Cover 176

De beste lichtgewicht racefietsen voor 2023

Als je een fiets moest kiezen voor een bergetappe, welke zou je dan kiezen? Waarschijnlijk de lichtst mogelijke, toch? Dat is waar we het in deze blogpost over hebben: de beste lichtgewicht klimfietsen in 2023. We hebben gewacht met het publiceren van dit artikel totdat we een aantal van de nieuwste, meest verwachte modellen op de markt konden presenteren. En ja, je kent de vuistregel: hoe lichter, hoe beter! Maar zoals de beroemde ingenieur Keith Bontrager ooit zei: “Sterk, licht, goedkoop: kies er twee” – een lichtgewicht fiets kan behoorlijk prijzig zijn. De modellen op onze lijst zijn van topkwaliteit en passen niet bij elk budget. Maar dromen mag! Laten we ze dus eens bekijken:

Cervélo r5

We moeten beginnen met een van de drie fietsen waarmee Jonas Vingegaard de tweede Tour de France won: een Cervélo r5 met een Sram Red Etap AXS groepset. De volledige prijs van deze fiets komt uit op €13.550. In maat 54 met 40/44 mm wielen, pedalen en bidonhouder weegt hij 7,07 kg. Ditzelfde model maar dan met een Shimano Dura-Ace groepset en 30/37 mm wielen is iets goedkoper en ongeveer 240 gram lichter.


Colnago V4RS

Nu we deze lijst zijn gestart met een Tour-winnende fiets, gaan we verder met de volgende in de rij. Dit is de fiets van Tadej Pogačar, en niet een die je in zijn geheel in een winkel kunt kopen. Deze fiets is een exclusieve combinatie van onderdelen gemaakt voor de Sloveense ploeg. Ingebouwd stuur en Enve 4.5 wielen (dit merk heeft nog lichtere wielen), platen en remschijven van Carbon-Ti en zadelpen van het Spaanse merk Darimo. Dit is een droomfiets die, in maat 48,5, met pedalen en een bidonhouder 6,99 kg weegt, voor €15.260.


Specialized S-Works sl8 en Aethos

Over nieuwe fietsen op de markt gesproken, dit is de allereerste en belangrijkste van het jaar. We hebben het over een van de meest gewilde fietsen, de sl8 Tarmac. Hij is iets aerodynamischer, maar ook lichter dan het vorige model. De volledige prijs met een Shimano Dura-Ace 12s groepset is €14.000. Een maat 56 zonder pedalen en zonder bidonhouder weegt 6,62 kg. Je kunt deze gegevens vinden op de website van Specialized, maar het is altijd goed om verschillende bronnen te vergelijken. De volgende video toont een maat 52 die 6,63 kg weegt.


Als je een lichtere fiets wilt die onder de wettelijke limiet van de Union Cycliste Internationale blijft (de huidige regel stelt dat het gewicht van de fiets niet minder dan 6,8 kg mag zijn), dan is de Specialized S-Works Aethos de fiets voor jou. Met een Shimano Dura-Ace 12s groepset en in maat 52, zonder pedalen en zonder bidonhouder weegt deze fiets net iets meer dan 6 kg, maar de prijs blijft hetzelfde: €14.000.


Factor O2 VAM 2023

De volgende nieuwkomer van dit jaar is het O2 VAM model van Factor. Dit is een fiets die precies 6,32 kg weegt in maat 56, zonder pedalen en zonder bidonhouder. Fietsers van het Israëlische Premier Tech team zullen dikkere en zwaardere wielen moeten gebruiken met deze fiets om aan het minimum van 6,8 kg te komen dat wordt vereist door de UCI. De rest van ons zal zich “gewoon” zorgen moeten maken over de prijs, die ook rond de €14.000 ligt.


Orbea Orca 2024

Dit merk uit Baskenland keert terug naar de oorsprong van hun Orca-model, nadat ze met hun vorige fietsontwerp hadden gespeeld met aerodynamica. Deze nieuwe fiets heeft een traditionele structuur die prioriteit geeft aan gewicht en stevigheid. De premium versie van deze fiets, met een Dura-Ace groepset en in maat 53 zonder pedalen, weegt 6,7 kg voor een prijs van €10.999.


Giant TCR Advanced SL 0

Deze fiets is geen nieuw model, want dit ontwerp is al sinds 2020 op de markt. Maar waarom zou je een succesvol model veranderen? Er bestaat geen twijfel over dat het TCR-model van dit Taiwanese merk een all-terrain fiets is die schittert als op steile wegen. Het topmodel is de afgelopen jaren in prijs gestegen en kost nu, met een Shimano Dura-Ace 12s groepset, €11.499. In maat S, zonder pedalen en bidonhouder, weegt hij 6,7 kg.


Canyon Ultimate CFR

Het Duitse merk presenteerde deze fiets in 2022 en hij biedt nog steeds de beste prijs/kg-verhouding. Het topmodel, met een Shimano Dura-Ace 12s groepset, heeft een volledige prijs van €9.999. Hij weegt 6,64 kg in maat M, zonder pedalen en bidonhouder, en met vrij zware wielen. Als je deze wielen vervangt door een lichter paar, wordt deze fiets nog illegaler, zoals je kunt zien in de volgende video:


Trek Emonda SLR 9

Deze klimfiets van het Amerikaanse merk valt echt op door zijn lichtheid en onmiskenbare design. Het topmodel heeft een verkoopprijs van €12.999 en weegt in maat 56, zonder pedalen en bidonhouder, 6,6 kg. In kleinere maten, zoals die van de Fransman Kenny Elissonde, zou een zwaardere trapas nodig zijn om aan de wettelijke eisen te voldoen.


Cannondale Supersix Evo LAB71

Dit merk uit Connecticut presenteerde de nieuwe SuperSix aan het begin van 2023 en voegde een nieuw niveau toe boven het model Hi-MOD, hun vorige topfiets. Nu is de crème de la crème in carbon de LAB71 voor €1000 extra, waardoor de volledige prijs €14.999 wordt. Maat 54, met pedalen en bidonhouder, weegt minder dan 7 kg.


Van Rysel RCR Pro

Deze fiets is nog niet op de markt, maar zal worden onthuld zodra de Franse ploeg AG2R Citroën bevestigt in 2024 met Van Rysel fietsen te gaan rijden. De ploeg zal waarschijnlijk kiezen voor een RCR Pro frame met groepen van Campagnolo of Shimano. Rekening houdend met het feit dat dit fietsmodel met een Shimano Ultegra groepset in maat M 7,2 kg weegt, verwachten we een Van Rysel met een Shimano Dura-Ace van minder dan 7 kg, voor een vergelijkbare prijs of minder in vergelijking met het eerder genoemde Canyon-model.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen