cover 140 mejoras

7 onnodige upgrades aan je fiets

Als je fietst en je fietsuitrusting wilt upgraden, kijk dan eens goed naar de volgende lijst van 7 dure verbeteringen die voor de meeste fietsers overbodig zijn. Sommige leveren marginale winst op, terwijl andere je fiets er flitsender uit kunnen laten zien en de esthetiek verbeteren. Er zijn er één of twee die je fiets naar een hoger, maar niet het meest praktische niveau kunnen tillen. Uiteindelijk moet jij erop fietsen, en door sommige van deze “upgrades” toe te passen zou je wel eens afbreuk kunnen doen aan comfort en veiligheid, afgezien van het feit dat je veel geld verspilt.

Oversized achterderailleur poelies

image


Gezien de prijs (€ 200-800) en de krachtbesparing die het moet opleveren (2-3 watt) is dit inderdaad een overbodige upgrade. Er is vast een reden dat professionele teams en wielrenners dergelijke systemen nauwelijks gebruiken.

Keramische lagers


We hebben eerder gesproken over keramische lagers in deze blogpost. Hoogwaardige stalen lagers van merken als NTN, NSK of SKF zijn veel goedkoper dan keramische, die minder te bieden hebben dan derailleur poelies.

Hoogwaardige groepsets


Merken als Sram, Shimano en Campagnolo hebben topgroepen die weliswaar even functioneel en efficiënt zijn als die uit een lager gamma, maar in vergelijking daarmee vrij duur. Het enige positieve aspect van deze upgrade is het gewicht (200-300 g), want wat esthetiek betreft is het allemaal een kwestie van persoonlijke smaak. Als je besluit over te stappen op een topgroep om een bepaalde status of reputatie te bereiken, is dat jouw keuze, maar kijk niet neer op een fietser die een meer betaalbare groep als de Shimano 105 gebruikt.

En kies je voor een elektronische of  een mechanische groepset? Beide zijn uitstekende keuzes. Het probleem is dat mechanische groepen steeds minder voorkomen. Je hebt misschien geen elektronische groepset nodig, maar als dat de huidige voorkeur van de fabrikant is, wordt het vroeg of laat de enige beschikbare optie. 


Elektronische groepen en schijfremmen zijn een redding voor mensen met pols-, hand- of vingerblessures en weerhouden veel fietsers ervan de sport op te geven.

Hoogwaardige trappers

Laten we verschillende modellen van verschillende merken vergelijken, gericht op mountainbikes en racefietsen:


Voor mountainbikes zijn de Shimano XTR en XT vrijwel gelijk. De XTR heeft een catalogusprijs van €130-150 en weegt 312 g. De XT kost ongeveer €80-100 en weegt 339 g. Als we de lat iets lager leggen hebben we de Shimano PD-M540 trappers voor €60-70 (deze wegen 352 g).

image 1


Nu naar de racefietsen: je zou de Wahoo Speedplay Nano trappers kunnen hebben voor ongeveer €450, en deze wegen 171 g. Een kleinere versie ervan kost ongeveer €150 en weegt 232 g. Een andere optie zou de Look KéO Blade Carbon Ti Ceramic zijn, met een catalogusprijs van €280-300 en een gewicht van 190 g. Hetzelfde model maar dan zonder titanium spindel en zonder keramische lagers zou €130-150 kosten en 220 g wegen.


Voor trappers geldt hetzelfde als voor groepen: we krijgen dezelfde functionaliteit en prestaties. De sleutel hier is het gewicht, en het is niet zo gemakkelijk om een paar gram te besparen als we onze fiets zo licht mogelijk willen hebben.

Ultralichte en peperdure bidonhouders

Dit is misschien wel de meest overbodige fietsupgrade in dit hele artikel, vooral de duurste en exclusieve modellen. Je bespaart slechts enkele grammen in gewicht en, afhankelijk van het model, zelfs dat niet, want er zijn genoeg plastic bidonhouders die lichter zijn dan andere van titanium of carbon. Bovendien zijn ze misschien niet zo effectief en valt je bidon er bij elke kleine hobbel op de weg uit.

