otono e2b75c33 3c24 41c0 92d1 ac75ab905d17

10 Tips om te fietsen in de herfst

Denk er maar niet aan om je fiets in de herfst op te bergen, want dan mis je een van de beste tijden van het jaar om te fietsen. Dit seizoen heeft zeker zijn eigenaardigheden, maar als je deze 10 eenvoudige tips volgt, zul je op het zadel volop genieten van het herfstlandschap:

 1. Hou rekening met de daglengte en check de weersvoorspelling. Er zijn minder uren daglicht en het weer is erg veranderlijk. Hou de weersvoorspellingen in de gaten en onthoud dat tot de klok wordt verzet, de zon later opkomt en vroeger ondergaat.

  sunset bike

 2. Blijf zichtbaar. Een setje lichten om gezien te worden en reflecterende kleding zijn meer dan voldoende als je kort voor zonsopgang vertrekt of om voor het donker thuis te zijn. Als je in het donker fietst kun je het advies in deze blogpost opvolgen. Zorg voor goede verlichting zodat je goed kunt zien, monteer het op de fiets en vergeet niet de batterijen op te laden, zodat je in het donker niet zonder licht komt te zitten.

  cycling apparel vests men v1 langkawi lifestyle 01

 3. Onderhoud je fiets. Als je niet weet hoe is hier een basis handleiding over het schoonmaken en onderhouden van je fiets. In elk geval is een complete revisie in een vertrouwde werkplaats voordat je slecht weer trotseert, altijd een goed idee als je de fiets in de zomer veel hebt gebruikt. Als je denkt dat het nodig is vanwege de weersomstandigheden bij jou in de buurt, kun je overschakelen op winterbanden met veel grip op nat wegdek en een grotere lekbestendigheid.  

  dirty bike

 4. Spatborden en/of winterfiets. Sommige fietsers hebben een tweede fiets die speciaal is voorbereid op de herfst en de winter, zodat ze geen spatborden hoeven op- en af te zetten of een nieuwe fiets hoeven bloot te stellen aan water en vuil. Je kunt een goedkoop tweedehands model kopen of een fiets die je al hebt prepareren.

  Als je van plan bent slechts één fiets te gebruiken en in een gebied woont waar het veel regent, zijn vaste spatborden van goede kwaliteit essentieel. In minder regenachtige gebieden kan een kontspatbord of een verwijderbaar spatbord dat je vastklemt en je beschermt tegen opspattend achterwiel, volstaan.

 5. Blijf droog. Zo droog als je kunt. Zowel voor het water dat van boven als van onder komt. Een licht, waterafstotend maar ademend jack om zweet af te voeren en vocht af te voeren is voldoende als het licht regent. Het kan nooit kwaad om een waterdicht regenjack in je zakken te hebben voor het geval het hard regent. Maar soms is het beter om te stoppen, te schuilen en te wachten tot de regen ophoudt. Voor het water dat van onderen komt, kan je naast de hierboven vermelde spatborden ook een paar waterdichte overschoenen of teenbeschermers gebruiken om je voeten droog te houden.

 6. Draag laagjes, met fietskleding en -accessoires die je gemakkelijk kunt uit- en aantrekken en in je zakken kunt opbergen. In deze blog hebben we al uitgelegd hoe je de verschillende opties kunt gebruiken en combineren (winddichte vesten, armstukken, wielershirts met lange mouwen, ondershirts) om je aan te passen aan de weers- en temperatuursveranderingen die onvermijdelijk zijn in de herfst.

 7. Draag een meekleurende bril met licht getinte of heldere lenzen. Een meekleurende bril helpt je aanpassen aan veranderend licht. Licht gekleurde lenzen helpen je het meeste uit het licht te halen op een bewolkte dag. Heldere lenzen zijn essentieel om ‘s nachts te kunnen fietsen.

 8. Kijk uit voor plassen, bladeren en van bomen gevallen fruit. Hier zijn wat tips om te fietsen als het regent of nat is buiten. Het mooie van fietsen in de herfst, naast het landschap, is dat je kunt stoppen om je zakken te vullen met wat van die vruchten (kastanjes, walnoten, appels).

  autumn forest

 9. Stel doelen en uitdagingen. Focussen op uitdagingen voor het komende jaar is de beste manier om het koude weer en de beperkte uren zonlicht het hoofd te bieden. Afvallen, betere resultaten in een wedstrijd, X km afleggen gedurende het jaar, deelnemen aan wedstrijden… elke fietser zal zijn eigen doelen hebben, maar vergeet niet om geen onmogelijke of onrealistische doelen te stellen. Geleidelijke vooruitgang is beter dan frustratie door te hoge ambities.

 10. Tijd om te veranderen en te verbeteren. In de zomer willen we met volle teugen genieten van het mooie weer en negeren we vaak lichamelijke problemen en pijntjes die ons van de fiets kunnen houden. De herfst is een goede tijd:
  • Om een biomechanisch onderzoek uit te laten voeren om de nodige aanpassingen te doen waardoor je comfortabeler kunt rijden of om op voorhand een oplossing te vinden voor een probleem. 
  • Om hulp in te roepen van een personal trainer of een voedingsdeskundige om het trainings- en eetplan voor het komende jaar te verbeteren. 
  • Om weer naar de sportschool te gaan training of thuis te trainen om je kracht en flexibiliteit te verbeteren.
  • (Weer) te beginnen met mountain biking. Bossen in de herfst zijn zeker de moeite waard om over te schakelen op dikke banden.
  • Ga veldrijden, een wielersport die perfect is voor de herfst en de winter. Twee van de grootste wielersterren van vandaag, Mathieu van der Poel en Wout van Aert, zijn hiermee begonnen in de modder en het zand.

cyclocross

We hopen dat deze eenvoudige tips je zullen helpen om van het herfst fietsseizoen te genieten. Immers, als het niet regent, zijn de omstandigheden perfect om in deze tijd van het jaar te fietsen. Het is niet te warm of te koud, het landschap is prachtig, er zijn minder mensen die op routes en paden fietsen, plus frisse lucht en zonlicht stimuleren je humeur, en fietsen helpt je fit en gezond te blijven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen