mantenimiento 7e9da0bb 6cde 4f2f abaa 1742ed1d1fd2

Kuinka puhdistat ja huollat pyöräsi

Tähän videotutoriaaleja sisältävään perushuolto-oppaaseen olemme koonneet 6 ensiarvoisen tärkeää vinkkiä sekä aloitteleville pyöräilijöille että heille, jotka ovat polkeneet jo hyvän aikaa. Niiden avulla pidät huolta pyörästäsi ja takaat, että se on aina huippukunnossa. Nämä ovat 6 asiaa, joista sinun tulisi huolehtia:

 1. Pidä pyöräsi puhtaana, kuivana ja hyvin voideltuna.
 2. Tarkista pultit, ruuvit ja kaikki muut komponentit.
 3. Opettele säätämään vaihteesi.
 4. Tarkista rengaspaine ja renkaiden kunto.
 5. Tarkista jarrut.
 6. Asenna ja irrota polkimet.

Ennen kuin kuitenkaan aloitamme, niin haluamme antaa nämä kaksi varoitusta:

 • Oman pyöränsä mekaanikkona toimimiseen tarvitaan perustyökaluja.
 • Tietyt korjaustyöt on paras jättää sellaiselle korjaamolle, johon luotat. Se maksaa enemmän, mutta säästät ajassa ja mitä todennäköisemmin päänsärkyjen määrässä.

Pidä pyöräsi puhtaana, kuivana ja hyvin voideltuna

Se pidentää pyörän ja sen komponenttien elinikää ja säästää sinulta aikaa, vaivaa ja rahaa pitkällä tähtäimellä.

Heille, joilla on käytössään pihamaa, on tässä kattava tutoriaali siitä, kuinka pestä pyörä. Sen esittää Calvin Jones, Park Tool -brändiä edustava mekaanikko:

Aloittelijat saattavat pohtia, tarvitsevatko he todella kaiken tuon pestäkseen pyörän pihallaan. Vastaus on ei – tässä välttämättömimmät: 

 • Nitriittikäsineet käsiä suojaamaan.
 • Kuumaa vettä, johon on sekoitettu astianpesuainetta.
 • Rasvanpoistoaine vaihteistolle.
 • Sieni rungon ja kiekkojen puhdistamiseen.
 • Harja vaihteiston puhdistamiseen.
 • Käytettyjä vesipulloja, joilla suihkuttaa pyörään vettä ja astioita, joita käyttää levittäessään rasvanpoistoainetta harjalla.
 • Käytettyjä liinoja, vanhoja t-paitoja tai paperia pyörän kuivaamiseen.

Jos sinulla ei ole pihaa käytettävissäsi:

 • Kosteuspyyhkeitä, jos pyörä ei ole erityisen likainen.
 • Käy autopesulassa puhdistaaksesi ja vaihteiston ja poistaaksesi siitä rasvan. Levitä rasvanpoistoainetta, jätä se vaikuttamaan ja käytä korkeapainepesuria pestäksesi sen pois.
 • Voit myös puhdistaa ketjut kotona, jos peität lattian ja seinät ja käytät ketjupesuria. Tässä video siitä, kuinka se hoituu:

 • Jos pyörä on hyvin likainen (mutainen, hiekkainen tai pölyinen), vie se suoraan autopesulaan.

VINKKI: Älä pidä korkeapainepesuria liian lähellä pyörää, sillä tällaisten pesureiden letkut on suunniteltu autojen pesua varten.

Kosteus on likaa vaarallisempi vihollinen, joten varmista, että kuivaat hyvin pyörivät/kääntyvät osat sekä osat, joissa on laakereita ja pultteja.

VINKKI: Kun olet pessyt pyörän, ota ohjaustangosta kiinni, työnnä se pyörä pystysuoraan asentoon ja pomputa sitä takarenkaalla hankkiutuaksesi eroon osasta vettä ja tehdäksesi kuivattamisesta helpompaa.

Kun pyörä on kuivunut, levitä ketjuihin ohut kerros voiteluainetta. Älä levitä liian paljoa ja poista 15 minuutin jälkeen ylimääräinen voiteluaine paperilla, sillä lika tarttuu herkästi rasvaisiin ketjuihin.

Tarkista pultit, ruuvit ja kaikki muut komponentit

Pulttien ja ruuvien kunnon tarkistaminen on äärimmäisen tärkeää. Varmista, ettei ole välystä tai löysiä osia ja että kukin pultti on kiristetty kunnolla. Ensimmäinen työkalu, jonka jokaisen pyöräilijän/mekaanikon tulisi ostaa, on laadukas momenttiavain, jolla varmistat, että kaikki osat on hyvin kiristetty.

Kaikki komponentit tulisi tarkistaa säännöllisesti ongelmien tai vaarallisten kulumien varalta. Blogipostaus, jossa selitämme, mihin kiinnittää huomiota käytettyä pyörää ostettaessa, on erinomainen opas pyörän kaikkien osien perinpohjaiseen tarkastukseen. Esimerkiksi sisällä käytettävän harjoitusvastuksen ohjaustanko voi vaurioitua hiestä ja kosteudesta, joka pääsee tihkumaan teipin läpi.

Tarkista ketjujen kunto nähdäksesi, täytyykö ne vaihtaa. Hyvin venyneet eli kuluneet ketjut kuluttavat ja vaurioittavat eturattaan hammaspyöriä ja rataspakkaa ja koko voimansiirto saatetaan joutua uusimaan. Tämä tarkoittaa enemmän säätämistä ja lisää kuluja. Tässä kolme videota, joilta näet, kuinka tarkistaa ovatko ketjut kunnossa, kuinka vaihtaa ne ja kuinka korjata katkenneet ketjut:

 

Opettele säätämään vaihteesi

Se on itse asiassa helpompaa kuin miltä se näyttää, joten kokeile sitä ihmeessä.