Tubulaire banden

Deze zijn geen optie voor mountainbikes, omdat ze niet praktisch zijn, zelfs niet voor wedstrijden.


Tubulaire banden hebben voor- en nadelen bij het fietsen op de weg, zoals we al hebben uitgelegd in deze blogpost. ​​Als het gaat om voordelen, is lichtheid het enige dat tegenwoordig relevant is, omdat de conventionele binnenband/buitenband en tubeless banden vergelijkbare of zelfs superieure prestaties hebben bereikt in vergelijking met tubulaire banden. Veel professionele teams zijn daarom overgestapt op tubeless banden.

Aero is ook niet alles

Het fietsmerk Specialized populariseerde de slogan “Aero is alles”, maar wij zijn het daar niet mee eens: niet alles hoeft aero te zijn, want deze eigenschap werkt misschien niet voor de overgrote meerderheid van de fietsers. De redenering hierachter is dat de voordelen die aero biedt gebaseerd zijn op windtunnelonderzoek en alleen toenemen met de snelheid. Bekijk het volgende voorbeeld om dit beter te begrijpen:


De Zwitserse fabrikant Scott beweert dat hun nieuwste Scott Foil-model 20% sneller is, en dat een fietser 40 km aan 40 km/u zou kunnen rijden in 1 minuut 18 seconden minder dan met het vorige model van de Scott Foil. Als jij denkt dat je al 40 km aan 40 km/u kunt rijden, laat het ons dan weten in de comments, want we kennen niet veel niet-professionele fietsers die hiertoe in staat zijn.

Kiezen voor aero-onderdelen is ook niet altijd nodig als het gaat om wielen. Een diepere velg betekent niet dat je beter en sneller fietst, want een paar wielen met onnodig diepe velgen kan aerodynamisch zijn, maar ook instabiliteit veroorzaken en de veiligheid op de fiets in gevaar brengen. De ideale velgdiepte voor de meeste fietsers ligt tussen 30 en 40 mm. Als je een zwaardere fietser bent, aan wedstrijden deelneemt en/of over voldoende technische vaardigheden beschikt, kun je voor een velg dieper dan 40 gaan. 60 of meer, alleen voor individuele tijdritten en triatlons.

Compromitteren van comfort of veiligheid om het lichtgewicht te houden.

“Stevig. Lichtgewicht. Goedkoop. Kies er twee”. Maar we moeten “Comfortabel” aan de mix toevoegen. Elke fietser is op zoek naar manieren om wat gewicht van zijn fiets af te halen, maar de overgrote meerderheid van de ultralichte fietsonderdelen biedt geen van de bovengenoemde eigenschappen, zelfs geen twee ervan.


Ultralichte fietsonderdelen zijn niet alleen ultra duur, ze kunnen ook je veiligheid en comfort in gevaar brengen, vooral als het gaat om imitatiemerken of vervalsingen, als ze niet goed geïnstalleerd zijn of niet adequaat gebruikt worden (een verkeerde koppelinstelling, een niet aanbevolen fietsdiscipline…) of als je de gewichtslimieten van de meeste fabrikanten overschrijdt.

Nu kunnen we niet ontkennen dat we meestal onze grillen en wensen laten prevaleren boven onze werkelijke behoeften, en dus vervangen we de Ultegra door de Dura-Ace, of kopen we dat paar diepe velgen dat we eigenlijk niet nodig hebben. Uiteindelijk zijn onze fietsen verdiend met ons eigen harde werk. Als een van de bovengenoemde upgrades je gelukkig maakt en je veiligheid niet in gevaar brengt of je doet afzien van comfort, ga er dan voor. Geniet van het fietsen en geniet van je fiets, daar gaat het om.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen