Cover 176

Parhaat kevyet maantiepyörät vuodelle 2023: suosikkimme listattuna

Jos sinun täytyisi valita pyörä vuoristoetapille, mihin vaihtoehtoon päätyisit? Todennäköisimmin kevyimpään mahdolliseen, vai mitä? Tässä blogijulkaisussa käymme läpi vuoden 2023 parhaat kevyet nousuosuuspyörät. Olemme odottaneet, että vuotta on kulunut hyvä tovi voidaksemme esitellä markkinoiden uusimmat ja odotetuimmat mallit. Ja nyrkkisääntönä olemme pitäneet: “mitä kevyempi, sen parempi”! Kuitenkin mielessä täytyy pitää myös tunnetun suunnittelijan Keith Bontragerin letkautus “vahva, kevyt, halpa: valitse kaksi”. Kevyet pyörät saattavat nimittäin olla hintavampia. Listauksemme mallit ovat premium-laatua, eivätkä sovi aivan joka budjettiin. Toisaalta, ainahan saa haaveilla. Joten pitemmittä puheitta, siirrytään itse asiaan:

Cervélo r5

Meidän on aloitettava yhdellä niistä kolmesta pyörästä, joita Jonas Vingegaard ajoi voittaakseen toisen Tour de Francensa. Kyseessä on tietysti Cervélo r5 varustettuna Sram Red Etap AXS -osasarjalla. Tämän pyörän kokonaishinnaksi pyöristyy 13 550 €. Koossa 54 ja 40/44 mm:n kiekoilla, polkimilla ja juomapullopidikkeellä se painaa 7,07 kg. Sama malli, mutta Shimano Dura-Ace -osasarjalla ja 30/37 mm:n kiekoilla on hieman edullisempi ja noin 240 grammaa kevyempi.


Colnago V4RS

Nyt kun kerran polkaisimme listauksemme käyntiin Ranskan ympäriajon voittaneella pyörällä, käy järkeen jatkaa toiseksi tulleella. Tämä on Tadej Pogačarin pyörä, mutta juuri samanlaista ei ole saatavilla kaupassa täydessä varustelussa. Pyörä on nimittäin eksklusiivinen yhdistelmä komponentteja, jotka on valmistettu Slovenian tallia varten. Se on varusteltu sisäänrakennetulla ohjaustangolla ja Enve 4.5 -kiekoilla (tällä brändillä on vieläkin kevyempiä kiekkoja saatavilla), Carbon-Tin eturattaan hammaspyörillä ja jarrulevyillä sekä espanjalaisbrändi Darimon valmistamalla satulatolpalla. Tämä on oikea unelmapyörä, joka koossa 48,5 varustettuna polkimilla ja juomapullotelineellä painaa 6,99 kg ja maksaa 15 260 €.


Specialized S-Works sl8 ja Aethos

Mitä markkinoiden uusiin pyöriin tulee, on tämä koko vuoden ensimmäinen ja tärkein malli. Puhumme tietenkin yhdestä halutuimpiin kuuluvista malleista, sl8 Tarmacista. Se on hieman enemmän aeromallia, mutta myös kevyempi kuin sen aiempi versio. Kokonaishinta Shimano Dura-Ace 12s -osasarjalla on 14 000 €. Koon 56 pyörä ilman polkimia tai juomapullotelinettä painaa 6,62 kg. Tämä tieto löytyy Specializedin verkkosivustolta, mutta on aina hyvä tehdä hieman vertailua eri lähteiden välillä. Seuraavalla videolla nähdään koko 52, joka painaa 6,63 kg.


Jos kaipaat vielä kevyempää ja melkoisen paljon Union Cycliste Internationalen (Kansainvälisen pyöräilyliiton, UCI:n) salliman laillisen rajan alittavaa mallia, on Specialized S-Works Aethos sinulle sopiva pyörä. Nykyisen säännön mukaan pyörä ei saa olla alle 6,8 kg:n painoinen. Varustettuna Shimano Dura-Ace 12s -osasarjalla koossa 52 ilman polkimia tai juomapullon pidikettä, painaa malli vain hieman yli 6 kg. Hinta tosin pysyy samana, 14 000 €:ssa.


Factor O2 VAM 2023

Seuraavana tämän vuoden uusien tulokkaiden sarjassa on O2 VAM -malli Factorilta. Tämä pyörä painaa täsmälleen 6,32 kg koossa 56 ilman polkimia tai juomapullotelinettä. Israel–Premier Tech -tallin pyöräilijöiden on käytettävä leveämpiä ja painavampia kiekkoja tämän pyörän kanssa saavuttaakseen UCI:n salliman 6,8 kg:n minimipainon. Meidän muiden kuolevaisten täytyy painon sijaan huolia hinnasta, joka on myös noin 14 000 €.


Orbea Orca 2024

Tämä Baskimaalta peräisin oleva brändi palaa Orca-malliensa juurille leikiteltyään aerodynamiikalla aiemman pyörädesigninsa kanssa. Tässä uudessa mallissa on perinteinen rakenne, jossa prioriteeteiksi on asetettu paino ja jäykkyys. Tämän pyörän premium-versio Dura-Ace-osasarjalla ja koossa 53 ilman polkimia painaa 6,7 kg ja hintaa sille kertyy yhteensä 10 999 €.


Giant TCR Advanced SL 0

Tämä pyörä ei ole vasta saapunut malli, sillä design on ollut markkinoilla jo vuodesta 2020 alkaen. Mutta toisaalta, miksi lähteä vaihtamaan hyvää? Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tämän taiwanilaisen brändin TCR-malli olisi joka maaston pyörä, joka loistaa ja kirkkaasti, kun tiet käyvät jyrkiksi. Sen premium-mallin hinta on kohonnut viime vuosien aikana ja nyt Shimano Dura-Ace 12s -osasarjalla se maksaa 11 499 €. Koossa S ilman polkimia tai juomapullotelinettä se painaa 6,7 kg.


Canyon Ultimate CFR

Saksalaisbrändi esitteli tämän pyörän vuonna 2022 ja yhä se onnistuu tarjoamaan parhaan hinta-painosuhteen. Premium-malli Shimano Dura-Ace 12s -osasarjalla on hinnaltaan 9 999 €. Se painaa 6,64 kg koossa M ilman polkimia tai juomapullopidikettä sekä melkoisen painavilla kiekoilla. Näiden kiekkojen vaihtaminen kevyempiin tekee tästä mallista vieläkin laittomamman, kuten seuraavalta videolta näkyy:


Trek Emonda SLR 9

Tämä amerikkalaisen brändin nousuosuuspyörä totisesti erottuu joukosta, kiitos sen keveyden ja tunnusomaisen designinsa. Premium-mallin ohjevähittäishinta on 12 999 € ja koossa 56 ilman polkimia tai pullonpidikkeitä se painaa 6,6 kg. Pienemmissä ko’oissa, kuten ranskalaisen Kenny Elissonden käyttämässä mallissa se tarvitsee painavamman keskiön yltääkseen lailliseen painoon.


Cannondale Supersix Evo LAB71

Tämä Connecticutista ponnistava brändi esitteli uuden SuperSixin vuoden 2023 alussa, korottaen leveliä vielä Hi-MOD-mallista, joka oli brändin aiempi premium-pyörä. Nyt hiilikuitujen parhaista parhain on LAB71, kun hintaan lisätään vielä 1 000 €, jolloin kokonaishinnaksi saadaan 14 999 €. Koossa 54 polkimilla ja juomapullotelineellä se painaa alle 7 kg.


Van Rysel RCR Pro

Tässä pyörä, joka ei ole vielä saatavilla markkinoilla, mutta joka julkistetaan heti, kunhan ranskalaistalli AG2R Citroën vahvistaa käyttävänsä Van Rysel -pyöriä vuonna 2024. Talli tulee mitä todennäköisimmin valitsemaan RCR Pro -rungot ja osasarjat joko Campagnololta tai Shimanolta. Ottaen huomioon, että tämä pyörämalli varustettuna Shimano Ultegra -osasarjalla koossa M painaa 7,2 kg, voimme odottaa Van Ryselin Shimano Dura-Acella painavan alle 7 kg ja maksavan saman verran tai vähemmän kuin aiemmin mainitsemamme Canyon-malli (9 999 €).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit