, jotka tarjoavat suuremmat g/m²-eristystasot. Jos haluat vaatteidesi tarjoavat käsivarsillesi täydellisen liikkumisvapauden tinkimättä ylävartalon lämmön säilyttämisestä, on eristetty liivi tällöin loistava vaihtoehto.
Uloimmainen kerros: suojaamaan kehoa kaikilta sääolosuhteilta
Viimeisenä tuulelta, sateelta ja lumelta suojaavana esteenä täytyy ulommaisen kerroksen olla vedenpitävä, mutta myös hengittävä estämään kosteuden kertymistä. Muista aina tarkastaa kunkin vaatekappaleen vedenpitävyysluokitus – vesipilariarvo ilmoitetaan millimetreinä. Tihkusateella tulisi 10 000 mm:n vesipilariarvo olla riittävä, mutta rankemmalla sateella ulkoillessasi kannattaa valita vähintään 15 000 mm:n pilariarvon ulommainen kerros. Kannattaa kuitenkin muistaa, että korkeampi vedenpitävyysluokitus tarkoittaa heikompaa hengittävyyttä. Joten ellei vaatteesi ole varustettu Gore-Tex-tyyppisellä kalvolla, voi korkeammasta vedenpitävyysluokituksesta mahdollisesti seurata kosteuden kertymistä vaatteen sisäpuolelle. Takki tai housut 10 000:n hengittävyysluokituksella on hyvä valinta, kunhan aktiviteettisi ei ole liian intensiivinen.
Markkinoilta löytyy laaja valikoima erityyppisiä uloimmaksi kerrokseksi sopivia vaatteita, jotka voidaan luokitella kahteen pääkategoriaan:
- Hardshell-takit ja -housut: Vaikka hardshell-vaatteet eivät olekaan yhtä hengittäviä kuin softshell-versiot, tarjoavat ne ylivoimaista suojaa tuulelta, sateelta ja lumelta. Ne ovat nimittäin täysin vedenpitäviä, valmistettu kestävistä ja vahvoista materiaaleista sekä erityisesti suunniteltu ankarammissa sääolosuhteissa käytettäviksi. Ne on tyypillisesti varustettu kahdella kerroksella: vedenpitävällä ulkopinnalla ja sisäosan kalvolla joko vuorilla tai ilman.
- Softshell-takit ja -housut: Softshell-vaatteet ovat puolestaan hengittävämpiä, mutta eivät täysin vedenpitäviä. Niiden eristävyys- ja vedenkestävyysominaisuudet voivat vaihdella riippuen vaatteen designista, materiaaleista ja erilaisista käytetyistä kerroksista ja pinnoitteista. Ne koostuvat joko kahdesta tai kolmesta kerroksesta. Kaksikerroksiset softshell-vaatteet eivät sisällä kalvoja, toisin kuin kolmikerroksiset versiot, jotka takaavat ekstrasuojan tuulta ja sadetta vastaan ollen silti hengittäviä. Sekä kaksi- että kolmikerroksiset vaatteet voivat sisältää joko fleecevuorin tai harjatun sisäpinnan tuomaan lisäkäyttömukavuutta ja -lämpöä.
Ottaen nämä ominaisuudet huomioon ja riippuen sääolosuhteista ja vaatteen tyypistä, voi vedenpitävää hardshell-takkia käyttää myös kevyen ja kompaktin softshell-takin päällä, joka ei itsessään ole vedenpitävä, mutta joka tarjoaa kyllä eristävän täytteen.
Kuinka kerrospukeutua kesällä
Lämpimissä sääolosuhteissa tulisi kahden vaatekerroksen olla enemmän kuin tarpeeksi. Aluskerroksena toimii täydellisesti joko lyhyt- tai pitkähihainen hengittävä t-paita. Uloimpana kerroksena voit käyttää collegepaitaa, kevyttä fleecepaitaa tai jopa softshell-takkia, jos sinulle tapaa tulla helposti kylmä. Muunneltavat housut ovat hyvä ja käytännöllinen valinta, sillä niistä saa helposti shortsit vain vetoketjulliset lahkeet irrottamalla. Ja pieni muistutus: käytä aina aurinkovoidetta ja suojaa päätäsi hatulla tai lippiksellä.
Kuinka kerrospukeutua välikausina
Välikausina sääolosuhteet voivat olla hyvinkin ennalta-arvaamattomat, joten monipuoliset, kevyet ja toiminnalliset vaatteet ovat tällöin välttämättömyys. Voit pukeutua joko kahteen tai kolmeen kerrokseen: Aloita kevyellä lämpökerrastolla ja pue välikerrokseksi fleecepaita, tekninen collegepaita tai kevyt softshell-takki. Pidä aina vedenpitävää takkia mukanasi repussa, erityisesti jos sää on epävakaa.
Kuinka kerrospukeutua talvella
Kylmään säähän liittyy aina enemmän vilustumis- tai paleltumisriskejä, joten aloita aina kolmella kerroksella, lisäten neljännen vielä ankarampia sääolosuhteita varten. Talvella suosittelemme pukeutumaan paksumpaan lämpökerrastoon ja erinomaisen eristyksen tarjoavaan välikerrokseen sekä lisäämään päälle vielä vedenpitävän hardshell-takin uloimmaiseksi kerrokseksi suojataksesi kehoasi täydellisesti kylmyydeltä, tuulelta ja lumelta.
Vinkit kerrospukeutumiseen
- Pukeudu aktiviteetin ja sään mukaisesti. Suunnittele ulkoilusi huolella etukäteen. Näin tiedät, kuinka intensiivistä liikunta tulee olemaan ja millaisia sääolosuhteita saatat kohdata. Lämpimämpiin sääolosuhteisiin tulisi tekninen t-paita ja shortsit (muista välttää puuvillaa) olla tarpeeksi, mutta on aina hyvä idea tuoda varalta mukana myös kevyt välikerros ja sadetakki, erityisesti päiviä kestäville retkille.
- Priorisoi käyttömukavuus, monipuolisuus, keveys ja laatu. Käyttämiesi vaatteiden ei missään tapauksessa tarvitse olla markkinoiden kalleimmasta päästä. Niiden täytyy olla vain käytännöllisiä ja helposti mukaan pakattavia. Paksuja fleecepaitoja ja korkeammilla g/m²-eristyksillä varustettuja takkeja on syytä välttää, sillä ne vievät tilaa ja niiden mukana kantaminen voi olla vaikeaa.
- Yksityiskohdat, joilla on merkitystä. Materiaalien ja kankaiden lisäksi kaikki asun viimeistelevät pienet design-yksityiskohdat, kuten taskut, vetoketjut, huput, kiristysnyörit ja ilmanvaihtoaukot voivat tarjota ekstrasuojaa ja monipuolisuutta poistaen tarpeen lisätä tai vähentää kerroksia.
- Muista suojata myös jalkaterät. Vaatteiden ja asusteiden käyttömukavuus on aina tärkeää, mutta avainasemassa se on silloin, kun kyse on jaloista. Muista, että tulet kävelemään pitkiä aikoja. Talvella hyvät lämpimät sukat ovat välttämättömyys ja sama pätee myös kevyisiin ja hengittäviin sukkiin kesällä. Mitä vaellus- tai muihin kenkiin tulee, valitse sellaiset, jotka soveltuvat niin liikkumaasi maastoon ja reitin intensiteettiin kuin sääolosuhteisiinkin. Vedenpitävät kengät ovat myös suositeltava valinta. On myös aina hyvä pitää repussa mukana vedenpitäviä säärystimiä ihan kaiken varalta.
Paljas iho on suojattava hyvin
Älä unohda, että myös erilaisilla asusteilla on merkitystä. Ne voivat tehdä reissuistasi vielä mukavampia ja tarjota ultimaattista suojaa, erityisesti paljaille alueille, jotka ovat alttiimpia tuulelle ja kylmälle ilmalle:
- Lippikset, pipot, lakit tai pannat.
- Kaulanlämmittimet tai balaclavat kasvojen suojaksi.
- Ohuet hanskat aluskerrokseksi ja lämpimät hanskat tai rukkaset mataliin lämpötiloihin.
- Aurinkolasit suojaamaan silmiä UV-säteiltä, tuulelta ja lumelta.
- Aurinkovoide. Tämä ei varsinaisesti ole asuste, mutta ihon suojaaminen koko päivän ajan ei koskaan ole turhaa, vuodenajasta riippumatta.
Tässä perusoppaamme, jonka avulla kerrospukeudut ja nautit lempiulkoaktiviteeteistasi. Näiden vinkkien avulla sääolosuhteet eivät enää estä sinua ottamasta kaikkea iloa irti vaelluksistasi. Varustaudu siis hyvin seuraavaa retkeäsi varten, liiku tiedostaen joka askeleesi ja muista myös nauttia maisemista.