Tässä on muutama Park Tool -tutoriaali, joilla selitetään, kuinka säätää etu- ja takavaihtajat. Lisäksi niissä käydään läpi perustiedot näiden osien toiminnasta sekä työkalut, jotka säätämiseen tarvitaan (videon kuvauksessa):

 

Joskus vaihteistojen virhetoiminta johtuu vaijereiden tai vaijereiden suojusten huonokuntoisuudesta. Ajan mittaan kosteus ja lika voivat kerääntyä päätytappeihin ja suojusten sisälle, mikä voi haitata vaijerin kunnollista liukumista. Niiden vaihtamiseen tarvitaan varaosia, kokemusta ja muutama työkalu, joten on todennäköistä, ettei sen tekeminen itse ole sen arvoista. Säästät mitä todennäköisimmin aikaa ja vaivaa viemällä pyörän korjaamoon. Tässä on kuitenkin kaksi videota, joilta voit oppia, kuinka vaihtaa vaihtajan vaijerit maasto- ja maantiepyörään.

 

Tarkista rengaspaine ja renkaiden kunto

Oikean (summittaisen) rengaspaineen tarkastaminen sujuu niinkin yksinkertaisesti, kuin puristamalla renkaita käsillä. Näin voidaan havaita, onko niistä lähtenyt ilmaa tai ovatko ne liian kovat siihen maastoon, jossa aiomme ajaa.

Tarkan paineen selvittämiseksi tarvitaan jalkapumppu (lattiapumppu) tai kädessä pidettävä pyöräpumppu painemittarilla. Tämä mahdollistaa paineen säätämisen painomme, pyörän ja renkaan tyypin, renkaan leveyden, maaston ja muiden seikkojen mukaan. Tässä netistä löytyviä laskureita ja sovelluksia ideaalin personoidun paineen määrittämiseksi:

Edistynyt rengaspaineen laskuri netissä

Silca-sovellus Androidille ja iPhonelle

Toinen sovellus Androidille

Sinun tulisi myös tarkistaa renkaiden kunto siltä varalta, että ne ovat kuluneet, niissä on viiltoja tai muita vaurioita. Siltä varalta, että niitä löytyy, on tärkeää tietää, kuinka irrottaa ja asentaa rengas ja kumi. Näistä taidoista on hyötyä sekä silloin, kun joudut vaihtamaan kuluneen renkaan uuteen että silloin, kun joudut paikkaamaan reiän kesken matkan. Tässä videotutoriaali:

Tarkista jarrut

Kyky pysähtyä ajoissa on aivan yhtä tärkeä kuin kyky ajaa nopeasti. Tästä syystä jarrujen on oltava hyvässä kunnossa. Tämä puolestaan edellyttää rutiinitarkistusta joka kerta, kun puhdistamme pyörän ja aina, ennen kuin lähdemme reitille, jolla emme ennen ole pyöräilleet.

Sekä vanne- että levyjarrujen tapauksessa täytyy tarkistaa, että jarrukahvat aktivoivat jarrut ja että ne palaavat asentoihinsa ja lakkaavat aiheuttamasta kitkaa sen jälkeen, kun niistä päästetään irti. Jos jarrukahvaa ei paineta, mutta siitä huolimatta kuuluu ärsyttävä jarrun hankauksen ääni, täytyy niitä säätää.

Vannejarru- ja levyjarrupalat kuluvat. Selvittääksesi tarvitsevatko vannejarrupalasi vaihtamista uusiin, katso jarrupalan yläosassa olevaa linjaa tai jarrupalan pintaa. Jos se on täysin tasainen ja sen kulutuspinnan kuvio on täysin kadonnut, tulisi jarrupalat vaihtaa.

Levyjarrujen tapauksessa voit joko irrottaa jarrupalat tarkistaaksesi niiden kunnon tai tarkastaa ne irrottamatta niitä nähdäksesi, ovatko ne kuluneet.

Bike Pad 02 9874 medium

Nämä kaksi soittolistaa sisältävät paljon videotutoriaaleja erityyppisistä vanne- ja levyjarruista; tietoa siitä, kuinka tunnistaa ne; oppaita siihen, kuinka vaihtaa vaijerit, öljy, jarrusatulat, jarrupalat vanne- tai levyjarruissa sekä kuinka asentaa kaikki osat tai säätää niitä. Lisäksi saat tietää, mitä työkaluja tarvitset:

Kuinka irrottaa ja asentaa pyörän polkimet

Tämä tehtävä saattaa vaikuttaa kenties mitättömältä, mutta asiaan liittyy juju ja jos polkimien irrottamista ja asentamista ei tehdä oikealla tavalla, voivat kampi tai polkimen kierteet vaurioitua. Kaikki kokeneimmatkaan pyöräilijät eivät vielä tiedä mihin suuntaan poljinta pyörittää löysentääkseen tai kiristääkseen osia ja onnistuvat löytämään oikean suunnan vain yrityksen ja erehdyksen kautta.

Joitain varotoimenpiteitä on noudatettava kammetakseen polkimia oikeassa asennossa ja välttyäkseen osumasta tai upottamasta eturattaan hammaspyörän hampaita käsiinsä tai käsivarsiinsa.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten tässä video Calvin Jonesista selittämässä prosessia – video on huomattavasti hyödyllisempi, kuin mikään kirjoitettu selitys, jonka voisimme sinulle antaa:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit